Η πολύ σύντομη ιστορία εξελίσσεται σε ένα τρομακτικό Luna Park με όνομα “The Atlantic Island Park”, στο οποίο αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Lorraine, μιας μητέρας που βρίσκεται στην αναζήτηση του χαμένου γιου της. Ο τίτλος επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του θεματικού πάρκου, στην αναζήτηση στοιχείων και στην αφήγηση της δραματικής ιστορίας.
Η Ιστορία
Το Πάρκο ήταν το όραμα ενός εκκεντρικού επιχειρηματία με το όνομα Nathaniel Winter, και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1977. Ο ίδιος πίστευε πως τα θεματικά πάρκα είναι μέρη που πλημμυρίζουν από ευτυχία, από τις φωνές των παιδιών που δεν φοβούνται να ανέβουν στις διάφορες διαδρομές, και από πολλές χαρούμενες αναμνήσεις τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.
Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά για το Atlantic Island Park. Τραγωδίες και σοκαριστικά ατυχήματα πήραν την θέση των χαρούμενων ουρλιαχτών, και οι κάτοικοι της τριγύρω περιοχής φοβούνται πως το Πάρκο δεν έχει τελειώσει την “δουλειά” του.
Για την ηρωίδα της ιστορίας μας, το Πάρκο ήταν η αρχή του χειρότερου της εφιάλτη. Ο γιος της, Callum, εξαφανίζεται μέσα στο πάρκο, στιγμές μετά την είσοδο τους μαζί, και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να τον βρει. Από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού μας δίνεται έντονη η διάθεση τρόμου, αφού το parking στο οποίο ξεκινάμε την περιπέτεια μας, είναι απόκοσμο, άδειο και καλυμμένο με μια απόκοσμη ομίχλη.
Η πλοκή
Από τα πρώτα λεπτά που μπαίνουμε στο Πάρκο αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά, και ανεβαίνοντας τις κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από την είσοδο στον κύριο χώρο του Πάρκου, συμβαίνει κάτι απρόσμενο, η μέρα αλλάζει σε νύχτα και ο Callum εξαφανίζεται μπροστά από τα μάτια μας. Φτάνοντας στην κορυφή της σκάλας, βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία του Πάρκου, η οποία φωτίζεται από το ισχνό φως του φεγγαριού, και τις διάφορες λάμπες που είναι διάσπαρτες αριστερά και δεξιά των μονοπατιών που οδηγούν στα διάφορα rides.
Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό που μας δίνει το παιχνίδι πατώντας το δεξί κλικ, μπορούμε να φωνάξουμε στον Callum, και να πάρουμε κάποια μικρή αντίδραση για το που μπορεί να βρίσκεται. Έτσι άμεσα τον βλέπουμε να τρέχει προς μια από τις διαδρομές και αρχίζουμε να τον ακολουθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε καταλήγοντας σε μια διαδρομή μέσα από ένα τούνελ με νερό και βάρκες, όπου μπαίνουμε στην αμέσως επόμενη βάρκα από αυτόν.
Η διαδρομή μέσα από το τούνελ είναι μια τρομακτική αφήγηση του κλασικού παραμυθιού Hansel & Gretel, μέσα από μια σειρά εικόνων στους τοίχους της σπηλιάς. Εκεί είναι και η πρώτη φορά που συναντάμε την μασκότ του πάρκου, έναν τρομακτικό σκίουρο, και παρατηρούμε ότι κινείται σαν ζωντανός. Βγαίνοντας από το τούνελ, συνειδητοποιούμε πως ο Callum έχει εξαφανιστεί τελείως αυτή τη φορά.
Από εδώ και πέρα το παιχνίδι γίνεται μοναχική αναζήτηση ανάμεσα σε στοιχεία, χαρτιά πεταμένα στα μονοπάτια, αναφορές τις αστυνομίες αφημένες στα παγκάκια, και μικρά cut-scenes που θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ιστορίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Lorraine μονολογεί και μας δίνει επιπλέον στοιχεία και λεπτομέρειες για τις ιστορίες που έχουν ακουστεί για το Πάρκο, οι οποίες κάποιες φορές είναι και διαφωτιστικές για το που πρέπει να κινηθούμε, και μας κατευθύνουν προς την επίλυση του μυστηρίου.
Η αλήθεια είναι πως το Πάρκο κρύβει πολλές ιστορίες και λεπτομέρειες, τις οποίες ανακαλύπτουμε όσο προχωράμε, αλλά δυστυχώς το κάνει μέσα από πολλά γραπτά και σημειώσεις, πράγμα που μπορεί να είναι λίγο κουραστικό. Ειδικότερα αν παίζεται τον τίτλο για τα jump scares, θα υπάρξουν αρκετές στιγμές που θα νιώσετε χαμένοι αφού αν δεν δώσετε προσοχή στα κείμενα, και σε όσα αφηγείται η Lorraine, θα πρέπει απλά να σαρώσετε το Πάρκο από άκρη ως άκρη για να βγάλετε νόημα. Σίγουρα πάντως η ιστορία σας κρύβει πολλές εκπλήξεις!
Αν δεν παίξετε το παιχνίδι, ή αν νιώθετε έτοιμοι για πλήρες spoiler της ιστορίας, τότε μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο YouTube το full walkthrough του The Park σε δύο μέρη, μαζί με τις γενναίες και ψύχραιμες αντιδράσεις μας. Προσοχή το παρακάτω video έχει spoilers!
