Star Wars Battlefront Review - VideoGamer.gr
swb
· Γράφει ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

Star Wars Battlefront Review

Το Star Wars Battlefront είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αυθεντική εμπειρία στον κόσμο του George Lucas που έχουμε δει ποτέ, και η πιο πιστή αναπαράσταση σημείων και γεγονότων που έχουμε ζήσει σε video game μέχρι σήμερα. Για να δημιουργηθεί ο τίτλος, η DICE δανείστηκε μοντέλα και αντικείμενα από τις original ταινίες, τα ψηφιοποίησε με διάφορες φωτομετρικές μεθόδους και τα ενσωμάτωσε στην Frostbite 3 game engine, πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό οπτικό αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με την επική ενορχήστρωση του τίτλου από το original soundtrack των ταινιών, η εμπειρία από το πρώτο δευτερόλεπτο είναι από τις πιο έντονες εμπειρίες Star Wars που έχω βιώσει ποτέ σε video game.

Το νέο Battlefront πρόκειται για reboot της σειράς, και έτσι η ιστορία και τα γεγονότα των προηγούμενων τίτλων πλέον δεν θεωρούνται μέρος της κανονικής ιστορίας του Star Wars (non-canon όπως λέγεται).

O τίτλος λαμβάνει χώρα την περίοδο των παλιών ταινιών (Episodes IV, V και VI) και μέσα από τα διάφορα modes μας βάζει στην πρώτη γραμμή μάχης στον πόλεμο των Rebel Alliance εναντίων των Imperial Forces. Ειδικότερα για ανθρώπους σαν και εμένα που έζησαν καλύτερα τα στοργικά χρόνια του Star Wars, τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά, και οι τοποθεσίες των μαχών ήδη γνώριμες.

08-1ANRvW8

Επιγραμματικά για την ιστορία, βρισκόμαστε στην περίοδο που η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει κορυφωθεί, και είναι γνωστή ως η περίοδος του Γαλακτικού Εμφύλιου Πολέμου (Galactic Civil War). Στην περίοδο αυτή η Συμμαχία διαπράττει μια εξέγερση εναντίων της Αυτοκρατορίας, με απώτερο σκοπό να επαναφέρει την δημοκρατία σε όλο τον γαλαξία. Ο Ανώτατος Καγκελάριος Palpatine διατάζει την διάλυση του Jedi Order, και παίρνει με το μέρος του αρκετά μέλη της συμμαχίας, και οι εναπομείναντες Jedi μαζί με διαφόρους άλλους πυρήνες αντίστασης δημιουργούν την Rebel Alliance.

Ο πόλεμος κορυφώνεται και η Συμμαχία αρχίζει μαζικές επιθέσεις εναντίων της Αυτοκρατορίας, με ιστορικές μάχες όπως η μάχη του Hoth, η μάχη του Endor και η μάχη του Yavin – όπου και καταστρέφεται το πρώτο Death Star. Και κάπου εδώ μπαίνουμε και εμείς και καλούμαστε να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες είτε της Συμμαχίας είτε της Αυτοκρατορίας.

Οι πλανήτες του Battlefront

Στο Battlefront μας δίνεται η δυνατότητα να πολεμήσουμε σε διάφορους εικονικούς πλανήτες του σύμπαντος όπως ο Hoth, ο Endor, ο Tatooine και ο Sullust. Όλες αυτές οι τοποθεσίες έχουν την δική τους μοναδική εικόνα, η οποία ζωντανεύει μέσα από τους ήχους, τα τοπία, και τις μονάδες και τα οχήματα που συμμετέχουν στις μάχες.

Ο Hoth είναι ένας χιονισμένος πλανήτης και το κέντρο επιχειρήσεων της Συμμαχίας, και πιο συγκεκριμένα με κεντρικό σημείο την Echo Base που είναι κεντρικό σημείο επικοινωνιών για όλο τον συμμαχικό αστροστόλο.

O Endor, και πιο συγκεκριμένα το δασώδες φεγγάρι του, είναι το σπίτι των αξιαγάπητων Ewoks, και είναι το πεδίο μάχης μεταξύ της Συμμαχίας και της Αυτοκρατορίας, που κατέληξε στην καταστροφή του δεύτερου Death Star και στον θάνατο του Αυτοκράτορα και του Darth Vader.

Ο Tatooine, είναι ένας τεράστιος πλανήτης που καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από έρημο, και είναι το σπίτι των Anakin και Luke Skywalker και του Obi-Wan Kenobi.

Τέλος ο Sollust, γνωστός ως και ο ηφαιστιογενής πλανήτης, είναι η βάση της αυτοκρατορικής εταιρίας SoroSuub Corporation, και κέντρο παραγωγής όπλων και droids για την Αυτοκρατορία.

Οι ήρωες του Star Wars Battlefront

Όπως είναι λογικό, το Battlefront συμπεριλαμβάνει εικονικούς χαρακτήρες από τις ταινίες. Πιο συγκεκριμένα, στην κυκλοφορία του συμπεριλαμβάνει τους Boba Fett, Emperor Palpatine, Darth Vader, Luke Skywalker, Princess Leia Organa και Han Solo. Όλοι οι χαρακτήρες αυτοί έχουν τα δικά τους abilities, τις δικές τους χαρακτηριστικές φωνές, και τους δικούς τους στρατηγικούς ρόλους στο παιχνίδι.

Στις multiplayer μάχες, μπορείτε να αναλάβετε και εσείς τον χειρισμό ενός από τους χαρακτήρες, με διάφορα power-up pick-ups που βρίσκονται διασκορπισμένα στο πεδίο μάχης.

Τα οχήματα

Τα οχήματα, όπως και οι heroes, είναι και αυτά διαθέσιμα στο πεδίο μάχης σαν pick-ups, ανάλογα με τον χάρτη που παίζουμε, και διαφοροποιούνται αρκετά μεταξύ τους στο πως λειτουργούν, πόση ώρα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και τέλος πόσο ανθεκτικά είναι στα πυρά των αντιπάλων.

Το gameplay

Η λίστα των modes που έχουμε διαθέσιμα στο Battlefront χωρίζονται σε multiplayer modes και single player.

Για το multiplayer τα modes είναι:

BLAST
Πρόκειται για ένα απλό 10v10 Team Deathmatch και το objective είναι να κερδίσουμε τους αντιπάλους. Η πρώτη πλευρά που θα φτάσει τα 100 kills ή που θα έχει το υψηλότερο σκορ μετά από τα 10 λεπτά κερδίζει.

CARGO
Πρόκειται για ένα 6v6 Capture the Flag όπου πρέπει να πάρουμε το πολύτιμο cargo και να το μεταφέρουμε στην βάση μας.

DROID RUN
Μια παραλλαγή του Cargo, όπου πρέπει να αρπάξουμε τα τρία GONK Power Droids για να κερδίσουμε. Τα χάνουμε συνέχεια από τους αντιπάλους, και εν μέσω πυρών, προσπαθούμε να πάρουμε τα περισσότερα.

DROP ZONE
Ένα 8v8 mode στο οποίο πρέπει να ελέγξουμε τα pods που πέφτουν από τον ουρανό για να κερδίσουμε πόντους παράλληλα με το να σκοτώσουμε την αντίπαλη ομάδα. Αν ελέγξουμε 5 pods ή περισσότερα από τους αντιπάλους μας μετά τα 10 λεπτά που διαρκεί το mode, κερδίζουμε.

FIGHTER SQUADRON
Στο Fighter Squadron αναλαμβάνουμε διάφορα spacecrafts με σκοπό να κατατροπώσουμε τους αντιπάλους. Εδώ μπορούμε να πάρουμε και pick-ups με τα Hero Ships Millenium Falcon και Slave One. Το Fighter Squadron είναι 10v10 και περιέχει και ΑΙ.

HEROES vs VILLAINS
Στο Heroes vs Villains εμπλέκονται τόσο ground troopers όσο και Heroes και σκοπός μας είναι να σκοτώσουμε τους αντίπαλους Heroes κρατώντας τους δικούς μας ζωντανούς. Αν νικήσουμε και τους τρεις αντιπάλους heroes τότε κερδίζουμε αυτόματα.

