Η ώρα που πολλοί περίμεναν, έφτασε. Έχοντας απασχολήσει αμέτρητες ώρες, μπροστά σε ένα PC, παίζοντας Total War - από τον πρώτο κιόλας τίτλο - και ως μεγάλος fan του Warhammer, η ανακοίνωση του Total War: Warhammer ήταν μια μεγάλη στιγμή θα τολμούσα να πω.

Η Creative Assembly συνεργάστηκε με την Games Workshop και για πρώτη φορά στην ιστορία του Total War, μας παρέδωσε ένα παιχνίδι με επίκεντρο την φαντασία και όχι τα ιστορικά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ίσως το καλύτερο παιχνίδι της σειράς και μια μεγάλη βελτίωση από τις πρόσφατες μέτριες κυκλοφορίες του franchise.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Η ιστορία

Εδώ βρίσκουμε το πρώτο παράδοξο σχετικά με το παιχνίδι, καθώς ενώ επί 15 χρόνια, η Creative Assembly, κυκλοφορούσε τίτλους βασισμένους σε ιστορικά γεγονότα, για πρώτη φορά ρίσκαρε. Επιτυγχάνοντας μια μεγάλη συμφωνία με τον κολοσσό Games Workshop, έφτιαξε ένα παιχνίδι γύρω από το εκπληκτικό lore του Warhammer.

Ο φανταστικός κόσμος που δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, ζωντανεύει μέσα από το γνωστό και πάντα αξιόπιστο στυλ του Total War. Με το υπόβαθρο της ιστορίας του Warhammer να είναι πραγματικά τεράστιο, οι δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν γεγονότα και πρόσωπα και να τα μεταφέρουν στον strategy τίτλο. Αυτό ακριβώς και έγινε. Περιλαμβάνοντας φυλές, μάχες, γεγονότα και μονάδες, το Total War: Warhammer έχει μια βάση για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό.

Ως αρχικές playable φυλές στο παιχνίδι, εμφανίζονται οι Empire, Vampire Counts, Greenskins, Dwarfs καθώς και οι Chaos Warriors για όσους προλάβουν και εγκαταστήσουν το παιχνίδι μέχρι τέλος Μαΐου. Με τη κάθε φυλή να έχει το δικό της ξεχωριστό campaign, ο παίκτης έχει μεγάλη ποικιλία στην εξέλιξη της ιστορίας που θα ακολουθήσει, δίνοντας αυτομάτως replayability στο παιχνίδι. 5 διαφορετικές φυλές, 5 τελείως ξεχωριστά campaign με δικές τους ιστορίες και μεγάλη διάρκεια έκαστο.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Η εξέλιξη της ιστορίας είναι πραγματικά απολαυστική, με πολλά γεγονότα να διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια, δίνοντας έτσι στον παίκτη την ευκαιρία να ακολουθήσει τους δικούς του σκοπούς αλλά και να παραμείνει σε ένα storyline συνυφασμένο με το lore του Warhammer. Φυσικά κατά την προσωπική μου άποψη, θα μπορούσε να δοθεί λίγο μεγαλύτερη προσοχή στην επεξήγηση του universe για του αμύητους, καθώς αρχικά θα βρουν χαοτική την κατάσταση.

Η μεταφορά παρόλα αυτά του universe, έχει γίνει αριστοτεχνικά. Από τα γεγονότα και τους ηγέτες της εκάστοτε φυλής, μέχρι τις μονάδες και τις τοποθεσίες, φαίνεται ότι η δουλειά που έγινε για την ακριβή μεταφορά ήταν πραγματικά μεγάλη. Δεν μπόρεσα να βρω ούτε μισό λάθος ή ατόπημα στο συγκεκριμένο τομέα και σίγουρα είναι κάτι που θα ενθουσιάσει τους ένθερμους fans του Warhammer.

Ίσως το μόνο αρνητικό ολόκληρου του παιχνιδιού να είναι κάποιες στιγμές αναγκαστικής αδράνειας στο campaign.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Το gameplay

Και τώρα μπαίνουμε στο πεδίο του Total War.  Εντάξει, μια εκπληκτική ιστορία είναι μεγάλος παράγοντας σε ένα παιχνίδι. Όμως τι γίνεται με το gameplay; Η Creative Assembly ξεπέρασε τον εαυτό της και παρέδωσε ένα εντυπωσιακά καλοφτιαγμένο παιχνίδι. Κρατώντας τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της σειράς, έκανε άλμα βελτίωσης σε παλιά καθώς και νέα στοιχεία.

Το turn-based campaign του παιχνιδιού, κάνει ξανά την εμφάνιση του. Ο παίκτης ελέγχει την πορεία της φυλής του, μέσα από τον έλεγχο πόλεων και περιοχών, τις κινήσεις του στρατού του καθώς και με διπλωματικές κινήσεις. Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα.

Η στρατολόγηση champions και priests, έχει τελειοποιηθεί με την κάθε μονάδα να έχει ξεχωριστά abilities, που αυτή τη φορά κάνουν την διαφορά και έχουν στρατηγική σημασία. Ο έλεγχος των ηρώων και η εξέλιξη των ικανοτήτων τους βελτιώθηκε και μάλιστα ενισχύθηκε από την παρουσία banners, όπλων και διάφορων άλλων προσθηκών. Η δημιουργία στρατού απαιτεί κόπο και σωστή διαχείριση πόρων, με πολύ μεγάλη ποικιλία στις μονάδες.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Σχετική με την δημιουργία στρατού, είναι και η αναβάθμιση των πόλεων καθώς δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί ο στρατός αν πρώτα δεν χτιστούν τα απαραίτητα κτήρια. Αυτό αυτομάτως προσφέρει ένα ενδιαφέρον στη διαχείριση των πόλεων. Πέρα από αυτό, φυσικά για άλλη μια φορά είναι παρών ο οικονομικός έλεγχος των περιοχών ενώ οι στρατηγικές επιλογές κατάληψης πόλεων, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Σε αυτό φυσικά βοηθάει ο έτοιμος χάρτης από το universe του Warhammer.

