Noctua NF-A12x25 PWM Review - VideoGamer.gr
1
· Γράφει ο Απόστολος Καραβίας

Noctua NF-A12x25 PWM Review

Η Noctua αναμφίβολα είναι μία εταιρία σταθμός στην ψύξη των υπολογιστών. Είτε έχουμε να κάνουμε με gaming συστήματα, είτε με server, είτε με PC καθημερινής χρήσης, η Noctua είναι εκεί. Για όσους δεν την γνωρίζουν (πράγμα δύσκολο), πρόκειται για μία εταιρεία δημιουργίας συστημάτων ψύξης. Η γκάμα των προϊόντων της ξεκινάει από ψήκτρες επεξεργαστών και επεκτείνεται σε μία τεράστια ποικιλία ανεμιστήρων, πολλαπλών διαστάσεων για χρήση στο κουτί ή και στην ίδια τη ψήκτρα του επεξεργαστή. Πέρα από αυτά, η Noctua φημίζεται για την εξαιρετική θερμοαγώγιμη πάστα NT- H1, όπου η λέξη «εξαιρετική» είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Από προσωπική χρήση σε δεδάκες Gaming συστήματα, αποδεικνύει ότι προσφέρει από τις καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες του εμπορίου, ενώ το να ξεραθεί είναι πραγματικά δύσκολο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη και η αλλαγή γίνεται πανεύκολα, χωρίς να αφήνει υπολείμματα. Τέλος, η καλύτερη αερόψυκτη ψήκτρα επεξεργαστή αυτή τη στιγμή παγκοσμίως είναι η NH-D15, που αντιμετωπίζει στα ίσα τις περισσότερες AIO υδροψύξεις του χώρου.

Πριν μερικές ημέρες, λάβαμε στα χέρια μας τα νέα ανεμιστηράκια της Noctua, NF A12x25, τα οποία είναι εξοπλισμένα με νέα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας μία μικρή επανάσταση στον χώρο του PC cooling. Με μία γρήγορη αναζήτηση, θα δείτε ότι η Noctua έχει μερικά από τα καλύτερα fan της αγοράς. Ενδεικτικά, ξεχωρίζουν τα NF-F12 PWM, NF-S12A PWM, NF-A14 PWM και τα NF-A15 PWM, με τα τελευταία να «εξοπλίζουν» την Noctua NH-D15.

Noctua NF-A12x25 PWN

Με τα παραπάνω στοιχεία να λειτουργούν ως βάση, θα εμβαθύνουμε λίγο στην κατασκευή των νέων NF-A12. Είναι αξιοθαύμαστο πως για την δημιουργία των εν λόγο ανεμιστήρων, χρειάστηκαν 4,5 χρόνια έρευνας και δοκιμών! Πρώτο σημαντικό στοιχείο, είναι η αυξημένη στατική πίεση (2,34 mm H₂O) που ασκούν τα ανεμιστήρια, κυρίως όταν πρόκειται για χρήση σε κάποιο cooler ή radiator. Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, αυτή η αυξημένη πίεση οφείλεται στην ελαχιστοποιημένη απόσταση από τα πτερύγια του fan έως το πλαίσιο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα fan των 120mm, η απόσταση αυτή φτάνει από 1,5mm μέχρι 3mm. Στα NF-A12, αυτή η απόσταση έχει μειωθεί στα 0,5mm. Αυτό από μόνο του, πέρα από τη δημιουργία νέων standard, δημιούργησε και προβληματισμούς στους μηχανικούς της Noctua.

3 1

 

Με την πάροδο του χρόνο, κατά μέσο όρο, τα ανεμιστηράκια μπορεί να «μπαλατζάρουν» δημιουργώντας μεγαλύτερες διακυμάνσεις κατά την περιστροφή του ανεμιστήρα, αυξάνοντας την απόσταση σε κάθε στροφή έως και 2mm. Στην προκειμένη περίπτωση, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο έστω και με διακύμανση κοντά στα 0,2mm, το ανεμιστηράκι θα είχε πολλές πιθανότητες να συγκρουστεί με το πλαίσιο. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν καταστροφικό.

