The Banner Saga 2 Review - VideoGamer.gr
tbs2
· Γράφει ο Γιάννης Σακελλαρίου

The Banner Saga 2 Review

Η Stoic επιστρέφει για δεύτερη φορά με την συνέχεια του εκπληκτικού The Banner Saga. Το συναρπαστικό sequel, The Banner Saga 2, είναι ένα tactical role-playing παιχνίδι με τον βασικό πυρήνα να αποτελείται από ένα campaign με turn-based μάχες, στο οποίο ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο μια ομάδας ηρώων.

bs(5)

Η ιστορία

Η ιστορία, ήταν από τα δυνατά σημεία του πρώτου παιχνιδιού και φυσικά, το The Banner Saga 2 δεν αποτελεί εξαίρεση. Με μια προσεκτικά φτιαγμένη ιστορία, ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο των κεντρικών χαρακτήρων και οδηγεί ένα καραβάνι προς την σωτηρία.

Για να εξηγήσω την δομή του παιχνιδιού, για όσους δεν έχουν δοκιμάσει το πρώτο παιχνίδι, ο παίκτης παρατηρεί την πορεία των χαρακτήρων και καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό ποικίλλει από μια μάχη μέχρι το πως θα διαχειριστεί το καραβάνι και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Συνεχείς διάλογοι με άλλους χαρακτήρες αλλά και αποφάσεις κάθε λογής, επηρεάζουν την πορεία του παιχνιδιού αλλά και το ποιος ζει ή πεθαίνει. Οι βασικές φυλές του παιχνιδιού είναι οι Άνθρωποι, οι Varl, οι -νεοεισαχθέντες- Horseborn και οι κακοί της υπόθεσης, Dredge.

bs(6)

Στην αρχή του παιχνιδιού εντόπισα και το πρώτο μεγάλο σφάλμα του. Δυστυχώς, όσοι δεν έχουν παίξει τον πρώτο τίτλο της σειράς, θα βρεθούν χαμένοι ανάμεσα σε πολλά άγνωστα ονόματα και χαρακτήρες και σε μια ιστορία με τεράστιο background, χωρίς επαρκή εξήγηση. Ενώ γίνεται προσπάθεια να εξηγηθούν τα βασικά σημεία της, αυτό δεν επιτυγχάνεται και ουσιαστικά δημιουργεί σύγχυση καθώς το να γνωρίζει κάποιος την ιστορία, είναι σημαντικό κομμάτι έτσι ώστε να συνεχίσει με ενδιαφέρον. Η πρώτη μου παρατήρηση λοιπόν είναι ότι θα έπρεπε να έχει πιο καλή κάλυψη του τι διαδραματίστηκε στο πρώτο παιχνίδι.

Προσπερνώντας αυτό το ατόπημα, η εξέλιξη της ιστορίας είναι εξαιρετική και μπορώ να πω με περισσότερες “διαδρομές” από τον προκάτοχο του. Τα συμβάντα έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα, κάτι το οποίο καθιστά το παιχνίδι απίστευτα ενδιαφέρον και δεν προκαλεί ούτε στιγμή βαρεμάρας. Βεβαίως δεν αποφεύγει το να πατήσει πάνω σε ήδη υπάρχοντα μοτίβα από τον προηγούμενο τίτλο. Αλλά δεν είναι κάτι το οποίο επηρεάζει την συνολική εμπειρία, σε καμία περίπτωση.

Σίγουρα πρέπει να προετοιμαστείτε για μια γεμάτη ιστορία που θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον και θα σας κάνει να σκέφτεστε κάθε σας επιλογή.

bs(3)

Το gameplay

Στον τομέα του gameplay, έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στο The Banner Saga 2. Νέο σύστημα μάχης καθώς και εξελιγμένο σύστημα αναβάθμισης χαρακτήρων, είναι μόνο μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Σχετικά με τη μάχη, τα βασικά στοιχεία έχουν παραμείνει ίδια με το πρώτο παιχνίδι. Οι ήρωες λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις και κινούνται και επιτίθενται με turn-based μορφή. Η απόσταση που διανύουν είναι ανάλογη των ικανοτήτων της κάθε φυλής και πέρα από τα κλασσικά, strength/armor, υπάρχουν και οι ειδικές ικανότητες κάθε ήρωα. Ο τρόπος μάχης είναι άκρως ικανοποιητικός, ενώ με τις νέες προσθήκες στο σύστημα μάχης, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

bs(10)

Η στρατηγική είναι για άλλη μια φορά κύριο σημείο των μαχών, καθώς πρέπει με σωστές και προσεκτικές επιλογές, ο παίκτης να διαλέξει την ομάδα που θα πολεμήσει, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η αρχική τους τοποθέτηση στο πεδίο της μάχης. Η δυσκολία κρίνεται, και αυτή, ικανοποιητική διότι ακόμα και στο Easy Mode, υπάρχουν προκλήσεις σε κάθε μάχη. Η αναβάθμιση των χαρακτήρων είναι και αυτή εξελιγμένη, με νέες μοναδικές ικανότητες.

Το σύστημα αλληλεπίδρασης και διαλόγων παραμένει στα γνώριμα μονοπάτια, με το γνωστό μοτίβο των απαντήσεων και των επιλογών. Όταν κάποιος χαρακτήρας μιλάει, ο παίκτης θα πρέπει να βρει την κατάλληλη απάντηση έτσι ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα και να πετύχει τον σκοπό του. Όταν πάλι καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα του δοθούν κάποιες επιλογές και θα πρέπει να επιλέξει την καλύτερη.

bs(4)

Κάπου εδώ να πούμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει “restart from checkpoint” επιλογή. Κάθε επιλογή του παίκτη, επηρεάζει άμεσα το υπόλοιπο παιχνίδι και καθορίζει τις ζωές αλλά και την πορεία των χαρακτήρων.

