Sniper Elite 4 Review - VideoGamer.gr
Sniper Elite 4 Review - videogamer.gr
· Γράφει ο Πολύδωρος Ταμτάμης

Sniper Elite 4 Review

Το Sniper Elite 4 είναι η νεώτερη προσθήκη στην σειρά Sniper Elite της Rebellion. Το παιχνίδι εξελίσσεται στην Ιταλία του 1943, όπου καλείστε να πολεμήσετε. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε την Ιταλική Αντίσταση να απελευθερώσει την χώρα από τον φασισμό αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να απαλλάξουν τον κόσμο από τους ναζιστές.

To Sniper Elite 4 είναι ένα ‘χάρμα οφθαλμών

Με το που ξεκινήσετε την πρώτη σας αποστολή στο παιχνίδι θα χρειαστεί σίγουρα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να θαυμάστε τα πανέμορφα παρασκήνια, την ποικιλία στην παλέτα των χρωμάτων, τα κτίρια, τις αντανακλάσεις στο νερό.. ακόμη και τον πανέμορφο ουρανό! Παρ’όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το πιο όμορφο παιχνίδι που έχω παίξει. Τίτλοι όπως το For Honor, το Mirror’s Edge Catalyst ή ακόμη και παλαιότεροι όπως το Batman: Arkham Knight μπορούν να τον συναγωνιστούν εύκολα σ’αυτόν τον τομέα. Όπως και να’χει, τα γραφικά και γενικότερο το οπτικό υλικό του παιχνιδιού μάλλον δεν θα σας απογοητεύσει, ακόμη και αν είστε ιδιαίτερα απαιτητικός. Βέβαια, κάποια από τα textures σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνονται αρκετά άσχημα, όμως το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας ενοχλήσουν αρκετά. Τα τοπία και το Μεσογειακό περιβάλλον του παιχνιδιού είναι πανέομρφα (ακολουθούν μερικά in-game screenshots για να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάω). Κοιτάξτε τα φύλλα των δέντρων για να δείτε αυτό που λέω για τα textures ή το έδαφος που δεν έχει πάνω του γρασίδι.

20170218113535_1   20170218113725_1

20170218113744_1

Τα παραπάνω screenshots τα έβγαλα σε 1080pHigh Settings στο PC.

Ρεαλιστικός ήχος, απολαυστική μουσική

Οι ήχοι των βημάτων του χαρακτήρα σας, οι πυροβολισμοί, οι ήχοι που κάνει το όπλο σας όταν κάνετε reload είναι γενικά αρκετά ρεαλιστικοί. Οι ήχοι των εκρήξεων κάποιες φορές μπορεί να είναι υπερβολικά δυνατές, ειδικά αν είστε κοντά, το οποίο μπορεί να καταντήσει εκνευριστικό δεδομένου του πόσου συχνά πρόκειται να τις ακούτε στο παιχνίδι. Επιπλέον, ο ήχος των πυροβολισμών από το αρχικό sniper χωρίς σιγαστήρα είναι αρκετά δυνατός για να ξυπνήσει μια μικρή πόλη.

Κάτι που κάνει την όλη ακουστική εμπειρία πιο ζωντανή είναι το ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ναζιστών στρατιωτών είναι στα γερμανικά και δεν είναι μεταφρασμένες. Το soundtrack το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ είναι επίσης αρκετά καλό-προσωπικά μου δημιουργεί μια αίσθηση μελαγχολίας, η οποία με κάνει να θυμηθώ ότι βρισκόμαστε στον πιο καταστροφικό πόλεμο στην ιστορία, τον Β΄παγκόσμιο. Γενικά, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να θεωρηθώ audiophile, εκτιμώ αυτό που έκανε η Rebellion με τον ήχο. Με έκανε να νιώσω πιο ‘βυθισμένος’ στον κόσμο του παιχνιδιού. H μουσική ήταν επίσης αρκετά ταιριαστή.