Στον τομέα της RTS πλευράς του τίτλου, τις μάχες, οι εκπλήξεις είναι μόνο ευχάριστες. Οι μονάδες έχουν διαφορετικές ικανότητες και αυτό έχει γίνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ, κάτι το οποίο οδηγεί στην πιο έντονη στρατηγική εμπειρία. Η δυσκολία κρίνεται ρεαλιστική και μια λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε τρομακτικές συνέπειες. Ο έλεγχος των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, έχω την εντύπωση ότι έχει λάβει τις καλύτερες βελτιώσεις από την εποχή του πρώτου Rome της σειράς.

Τέλος, το AI αυτή τη φορά είναι απλά εντυπωσιακό, καθώς εμφανίζεται καλύτερο από ποτέ. Οι επιλογές και οι στρατηγικές του κινήσεις είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Οπτικά

Με μεγάλη σιγουριά μπορώ να πω ότι οπτικά, το Total War: Warhammer είναι το πιο όμορφο στην ιστορία του franchise. Μονάδες, τοποθεσίες και καιρός κλέβουν την παράσταση και δημιουργούν μια αίσθηση με έντονο το fantasy στοιχείο.

Για πρώτη φορά στην σειρά, οι μονάδες μέσα στην μάχη έχουν δημιουργηθεί τόσο υπέροχα που αντί για τις άμορφες μάζες κάποιων προηγούμενων τίτλων, παρατηρούμε μια ποικιλομορφία και μια μοναδικότητα. Συγκεκριμένα, οι κινήσεις κάθε στρατιώτη, η εμφάνιση του και οι αντιδράσεις του, έχουν τεράστια ποικιλία προσδίδοντας στον απαραίτητο ρεαλισμό.

Οι τοποθεσίες πραγματικά κόβουν την ανάσα. Από τις χιονισμένες περιοχές του Βορρά, στις καταπράσινες πεδιάδες των Ανθρώπων η απεικόνιση είναι αριστουργηματική και συναρπάζει τον παίκτη. Δεν θα βρείτε ούτε ένα σημείο βαρετό στο χάρτη ή σε μια μάχη. Αντιθέτως παρατηρώ ότι ακόμα και το μικρότερο κομμάτι, έχει το δικό του χαρακτήρα.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Ο ήχος

Τώρα θα μου πείτε, για τον ήχο τι έχω να πω; Ανέκαθεν οι δημιουργοί του Total War, είχαν μεγάλη επιτυχία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Για άλλη μια φορά λοιπόν ήταν αντάξιοι των προσδοκιών μου με εντυπωσιακές μουσικές αλλά και μοναδικά ηχητικά εφέ σε κάθε βήμα του παιχνιδιού.

Το απαραίτητο soundtrack είναι εκεί για να σας θυμίσει ότι βρίσκετε σε έναν κόσμο φαντασίας με έντονο το στοιχείο της μαγείας. Ενώ οι ήχοι κατά τη διάρκεια μιας μάχης, προκαλούν την εντύπωση ότι βρίσκετε στην μέση του πανικού.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Σύνοψη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Creative Assembly έδωσε στο κοινό ένα από τα καλύτερα και πιο προσεγμένα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία έτη.

Προσωπικά έχοντας καταγράψει αρκετές ώρες ήδη μέσα στο παιχνίδι, συνεχίζω με την ίδια όρεξη και απορία για το τι θα εμφανιστεί στην πορεία και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του παιχνιδιού.

Το Total War: Warhammer είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Με εκπληκτικό συνδυασμό ήχου και εικόνας, το οπτικοακουστικό κομμάτι παρουσιάζει έναν γεμάτο βάθος και ποικιλομορφία κόσμο, ο οποίος μοιάζει εξίσου ρεαλιστικός και εξίσου αποκύημα της φαντασίας. Η ιστορία που περιέχει είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Η εταιρεία πήρε ένα ήδη εξαιρετικό universe, το έκοψε το έραψε και το προσάρμοσε στα μέτρα του Total War, χωρίς να χάσει το παραμικρό στοιχείο του. Τέλος το gameplay παρουσιάζεται με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις εδώ και πολλά χρόνια στην σειρά και κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό.

Total War: Warhammer review videogamer.gr

Είναι ένας τίτλος που όλα τα είδη των gamers θα λατρέψουν. Όσοι είναι fans και των δυο franchise, θα καταλάβουν ότι έχουν στα χέρια τους τον ιδανικότερο τίτλο για εκείνους. Οι fans του Total War θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν το πρωτοεμφανιζόμενο - στην σειρά - universe, ενώ ταυτόχρονα θα δουν την αγαπημένη τους σειρά, με εκπληκτικές βελτιώσεις. Κλείνοντας οι fans του fantasy αλλά και του Warhammer συγκεκριμένα, θα μαγευτούν από την δυνατότητα που τους δίνεται να ανακαλύψουν και αυτή τη πλευρά του αγαπημένου τους είδους.

Εσάς σας άρεσε ο τίτλος; Πείτε μας την γνώμη στα σχόλια!