Indies που ίσως σας ξέφυγαν! #1 - Abzu - VideoGamer.gr
abzu
· Γράφει ο Φάνης Καραμήτσος

Indies που ίσως σας ξέφυγαν! #1 – Abzu

Είχατε ποτέ τον φόβο να κολυμπήσετε σε βαθιά σκοτεινά νερά, με μία υποψία ότι κάτι τρομερό κρύβετε εκεί κάτω; Νιώσατε ποτέ το δέος από αυτό το απέραντο γαλάζιο που ονομάζετε Ωκεανός; Από τα αρχαία χρόνια οι ανθρωπότητα ένιωθε έναν αρχέγονο φόβο για για το τι υπάρχει εκεί κάτω. Οι Σουμέριοι πίστευαν ότι κάτι, ακατανόητο στον ανθρώπινο νου, βρίσκετε στα βάθη τον θαλασσών. Ένα απόλυτο κενό που μόνο μαγικά και θεϊκά πλάσματα μπορούν να βρεθούν εκεί. Αυτό το μέρος ονομάζετε Abzû.

Το Abzû αναπτύχθηκε από την Giant Squid Games με publisher την ιταλική 505 Games και κυκλοφόρησε στης 2 Αυγούστου στις κονσολες και PC. O art director του παιχνιδιού είναι o Matt Nava, γνωστός για τo αριστουργηματικό παιχνίδι Journey που κυκλοφόρησε το 2012 από την That Game Company.

To παιχνίδι ξεκινάει με ένα τρομακτικά ακατανόητο όραμα που έχει ο χαρακτήρας. Ξυπνώντας βρισκόμαστε στην επιφάνεια ενός απέραντου Ωκεανού. Μόνοι και χωρίς κανέναν άλλο εκεί κοντά δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από το να βυθιστούμε στην άγνωστη αυτή Θάλασσα. Καθώς προχωράμε ο πανέμορφος αυτός κόσμος γίνετε όλο και πιο απειλητικός και μακάβριος. Ο σκοπός του χαρακτήρα άγνωστος προς εμάς, περιβάλετε από ένα πέπλο μυστηρίου.

Καλό θα ήταν να μην ειπωθεί κάτι περισσότερο για την ιστορία του παιχνιδιού. Πιστό στο ύφος του Joυrney, το Abzû βασίζετε αποκλειστικά στον οπτικό τομέα για να σου αποκαλύψει τα μυστικά του. Είναι κατά την γνώμη μου ένα αρκετά αλληγορικό παιχνίδι, που σίγουρα έχει πάνω από μία ερμηνείες. Ενώ πολλές φορές δεν καταλάβαινα ακριβώς αυτό που έβλεπα, το παιχνίδι είχε αυτή την ιδιότητα να με αιχμαλωτίσει στον κόσμο του σαν λίγα. Ένα συναίσθημα μοναξιάς με περίβαλε πολλές φορές, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ένα αίσθημα ελπίδας ξεπηδούσε από το πουθενά. Κρατάει πολύ καλές ισορροπίες και προφέρει ένα ανεξήγητα απολαυστικό τέλος που με άφησε με ένα πλατύ χαμόγελο μόλις το τέλειωσα. Θα το περιέγραφα σαν ένα όνειρο που έχεις μετά από έναν βαθύ ύπνο. Ένα όνειρο που δεν μπορείς να το περιγράψεις αλλά χαίρεσαι που το βίωσες. Σαν μια μεγάλη περιπέτεια που έζησες, σε έναν άλλο άγνωστο κόσμο.

65wsiyqcstpy

Τεχνικά ο τίτλος είναι άψογος. Οι τοποθεσίες και τα μέρη που πρόκειται να επισκεφτείτε είναι πανέμορφα. Η Unreal 4 που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του τίτλου ρίχνει σαγόνια με την ποικιλομορφία και τα λεπτομερή texures που μπορεί να αναπαράγει. Το καλύτερο κατά την γνώμη μου, είναι η παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκε. Δείχνει ξεκάθαρα το μεράκι και την όρεξη που είχαν οι δημιουργοί ώστε να κατασκευαστεί ο υπέροχος αυτός κόσμος. Μερικά τοπία είναι σαν να ξεπήδησαν από κάποιο πίνακα ζωγραφικής. Το παιχνίδι έτρεξε απροβλημάτιστά στο PC με ίσως μερικά frame drops ανά καιρούς.

Συνοψίζοντας, το Abzu είναι ένα υπέροχο διαμαντάκι με ξεκάθαρο όραμα από τον δημιουργό του που δεν θα σας απογοητεύσει. Το μόνο αρνητικό είναι ίσως η μικρή διάρκειά του που κυμαίνεται γύρω στις τρεις με τέσσερείς ώρες. Την έκδοση για PC μπορείτε να την βρείτε στο Steam και στο Epic Store στην τιμή των 19.99€. Εναλλακτικά είναι διαθέσημο για Xbox Game Pass για PC. Επίσης μπορείτε να το βρείτε στiς κονσόλες Playstation 4, X-Box One αλλά και στο Nitendo Switch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