Ρηχή ιστορία

Το πιο αδύνατο σημείο του παιχνιδιού, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η αδιάφορη ιστορία του. Η αλήθεια να λέγεται: σ’αυτόν τον τομέα έχουν αποτύχει όλα τα παιχνίδια της σειράς. Δεν υπάρχουν τρομερά plot twists, ο πρωταγωνιστής συνεχίζει να είναι μονότονος και η υπόθεση σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη. Εν ολίγοις, ως Karl Fairburne, στέλνεστε στην Ιταλία για να βοηθήσετε την Ιταλική Αντίσταση να καταπολεμήσει τους φασιστές και να βοηθήσετε τα ηνωμένα έθνη. Σε εσάς λοιπόν δίνονται διάφορες αποστολές και οι περισσότερες έχουν να κάνουν με εκτελέσεις αξιωματικών, ναζιστών ή.. σημαντικών προσωπικοτήτων του Β’ Παγκοσμίου (βέβαια αν θέλετε να ‘ασχοληθείτε’ με την εξόντωση του Χίτλερ θα χρειαστείτε το Target Fuhrer DLC). Παράλληλα, δεν υπάρχουν notes ή άλλα extras στο παιχνίδι που να μπορείτε να διαβάσετε και να προσθέτουν κάτι επιπλέον στην ιστορία. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται η ιστορία του παιχνιδιού.

Untitled

Εντάξει, ίσως το παράκανα λιγάκι αλλά νομίζω το πιάνετε το νόημα. Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι τίποτα το αξιόλογο, είναι προβλέψιμη και για να λέμε την σκληρή αλήθεια βαρετή. Αν θέλετε ένα παιχνίδι που θα σας αφήσει άφωνους με την εξαίσια ιστορία του ή που θα σας ‘αιχμαλωτίσει’ μέσω αυτής, τότε το Sniper Elite 4 δεν είναι για σας.

Το Gameplay επανορθώνει για την βαρετή ιστορία

Εντάξει, ίσως το Sniper Elite να μην είναι τόσο επιτυχημένο όσον αφορά τον τομέα της αφήγησης της ιστορίας. Παρ’όλα αυτά, το gameplay του παιχνιδιού επανορθώνει για αυτό. Ούτως ή άλλως, τα Sniper Elite δεν φημίζονταν ποτέ για τις σαγηνευτικές υποθέσεις τους-κάθε άλλο! Αν και το gameplay, όπως και η ιστορία, καταντάει επαναλαμβανόμενο μετά από μερικές ώρες, σίγουρα δεν είναι βαρετό.

Σας αρέσει να σπείρετε το χάος; Ή μήπως να εκτελείτε τις αποστολές σας σιωπηλά, χωρίς κανέναν να σας πάρει είδηση; Το Sniper Elite 4 θα σας ικανοποιήσει όποιο playstyle και αν επιλέξετε. Αν επιλέξετε την ‘σιωπηλή’ προσέγγιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κυάλια σας για να κάνετε tag τους εχθρούς σας όταν μπαίνετε σε μια καινούργια περιοχή για να διευκολυνθείτε, να χρησιμοποιήσετε stealth χωρίς καν όπλα αν τους πλησιάσετε αρκετά (με μαχαιράκι!) ή να χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας με σιγαστήρα γιατί αλλιώς θα γίνετε σχεδόν αμέσως αντιληπτοί. Σκαρφαλώστε σε ένα ψηλό σημείο, κάντε reload το sniper σας και σημαδέψτε..

Αν απ’την άλλη προτιμάτε την Rambo προσέγγιση, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα 3 όπλα σας (sniper, πιστόλι, rifle/submachine gun) είτε από απόσταση είτε εστιάζοντας σε close-quarter combat. Γενικά, ειδικά στις πρώτες αποστολές, πιστεύω ότι η stealthy μέθοδος δεν είναι πολύ αποδοτική μιας και χωρίς σιγαστήρες (τους ξεκλειδώνετε αργότερα) είναι αρκετά δύσκολη, αν και σίγουρα όχι αδύνατη. Νομίζω αυτή η προσέγγιση ήταν η καλύτερη και για το περισσότερο παιχνίδι, μιας και αρέσκομαι στο να προσπαθώ να κρυφτώ από τις αγέλες των εχθρών που με κυνηγάνε, να προσπαθώ να βρω καταφύγιο και να τους αντιμετωπίσω.

Από το inventory σας μπορείτε να επιλέξετε βόμβες, επιδέσμους για να κάνετε healingTNT ή άλλες παγίδες για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκρηκτικά και για να γκρεμίσετε τοίχους, αντί να χαραμίσετε τον χρόνο σας ψάχνοντας για συγκεκριμένα κλειδιά…όχι εγώ

Παίρνοντας kills λαμβάνετε XP (η ποσότητα καθορίζεται από το όπλο και τον τρόπο που σκοτώνεται) και τελειώνοντας Missions κερδίζετε χρήματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε Upgrade τα όπλα σας. Για να ξεκλειδώσετε νέα όπλα, πρέπει πρώτα να έχετε αναβαθμίσει πλήρως προηγούμενα (λίγο περίεργη ιδέα πιστεύω). Σκοτώνοντας κάποιον εχθρό, μπορείτε να τον κάνετε loot για σφαίρες, έγγραφα κτλπ. Το παιχνίδι επίσης διαθέτει και δυνατότητα εφαρμογής skins στα όπλα σας αλλά η διαδικασία ξεκλειδώματος τους είναι λίγο παράξενη.

Όσον αφορά το περιβάλλον και το level design, ορισμένα ‘levels’ ή ‘maps’ είναι υπερβολικά μεγάλα και κάνουν την εξερεύνηση τους και το να φτάσετε από το σημείο Α στο Β αρκετά δύσκολη. Παρ’όλα αυτά, αν έχετε χρόνο και διάθεση, υπάρχουν αρκετά side missions που μπορείτε να κάνετε πριν από τα main missions και να κερδίσετε επιπλέον bonus βραβεία και XP. Για να σας δώσω να καταλάβετε για πόσο μεγάλα maps μιλάμε, αρκεί να πω ότι μερικές φορές νόμιζα ότι έπαιζα open-world sandbox τίτλο, αν και το παιχνίδι δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση. Αν θέλετε να κάνετε απλώς τα main missions στο πρώτο playthrough και να αγνοήσετε το υπόλοιπο level, το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να ξαναπαίξετε missions αφού τα έχετε τελειώσει και να δοκιμάσετε νέες ‘μεθόδους’.

Λεπτομέρειες που με απογοήτευσαν είναι οι εξής: τα physics στο παιχνίδι δεν πολύδουλεύουν. Αν αρχίσετε να πυροβολήσετε κάγκελα για παράδειγμα, δεν θα γκρεμιστούν no matter what. Επίσης, μερικά levels είναι κυριολεκτικά τίγκα στα εκρητικά και στις βενζίνες – εκεί ένιωσα ότι η Rebelion με παρακαλούσε να προκαλέσω χάος, ειδικά μιας και τα είχε βαλμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, είναι όλα όπως τα περιμένετε μάλλον: στα easy-medium difficulty οι εχθροί δεν θεωρούνται και.. ιδιοφυΐες. Στις υψηλότερες δυσκολίες βέβαια αποκρίνονται αρκετά γρήγορα και δεν σε αφήνουν να περάσεις κυριολεκτικά κάτω από την μύτη τους..άλλες φορές ακόμη και στις χαμηλότερες δυσκολίες το να χρησιμοποιήσετε stealth είναι σχεδόν αδύνατο, ακόμη και αργά μέσα στο παιχνίδι.

To παιχνίδι διαθέτει επίσης Multi-player και co-op mode και δεν είναι ιδιαίτερα άσχημα αλλά ούτε και τίποτα το σπουδαίο. Το Co-Op mode είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον από τα δυο, αφού μπορείτε να σκοτώσετε μαζί με φίλους σας waves εχθρών.. στρατηγικά!