Η λύση ακούει στο όνομα της τεχνολογίας Sterrox®. Πρόκειται για ένα δημιούργημα της Noctua, που η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη “στερρός», δηλαδή, σταθερός. Όπως προδίδει και το όνομα, αφορά μία μικρό-κατασκευή υποστήριξης βασισμένη σε πολυμερές υλικό υγρού κρυστάλλου (LCP). Για να πάρετε μία ιδέα περί τίνος πρόκειται, το πιο γνωστό LCP αντικείμενο είναι το Kevlar, που χρησιμοποιείται για αλεξίσφαιρα καθώς και για πολλά άλλα αντικείμενα υψηλής αντοχής. Άρα, με μία τέτοια υποστήριξη και με σχεδόν 4 φορές περισσότερη αντοχή από τις κοινές κατασκευές, οι μηχανικοί της Noctua κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ανεμιστήρα όπου δεν αλλάζει διακυμάνσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εγγυημένη σταθερότητα του ανεμιστήρα ως προς το πλαίσιο του, προσφέροντας πάντα την ίδια στατική πίεση και την ίδια ροή αέρα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και 100% μεταλλικό μοτέρ, πράγμα που σημαίνει ακόμη περισσότερη σταθερότητα και διάρκεια ζωής. Με περαιτέρω ενίσχυση και γύρο από τον άξονα και ανάμεσα στην πτερωτή, η τριβή μειώνεται ενώ αυξάνεται και η αντοχή.

5

Άλλη μία επαναστατική διαφορά που έχει το NF-A12 σε σχέση με τα υπόλοιπα fan της αγοράς είναι η μειωμένη δόνηση στα πτερύγια. Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα έχει να κάνει πάλι με την τεχνολογία Sterrox®. Συγκεκριμένα στον ανεμιστήρα, μέχρι να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο στροφών, τα πτερύγια δημιουργούν μία δόνηση. Με την παραπάνω λειτουργία, η δόνηση μειώνεται κατά ¼ γρηγορότερα σε σχέση με κάποιο fan χωρίς την τεχνολογία Sterrox®. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την ακουστική, καθώς σε μικρότερο χρόνο, μεταφέρονται άμεσα λιγότερες δονήσεις στον αέρα.

Συσκευασία

Αγοράζοντας ένα premium fan σίγουρα κανείς θα περιμένει και την αντίστοιχη ποιότητα στην συσκευασία του προϊόντος. Στο NF-A12 συναντάμε αυτό που περιμένουμε. Συγκεκριμένα, εκτός από την premium αίσθηση και αισθητική της συσκευασίας η Noctua προσφέρει αρκετά εξτραδάκια ώστε να χρησιμοποιήσετε το fan στο PC σας, φέρνοντάς το στα μέτρα σας.

2

Αναλυτικά έχουμε:

• Καλώδιο τύπου Υ, για την συγχώνευση δύο fan σε ένα καλώδιο, για μονή σύνδεση σε 4-pin fan header της μητρικής.
• Καλώδιο επέκτασης 30 εκατοστών 4-pin σε 4-pin, σε περίπτωση που το καλώδιο του ανεμιστήρα είναι κοντό.
• Καλώδιο λειτουργίας low-noise (L.N.A.), όπου μειώνει αυτόματα τις στροφές του ανεμιστήρα, μειώνοντας και τον ήχο.
• Anti-vibration Mounts, λαστιχένιες «βίδες» για την μείωση των κραδασμών.
• Anti-vibration Gasket, λαστιχένιο περίγραμμα που τοποθετείται στον ανεμιστήρα, ώστε να μειώνονται οι τριβές με το radiator ή το case.
• Κλασσικές βίδες ανεμιστήρων.

Σύστημα και δοκιμή

Στο σύστημα μας, η δοκιμή των NF-A12x25 έγινε με δύο διαφορετικούς τρόπους και σε δύο διαφορετικά κομβικά σημεία, όσο αφορά την αερόψυξη ενός υπολογιστή. Όπως θα δείτε και στο σύστημα μας, η πρώτη δοκιμή ήταν να αντικαταστήσουμε τα δύο NF-A15 PWM της Noctua NH-D15 με τα καινούργια NF-A12x25 PWN και να πάρουμε μετρήσεις θερμοκρασιών. Η δεύτερη δοκιμή ήταν να αντικαταστήσουμε τα 2 εμπρόσθια fan των 140mm της Redux σειράς της Noctua και το ένα οπίσθιο fan 120mm της ίδιας σειράς, με 2 εμπρόσθια NF-A12x25 PWN και ένα οπίσθιο αντίστοιχα.

4

Σύστημα δοκιμής

CASE Fractal Design Meshify C
PSU Corsair RM750x (2018)
M/B ASRock Extreme 4 Z370
CPU Intel Core i7 8700K @ 4.6GHz
GPU Sapphire R9 390 Nitro 8GB
RAM Vengeance 16GB DDR4 @ 3200MHz
Cooler Noctua NH-D15

Testing

1η δοκιμή

Σχετικά με το πρώτο test, αλλάζοντας τα fan επάνω στην Noctua NH-D15 μετρήσεις που λάβαμε στις θερμοκρασίες του επεξεργαστή είναι οι εξής:

Θερμοκρασίες με NF-A15 PWM
Idle 32 C°
Load 86 C°
Θερμοκρασίες με NF-A12x25 PWN
Idle 30 C°
Load 85 C°

Τα παραπάνω νούμερα προδίδουν ότι, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, ωστόσο σε idle λειτουργία, αν και η μείωση είναι σχετικά μικρή, η αυξημένη στατική πίεση μειώνει τη θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Σε idle, είχαμε 1000rpm στην πρώτη περίπτωση και 1500rpm στην δεύτερη, ενώ σε full load, έφτασαν 1500rpm και 2000rpm αντίστοιχα. Πέρα από τα νούμερα, η Noctua NH-D15 έχει σχεδιαστεί με το heatsink να δέχεται αέρα σε όλο το εύρος του, κάτι που τα NF-A12 δεν μπορούν να καταφέρουν λόγο μεγέθους. Βέβαια, αν και ο 1 C° είναι μέσα στο ποσοστό «λάθους», με βάση το μέγεθος, η απόδοση είναι πολύ καλή. Τι θα γινόταν αν είχαμε τα ίδια fan σε 140mm ή σε 150mm όπως είναι τα NF-15;

2η δοκιμή

Στο δεύτερο test μας, όπως έγινε αναφορά και νωρίτερα τα αποτελέσματα ήταν περιέργως ευχάριστα! Έχοντας πλέον την NH-D15 με τα δικά της, NF-A15 ανεμιστηράκια επάνω, αλλάζοντας αυτά του case οι θερμοκρασίες ήταν ως εξής:

Θερμοκρασίες με ανεμιστηράκια της σειράς Redux ( 2x140mm & 1 x 120mm )
Idle 32 C°
Load 86 C°
Θερμοκρασίες με ανεμιστηράκια NF-A12x25 PWM ( 2x120mm & 1 x 120mm )
Idle 31 C°
Load 84 C°

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, αν και πάλι οι διαφορές είναι μικρές. Ωστόσο στο σενάριο με τα NF-A12x25 PWM τοποθετημένα στο case, οι θερμοκρασίες ήταν οι χαμηλότερες στις δοκιμές που κάναμε.

Screenshot 5

Περί θορύβου, οι προαναφερθείσες τεχνολογικές αναβαθμίσεις έχουν βοηθήσει σημαντικά στην μείωση του, φτάνοντας σε πλήρης στροφές κοντά στα 50 dbA. Σε κανένα επίπεδο δεν γίνεται εκνευριστικός ο θόρυβος, ακόμα και σε πλήρη λειτουργία. Μέχρι και τα 1500rpm ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, επομένως, ανάλογα με το πως έχετε ρυθμίσει το fan να λειτουργεί, θα έχετε και το αντίστοιχο ακουστικό αποτέλεσμα. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα AIDA64, τρέχοντας το Stability Test για 10 λεπτά, που στρεσάσει την CPU, FPU, Cache καθώς και τη μνήμη του συστήματος. Έτσι λάβαμε ένα σωστό Burn Test του επεξεργαστή ώστε να λάβουμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Τα Fan Curve, βασίζονται στο preset “Performance” της μητρικής μας, όπου σε Idle τρέχουν κοντά στο 70% και κάνοντας monitoring της θερμοκρασία του επεξεργαστή, ανεβάζουν ταχύτητα αντίστοιχα.

6

Εκτός της Chromax σειράς, η Noctua συνεχίζει να έχει το δικό της μπεζ – μπορντό χρωματικό συνδυασμό. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα NF-A12x25 PWM τον ακολουθούν πιστά. Αν υπάρχει ένα αρνητικό, ίσως είναι αυτό που ανάλογα με το κοινό, μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Προσωπικά, στο δικό μου μάτι αρέσει, επομένως δεν έχω πρόβλημα στο να τα χρησιμοποιήσω σε οποιοδήποτε PC Build και αν κάνω.

Συνοψίζοντας, η Noctua για άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι δεν είναι ένα τυχαίο όνομα στο χώρο του PC Cooling. Προσφέρει premium επιδόσεις, με premium χαρακτηρίστηκα, σε premium τιμή. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να ψύξετε το σύστημα σας όσο καλύτερα γίνεται, τα NF-A12x25 PWM είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε. Κοστίζουν κάτι παραπάνω από 30€, ωστόσο δικαιολογούν την τιμή τους με τις επιδόσεις που προσφέρουν.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
1

verdict

Η αυστριακή εταιρία έχει κάνει για άλλη μία φορά τα μαγικά της. Το τελικό προϊόν είναι καταπληκτικό, δικαιολογώντας πλήρως την τιμή του. Ο ορισμός του "ότι πληρώνεις, παίρνεις".

10 Υψηλές επιδόσεις Χαμηλά επίπεδα θορύβου Ποιότητα κατασκευής Συσκευασία Ροή αέρα Ο χρωματικός συνδυασμός ίσως αποθαρρύνει πιθανούς αγοραστές

ΣΧΟΛΙΑ