Life is Strange Review - VideoGamer.gr
Life Is Strange Artwork 5
· Γράφει ο Στέλιος Γαλάνης

Life is Strange Review

Στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρούμε παιχνίδια με ένα υπέροχο story που να μας καθηλώσει. Οι περισσότερες εταιρείες πλέον επικεντρώνονται στο multiplayer και δεν δίνουν βάση στο story όπως γινόταν παλαιότερα. Πάλι καλά όμως που υπάρχουν και κάποιες εταιρείες, πιστέψτε με είναι πολύ λίγες, οι οποίες στοχεύουν καθαρά στο Story mode του παιχνιδιού με αποτέλεσμα πάρα πολλοί gamers μετά να μιλάνε για αυτό. Κάτι αντίστοιχο έκανε και Γαλλική εταιρεία Dontnod Entertainment με το Life is Strange.

To Life is Strange είναι επεισοδιακό παιχνίδι το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2015. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε και η ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού σε retail για PS4 και Xbox One. Πρόκειται για ένα παιχνίδι τρίτου προσώπου όπου εξελίσσεται μέσω επεισοδίων όπως αναφέραμε πιο πάνω. Από την αρχή κιόλας μπαίνετε στο νόημα του παιχνιδιού καθώς βρίσκεστε στο σχολείο και βλέπετε ένα κλασσικό στυλ αμερικάνικου κολεγίου. Μετά από λίγο γινόσαστε μάρτυρας μια σε έναν τσακωμό όπου εν τέλη κατέληξε σε δολοφονία. Εκείνη ακριβώς την στιγμή επεμβαίνει κάτι το αφύσικο και η πρωταγωνίστρια, Max, αντιλαμβάνεται πως μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο να επιστρέψει στο παρελθόν και να αλλάξει κάποια γεγονότα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο που είναι γνωστό ως το ”Φαινόμενο της πεταλούδας” το βλέπουμε σπάνια, έως καθόλου στα games. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν το φαινόμενο της πεταλούδας είναι κάτι το οποίο επιτρέπει σε ένα άτομο να αλλάξει μια κατάσταση ή κάποιο γεγονός γυρίζοντας το χρόνο πίσω.

12922311_10201539396764229_1967032678_o

Μπορεί η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού να είναι η διαχείριση του χρόνου και γενικώς το φαινόμενο της πεταλούδας, αλλά το παιχνίδι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Το παιχνίδι έχει εστιάσει πολύ στο να σας βάλει για τα καλά στη ζωή της Max και να βιώσετε το Blackwell Academy από την καλή αλλά και από την ανάποδη. Πραγματικά όλα όσα μπορεί να βιώσαμε στα σχολικά μας χρόνια βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο παιχνίδι. Συνομωσίες, έρωτες διαμάχες μεταξύ παρεών, πλουσιόπαιδα να σας σπάνε τα νεύρα και νέες φιλίες να γεννιούνται. Σε όλα αυτά εσείς γίνεστε μάρτυρας γεγονότων και πράξεων όπου μπορείτε να επεμβαίνετε και να αλλάξετε τα γεγονότα. Από μια πολύ μικρή πράξη σας μπορείτε να αλλάξετε μέχρι και ολόκληρο το παιχνίδι. Πραγματικά οι περιπτώσεις στις οποίες μπορείτε να παρεμβαίνετε είναι πάρα πολλές άλλες μικρές, άλλες μεγάλες. Επειδή μιλάμε για κολέγιο όπως καταλάβατε στο παιχνίδι μπορείτε να επεμβαίνετε σε διάφορα μικροπράματα όπως παρενοχλήσεις μαθητών ή να κάθεστε να παίρνετε πληροφορίες μέσα από διαλόγους για να αποτρέψετε κάτι.