Σημείωση: ΜΗΝ δοκιμάσετε να πηδήξετε μες την θάλασσα. Για κάποιο λόγο ο πρωταγωνιστής δεν ξέρει κολύμπι (αποχαιρετήστε τις πλήρως καμουφλαρισμένες διεισδύσεις στα ‘οχυρά των εχθρών).

Πιο ”τεχνικά” στοιχεία

Γενικά, το παιχνίδι τρέχει αρκετά (έως πολύ) καλά στο mid-range PC μου και δεν παρατήρησα σημαντικά framedrops ή stuttering. Παρ’όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν έκανα την ‘διείσδυση’ μου σε νέες, ανεξερεύνητες περιοχές τα FPS δεν ήταν πολύ σταθερά αλλά μετά από λίγο σταθεροποιούνταν. Επίσης, στο PC υπάρχουν αρκετές επιλογές για ρύθμιση γραφικών και γίνεται πολύ καλή χρήση του DirectX12, κάτι το οποίο με εντυπωσίασε αρκετά, οπότε αν έχετε ένα τουλάχιστον καλό PC δεν θα πρεπε να έχετε προβλήματα με το να τρέξετε το παιχνίδι.

Το User Interface είναι επίσης καλά σχεδιασμένο αν και στην αρχή μάλλον θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να το συνηθίστε.

Sniper elite 4

Αξίζει τελικά τα λεφτά σας;

Μετά από όλα όσα ειπώθηκαν, αξίζει τελικά το SE4 τα λεφτά σας; Εξαρτάται. Αν ψάχνετε για ένα παιχνίδι με plot twists, ‘ψαγμένο’ σενάριο και ιστορία και δεν ενδιαφέρεστε τόσο για το gameplay, κοιτάξτε καλύτερα αλλού. Το ίδιο ισχύει και για όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα γραφικά: αν και το Sniper Elite 4 σίγουρα δεν είναι ‘άσχημο’, δεν έχει και τα πιο εκθαμβωτικά γραφικά που έχετε δει μάλλον.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που δεν τους καίγεται καρφάκι για τα παραπάνω, μάλλον θα λατρέψετε το Sniper Elite 4. Η Rebelion έχει εστιάσει σχεδόν ολοκληρωτικά στο gameplay, το level design και τον ήχο. Τουλάχιστον αυτές φαίνεται ότι ήταν οι προτεραιότητες τις, για τέταρτη φορά. Όπως και να χει, το Sniper Elite 4 είναι σίγουρα πιο ‘προσεγμένο’ από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και πιστεύω ότι είναι ένα καλό παιχνίδι, μιας και είναι αρκετά επιτυχημένο στους τομείς που εστιάζει. Αν σας άρεσαν τα προηγούμενα παιχνίδια ειδικά, δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Sniper elite 4

Ευχαριστούμε πολύ την IGE για την παροχή του Sniper Elite 4 (PC) για τις ανάγκες του Review.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
Sniper Elite 4 Review - videogamer.gr

verdict

Το Sniper Elite 4 είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς μέχρι σήμερα. Αν και από άποψη γραφικών ή ιστορίας το παιχνίδι δεν εντυπωσιάζει, το gameplay, τα όμορφα τοπία, η πληθώρα όπλων και η ποικιλία τρόπων προσέγγισης των αποστολών που προσφέρει το παιχνίδι σίγουρα επανορθώνουν.

7 Απολαυστικό οπτικοακουστικό υλικό Ικανοποιητικό gameplay (Bullet Time <3) Προσεγμένη PC έκδοση Επαναλαμβανόμενο (υπερβολικά αισθητό συχνά) Ρηχή ιστορία Μικρό ατέλειες όσον αφορά τα physics και κάποια textures

ΣΧΟΛΙΑ