Κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης, διάφορα μεγάλα διλήμματα έχουν ταλαιπωρήσει την κοινωνία. Ευρώ ή Δραχμή; Coca-Cola ή Pepsi; Κιθαρίστας ή Ντράμερ;
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα όμως διλήμματα τελευταία να είναι η γνωστή μάχη των FPS, Call of Duty ή Battlefield; Με τις επερχόμενες νέες κυκλοφορίες των δύο franchise, ίσως και να έχουμε μια δυνατή ετυμηγορία. Για να δούμε πως έχουν τα πράγματα όμως.
Πως φτάσαμε στο σήμερα;
Η μάχη των First-Person Shooter τίτλων, είναι σχεδόν όσο παλιά όσο το ίδιο το gaming. Από το Quake και το Wolfenstein μέχρι το Medal of Honor και το Far Cry, οι fans του είδους ανέκαθεν παθιάζονταν ή απογοητεύονταν έντονα με συγκεκριμένα παιχνίδια και σειρές. Υπάρχουν παιχνίδια που έχουν καθορίσει το είδος, παιχνίδια που έχουν ηττηθεί με τον καιρό και παιχνίδια που απλά παρέμειναν αδιάφορα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο σειρές στις οποίες αναφέρομαι σήμερα, μόνο αδιάφορες δεν έχουν περάσει από την κυκλοφορία τους μέχρι σήμερα. Ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια για την ιστορία τους.
Η σειρά Battlefield, έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2002 με το Battlefield 1942 το οποίο είχε ως θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, η σειρά γνώρισε πολλά sequels, διασκορπισμένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, προσθέτοντας πολλά στοιχεία και στο single-player, αλλά κυρίως στο multiplayer κομμάτι.
Το Call of Duty είναι ένα franchise από την άλλη που έχει γράψει μια ξεχωριστή ιστορία στο είδος. Με το πρώτο παιχνίδι να κάνει την εμφάνιση του το 2003, η σειρά πειραματίστηκε, άλλαξε το ύφος των FPS και δημιούργησε φανατικό κοινό, όμοιο του οποίου είχαμε καιρό να δούμε.
Η μητέρα όλων των μαχών
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου κοινού άλλαξαν. Έχοντας βιώσει επαναλαμβανόμενες κυκλοφορίες FPS παιχνιδιών με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ελάχιστες καινοτομίες, οι fans άρχισαν να ζητάν περισσότερα πράγματα. Μεγαλύτερα όπλα, πιο εντυπωσιακές εκρήξεις και πολύ πιο γρήγορη δράση. Και που θα μπορούσαν οι εταιρείες να τα βρουν όλα αυτά; Μα φυσικά στο γεμάτο βία και εκρήξεις πολεμικό παρόν!
Έτσι λοιπόν, η βαρύτητα των παιχνιδιών έπεσε προς το -πιο εξελιγμένο- παρόν και με θέματα όπως Μέση Ανατολή ή Ρωσία, τα FPS ταξίδεψαν για χρόνια, προσφέροντας μεγάλη δόση διασκέδασης και δράσης. Όλα καλά και όλα ωραία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα εν λόγω παιχνίδια σταμάτησαν να έχουν ποικιλία. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η μόδα των μοντέρνων shooters, εξαφανίστηκε από προσώπου γης, το θέμα A’ ή B’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Φυσικά και η EA και η Activision το πρόσεξαν ότι το θέμα “παρόν” είχε φτάσει κάπου στο τέλος του. Οπότε που πάμε μετά από εκεί; Και οι δυο σειρές έστρεψαν το βλέμμα τους αλλού. Το Battlefield σε ένα θέμα κλέφτες και αστυνόμοι και το Call of Duty σε μελλοντικές μορφές πολέμου.
Όλα αυτά, μέχρι πριν κάποιες μέρες, όπου ανακοινώθηκαν τα επόμενα παιχνίδια στις 2 σειρές. Το Battlefield έκανε το θαύμα και επέστρεψε στη φύση στα γνώριμα μονοπάτια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το Call of Duty πήγε… στο διάστημα.
Κάτι σαν επίλογος
Για να είμαι ειλικρινής, το θέμα εδώ είναι απλό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα, ποιο παιχνίδι θα είναι καλύτερο και ποιο θα κρατήσει και θα κερδίσει τους fans. Το μόνο σίγουρο είναι ένα: Η EA και η DICE έκαναν το πιο απλό πράγμα, άκουσαν το κοινό. Εδώ και καιρό φαίνεται ότι ο κόσμος ζητάει μια επιστροφή στις ρίζες και αυτό ακριβώς έπραξαν οι εταιρείες αυτές.
Με την ανακοίνωση του Battlefield 1 λοιπόν, το κοινό ενθουσιάστηκε και για να πω την αλήθεια, δικαιολογημένα. Με ένα εξαιρετικό reveal trailer, αποκαλύφθηκε ότι το παιχνίδι θα διαδραματίζεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα θα φέρει και πολλές καινοτομίες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το “πρώιμο” ύφος των μεγάλων πολέμων, δεν περιορίζει σε καμία περίπτωση τους developers. Ρόπαλα, φλογοβόλα και αερομαχίες είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που έχουμε να περιμένουμε από το επόμενο κεφάλαιο της σειράς Battlefield.
Από την άλλη, η Activision μας παρουσίασε το Infinite Warfare, πηγαίνοντας τις μελλοντικές μάχες σε άλλο επίπεδο, βγαίνοντας αυτή τη φορά στον αχανή κόσμο του διαστήματος. Με ένα trailer – το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κάνει ρεκόρ dislikes – μας παρουσίασε, με εντυπωσιακό τρόπο μεν, ένα ξαναζεσταμένο φαγητό, με το καλύτερο σημείο του να είναι το εκπληκτικό Space Oddity του David Bowie σε μια αξιόλογη διασκευή.
Το πραγματικό θέμα δεν έχει να κάνει με το ποιο παιχνίδι θα κυριαρχήσει. Και τα δύο έχουν το κοινό τους και θα έχουν αξιόλογες πορείες, ενώ ποτέ δεν είναι κακό το να υπάρχει ποικιλία στο gaming. Ένα παιχνίδι με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα στο διάστημα; Καθόλου άσχημα. Όπως φαίνεται, όμως, το Call of Duty θα δεχθεί δυνατό πλήγμα, δεδομένης και της μέτριας πορείας του τα τελευταία χρόνια, ενώ το Battlefield θα εκτοξευθεί στις προτιμήσεις των fans.
Εσάς ποια είναι η άποψη σας;
Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα