Bioshock: The Collection Review - VideoGamer.gr
bioshock cover
· Γράφει ο Φώτης Αναγνωστόπουλος

Bioshock: The Collection Review

Το μακρινό 2007 ήταν μία ομολογουμένως ‘δύσκολη’ χρονιά για τους απανταχού gamers. Η διεθνής αγορά gaming είχε κατακλυστεί από τίτλους που έχουν αφήσει το σημάδι τους σε καθέναν από εμάς, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τίτλους όπως το God of War 2, το Mass Effect και το Uncharted: Drake’s Fortune. Ανάμεσά τους τότε κατάφερε να ξεχωρίσει και το Bioshock της 2K, αυτό το first-person shooter που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια αυτού του είδους καθώς και να μας συναρπάσει με την ιστορία του. Δύο τίτλους ακόμα και εννέα χρόνια αργότερα, ήρθε η στιγμή που το Bioshock καθώς και οι συνέχειες του (Bioshock 2 kai Bioshock: Infinite) να μεταπηδήσουν στην νέα γενιά gaming. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την ιστορία και το ειδικό βάρος που φέρει ένας τέτοιος τίτλος.

bioshock-1

Rapture και Columbia, επιστροφή στους τόπους του εγκλήματος!

Για όσους δεν είναι γνώστες της ιστορίας του Bioshock, οι δύο πρώτοι τίτλοι διαδραματίζονται στην πόλη Rapture την δεκαετία του ’60 στην Αμερική. Πρόκειται για μία υποθαλάσσια πόλη, η οποία αν και στην αρχή παρουσιάζεται σαν ένας παράδεισος για όσους θέλουν να δραπετεύσουν από τους κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής, γρήγορα αποδεικνύεται ότι πρόκειται για έναν εφιάλτη. Οι κάτοικοί της έχουν μετατραπεί σε αιμοδιψείς δολοφόνους που έχουν χάσει την ελεύθερη βούλησή τους και οι οποίοι φυσικά επιτίθενται στον πρωταγωνιστή μας με την πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται. Τα horror στοιχεία είναι έντονα σε αυτούς τους δύο τίτλους, με την ιστορία να είναι εκπληκτική και να θέτει σοβαρά ερωτήματα στον παίκτη σχετικά με το πόσο ελεύθεροι όντως είμαστε στην πραγματικότητα.

Ο τρίτος κατά σειρά τίτλος που κυκλοφόρησε από την 2K, το Bioshock: Infinite, μπορεί να μας μεταφέρει μακριά από τον βυθό της θάλασσας, δεν παύει όμως να είναι το ίδιο εντυπωσιακός. Ο λόγος για την πόλη Columbia, ειδυλλιακά τοποθετημένη πάνω στα σύννεφα, όπου ο πρωταγωνιστής μας έρχεται αντιμέτωπος με τον πουριτανισμό και την ηθική μιας κοινωνίας που δεν συνάδει με θεσμούς όπως η σκλαβιά και το απολυταρχικό καθεστώς που η ίδια πρεσβεύει. Γενικότερα, όλοι οι τίτλοι του συγκεκριμένου franchise θέτουν στον παίκτη δύσκολα υπαρξιακά διλήμματα, όπου η διακριτή γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους συχνά πυκνά χάνεται, με την ‘ορθή’ επιλογή να μην είναι και πάντοτε η ενδεδειγμένη λύση.

bioshock-infinite

Κάπου εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι αν κάποιος περιμένει ένα πολύ διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα για το Bioshock: The Collection σε σχέση με τους αρχικούς τίτλους, ίσως να απογοητευτεί καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή ή διόρθωση στο κομμάτι του gameplay. Ο συγκεκριμένος τίτλος απευθύνεται κυρίως σε όσους (ελπίζω) από λάθος δεν έδωσαν την δέουσα σημασία σε αυτό το διαμάντι της 2K αλλά και σε όσους θέλουν σε κάθε ευκαιρία να αποδίδουν τα σέβη τους σε ένα τόσο δημοφιλές και προσεγμένο franchise.

Ίδια παιχνίδια, αλλά εμείς είμαστε ακόμα οι ίδιοι;

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ανεπανάληπτο σενάριο που προσφέρουν και τα τρία παιχνίδια που συμπεριλαμβάνονται στην συλλογή του Bioshock: The Collection. Η καταιγιστική δράση, το horror στοιχείο και οι συνεχείς- αλλά πάντα απρόσμενες- ανατροπές αποτελούν στοιχεία που θα έκαναν αυτούς τους τίτλους δημοφιλείς…αν πρωτο-κυκλοφορούσαν στις μέρες μας. Δεδομένης δε της πρωτοφανής συνοχής που παρουσιάζουν οι τίτλοι, διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα τόσο αρμονικά ‘δεμένοι’ μεταξύ τους, η υποψηφιότητα για τo βραβείο GOTY θα ήταν κάτι παραπάνω από πιθανή. Ωστόσο, το Bioshock: The Collection αποτελεί έναν remastered τίτλο, ο οποίος ως τέτοιος πρέπει να κριθεί και που εντέλει αδικείται εκ του τελικού αποτελέσματος.