Όλα αυτά που λέμε πιο πάνω ακούγονται πολύ καλά και πράγματι είναι σαν να παίζουμε το The Walking Dead της Telltale Games με time travel. Υπάρχουν όμως και κάποια ενοχλητικά πράγματα που σε κάποιες περιπτώσεις κουράζουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαλάνε την συνολική εμπειρία του παιχνιδιού. Κάτι που προσωπικά βρήκα ενοχλητικό είναι πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το παιχνίδι σε αναγκάζει να γυρίσεις το χρόνο ξανά και ξανά μέχρι να κάνεις αυτό που ουσιαστικά θέλει το παιχνίδι. Αν και αυτό γίνεται ελάχιστες φορές και δεν θα δώσετε και ιδιαίτερη σημασία. Κάτι άλλο που επίσης στην αρχή θα σας φανεί ενοχλητικό είναι ο συγχρονισμός χειλιών και ομιλίας που γίνεται. Σε ένα παιχνίδι σαν αυτό θα έπρεπε να έχουν κάνει κάπως καλύτερη δουλειά πάνω σε αυτό. Αυτά όπως αναφέρω και παραπάνω θα σας φανούν ενοχλητικά στην αρχή καθώς μετά θα μπείτε για τα καλά στην όλη ιδέα που προσφέρει το παιχνίδι και δεν θα τα κοιτάζετε καθόλου.

12935327_10201539396684227_1379257857_n

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο το Life is Strange σας δείχνει πως θα βιώσετε μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα, δράμα αλλά και πολύ μυστήριο. Το όλο θέμα του μεταφυσικού στοιχείου μπορεί να σας φαίνεται πως κάνει το παιχνίδι πολύ εύκολο αλλά μόνο αυτό δεν γίνεται. Κάθε επιλογή που παίρνετε μπορεί να καταδικάσει μια άλλη. Για παράδειγμα μπορεί να αποτρέψετε στην αρχή έναν τσακωμό αλλά μετά να γίνει κάτι πολύ χειρότερο μόνο και μόνο επειδή ουσιαστικά βοηθήσατε. Μέσα στο παιχνίδι θα συναντήσετε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές που θα σας κάνουν να θέλετε να πάτε πίσω αλλά τότε θα είναι κάπως αργά.

Όσο για τα γραφικά του τίτλου το Life is Strange έχει ένα δικό του μοναδικό στυλ (όπως η Telltale Games έχει το δικό της) το οποίο φυσικά κάνει το παιχνίδι να είναι πιο ιδιαίτερο. Σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει ο οπτικός τομέας. Βέβαια αυτό που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο απ όλα είναι τα χρώματα αλλά και τα lighting effects. Τα μόνο που φαίνεται κάπως πρόχειρο στο παιχνίδι είναι τα δέντρα και τα φυτά.

12910693_10201539396644226_1448140179_n

Σύνοψη

Το Life is Strange είναι πραγματικά ένας εξαιρετικός τίτλος και τολμώ να ομολογήσω πως είναι ένα από τα καλύτερα adventure games που κυκλοφόρησαν ποτέ. Είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο τα Heavy Rain και The Walking Dead με αποτέλεσμα να βγαίνει κάτι το μοναδικό. Παιχνίδια σαν αυτό μας έχει συνηθίσει μόνο η Telltale Games αλλά είναι πολύ ωραίο να βλέπεις μια νέα εταιρεία να κάνει την προσπάθεια της στο χώρο και να πετυχαίνει. Ας ελπίσουμε λοιπόν σύντομα να δούμε και ένα sequel.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
Life Is Strange Artwork 5

verdict

Έξυπνο, ιδιαίτερο και σίγουρα κάτι που θα λατρέψετε.

9 Replayability σε μεγάλο βαθμό Εκπληκτική ιστορία Δημιουργεί έντονα συναισθήματα Ατμοσφαιρικό Χαρακτήρες με βάθος Κακός συγχρονισμός χειλιών και ομιλίας Περιπτώσεις που δεν επιτρέπουν στον παίκτη να επιλέξει αυτό που πραγματικά θέλει

ΣΧΟΛΙΑ

Life is Strange

Για: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

30/01/2015