MSI CLUTCH GM40 Review - VideoGamer.gr
gm40 cover
· Γράφει ο Απόστολος Καραβίας

MSI CLUTCH GM40 Review

Έπειτα από τη δοκιμή των CLUTCH GM60 και GM70 πήραμε μία γεύση από το τι πάει να πει MSI στον χώρο των περιφερειακών. Φυσικά η εταιρεία δεν θα μπορούσε να έχει μόνο ακριβές λύσεις και έτσι, έχει κυκλοφορήσει στην αγορά το φθηνό μοντέλο της, CLUTCH GM40. Σε μία αγορά όπου υπάρχουν πολλές λύσεις σε όλο το εύρος τιμών, ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος. Ειδικά στην Ελλάδα του 2019, οι μικρό-μεσαίες προτάσεις είναι αυτές που θα τραβήξουν περισσότερο τα μάτια του κοινού, μιας και οι ακριβότερες προτάσεις είναι για τους πιο, ενθουσιώδεις χρήστες και gamers.

Η συσκευασία είναι λιτή και απέριττη, ανοίγοντας την βλέπουμε το mouse κάτω από ένα διάφανο πλαστικό και σηκώνοντάς το αποκαλύπτεται το ενσωματωμένο braided καλώδιο, καθώς και το manual. Στην τελική, δεν χρειάζεται να υπάρχει κάτι άλλο μέσα στη συσκευασία. Ας δούμε όμως, αν το περιεχόμενο αξίζει.

gm40 logo

Στα χέρια μας έφτασε η λευκή έκδοση του GM40 της MSI, ενώ διαθέσιμη θα βρείτε και την μαύρη. Η χρωματική αλλαγή υπάρχει, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς και από τις εικόνες, στην επάνω πλαστική επιφάνεια του ποντικιού. Σε αντίθεση με την μαύρη έκδοση, το λευκό GM40 έχει μία glossy επάνω επιφάνεια, όπου παρά την γενική προτίμηση προς τις matte επιφάνειες, δείχνει υπέροχα στο ποντίκι. Ο σχεδιασμός αυτή τη φορά είναι αμφιδέξιος, κάτι που είναι άκρος θετικό, μιας και μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε. Στο πίσω μέρος της επιφάνειας θα βρούμε το λογότυπο της MSI, τον κόκκινο δράκο όπου φωτίζεται με LED φως σε breathing mode. Στο GM40 δεν θα βρούμε RGB φωτισμό, αλλά μην ζητάμε πολλά από ένα low budget gaming ποντίκι.

Δεξιά και αριστερά θα βρούμε την anti-slip “Dragon-scale” όπως την ονομάζει και η MSI, επιφάνεια. Στο κέντρο της επιφάνειας είναι αισθητή η “λαστιχένια” φύση του υλικού. Το καλό της επιφάνειας αυτής είναι ότι όντως ακόμα και μετά από πολύωρο gaming, και από εφίδρωση του χεριού το ποντίκι δεν γλιστράει από το χέρι. Παράλληλα, προσφέρει και μία ωραία αίσθηση κατά τη διάρκεια χρήσης αλλά κάνει το mouse να δείχνει αμέσως πιο premium.

gm40 side

Περί λειτουργικότητας, με βάση τα χαρακτηριστικά από την MSI έχουμε 9 κουμπιά που όμως σε αυτά περιλαμβάνονται και το κουμπί αλλαγής των DPI, καθώς και ο κάτω διακόπτης κλειδώματος. Ο κάτω διακόπτης, μιας και αναφέρθηκε, κλειδώνει τα side buttons όπου έχουμε δύο από κάθε πλευρά.

Η λειτουργία αυτή βοηθάει τον χρήστη ανάλογα με το πιο χέρι χρησιμοποιεί, να κλειδώσει τα side buttons που δεν χρειάζεται, ώστε να μην του δημιουργήσουν πρόβλημα κατά το πάτημα. Όμως, δεν υπάρχει επιλογή για την ενεργοποίηση και των τεσσάρων side buttons. Ωστόσο αν έχετε πρόβλημα, μπορείτε να τα αφήσετε και κλειδωμένα και από τις δύο πλευρές. Αντίθετα με τα ακριβότερα μοντέλα με βόλεψε καλύτερα σε claw grip. Μαζί με το καλώδιο το συνολικό βάρος φτάνει στα 129 γραμμάρια, ιδανικό καθώς δεν είναι ούτε πολύ βαρύ αλλά ούτε ελαφρύ ταυτόχρονα.

Εσωτερικά θα βρούμε διακόπτες της OMRON με την πλέον διαφημιζόμενη αντοχή των 50 εκατομμυρίων κλικ. Τα side buttons στο πάτημα δείχνουν μία κατώτερη ποιότητα κατασκευής, ωστόσο δεν είναι κάτι που θα σας ενοχλήσει. Η ροδέλα κύλισης, θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς έχει κατά το scrolling κάνει ένα ελαφρύ “κλείδωμα”. Θα ήταν προτιμότερο να έχει μία πιο smooth ή πιο tactile λειτουργία.

gm40 scroll wheel

Ο sensor του ποντικιού είναι ο PMW 3310, όπου μας επιτρέπει την λειτουργία από 800 έως 5000 DPI. Η εναλλαγή γίνεται από το DPI Button πίσω από την ροδέλα κύλισης. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο λογισμικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τα DPI. Πατώντας το κουμπί μπορούμε να αλλάξουμε σε 1000-1800-2800-3600, ενώ αν πατήσουμε ταυτόχρονα τα side buttons, μπαίνουμε σε Advanced Mode, όπου πλέον τα DPI θα αλλάζουν σε 800-1600-3200-5000. Σημαντικό μειονέκτημα, μιας και το να μην μπορείς να βάλεις τα DPI στο επίπεδο που θέλεις ή να τα αλλάζεις on the fly, κατά τη διάρκεια gaming, είναι αν μη τι άλλο, αρνητικό.

Αδιαμφισβήτητα, αν το CLUTCH GM40 είχε γεύση, θα ήταν γλυκόξινο. Βρίσκουμε πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, εργονομικό σχεδιασμό, αλλά υστερεί σε παραμετροποίηση, τουλάχιστον στο βασικό κομμάτι των DPI. Με τιμή κάτω των 30€ δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και περισσότερα, ωστόσο κάποια πράγματα θα μπορούσαν απλά να είναι καλύτερα.

Για περισσότερα Reviews, μείνετε συντονισμένοι στο VideoGamer Greece.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
gm40 cover

verdict

Η φθηνή λύση ακούει στο όνομα GM40. Μια πολύ καλή συνολική εικόνα, που με μερικές βελτιώσεις δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτα από τον ανταγωνισμό.

8 Ποιότητα κατασκευής Αμφιδέξιος σχεδιασμός Anti-Slip στα πλάγια Κλιμακωτή αλλαγή των DPI Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα side button ταυτόχρονα

ΣΧΟΛΙΑ