HERO HUNT
Το Hero Hunt πρόκειται για ένα 7v1 mode όπου ένας παίκτης παίζει έναν Hero και οι υπόλοιποι έξι προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Όποιος τον σκοτώσει γίνεται εκείνος με την σειρά του Hero. Οι διαθέσιμοι Heroes είναι ο Luke Skywalker και ο Darth Vader.

SUPREMACY
Στο 20v20 Supremacy σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα command posts των αντιπάλων, με την διαφορά πως τα command posts “ανοίγουν” σειριακά. Έτσι πρέπει πρώτα να ελέγξουμε το κεντρικό, και μετά μπορούμε να δοκιμάσουμε τα διπλανά.

WALKER ASSAULT
Το γνωστό από την beta Walker Assault είναι ένα 20v20 mode, στο οποίο οι μεν Σύμμαχοι πρέπει να ενεργοποιούν συνεχώς τα uplinks επικοινωνιών, και οι μεν Αυτοκρατορικοί να προσπαθούν να τα απενεργοποιούν και τελικά να φτάσουν τα AT-AT στο τέλος της διαδρομής και να καταστρέψουν είτε τα carriers είτε τις τηλεπικοινωνίες των Συμμάχων.

Για το single player τα missions είναι:

TRAINING
Στο Training πρέπει να ολοκληρώσουμε διάφορα mini games ώστε να κατανοήσουμε το παιχνίδι. Υπάρχουν πέντε συνολικά training missions, και καθένα από αυτά μας μαθαίνει σταδιακά τους χειρισμούς και τα κόλπα του Battlefront.

BATTLES
Στα Battles μπορούμε να επιλέξουμε να πολεμήσουμε εναντίων A.I. αντιπάλων μόνοι μας είτε να προκαλέσουμε κάποιον φίλο μας σε 1v1 μάχη. Ο πρώτος που φτάνει τα 100 points κερδίζει.

HERO BATTLES
Τα Hero Battles είναι παρόμοια με τα Battles αλλά αναλαμβάνουμε τον έλεγχο Heroes αντί για απλούς στρατιώτες.

SURVIVAL
Στο Survival πρέπει να επιβιώσουμε από 15 κύματα εχθρών, μέχρι να έρθει το transport και να μας εκκενώσει, με κάθε κύμα να είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

05-6eUmiRa

Σε ότι αναφορά το γενικότερο gameplay στο πεδίο μάχης, το Battlefront διαπρέπει, αφού από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει ένα παιχνίδι, νιώθουμε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά των εχθρών, και κινδυνεύουμε συνεχώς από παντού. Ο χειρισμός είναι πολύ καλός, ενώ το gunplay είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό, με τα όπλα να μας κάνουν να νιώθουμε την δύναμη τους, και τις χειροβομβίδες ή τα πιο περίπλοκα όπλα να είναι και εμφανώς πιο βαριά, όσο και πιο αποτελεσματικά και εκκωφαντικά. Βέβαια υπάρχει ένα θέμα με τους χρόνους των cooldowns των χειροβομβίδων και γενικότερα των cards, που κατά την γνώμη μου είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε αρκετά συχνά και έτσι το πεδίο μάχης να γεμίζει εκρήξεις – και εύκολα kills. Τα objectives αλλά και γενικότερα ο σκοπός μας σε κάθε mode είναι αρκετά ευνόητα ενώ ο χειρισμός των οχημάτων – πετούμενων και μη – είναι εύκολος και απλός. Τέλος ο χειρισμός των Heroes είναι λίγο περίεργος στην αρχή, γιατί το UI είναι υπεραπλουστευμένο και έτσι χρειάζεται λίγος χρόνος να καταλάβουμε τι κάνει το κάθε ability, αλλά μετά από λίγο γινόμαστε και εμείς ήρωες! Παρόλα αυτά το UI αν και minimal είναι όμορφο και εύχρηστο.

