eFootball Pro Evolution Soccer 2020 Review - VideoGamer.gr
pes2020 videoposter
· Γράφει ο Απόστολος Καραβίας

eFootball Pro Evolution Soccer 2020 Review

Τα τελευταία χρόνια τα αθλητικά παιχνίδια, δυστυχώς ακολουθούν μία στάσιμη πορεία. Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα παράπονα των παικτών, αφορούν την επανάληψη των τίτλων κάθε χρόνο, με απλά την προσθήκη των μεταγραφών στο παιχνίδι. Αδιαμφισβήτητα αυτό ισχύει. Από όπου και αν πιάσει κανείς την κατηγορία των αθλητικών παιχνιδιών, θα δει τα ίδια αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα όμως, το Pro Evolution Soccer, τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την αίγλη του. Το FIFA ήταν καλύτερο και αυτό φαινόταν από τις προτιμήσεις του κόσμου. To FIFA είχε πουλήσει πέρσι πολλά περισσότερα αντίτυπα σε όλες τις κονσόλες, αφήνοντας το PES αρκετά πίσω, χωρίς ανταγωνισμό.

pes 2020 cover

Ωστόσο, το PES στάθηκε στα πόδια του και φέτος έκανε αλλαγές, θετικές, που σίγουρα έφεραν πίσω κόσμο που το είχε “αφήσει” τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινώντας ακόμη και οι λάτρεις των online modes, περιμένουν να δουν κάποιες βελτιώσεις ως προς το offline κομμάτι του παιχνιδιού. Στο MasterLeague έχουμε το κλασσικό Mode που έχουμε μάθει όλα τα χρόνια από την ΚΟΝΑΜΙ. Ωστόσο φέτος είναι αισθητή η προσθήκη των cut scenes, δίνουν μία καλύτερη αίσθηση αληθοφάνειας. Πέρα από τις γνωστές φυσιογνωμίες προπονητών που μπορείτε να διαλέξετε, μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις του Τύπου και νιώθετε λίγο περισσότερο managers, όπως θα έπρεπε άλλωστε. Ωστόσο, αν και θετική προσθήκη δεν επηρεάζει το Gameplay και την ροή του παιχνιδιού, ή το managment της ομάδας. Ωστόσο φέτος είδαμε περισσότερες αλλαγές ως προς το Online κομμάτι και εκεί αξίζει να αναφερθεί κανείς.

dims

Η διαδικασία των μεταγραφών είναι καλύτερα στημμένη φέτος, όπου σας δίνει καλύτερες δυνατότητες και πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα. Εννοείται πως υπάρχουν τα πάντα που γνωρίζαμε έως τώρα όπως scouting κτλ. Όπως και κάθε χρόνο έχουμε το Myclub, όπου χτίζουμε την ομάδα μας, νικώντας αγώνες και κερδίζοντας παίκτες. Η Online εμπειρία είναι ευχάριστη, με απλά ματσάκια, events που αλλάζουν κάθε τόσο και όλα τα καλά. Το ότι ο τίτλος άλλαξε σε eFootball, δεν είναι τυχαίο και μας δείχνει ότι η KONAMI επιχειρεί να μπει πιο δυνατά στον κόσμο του Online Gaming. Το παιχνίδι ωστόσο δεν έχει αλλάξει πολύ στο Online κομμάτι.

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ένα κομμάτι από το φετινό PES, αυτό είναι το Gameplay του τίτλου. Έχουν πραγματοποιηθεί πολύ θετικές αλλαγές στο κομμάτι αυτό. Η διαδικασία της ροής της μπάλας σε ένα αγώνα έχει αλλάξει από το control των παικτών, την ντρίπλα (που πλέον είναι δύσκολο να φύγετε με ένα παίκτη από το κέντρο και να σκοράρετε) έως και το σουτ. Όλη η κίνηση του παίκτη, καθώς και το gameplay έχει γίνει πιο αληθοφανές. Πλέον δεν μπορείτε να βασιστείτε στο “διαγώνιο” σουτ για να σκοράρετε.

10 11 2019 9 59 53 PM edyodhbg

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και στην πλευρά της άμυνας. Το να κλέψετε τη μπάλα, αν δεν είστε στην πορεία του παίκτη είναι δύσκολο πλέον, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση καθώς και σωστό timming, ώστε να καταφέρετε να κλέψετε τη μπάλα από τον αντίπαλο.

Στην οργάνωση μίας επίθεσης είναι σίγουρο ότι πρέπει να παίζετε με περισσότερες πάσες. Επίσης οι προωθημένες μπαλιές είναι δυσκολότερες και η άμυνα έχει καλύτερη αντιμετώπισή, κάνοντάς τες έτσι, πιο ρεαλιστικές. Ξεχάστε το Y (ή Δ) της υπερυψωμένης προωθημένης μπαλιάς, που αυτομάτως σήμαινε γκολ τις προηγούμενες γενιές. Φυσικά εκτός από τα θετικά, έχουμε και μερικά κλασσικά, αρνητικά. Βασικό αρνητικό είναι η αυτόματη επιλογή παίκτη κατά την άμυνα. Στο 80% των περιπτώσεων έτυχε να μου επιλέγει αυτόματα, λάθος παίκτη, που είναι πιο μακριά από τη μπάλα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο υπήρχε και στις προηγούμενους τίτλους.