Ο χειρισμός
Στον τομέα του χειρισμού, το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτό το πρωτοφανές “Run Toggle” που ουσιαστικά μας επιτρέπει να ενεργοποιήσουμε/απενεργοποιήσουμε το τρέξιμο πατώντας το shift. Με άλλα λόγια, πατώντας το shift μια φορά, η Lorraine έτρεχε μόνιμα. Ξαναπατώντας το πήγαινε αργά. Προσωπικά μου φάνηκε τελείως λάθος σαν ιδέα, αφού ήταν πολλές οι στιγμές που το πατούσα ανεπαίσθητα, συνηθισμένος από την νόρμα όλων των υπόλοιπων signle player τίτλων, με αποτέλεσμα να προσπαθώ κάθε τρεις και λίγο να καταλάβω γιατί δεν τρέχω. Επίσης υπήρξαν και αρκετές φορές, που ενώ το είχα ενεργοποιημένο, το παιχνίδι δεν με άφηνε να τρέξω, γιατί μίλαγε η Lorraine ή συνέβαινε κάτι άλλο, με αποτέλεσμα το όλο “run toggle” να χάνει το νόημα του.
Ο ήχος
Στον τομέα του ήχου και της μουσικής ο τίτλος είναι εντυπωσιακά προσεγμένος, και τα διάφορα ηχητικά εφέ μας καθήλωσαν και βέβαια μας τρόμαξαν. Ειδικότερα αν είστε από τους γενναίους που παίζετε horror τίτλος με ακουστικά και κλειστά φώτα, το Πάρκο θα σας αποζημιώσει, αφού ο ήχος έχει σχεδιαστεί τέλεια για να σας δίνει surround εμπειρία χεσίματος! Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια μικρά προβληματάκια με τον ήχο, αφού μερικές φορές υπάρχουν αστοχίες ανάλογα με το που κοιτάμε και το τι ακούμε. Αλλά μέσα στον πανικό το πρόβλημα αυτό χάνεται.
Τα τεχνικά
Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι τα πάει αρκετά καλά, αφού καταφέρνει τόσο μέσα από τον φωτισμό και τα εφέ, όσο και από τις διάφορες λεπτομέρειες του Πάρκου, να μας μεταδώσει την τρομακτική ατμόσφαιρα, και να μας τρομάξει όπου χρειάζεται. Τα γραφικά πάντως μην περιμένετε να είναι state-of-the-art καθώς γενικότερα τόσο τα textures όσο και τα μοντέλα σε κάποια σημεία υστερούν. Το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσαμε να σημειώσουμε όσο αναφορά τις επιδόσεις είναι πως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα FPS κατά την διάρκεια των cut-scenes.
Η Funcom πήρε μια απόφαση στην αρχή της χρονιάς να δημιουργήσει μια μικρή ομάδα, που θα πειραματιστεί σε νέες για εκείνους τεχνολογίες. Έτσι το The Park δημιουργήθηκε με την Unreal Engine 4, και παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχε η ομάδα για την παραγωγή του, καταφέρνει να μεταφέρει την τρομακτική ατμόσφαιρα επιτυχημένα. Η Funcom πάντως δεν φοβάται να παραδεχτεί πως έχει “πατήσει” πάνω σε γνώριμα μονοπάτια που χάραξαν άλλοι τίτλοι του είδους, όπως τα Gone Home, Dear Esther και το The Stanley Parable. Πάντως το The Park είναι ο πρώτος single player τίτλος της Funcom μετά το Dreamfall: The Longest Journey.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως το The Park λαμβάνει χώρα στον ίδιο κόσμο με το MMO της Funcom, το The Secret World. Οπότε ξέρετε πλέον γιατί κάποιες από τις τοποθεσίες ή μερικά αντικείμενα του παιχνιδιού σας φαίνονται γνωστά. Επίσης ο τίτλος συμπεριλαμβάνει διάφορα μοναδικά in-game items για το The Secret World όπως το εμβληματικό κουστούμι του Killer Chipmunk, και κάποια talismans.
Το συμπέρασμα
Το Πάρκο είναι ένας αξιοπρόσεκτος τίτλος, που παρά την πολύ μικρή του διάρκεια, καταφέρνει και να μας τρομάξει αρκετά, αλλά και να σταθεί ανάμεσα στον τεράστιο ανταγωνισμό που έχουν δημιουργήσει άλλοι τίτλοι του είδους. Το αν αξίζουν ή όχι τα χρήματα για ένα παιχνίδι μιας ώρας (δύο αν διαβάσουμε τα πάντα διεξοδικά) και μάλιστα χωρίς κανένα ενδιαφέρον για να το ξαναπαίξουμε, είναι προσωπική απόφαση. Πάντως εμείς, αν και θα θέλαμε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ακόμα ώρες, το ευχαριστηθήκαμε και σας το προτείνουμε. Άλλωστε ο μόνος λόγος που η βαθμολογία δεν ξεπερνάει το 8+ είναι η πολύ μικρή διάρκεια.
Το The Park είναι ο νέος horror τίτλος της Funcom που έγινε διαθέσιμος σήμερα, και μπορείτε να το βρείτε στο Steam στην τιμή των 12,99€.
Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
ΣΧΟΛΙΑ