Σχετικά τώρα με τα modes, μπορεί να φαίνονται αρκετά στην πρώτη ανάγνωση, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι τετριμμένα και ελαχίστως διασκεδαστικά. Σίγουρα ξεχωρίζουν τα Walker Assault, Drop Zone και Supremacy, καθώς συγκεντρώνουν την πληθώρα του κόσμου και είναι τα πιο διασκεδαστικά.

Επίσης υπάρχει προς το παρόν μεγάλο θέμα με το spawn placing, καθώς είναι πολλές οι φορές που με το που κάνουμε spawn πεθαίνουμε άμεσα από τον εχθρό πίσω μας.

Δυστυχώς τα single player modes είναι φτωχά και σε πλήθος, και σε φαντασία. Το μόνο που τα σώζει είναι η δυνατότητα να παίξουμε παρέα με τους φίλους μας και μάλιστα στις κονσόλες με split screen. Τα training missions πάντως είναι σίγουρο πως κανείς δε θα τα δοκιμάσει πάνω από μια-δύο φορές.

Σε ότι έχει να κάνει με το ranking σύστημα στο multiplayer τώρα, υπάρχουν συνολικά 50 Ranks, τα οποία ανεβαίνουμε σιγά σιγά με points που παίρνουμε ανά μάχη, ανάλογα με τα kills και τα objectives που ολοκληρώνουμε. Στο κάθε rank ξεκλειδώνουμε και μπορούμε να αγοράσουμε με in-game credits συγκεκριμένα cards (abilities) τα οποία μας βοηθούν στην μάχη και στην επιβίωση μας στο πεδίο. Τα cards είναι είτε όπλα και χειροβομβίδες, είτε συγκεκριμένα attachements στα όπλα και στην πανοπλία μας, είτε τέλος συγκεκριμένα abilities που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε για μικρή διάρκεια χρόνου στη μάχη. Στα πρώτα Ranks είναι έντονη η διαφορά ανάμεσα σε παίκτες χαμηλότερων ranks και παικτών πάνω του rank 15 και πάνω, αλλά με λίγο χρόνο, και αναρρίχηση στα ranks, ξεκλειδώνουμε σχετικά τα πάντα που χρειαζόμαστε για τις multiplayer μάχες.

Τα γραφικά

Στο οπτικό κομμάτι το Battlefront αριστεύει δίνοντας τεράστια βαρύτητα στο πως αποτυπώνεται ο κόσμος του Star Wars. Από τα πολύ μικρά αντικείμενα, μέχρι τα γιγαντιαία AT-AT, ο κόσμος του George Lucas παίρνει ψηφιακή μορφή όπως ποτέ άλλοτε. Τα καλοσχεδιασμένα terrain με τις πολλές μικρές λεπτομέρειες ζωντανεύουν τα διάφορα τοπία, είτε πρόκειται για την χιονισμένη έρημο του Hoth, είτε για το χαώδες δάσος του Endor, ενώ ο φωτισμός είναι πραγματικά απίθανος.

16-Atgar-Turret

Στα PC το Battlefront αποδίδει τα μέγιστα, με σταθερό framerate στα 60fps και μέγιστη ανάλυση. Τα textures και τα μοντέλα έχουν υψηλό βαθμό rendering, ενώ όλα τα special effects, είτε πρόκειται για τις εκρήξεις είτε για τα blasters φαίνονται απίθανα.

Δυστυχώς στις κονσόλες το Battlefront έχει θέματα τόσο στο framerate όσο και στην ανάλυση. Στο Xbox One η ανάλυση παραμένει στα 720p για να επιτύχει ψηλό framerate, η ποιότητα rendering σε διάφορα αντικείμενα και οχήματα είναι λίγο χαμηλότερη από την έκδοση του PC, ενώ τέλος τα textures σε πολλά σημεία δείχνουν σαν να μην φόρτωσαν ποτέ. Στην έκδοση του PS4 τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, με το παιχνίδι να τρέχει στα 60fps, αλλά και εδώ τα textures σε διάφορα σημεία είναι αλλοιωμένα, και η ανάλυση χαμηλότερη του αναμενόμενου, και πιο συγκεκριμένα στα 900p.

