Call of Duty: The story so far - VideoGamer.gr
American menu screen CoD1
· Γράφει ο Γιάννης Σακελλαρίου

Call of Duty: The story so far

Μια από τις πιο γνωστές first-person shooter σειρές παιχνιδιών, όλων των εποχών, είναι το Call of Duty. Έκανε την εμφάνιση του το 2003 και έκτοτε, αρκετά χρόνια μετά, παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των fans.

Το Call of Duty ξεκίνησε την πορεία του για PC και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις κονσόλες. Με την Activision ως κύριο publisher των παιχνιδιών, η Infinity Ward, η Treyarch αλλά και η Sledgehammer Games έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη των τίτλων ανά τα χρόνια.

group Με 12 κύριους τίτλους μέσα σε διάστημα 12 χρόνων περίπου, η σειρά μας έχει ταξιδέψει σε διάφορα χρονικά σημεία της ιστορίας αλλά και σε διαφορετικές τοποθεσίες. Με τα αρχικά παιχνίδια να επικεντρώνονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ήταν και η μόδα της εποχής άλλωστε – η σειρά αργότερα επικεντρώθηκε σε ένα πιο μοντέρνο ύφος αρχικά με το παρόν και στη συνέχεια με μελλοντικές μορφές πολέμου.

Με αφορμή την κυκλοφορία του Black Ops III βρίσκουμε μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή στην σειρά που καθόρισε το είδος.

Call of Duty (2003)

1

Σε μια εποχή που το Medal of Honor ήταν βασιλιάς των FPS παιχνιδιών με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Activision παρουσιάζει το Call of Duty στο κοινό και το παιχνίδι συναρπάζει. Χωρισμένο σε 3 campaign – Αμερική, Βρετανία, Ρωσία – το παιχνίδι έφερε μια μεγάλη επανάσταση για την εποχή του. Για πρώτη φορά, σε single player mode, ο παίκτης συνοδευόταν από AI συμμάχους και μαζί λειτουργούσαν σαν ομάδα. Οι σύμμαχοι αυτοί βοηθούσαν τον παίκτη στις μάχες και αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα στην καλύτερη και πιο ρεαλιστική εμπειρία gameplay.

Το παιχνίδι έλαβε εξαιρετικές κριτικές με έμφαση βεβαίως στον τομέα του gameplay αλλά και της μουσικής.

Call of Duty 2 (2005)

2

Ως γνωστόν ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και η Activision επιστρέφει 2 χρόνια μετά με την δεύτερη κύρια προσθήκη στο franchise. Η ιστορία διαδραματίζεται ξανά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για άλλη μια φορά, το παιχνίδι εισήγαγε καινοτομίες οι οποίες στην πορεία έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι οποιουδήποτε FPS που σέβεται τον εαυτό του. Η πρώτη καινοτομία είχε να κάνει με την αυτόματη ανανέωση της υγείας του παίκτη και η δεύτερη με το εικονίδιο προειδοποίησης για χειροβομβίδα κοντά στον παίκτη.

Το Call of Duty 2 έλαβε κριτικές ανώτερες του πρώτου και οι καινοτομίες όπως και τα γραφικά είχαν μεγάλη απήχηση σε κοινό και κριτικούς.

Call of Duty 3 (2006)

3

Ο τρίτος κύριος τίτλος της σειράς, ήταν και ο προτελευταίος που ήταν τοποθετημένος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης ήταν ο πρώτος – και ο μόνος – τίτλος της σειράς, ο οποίος δεν κυκλοφόρησε για PC. Στο Call of Duty 3 οι παίκτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον έλεγχο στρατιωτών από διαφορετικές χώρες όπως Αμερική, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά και Πολωνία.

Παρόλο που το παιχνίδι ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα της χρονιάς, η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο στα προηγούμενα δυο.

Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

4

Με το παιχνίδι να διαδραματίζεται το 2011, το Modern Warfare ήταν ο πρώτος τίτλος που επικεντρώθηκε στο σήμερα. Με όμορφη και καλοφτιαγμένη ιστορία, το παιχνίδι έβαζε τους παίκτες στο ρόλο ενός Βρετανού και ενός Αμερικάνου στρατιώτη. Με μέρη όπως η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, το παιχνίδι ταξίδευε σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Το Modern Warfare ήταν ίσως το πιο επιτυχημένο της σειράς μέχρι εκείνη την περίοδο με εξαιρετικές πωλήσεις αλλά και με μεγάλη κριτική επιτυχία.

Call of Duty: World At War (2008)

5

Η σειρά έκανε μια επιστροφή στις ρίζες της, καθώς το 2008 επέστρεψε στο θέμα του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πέμπτη προσθήκη της σειράς και λειτουργεί ως ο πρώτος τίτλος στο story line του Black Ops. Το παιχνίδι ήταν το πιο ώριμο της σειράς μέχρι τότε και το gameplay μοιραζόταν αρκετά με τους προκατόχους του.

