Tunic Review - VideoGamer.gr
sc8ggi
· Γράφει ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

Tunic Review

Από όταν ανακοινώθηκε το Tunic στην E3 2018 και είδαμε τις πρώτες εικόνες και gameplay, είχα ένα προαίσθημα ότι θα βλέπαμε ένα διαμαντάκι και δεν έπεσα έξω.

Το Tunic, ή αλλιώς Secret Legend όπως είναι το working title του παιχνιδιού, είναι το ψηφιακό παιδί του Καναδού indie developer, Andrew Shouldice, και η αγάπη και το μεράκι που έχει βάλει στον τίτλο είναι αισθητά από το πρώτο κιόλας λεπτό που μπαίνουμε στον μαγευτικό κόσμο του. Το Unity, η game engine που βασίζεται ο τίτλος έχει αποδώσει τα μέγιστα και ξεκάθαρα μπορεί να γίνει case study για μελλοντικά παιχνίδια!

sc8ggl

Πρόκειται για ένα fantasy action adventure τίτλο, με isometric κάμερα, και απίστευτα χαλαρή αισθητική τόσο οπτικά όσο και μουσικά, που μας βάζει στην θέση μιας γλυκιάς αλεπούς, που ξυπνάει σε έναν μαγευτικό κόσμο και προσπαθεί να διαπιστώσει τι συμβαίνει και πως βρέθηκε εκεί!

sc8ggi

Στην αρχή λοιπόν, ξυπνάμε σε μια ακτή στο, κατά τα φαινόμενα, πανέμορφο νησί και μετά από μια πρώτη μικρή εξερεύνηση, ανακαλύπτουμε τον πρώτο φίλο μας σε αυτή την περιπέτεια, ένα κλαδί! Με αυτό σταδιακά θα κερδίσουμε τα περίεργα όντα που περιφέρονται στον κόσμο, αλλά σιγά σιγά όσο προχωράμε και εξερευνούμε τον κόσμο, από κρυφά δωμάτια έως μαγευτικά σκοτεινά δάση, θα βρούμε επιπλέον εξοπλισμό και όπλα ή ασπίδες για να αντιμετωπίσουμε όλους τους μελλοντικούς κινδύνους.

Η οπτική του κόσμου είναι ισομετρική, όπου έχουμε έναν μικρό έλεγχο της κάμερας και έτσι πολλές φορές μπορούμε να βρούμε κρυφά περάσματα ή δωμάτια, που λόγω οπτικής δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Αυτά τα δωμάτια μπορεί να κρύβουν απλά μερικά chests με coins, πολύτιμα εργαλεία και όπλα ή να είναι ο τρόπος που θα καταφέρουμε να περάσουμε στην επόμενη περιοχή. Γι’αυτό θέλει πολύ προσοχή το περιβάλλον, καθώς κάθετι μπορεί να είναι σκάλα ή δίοδος για επιπλέον δωμάτια, οπότε κάθε φορά που νιώθετε ότι έχετε κολλήσει και δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, και πως να προχωρήσετε παρακάτω, ψάξτε πιο προσεκτικά για κρυφές διόδους.

sc8ggj

Ο χειρισμός του χαρακτήρα είναι πολύ στρωτός, ενώ το combat system είναι πολύ κοντά σε άλλα action games που έχουμε συνηθίσει. Ο υπότιτλος του review δεν είναι τυχαίος, καθώς το παιχνίδι υιοθετεί αρκετά στοιχεία από τα Soulsborne παιχνίδια, αφού κάθε φορά που πεθαίνει ο χαρακτήρας μας, αναγεννιέται σε ένα από τα αγάλματα που έχει αγγίξει πρωτύτερα! Επίσης έχουμε μια ζωή κάθε φορά, και οι αντίπαλοι κάνουν respawn αν πεθάνουμε. Ταυτόχρονα, κατά την μάχη, έχουμε διάφορες τακτικές για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς, είτε κάνοντας dodge τις επιθέσεις τους, είτε κάνοντας τες block με την ασπίδα μας, είτε χρησιμοποιώντας δυναμίτες και freezing potions για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες ομάδες αντιπάλων έναν έναν.

