The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition Review - VideoGamer.gr
Skyrim
· Γράφει ο Στέλιος Γαλάνης

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition Review

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου καλώς ή κακώς τα remaster βγαίνουν με το τσουβάλι με την κάθε εταιρεία εκεί έξω να θέλει να εκμεταλλευτεί την δύναμη των PS4 και Xbox One. Όπως είπαμε λοιπόν έχουμε πολλά remaster εκεί έξω όμως δεν είναι και πολλά αυτά που αξίζουν σε αυτήν την περίπτωση όμως είδαμε μια βελτίωση.

Το The Elder Scrolls V: Skyrim κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2011 και πραγματικά αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα RPG παιχνίδια όλων των εποχών. Πραγματικά η Bethesda εκείνη την εποχή έφερε μια επανάσταση στα RPG με το εν λόγω παιχνίδι κάνοντας μας να παίζουμε για ώρες και ώρες. Το The Elder Scrolls V: Skyrim ήταν το διαμάντι αυτής της μεγάλης δυναστείας που ακούει στο όνομα ”The Elder Scrolls”. Το παιχνίδι μέσα στα χρόνια από τότε που βγήκε μέχρι σήμερα έγινε ακόμη πιο γνωστό με πολλά πράγματα να ανακαλύπτονται συνεχώς αλλά και τα εκατοντάδες mods που χαίρονται οι PC gamers.

skyrim-special-edition

Ας θυμηθούμε λίγο την πλοκή για τους καινούργιους

Ναι το ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς την γνωρίζετε ήδη και ναι το ξέρω πως ίσως κάνετε skip αυτήν την παράγραφο αλλά εμένα μόνο και μόνο που την θυμάμαι μου αρέσει να την γράφω έτσι γιατί είναι σαν να διαβάζω ιστορία και το Skyrim έχει μπόλικη άμα ασχοληθεί κάποιος.

Έχουμε και λέμε λοιπόν στο Skyrim έχουμε για πρώτη φορά ένα ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου μεταξύ των ντόπιων κατοίκων, των Nords. Ο λόγος που γίνεται αυτός ο εμφύλιος είναι γιατί κάποιοι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν ενώ κάποιοι άλλοι όχι και κάπως έτσι έρχονται σε σύγκρουση. Μέσα λοιπόν σε ένα χαμό που δημιουργείται από διάφορες καταστάσεις κάνουν την εμφάνισή του οι δράκοι που είναι μια φυλή η οποία είχε εξαφανιστεί πολλούς αιώνες από τον κόσμο της Tamriel (θυμίζει κάπως Game of Thrones ε;). Κάπου εδώ λοιπόν εμπλέκεται ο ήρωας της ιστορίας μας που ανακαλύπτει τυχαία πως είναι ο τελευταίος με την ιδιότητα του Dragonborn. Με αυτήν την ιδιότητα μπορεί και να καταλαβαίνει την γλώσσα των δράκων (κάτι σαν Mother of Dragons εγώ θα το έλεγα).

Ο ήρωας μας λοιπόν αποφασίζει να πάει αντίθετα στη φύση του κατά κάποιο τρόπο και να πολεμήσει αυτά τα πλάσματα που εμφανίστηκαν μυστηριωδώς στο κόσμο της Tamriel γιατί σύμφωνα με αυτά που προέβλεψαν και οι Elder Scrolls, οι δράκοι είναι αυτοί που θα καταστρέψουν τον κόσμο. Γενικότερα η Bethesda φαίνεται από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού ότι έδωσε βάθος και μεγάλο νόημα στην ιστορία του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

skyrim-remastered

Μια πολύ αξιόλογη αναβάθμιση από την Bethesda

Όπως είπα και παραπάνω έχουμε πολλά remaster εκεί έξω αλλά δεν πολλά που έχουν τόση διαφορά που να πεις ότι αξίζει. Αυτό που έχει κάνει η Bethesda όμως είναι πραγματικά πολύ αξιόλογο αν και έχει και μια αρνητική πλευρά κατά κάποιο τρόπο. Για την εποχή που κυκλοφόρησε το παιχνίδια πίσω το 2011 ήταν πολύ καλό για την εποχή του και έγινε ακόμη καλύτερο στο The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition.

Οπτικά το παιχνίδι είναι πολύ καλό με τα περισσότερη δουλεία φυσικά να φαίνεται στα textures και στις μακρινές κυρίως αποστάσεις. Υπάρχει μια ολική αναβάθμιση στον οπτικό τομέα αλλά και στα lighting effects που πραγματικά εντυπωσιάζει και με το παραπάνω. Πιστέψτε με θα υπάρχουν στιγμές που δεν θα κάνετε τίποτα και απλά θα κοιτάτε το περιβάλλον γύρω σας. Το κάναμε το 2011 τώρα το κάνουμε ακόμη περισσότερο. Αχ βρε Bethesda φωτιές που μας άναψες πάλι.