Ο ήχος

Συνοδευόμενο από την original μουσική του John Williams για την τριλογία ταινιών του Star Wars, αλλά και με πολλά κομμάτια από τις επόμενες ταινίες, και σε συνδυασμό με καταπληκτικά εφέ όπλων και εκρήξεων, η συνολικότερη εμπειρία ήχου στο Battlefront είναι καταπληκτική. Οι εκρήξεις είναι εκκωφαντικές, και ζωντανεύουν το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρισκόμαστε – ειδικότερα όταν είναι κοντά μας.

Οι ήχοι των όπλων και όλοι οι ήχοι των οχημάτων είναι οι αυθεντικοί από τις ταινίες και όλοι οι ήχοι του περιβάλλοντος και της φύσης έρχονται να ολοκληρώσουν την αριστουργηματική ηχητική εμπειρία του τίτλου. Επίσης, σε μια εντυπωσιακή κίνηση της Dice, το Battlefront υποστηρίζει πλήρως την τεχνολογία συστημάτων ήχου Dolby Atmos.

Η μόνη παραφωνία στο κομμάτι του ήχου είναι οι φωνές των heroes – ειδικότερα του Darth Vader – οι οποίες δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν να αποτυπώσουν αρκετά πειστικά τους original χαρακτήρες. Νομίζω η EA θα μπορούσε κάλλιστα να δανειστεί τις φωνές των ηθοποιών των ταινιών, παρά να προτιμήσει τους voice actors των animated σειρών και voice actors που θυμίζουν τις φωνές τους.

Σύνοψη

Ενώ πρόκειται για τον καλύτερο Star Wars τίτλο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, ειδικότερα από θέμα αυθεντικότητας και ρεαλισμού, το Battlefront έρχεται με μια λίστα από προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν τίτλοι του είδους. Το γεγονός πως δεν περιέχει καθόλου campaign είναι κάτι που απογοήτευσε πολύ κόσμο – και εμένα συμπεριλαμβανομένου – ενώ η πολύ υψηλή τιμή του και ο περιορισμένος αριθμός διασκεδαστικών modes καθιστά τον τίτλο αρκετά ευπαθή σε ότι έχει να κάνει με το budget που θα διαθέσουμε στον τίτλο, αλλά και στον χρόνο που αντέχουν οι παίκτες να παίζουν ξανά και ξανά τις ίδιες πίστες.

Τέλος η τακτική της EA να προσθέσει μελλοντικές επεκτάσεις – 16 νέα maps, νέοι heroes και 4 νέοι πλανήτες – στο Season Pass, και μάλιστα στην υψηλή τιμή των 49.99€ για έναν ήδη ακριβό τίτλο, αντί να περιέχονται στην αρχική έκδοση περισσότεροι χάρτες, απογοήτευσε αρκετά τους fans του τίτλου, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε να φέρει νέα πνοή στον τίτλο με την προσθήκη νέου περιεχομένου και ας κοστίζει σχεδόν 3€ το κάθε νέο map.

Για το review δοκιμάσαμε το Battlefront σε όλες τις εκδόσεις – PC, Xbox One και PS4. Ευχαριστούμε πολύ την CD Media για την παροχή του τίτλου για PC.

Η Standard έκδοση του Star Wars Battlefront είναι διαθέσιμη στην τιμή των 59.99€ για PC και μπορείτε να την βρείτε στο Origin, ενώ για τα PS4 και Xbox One κοστίζει 69.99€.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
swb

verdict

Σίγουρα ένα από τα καλύτερα FPS της χρονιάς, αλλά με μικρό αριθμό modes και χαμηλότερες αποδόσεις στις κονσόλες. Αξίζει πάντως να το δοκιμάσετε.

8.5 Άριστο εικαστικό και οπτικό αποτέλεσμα Απόλυτα ικανοποιητικό gameplay και gunplay Άριστη μουσική επένδυση και ηχητικά εφέ Περιορισμένος αριθμός modes Χαμηλότερη απόδοση στις κονσόλες Θα το βαρεθείτε γρήγορα αν δεν είστε fan

ΣΧΟΛΙΑ

Star Wars: Battlefront

Για: PC, PS4, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

20/11/2015