Κατά την διάρκεια των εξερευνήσεων μας, βρίσκουμε και κομμάτια από το in-game manual του παιχνιδιού, που είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και από μόνο του είναι ένα έργο τέχνης που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές του gaming, όταν τα βιβλιαράκια ερχόντουσαν μέσα στο κουτί του παιχνιδιού. Τα κομμάτια αυτά, είναι άναρχα δομημένα στην αρχή, αλλά σταδιακά ολοκληρώνουν το manual και μας δίνουν πληροφορίες τόσο για το gameplay όσο και για τον χάρτη, τα εικονίδια και τις διάφορες λειτουργίες του παιχνιδιού, όπως το crafting. Πάρτε λίγο χρόνο να διαβάσετε προσεκτικά τις σελίδες του, καθώς πολλές φορές δίνουν στοιχεία που δεν είχαμε καταλάβει καν μέχρι τότε. Και αυτό είναι σημαντικό, καθώς το παιχνίδι δεν έχει map, δεν έχει minimap, δεν έχει waypoints η quest tracker. Έτσι τα πάντα πρέπει να τα ανακαλύψουμε μόνοι μας, ενώ κάθε λειτουργία του πρέπει να την σκεφτούμε ή να την ανακαλύψουμε σιγά σιγά.

sc8ggn

Η μουσική επένδυση καθώς και τα ηχητικά εφέ είναι καταπληκτικά και εχουν συνδυαστεί τέλεια με τον κόσμο και τους χαρακτήρες και προσθέτουν μια χαλαρή εμπειρία όσο εμείς εξερευνούμε τον κόσμο, αλλά μας προειδοποιούν για μάχες και την επικινδυνότητα των καταστάσεων όταν αλλάζει κάτι ή όταν μπαίνουμε σε κάποιο δωμάτιο ή σπηλιά που πρέπει να προσέξουμε!

Τέλος οι εχθροί είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης ο καθένας και όταν αρχικά αντιμετωπίζουμε νέους εχθρούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεθάνουμε (βλέπε Dark Souls), οπότε πρέπει να ψάξουμε τον τρόπο ή την τακτική για να τους αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μία ζωή κάθε φορά, με μερικά healing potions και βοηθήματα αλλά πολλές φορές υπάρχουν εχθροί που για να τους αντιμετωπίσουμε θα χρειαστούμε συγκεκριμένο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα τα “laser guns” που σχεδόν πάντα στην αρχή όπου τα βρίσκουμε, θα κάνουμε respawn μετά από λίγο (σ.σ. ψάξτε νωρίς για την ασπίδα!). Όσο εύκολοι και να σας φανούν οι αρχικοί εχθροί να είστε σίγουροι πως κάποιοι θα σας κάνουν να τους αποφεύγετε.

sc8ggm

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του παιχνιδιού είναι τα κρυπτικά μηνύματα που αντιμετωπίζουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή, σε διάφορα μενού ή σημεία του κόσμου, τα οποία ναι μεν με την πρόοδο μας γίνονται ξεκάθαρα και μας δίνουν μια αίσθηση πως για να τα καταλάβουμε πρέπει να συνεχίσουμε την εξερεύνηση, αλλά στην αρχή σίγουρα θα σας έχουν να ξύνετε το κεφάλι σας σε απόγνωση.

Παρόλα αυτά, μιλάμε για ένα φανταστικό τίτλο, που αντλεί έμπνευση από παλιά αγαπημένα παιχνίδια, συνδυάζει έναν γλυκό και πολύχρωμο κόσμο με ένα combat system που έχουμε συνηθίσει σε άλλου είδους action games και θα σας χαρίσει ώρες ανακάλυψης και σκέψης με τους έξυπνους γρίφους και την φανταστική ιστορία του.

Το Tunic κυκλοφόρησε στις 16 Μαρτίου 2022 και είναι διαθέσιμο για Xbox Series X|S, Xbox One και PC (όπου έγινε το review), ενώ για κατόχους Xbox Game Pass είναι δωρεάν άμεσα.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
sc8ggi

verdict

Ένας πανέμορφος τίτλος, με πανέμορφα γραφικά και μουσική επένδυση, που θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετή ώρα! Έξυπνα puzzles, πολλοί διαφορετικοί εχθροί και ένας κόσμος που δεν είναι τόσο εύκολος όσο χαριτωμένος και να δείχνει!

9 Γραφικά Μουσική Gameplay και combat system Κρυπτικά κείμενα στα μενού

ΣΧΟΛΙΑ

Tunic

Για: Mac, PC, Xbox One, Xbox Series X|S

Ημ. Κυκλοφορίας:

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022