John Says: Raise the Banner - VideoGamer.gr
The Banner Saga Travel Bridge screenshot
· Γράφει ο Γιάννης Σακελλαρίου

John Says: Raise the Banner

Μεγάλα φουτουριστικά όπλα που εκτοξεύουν ακτίνες λέιζερ, αγωνία και δράση, κυνηγητό και αίματα. Στην εποχή των futuristic FPS, τρεις άνθρωποι κέρδισαν το στοίχημα με μια απλή ιστορία φαντασίας.

Αναφέρομαι φυσικά στο The Banner Saga, ένα μικρό διαμάντι της Stoic, το οποίο ξεκίνησε δειλά πριν 2 χρόνια και σε 2 μέρες υποδέχεται το δεύτερο παιχνίδι του.

Strand_Wallpaper

Πως φτάσαμε στο σήμερα;

Πριν κάποια χρόνια, 3 φίλοι αποχώρησαν από την BioWare, αφού δούλεψαν για το Star Wars: The Old Republic και συνέχισαν με την ίδρυση της Stoic, μιας ανεξάρτητης εταιρείας ανάπτυξης παιχνιδιών. Η ιδέα ήταν απλή: Ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από την μυθολογία των Vikings, και ένα turn-based σύστημα μάχης.

Κάπως έτσι, το The Banner Saga ξεκίνησε το ταξίδι του το 2012, μέσω της πλατφόρμας του Kickstarter. Τον αρχικό στόχο των 100.000 δολαρίων, τον πέτυχε μέσα στην πρώτη ημέρα και ολοκλήρωσε την καμπάνια του με 723.886 δολάρια.

Το The Banner Saga, είναι ένα tactical role-playing παιχνίδι με τον βασικό πυρήνα να αποτελείται από ένα campaign με turn-based μάχες, στο οποίο ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο μια ομάδας ηρώων. Η ομάδα – όπως και το universe του παιχνιδιού – αποτελείται από δύο φυλές. τους ανθρώπους και τους Varl. Εχθρός όλων, είναι οι Dredge, μια πολεμοχαρής φυλή που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και να εξαφανίσει τους ανθρώπους.

The_Banner_Saga_combat_screenshot

The Candy Crush Banner Saga

Μια από τις πιο περίεργες ιστορίες των τελευταίων χρόνων στον τομέα των video games είχε να κάνει με την διαμάχη της Stoic με τον κολοσσό των mobile games, King.

Η King έχοντας κυκλοφορήσει ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια για κινητά, με το όνομα Candy Crush Saga, ενεπλάκη σε ένα άνευ προηγουμένου, κυνήγι trademark. Έχοντας κάνει trademark τη λέξη saga, στον τομέα λογισμικού και video games, η King εμπόδισε την ανάπτυξη του The Banner Saga. Λαμβάνοντας νομικά μέτρα, η εταιρεία, προσπάθησε να σταματήσει την Stoic από το να κυκλοφορήσει το παιχνίδι, καθώς μέσα στον τίτλο περιεχόταν η “απαγορευμένη” λέξη.

Ευτυχώς, η ιστορία αυτή είχε αίσιο τέλος και οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία, με το παιχνίδι να κυκλοφορεί – έστω και με καθυστέρηση.

TBS1_SC_Aleonymous_DredgeInForest

Κάτι σαν επίλογος

Προσωπικά, το The Banner Saga είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει τα τελευταία χρόνια. Ομολογώ ότι αρχικά με κέρδισε το artwork του τίτλου, με αυτά τα παραμυθιακά στοιχεία και την εμπνευσμένη από τους Vikings υφή.

Όταν όμως ξεκίνησα να παίζω το παιχνίδι, ανακάλυψα ότι πέρα από το πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα, περιέχει και μια εξαιρετικά δυνατή ιστορία με αρκετές ανατροπές και συναισθηματικά κομμάτια. Παρουσιάζει εξαιρετικά κάθε κεντρικό ήρωα και αυτό, κάνει ακόμα πιο έντονο το γεγονός ότι δεν υπάρχει το λεγόμενο “restart from checkpoint”. Όποια απόφαση παρθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, επηρεάζει άμεσα την πορεία του. Με χαρακτήρες και τρόφιμα να χάνονται από μια λάθος απόφαση, προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης στον παίκτη.

Φυσικά, το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι αριστοτεχνικό για turn-based παιχνίδι. Με τις διαφορετικές ικανότητες των ηρώων να συμπληρώνουν ένα παζλ, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ προσεκτικά εάν θέλεις να κερδίσεις σε μια δύσκολη μάχη.

TBS1_SC_Aleonymous_SkogrHeroes

Όσοι είστε fans του είδους και δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Το παιχνίδι βάζει τον παίκτη σε ένα άκρως immersive ταξίδι, κατά το οποίο κάθε απόφαση και κίνηση μετράει. Φυσικά δεν θα το πρότεινα στους λάτρεις των action packed FPS, καθώς είναι τελείως άλλο ύφος παιχνιδιού με αργούς ρυθμούς, αρκετούς διαλόγους και έμφαση στην ιστορία.

Στις 19 Απριλίου, κυκλοφορεί αισίως και η συνέχεια του παιχνιδιού. Το The Banner Saga 2 έρχεται με βελτιώσεις στο σύστημα μάχης, παλιούς γνώριμους ήρωες αλλά και μια νέα φυλή, τους Horseborn. Είμαι σίγουρος ότι η Stoic θα έχει κάνει, για άλλη μια φορά, εξαιρετική δουλειά και θα μας προσφέρει ένα παιχνίδι αντίστοιχης ποιότητας – ίσως και καλύτερης – από τον προκάτοχο του.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

The Banner Saga

Για: PC, PS4, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

14/01/2014

The Banner Saga 2

Για: PC

Ημ. Κυκλοφορίας:

19/04/2016