Οπτικά

Τι να πει κανείς οπτικά για το The Banner Saga 2. Εξαιρετική δουλειά, πανέμορφα τοπία, καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες και η λίστα συνεχίζεται.

Ο σχεδιασμός των τοπίων είναι για άλλη μια φορά εκπληκτικός. Διαφορετικών ειδών περιβάλλοντα – από ηλιόλουστες πεδιάδες μέχρι υπόγειες στοές – ξεπηδούν μπροστά στα μάτια του παίκτη και δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Η εικόνα, πέρα από το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, βοηθάει πολύ στο να δημιουργηθεί μια immersive εμπειρία, η οποία βάζει τον παίκτη στην θέση που απαιτείται. Με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τον προκάτοχο του, πιστεύω ότι ο σχεδιασμός των τοπίων είναι το διαμάντι του παιχνιδιού.

bs(12)

Οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί και αυτοί με μεγάλη λεπτομέρεια και απεικονίζουν επακριβώς τα ιδιαίτερα στοιχεία τους. Νέοι χαρακτήρες σημαίνει και νέοι σχεδιασμοί και αυτό είναι ένα πράγμα που πέτυχαν εξαιρετικά οι δημιουργοί. Η μεγάλη λεπτομέρεια, έκανε τους νέους χαρακτήρες μοναδικούς και ξεχωριστούς, ενώ η νέα φυλή, Horseborn, έχει αποδοθεί άριστα.

Μια νέα προσθήκη είναι και τα αρκετά περισσότερα cutscenes στο The Banner Saga 2. Εν αντίθεσή με το πρώτο, το οποίο περιείχε μόλις μια, στο νέο παιχνίδι, βλέπουμε αρκετές φορές, το γραμμικό στυλ παιχνιδιού να διακόπτεται από μια animated σκηνή η οποία προσφέρει πολλά στην δημιουργία της γενικότερης εξαιρετικής αίσθησης.

bs(9)

Και κάπου εδώ να κάνουμε και μια ξεχωριστή αναφορά στο εξαιρετικό soundtrack του τίτλου, με ταιριαστά και προσεγμένα τραγούδια και μουσικές, οι οποίες συνοδεύουν τον παίκτη καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είτε στις σκηνές αγωνίας, είτε στις πιο συναισθηματικές σκηνές, η μουσική αγγίζει υπέροχα τα γεγονότα και παρέχει ένα εκπληκτικό οπτικοακουστικό σύνολο.

Σύνοψη

Το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, The Banner Saga, ήρθε και δείχνει ότι είναι εδώ για μείνει. Μια άξια συνέχεια του πρώτου παιχνιδιού, η οποία καταφέρνει σε άλλα σημεία να ξεπεράσει το πρώτο και σε άλλα να υστερεί.

Το μαγευτικό οπτικό κομμάτι του τίτλου, συνοδευόμενο από μια εκπληκτική μουσική επένδυση εισάγει τον παίκτη στον κόσμο του παιχνιδιού και τον συνοδεύει εκπληκτικά μέχρι το τέλος. Η εξέλιξη και η προσοχή που έχει δοθεί στο σύστημα μάχης και χαρακτήρων, δίνει το κάτι παραπάνω και κρατάει το ενδιαφέρον του παίκτη, κάνοντας τον να προσπαθεί για το καλύτερο. Ενώ η, για άλλη μια φορά, καλοσχεδιασμένη ιστορία προσφέρει δυνατές στιγμές συγκίνησης και αγωνίας σε κάθε γωνιά.

bs(7)

Από την άλλη, κάτι που θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται να παίξει το The Banner Saga 2, είναι να δοκιμάσει πρώτα τον προκάτοχο του. Δυστυχώς δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην ενημέρωση του παίκτη για τα γεγονότα του προηγούμενου και αυτό προκαλεί μια αρχική σύγχυση σε σχέση με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Επίσης υπάρχουν και πολλά στοιχεία που επαναλαμβάνονται αλλά σίγουρα όχι κάτι αξιοσημείωτο.

Σε γενικές γραμμές, το The Banner Saga 2 είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι, παράδειγμα, για το είδος του με ιδιαίτερη αίσθηση και είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα θα ευχαριστηθούν οι fans του είδους και όχι μόνο.

Εσείς το έχετε δοκιμάσει; Πως σας φάνηκε; Αν όχι, θα το δοκιμάσετε; Πείτε μας στα σχόλια!

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
tbs2

verdict

Άξιος συνεχιστής του πρώτου τίτλου που θα σας κρατήσει ευχάριστη παρέα για αρκετές ώρες.

8.5 Ενδιαφέρουσα ιστορία Βελτιωμένο σύστημα μάχης Νέα φυλή και νέοι χαρακτήρες Εκπληκτική μουσική επένδυση Επαναλαμβανόμενα στοιχεία από το πρώτο παιχνίδι Ακατάλληλο για όσους δεν έχουν παίξει το προηγούμενο

ΣΧΟΛΙΑ

The Banner Saga 2

Για: PC

Ημ. Κυκλοφορίας:

19/04/2016