Δεν είχε την απήχηση που περίμενε η εταιρεία καθώς οι κριτικές ήταν πιο αρνητικές από προηγούμενους τίτλους. Η επιστροφή στο θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν κάτι που καλωσόρισε το κοινό, όμως το παιχνίδι απέτυχε να καταφέρει αυτό που έπρεπε στο σύνολο του.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)

6

Άμεσο sequel του Modern Warfare, το MW2, ακολουθεί τα γεγονότα του πρώτου και για άλλη μια φορά ταξιδεύει σε διάφορες τοποθεσίες. Μεγάλη επιτυχία του παιχνιδιού, πέρα από το όμορφο campaign του με το εκπληκτικό story, ήταν και το εξαιρετικό multiplayer κομμάτι του.

Παρόλο που το παιχνίδι έλαβε πολλά αρνητικά σχόλια για μια συγκεκριμένη αποστολή, σε γενικές γραμμές ήταν μια μεγάλη επιτυχία με αρκετά βραβεία, μεγάλες πωλήσεις και πολύ θετικές κριτικές.

Call of Duty: Black Ops (2010)

7

Το Black Ops ήταν ο έβδομος κύριος τίτλος της σειράς και ο δεύτερος στο ομότιτλο story line και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το παιχνίδι κράτησε τα στοιχεία των προκατόχων του χωρίς κάποια ιδιαίτερη καινοτομία στον τομέα του gameplay.

Ενώ το campaign και το multiplayer του παιχνιδιού είχαν θετική ανταπόκριση από τον κοινό, ασκήθηκε κριτική σχετικά με την έλλειψη νέων στοιχείων.

Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011)

8-1

Το MW3 συνεχίζει από εκεί που ολοκληρώθηκε o προκάτοχος του και επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στην διαμάχη Ρωσίας-ΗΠΑ η οποία καταλήγει σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το παιχνίδι είναι αρκετά open και οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο. Είναι η τελευταία προσθήκη στο timeline του Modern Warfare.

Το παιχνίδι κέρδισε αρκετά βραβεία και δέχτηκε θετικές κριτικές για το immersive story αλλά και το γρήγορο gameplay.

Call of Duty: Black Ops II (2012)

9

To 2012 η σειρά επέστρεψε στις καινοτομίες και με τη δεύτερη προσθήκη στο storyline του Black Ops, το παιχνίδι γίνεται το πρώτο της σειράς με ανεπτυγμένη μελλοντική πολεμική τεχνολογία. Ένα επίσης νέο στοιχείο που εισήγαγε το παιχνίδι ήταν οι επιπτώσεις των επιλογών του παίκτη καθώς πρώτη φορά είδαμε στη σειρά διαφορετικό τέλος ανάλογα με την πορεία του παιχνιδιού.

Το Black Ops II αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία σε πωλήσεις και το κοινό το υποδέχθηκε με αρκετά θετικά σχόλια, κυρίως για τα νέα στοιχεία που εισήγαγε, αλλά και με κάποιες αρνητικές κριτικές ως προς την ολοκλήρωση του campaign αλλά και ως προς κάποια modes του παιχνιδιού.

Call of Duty: Ghosts (2013)

10

Το Ghosts διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα που ακολουθεί την πυρηνική καταστροφή της Μέσης Ανατολής, με τους παίκτες να μπαίνουν στον ρόλο μια ειδικής ομάδας με το όνομα Ghosts. Το παιχνίδι δεν εισήγαγε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο, είχε όμως μια ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη επιλογή, καθώς παρουσίασε τον πρώτο σκύλο στην σειρά ως playable χαρακτήρα.

Το παιχνίδι είχε μέτριες αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς με έντονη διαφωνία σχετικά με το single-player campaign, την επανάληψη ίδιων μοτίβων και την έλλειψη νέων στοιχείων.

Call of Duty: Advanced Warfare (2014)

11

Αν το Black Ops II ήταν η εισαγωγή στη μελλοντική τεχνολογία, το Advanced Warfare ήταν η επιτομή της. Το παιχνίδι διαδραματίζεται ανάμεσα στο 2054 και το 2061 και ακολουθεί ένα μέλλον όπου οι ιδιωτικές εταιρείες είναι ο κύριος στρατιωτικός παράγοντας στον κόσμο. Με το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα της σειράς, το AW πρόσφερε στο κοινό μια γεμάτη ιστορία και ένα γρήγορο και εξελιγμένο gameplay.

Το παιχνίδι όπως ήταν αναμενόμενο ήταν εμπορική επιτυχία, αποδέκτης πολλών βραβείων και θετικών κριτικών με έμφαση στο συναρπαστικό gameplay, το πλούσιο multiplayer, τα γραφικά και την εξέλιξη της ιστορίας του.

image

Και κάπως έτσι φτάνουμε και στο τώρα και στην κυκλοφορία του Black Ops III. Το νέο παιχνίδι υπόσχεται μεγάλες αλλαγές στο franchise και νέα συναρπαστικά στοιχεία. Είναι η δωδέκατη προσθήκη στην σειρά και αναμένεται να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία και θετική ανταπόκριση από το κοινό.

Εσάς ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι της σειράς Call of Duty; Πείτε μας την άποψη σας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.