Κάνω την εισαγωγή ανάποδα! Το Inside είναι τίτλος που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσετε. Απλά και λυτά ένας μια από τις καλύτερες εμπειρίες του 2016 και ίσως ένα από τα παιχνίδια που αξίζουν θέση στην ιστορία, δίπλα από το μεγαλύτερο αδερφάκι, του το Limbo!

Η Playdead μας κακόμαθε με το Limbo, αφού έγινε ένας από τους τίτλους που ξεκινούν το δικό τους είδος και παράλληλα γίνονται αρχή πολλών άλλων επιτυχημένων τίτλων που βασίζονται στην αρχική ιδέα της Playdead. Έτσι όταν έμαθα πως πλησιάζει το release του επόμενου τίτλου της έσπευσα να επικοινωνήσω μαζί τους για να το δοκιμάσω. Μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα φέτος!

vg_inside9

Κυνηγημένο και μόνο, ένα αγόρι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκοτεινού project. Αυτό είναι το περιγραφικό κείμενο του Inside και από την πρώτη κιόλας στιγμή καταλαβαίνουμε πως πρέπει να ξεφύγουμε. Δεν μας δίνεται καθαρά το γιατί και από ποιόν, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η επιβίωση είναι μονόδρομος. Η αφήγηση της ιστορίας άλλωστε γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το Limbo. Χωρίς λόγια, χωρίς λεζάντες, αλλά με πράξεις, δράσεις και αντιδράσεις.

vg_inside3

Το παιχνίδι ξεκινάει με παρόμοιο τρόπο με τον προκάτοχο του και από την αρχή κιόλας αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός νέου αγοριού, σε ένα σκοτεινό δάσος. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο αφού βρισκόμαστε αντιμέτωποι σχεδόν αμέσως με κάποιες σκοτεινές φιγούρες που όπως φαίνεται απαγάγουν κόσμο. Αυτό το review δεν περιέχει καθόλου spoilers αφού η ουσία του τίτλου είναι η ιστορία του. Έτσι απλά θα αναφέρω πως υπάρχει μια σκοτεινή συνωμοσία, σε ένα ανατριχιαστικό σχεδόν εγκαταλελειμμένο κόσμο, στον οποίο προσπαθούμε να βρούμε την άκρη και να επιβιώσουμε, κινούμενοι στις σκιές.

vg_inside15

Οι πανέξυπνοι γρίφοι έρχονται σε όλες τους τις μορφές. Άλλοτε είναι απλά να κουνήσουμε ένα κιβώτιο για να ανέβουμε κάπου, άλλοτε πρέπει να πάμε μπρος πίσω για να ανοίξουμε ένα διακόπτη που ανοίγει μια πόρτα στο επόμενο δωμάτιο, και άλλοτε ολόκληρη επιχείριση για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στο ανατριχιαστικό σκηνικό που στήνεται μπροστά μας. Οι γρίφοι είναι πολλαπλών δυσκολιών, ενώ αρκετοί θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες, αλλά παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολοι για να κολλήσεις εκνευριστικά σε ένα σημείο, παίζοντας το ξανά και ξανά.

vg_inside13

Ο θάνατος έρχεται εύκολα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η λάθος απόφαση ή η λάθος χρονική στιγμή καταλήγουν στον τραγικό και συνήθως γραφικό θάνατο μας. Είτε αυτός είναι από σκυλιά που μας κατασπαράζουν, είτε από σφαίρες, είτε από το περιβάλλον (βαρέλια, πλάσματα, πόρτες κ.α.). Αυτό το μόνιμο άγχος είναι αυτό που δίνει στο Inside την μοναδικότητα του.

Η μουσική ή η έλλειψη της σε μεγάλα διαστήματα του Inside είναι φανταστική, αφού τόσο οι ambient ήχοι όσο και το απαλό σποραδικό soundtrack δίνουν μια ζωντάνια στην κάθε στιγμή. Ο κίνδυνος συνήθως συνοδεύεται από αγχωτική μουσική ενώ τα διάφορα ηχητικά εφέ ζωντανεύουν τον τίτλο και μας βάζουν μέσα στην οθόνη. Τι καλύτερο από surround ήχο σκυλιών να μασουλάνε τα κόκαλά σου;

vg_inside19

Τα γραφικά και η ατμόσφαιρα είναι απλά καταπληκτικά και παρά την κοινοτυπία τους καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα νέο οπτικό αποτέλεσμα σε συνεργασία με τον καταπληκτικό φωτισμό, τα πανέμορφα particle effects και τέλος τα καταπληκτικά physics. Η χρωματική παλέτα του Inside αποτελείται από μονότονα και συνήθως σκούρας απόχρωσης χρώματα, με ελάχιστες λεπτομέρειες να έχουν έντονα χρώματα όπως η μπλούζα του πρωταγωνιστή μας.

vg_inside11

Το περιβάλλον είναι ουσιαστικά δισδιάστατο, με στοιχεία 3D στο παρασκήνιο, ενώ ο ήρωας μας κινείται όπως αναμένεται σε ένα platformer. Παρόλα αυτά η Playdead έχει καταφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα αφού τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιείς πως βρίσκεσαι σε δύο διαστάσεις και χάνεσαι στο σκηνικό. Ο χειρισμός τέλος είναι πολύ απλός. Κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, άλμα και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

vg_inside20

Παρά τα 19,99€ που σε κάποιους μπορεί να φανούν αρκετά για έναν τίτλο με διάρκεια 4-5 ώρες, θα ανεπιφύλακτα πρότεινα σε όλους να το δοκιμάσουν, αφού πρόκειται για ακόμα μια μοναδική εμπειρία, που σου αφήνει μια νοσταλγία μόλις την τελειώσεις. Worth every penny!

Μπορείτε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό στο widget που ακολουθεί για να κερδίσετε ένα Steam Key για PC και να δοκιμάσετε το νέο έπος της Playdead.

Playdead's Inside Giveaway

UPDATE: Ο νικητής του Inside Steam key είναι ο Mr. Hypocrite (Nektarios Bogeas)! Ο νικητής πρέπει να στείλει ένα email στο [email protected] από το email με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό για την αποστολή του key! Σας ευχαριστούμε όλους που λάβατε μέρος και όσοι δεν κερδίσατε μην απογοητεύεστε, έρχονται νέοι διαγωνισμοί συνέχεια!