koreo

Η ΑΙ είναι σε καλά επίπεδα, όμως είναι αρκετά fixed στα αντίστοιχα επίπεδα δυσκολίας. Η κρίση του διαιτητή θεωρώ ότι χρήζει βελτίωσης, καθώς οι απλές υποδείξεις δεν ταιριάζουν σε όλες τις φάσεις. Γενικότερα όμως υπάρχει καλύτερο gameplay, ίσως το καλύτερο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από ποδοσφαιρικό simulator. Χρειάζεται χρόνο, αλλά μόλις μάθει κανείς να παίζει η εμπειρία είναι ευχάριστη.

Στα των γραφικών τώρα, έχει γίνει τρομερή δουλειά. Υπάρχει τεράστια αληθοφάνεια ενώ πολλά πρόσωπα παικτών έχουν σχεδιαστεί μέσω 3D scanning. Η απόδοση της κερκίδας και το γηπέδου είναι εκπληκτική, η Fox Engine πραγματικά έχει εκτοξεύσει τον τίτλο. Πέρα από το οπτικό κομμάτι και το animation είναι σε πολύ καλά επίπεδα, χωρίς πολλές “choppy” και μη ρεαλιστικές κινήσεις. Σε 4Κ ανάλυση απολαύσαμε το παιχνίδι χωρίς frame drops ενώ καθ όλη τη διάρκεια κύλησε ομαλά. Στο online, χρειάστηκε να περιμένουμε για βρούμε αντιπάλους, ωστόσο δεν υπήρξαν αποσυνδέσεις.

coach

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η Broadcast κάμερα, όπου πολλές φορές δίνει την αίσθηση ενός πραγματικού αγώνα. Ωστόσο προσωπικά δεν κατάφερα να την συνηθήσω, αλλά τα λίγα παιχνίδια που έπαιξα είχαν ένα ιδιαίτερο, δικό τους στυλ. Οι ήχοι για άλλοι μια φορά είναι σωστοί, με εντάσεις, διαφορά στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια. Ο σχολιασμός είναι καλός, λίγο κλασσικός και μονότονος, ωστόσο το ότι υπάρχει ελληνικός σχολιασμός ακόμα είναι ένα θετικό για το ePES.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά όμως, απουσιάζουν πολλά δικαιώματα ομάδων. Σε ορισμένες ομάδες έχει πάρει η KONAMI αποκλειστικά δικαιώματα, όμως αυτό δεν συνεισφέρει στην εμπειρία του παιχνιδιού. Τα χρώματα και τα μοτίβα στις φανέλες είναι διαφορετικά, τα εμβλήματα, οι χορηγοί. Αν παίξεις παιχνίδι με κάποια ομάδα όπου έχει τα δικαιώματα χρήσης η ΚΟΝΑΜΙ, νομίζεις ότι παίζεις ένα διαφορετικό παιχνίδι, που φυσικά είναι καλύτερο. Τουλάχιστον στις αγγλικές ομάδες τα ονόματα είναι καλύτερα φέτος, αφού υπάρχει το πραγματικό όνομα με την προσθήκη κάποιων γραμμάτων δίπλα. Αν το ePES 2020 είχε σωστά τα παραπάνω, θα ήταν ένα άλλο παιχνίδι.

gameplayimage pes2020

Ανακεφαλαιώνοντας, με πολλές θετικές αλλαγές στο Gameplay και στα γραφικά, το Pro Evolution Soccer φέτος ήρθε καλύτερο. Είναι πιο διασκεδαστικό, πιο ρεαλιστικό, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα. Όχι μόνο αυτό, όλοι οι αθλητικοί τίτλοι που έχουν μείνει στάσιμοι εδώ και μερικά χρόνια. Χρειάζεται να γίνει μία μεγάλη αλλαγή ώστε να ενθουσιαστεί το κοινό και να πληρώσει όντως ένα νέο παιχνίδι και όχι τα δικαιώματα της νέας μεταγραφικής χρονιάς.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παραχώρηση του τίτλου για τις ανάγκες του Review. Το παιχνίδι το παίξαμε σε Xbox One X. Για περισσότερα, μείνετε συντονισμένοι στο VideoGamer Greece.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
pes2020 videoposter

verdict

Φέτος το Pro Evolution Soccer ήρθε βλετιωμένο, με καλύτερο Gameplay και περισσότερες δυνατότητες. Με έμφαση στο Online κομμάτι αλλά και στην αληθοφάνεια καταφέρνει να ξεφύγει από το πεπατημένο μονοπάτι των τελευταίων ετών. Ωστόσο, σίγουρα τα football simulator, όπως και το ePES, χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να ενθουσιάσουν ξανά τους fans.

7.5 Εκπληκτική απόδοση γραφικών Βελτιωμένο gameplay Έμφαση στη λεοπτομέρεια Δικαιώματα ομάδων Κάποια λάθη παραμένουν Χρειάζεται κι άλλες βελτιώσεις

ΣΧΟΛΙΑ