Εξ’αρχής γίνεται εμφανές στον παίκτη ότι το πρώτο Bioshock, το οποίο είναι και ο παλαιότερος των τριών τίτλων, έχει υποστεί τις περισσότερες αλλαγές και αισθητικές βελτιώσεις. Η προσπάθεια της να προσφέρει 1080p με 30fps προσφέρει ένα ανώτερο -σε σχέση με τον αρχικό τίτλο- αισθητικό αποτέλεσμα. Κρατώντας το σκοτεινό, horror-based στοιχείο του παιχνιδιού και εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες στον τομέα των γραφικών, το Bioshock έχει υποστεί ένα ευχάριστο lifting, το οποίο θα ικανοποιήσει παλιούς και νέους παίκτες που αποφασίζουν να βουτήξουν στον κόσμο του Rapture. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβει κανείς ότι έχουν προστεθεί σχολιασμοί από τον director του τίτλου, Ken Levine, το αποτέλεσμα για τον πρώτο τίτλο της συλλογής είναι ιδιαίτερα προσεγμένο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λιγότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα στους πιο πρόσφατους τίτλους!

Τα ίδια σχόλια ωστόσο δεν μπορούν να ειπωθούν για την προσοχή που έχει δοθεί στους επόμενους 2 τίτλους του δημοφιλούς franchise. Το Bioshock 2 αν και είναι η συνέχεια του πρώτου τίτλου, δείχνει οπτικά πιο ‘μουντό’ σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού. Επίσης, το φαινόμενο μερικοί NPC να ‘κολλάνε’ είναι αρκετά συχνό σε αυτόν τον τίτλο, αποκλείοντας μας την πρόσβαση στο επόμενο δωμάτιο και αναγκάζοντάς μας να οδηγηθούμε σε φόρτωση του παιχνιδιού από το τελευταίο save. Ίσως  αυτό το αποτέλεσμα να οφείλεται στο γεγονός ότι ο δεύτερος τίτλος του δημοφιλούς franchise -αν και είχε την καλύτερη πλοκή και ροή από τα παιχνίδια της τριλογίας- δεν έτυχε της ίδιας αναγνώρισης και επιτυχίας από την gaming κοινότητα.

Τα πράγματα γίνονται σαφώς χειρότερα όταν κάποιος αποφασίσει να παίξει το Bioshock:Infinite. Θα περίμενε κανείς ότι ο συγκεκριμένος τίτλος θα είχε και το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, όντας το πιο πρόσφατο παιχνίδι που κυκλοφόρησε για το δημοφιλές franchise. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού το παιχνίδι δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία αλλαγή και αποτελεί ένα απλό port της έκδοσης του εν λόγω τίτλου για το PC. Ακόμα και περιπτώσεις stuttering καθώς και απότομες μεταβολές στα frames που υπήρχαν στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού έχουν παραμείνει ακριβώς οι ίδιες στην έκδοση για το PS4 που έφθασε στα χέρια μου, γεγονός που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό με απογοήτευσε αρκετά.

Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα για το Bioshock 1.

Αξίζει να επενδύσει κανείς τα χρήματά του στο Bioshock: The Collection;

Δεδομένης της ανεπανάληπτης ιστορίας που προσφέρουν οι τίτλοι και των χαρακτηριστικών που τους διέπουν, τα οποία διαμόρφωσαν την πορεία των first-person shooter τίτλων, το Bioshock: The Collection αξίζει την προσοχή παλαιότερων αλλά και νεότερων παικτών, καθώς αποτελεί την απάντηση σε όσους αναρωτιούνται τί μπορεί να προσφέρει ένα παιχνίδι σε έναν μέσο gamer. Τα ηθικά διλήμματα, οι απρόσμενες ανατροπές και το γεμάτο μάχες gameplay σίγουρα θα σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετές ώρες. Αν είχε δοθεί και η δέουσα προσοχή στον τομέα των γραφικών, τα οποία κακά τα ψέμματα δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του PS4, θα μιλούσαμε για την ιδανική μεταφορά του franchise στην νέα γενιά. Πάντως, στα deals of the week αυτής της εβδομάδας στο Playstation Store το Bioshock: The Collection προσφέρεται σε πολύ καλή τιμή. Πρόκειται για μία καλή ευκαιρία να αποκτήσετε τον συγκεκριμένο τίτλο!

 

 

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
bioshock cover

verdict

Σίγουρα πρόκειται για έναν εμβληματικό τίτλο για την βιομηχανία του gaming. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αξίζει τον χρόνο σας μόνο και μόνο για την πλοκή του, αν δείξετε υπομονή στα όποια οπτικά προβλήματα συναντήσετε στην πορεία.

7 Τρία από τα ποιοτικότερα FPS παιχνίδια στο PS4. Απίστευτη ιστορία και ανατροπές. Director Commentary και DLC με extra περιεχόμενο. Οπτικά αναβαθμισμένο το Bioshock 1. Aξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα μόνο για το Bioshock 1. Kαμία αλλαγή ή διόρθωση στo gameplay. Tεχνικά θέματα για το Bioshock Infinite. Κατώτερα του αναμενόμενου γραφικά για Bioshock 2 και Infinite.

ΣΧΟΛΙΑ

Bioshock: The Collection

Για: PC, PS4, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

16/09/16