Όπως είπα και παραπάνω υπάρχει μια πλευρά της αναβάθμισης η οποία θα λέγαμε πως είναι κάπως αρνητική. Αυτό είναι η χρωματική παλέτα που διάλεξαν να αλλάξουν κάπως οι developers έτσι ώστε κάποια μέρη του κόσμου να έχουν χάσει την αρχική του αύρα. Αν και θα πω πως αυτό κάποιους θα τους ενοχλήσει κάποιους άλλους όχι. Η άλλη τεράστια αναβάθμιση είναι αυτή που έγινε σχετικά με τα load times. Πραγματικά το μείωσαν κατά το ήμισυ θα πω ίσως και περισσότερο. Ήταν κάτι που το είχαμε ανάγκη και η Bethesda το έκανε πράξη.

skyrim-remaster

Το The Elder Scrolls V: Scyrim πήρε την αναβάθμιση που του άξιζε

Μπορούσες και καλύτερα Bethesda

Μπορεί να πήραμε όλες τις ωραίες αναβαθμίσεις όσον αφορά τον οπτικό τομέα και όχι μόνο αλλά σίγουρα η Bethesda θα μπορούσε να έχει κάνει ακόμη καλύτερη δουλειά. Αυτά που περίμενα να έχουν αναβαθμιστεί έστω και λίγο είναι το αδύναμο combat animation του παιχνιδιού το οποίο δυστυχώς δεν αναβαθμίστηκε καθόλου αλλά και τα ίδια bugs που είχαμε στο αρχικό παιχνίδια να τα έχουμε και εδώ.

Πιστεύω πως η εταιρεία θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι για αυτό και να μας δώσει έναν ακόμη καλύτερο τίτλο όπου όλου θα λέγαμε ανεξαρτήτως αν το έχουμε παίξει ή όχι ”Πάμε να το αγοράσουμε”.

skyrim-effects

Σε ποιους απευθύνεται ο τίτλος;

Μα φυσικά σε όλους θα έλεγα αν ήμουν απλά ένα fanboy αλλά θα μιλήσω κάπως πιο αντικειμενικά. Ο τίτλος στις κονσόλες έγινε όπως ήταν ο τίτλος σε PC εδώ και χρόνια με την βοήθεια φυσικά των Mods. Αλλά επειδή κονσόλες και PC είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό δεν θα κάτσω να αναλύσω αυτό το κομμάτι.

Το ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς που μπορεί να διαβάζετε αυτήν την κριτική έχετε ήδη παίξει γενικώς το παιχνίδι. Αν είστε από το άτομα που έχετε παίξει το παιχνίδι, σας άρεσε και έχετε δώσει εκατοντάδες ώρες στο παιχνίδι όπως εγώ τότε δεν θα πρότεινα αυτήν την ”αναβάθμιση”. Εκτός φυσικά και αν θέλετε να ζήσετε για ακόμη μια φορά την εκπληκτική εμπειρία του παιχνιδιού.

Ο τίτλος είναι καθαρά για το κοινό που μπήκε για πρώτη φορά στο τριπάκι της κονσόλας και θέλει να δοκιμάσει κάποια παιχνίδια. Αν λοιπόν είστε από τα άτομα που δεν έχουν παίξει το The Elder Scrolls V: Skyrim και τους αρέσουν τα RPG τότε αυτός ο τίτλος είναι για εσάς.

soaring_blood_dragon-skyrim

Συνοπτικά

Το The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition πραγματικά ολοκληρώθηκε και με το παραπάνω με τον οπτικό τομέα να είσαι ισάξιος με αυτόν που έχουμε στα σημερινά παιχνίδια και το παιχνίδι έρχεται όπως είπαμε και μια πολύ σημαντική αναβάθμιση που είναι αυτή που αφορά τα load times. Δίνουμε μεγάλη βάση σε αυτό γιατί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ίσως προβλήματα του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι έχει ακόμη τα θεματάκια του bugs και άλλα μικροπροβλήματα αλλά αυτό δεν χαλάει την συνολική εμπειρία του παιχνιδιού. Δεν το έκανε παλαιότερα και δεν θα το κάνει τώρα. Το The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους καλύτερους RPG τίτλους εκεί έξω.

Ευχαριστούμε πολύ την IGE SA για την παροχή του τίτλου.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
Skyrim

verdict

Με λίγα ακόμη πραγματάκια ο τίτλος θα είχε ολοκληρωθεί πλήρως όμως και πάλι η Bethesda έκανε μια αξιοσέβαστη αναβάθμιση.

8.5 Οπτικό τομέας που εκφράζει την αγάπη της Bethesda για τον τίτλο Μικρότερα Load times Βελτιωμένο lighting και effects Bugs και πάλι bugs Είχε περιθώρια για περισσότερη βελτίωση

ΣΧΟΛΙΑ