Football Manager 2017 Review - VideoGamer.gr
Football Manager 2017 review
· Γράφει ο Βαγγέλης Καμπάκος

Football Manager 2017 Review

Το Football Manager 2017 δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς αποτελεί ένα από τα κυριότερα franchises στον χώρο του sports gaming. Για όσους δεν την γνωρίζουν  το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι αποτελεί το υγρό όνειρο κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, κάνε μεταγραφές, φτιάξε το σύστημα και την προπόνηση, “κοουτσάρισε” μέσα στα ματς και κέρδισε τίτλους!

Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν τα νέα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού αλλά να έχετε υπόψη ότι το review έγινε πάνω στην BETA έκδοση που έχει ανοίξει εδώ και μερικές μέρες. Κάποια στοιχεία μπορεί να διαφοροποιηθούν με την επίσημη κυκλοφορία του τίτλου στις 4 Νοεμβρίου.

Τέλος, μη ξεχνάς πως μπορείς να κερδίσεις το Football Manager 2017 μέσα από το διαγωνισμό μας εδώ!

Οι αλλαγές

Σπάνια εκδόσεις των Football Manager έφεραν σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία του παιχνιδιού από την μία σεζόν στην επόμενη και η φετινή έκδοση είναι μία από αυτές. Μην περιμένετε κοσμογονικές αλλαγές αλλά μικρές-μικρές διορθώσεις και βελτιώσεις σχεδόν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Η βάση δεδομένων

Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Football Manager ενάντια σε κάθε επίδοξο (και κακόμοιρο) ανταγωνιστή του ήταν πάντα η κολοσσιαία και ακριβέστατη βάση δεδομένων. Εκατοντάδες συνεργάτες της Sports Interactive σε δεκάδες χώρες δουλεύουν νυχθημερόν για να παράξουν το πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Φέτος θα βρείτε στο παιχνίδι 2500 ομάδες και πάνω από μισό εκατομμύριο παίκτες και προσωπικό με λεπτομερέστατα και ρεαλιστικά στατιστικά. Enough said, για ένα παιχνίδι που είναι επίσημο εργαλείο scouting στα χέρια πάμπολλων συλλόγων και ειδικών ανά την υφήλιο.

Γραφικά αγώνα- Match Engine

Η Sports Interactive υποσχέθηκε πάνω από 500 νέα animations αλλά βέβαια όταν μιλάμε για την λεπτομέρεια της λεπτομέρειας δεν είναι όλα ορατά. Το match engine πάντως προσφέρει ακόμα καλύτερα γραφικά και πιο smooth κίνηση των παιχτών αλλά εννοείται μην περιμένετε επίπεδα FIFA ή PRO. Από αυτήν την άποψη το Football Manager παραμένει έτη φωτός πίσω.

Οι υπόλοιπες μικροβελτιώσεις περιλαμβάνουν ακόμα καλύτερα σχεδιασμένα γήπεδα και οπαδούς, γραμμή σπρέι στις εκτελέσεις φάουλ και παρουσίαση ομάδων πριν τον αγώνα. Το τελευταίο αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς καθώς εκτελείται σαν τηλεοπτική υπερπαραγωγή είτε παίζεις αγώνα Champions League είτε φιλικό προετοιμασίας με τα Σούρμενα!

Οι παίχτες γενικότερα έχουν καλύτερες αντιδράσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο καθώς οι  αποφάσεις ανά δευτερόλεπτο έχουν διπλασιαστεί με αποτέλεσμα τις πιο ρεαλιστικές  κινήσεις σε περιπτώσεις όπως τάκλιν τελευταίας στιγμής. Οι αμυντικοί (επιτέλους) στέκονται καλύτερα στο γήπεδο και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε αντιπάλους και τακτική.

Εννοείται ότι όπως και σε κάθε έκδοση του Football Manager έτσι και στην φετινή υπάρχουν κάποιες φάσεις «κλισέ». Για παράδειγμα, στο περσινό βλέπαμε σε ΚΑΘΕ αγώνα και συνήθως πάνω από μία φορά τα φορ και τα εξτρέμ να βγαίνουν ολομόναχοι σε εξαιρετική θέση στην γραμμή για πάσα πάρε βάλε. Την έδιναν; Ποτέ ως σπανιότατα. Αντίθετα σούταραν πάντα στο δοκάρι. Η αντίστοιχη φάση κλισέ του φετινού είναι οι «σκοτωμένες» σέντρες που πάνε να κρεμάσουν τον τερματοφύλακα αλλά ποτέ δεν το καταφέρνουν. Ειδικά αν παίζετε με extended highlights θα βλέπετε αυτήν την φάση σίγουρα 2 φορές ανά αγώνα.

Μεταγραφές

Το μεταγραφικό σύστημα του παιχνιδιού είναι από τους τομείς που μόνιμα πειράζει η Sports Interactive προσπαθώντας να το κάνει πιο ρεαλιστικό. Οι φετινές προσθήκες αφορούν κυρίως τις συζητήσεις με τους παίχτες. Όταν πλησιάζεις έναν μεταγραφικό στόχο σού δίνεται η δυνατότητα να του εξηγήσεις το πλάνο ώστε να τον ψήσεις. Βέβαια, όσο πιο πολλά του τάξεις, τόσο πιο βαθιά θα χρειαστεί να μπει το χέρι στην τσέπη όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το οικονομικό. Επιπλέον πολλοί παίχτες απαιτούν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να τους ξεκαθαρίσεις όχι μόνο τον ρόλο τους στο rotation αλλά μέχρι και τον ακριβή ρόλο τους στο γήπεδο. Άκου εκεί τα κωλόπαιδα..

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να συζητήσεις με τη διοίκηση για τον καθορισμό ενός κορυφαίου μεταγραφικού στόχου έτσι ώστε ότι κινήσεις κι αν κάνεις, να υπάρχει η προειδοποίηση πως αν ξεφύγεις δεν θα σου περισσέψει το μπάτζετ που απαιτείται για  την συγκεκριμένη κίνηση.

Μια ακόμα πολύ χρήσιμη επιλογή που δίνεται στον manager έχει να κάνει με τo «δέσιμο» μιας πώλησης με την εισερχόμενη μεταγραφή κάποιου άλλου παίχτη. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να παγώσεις την συμφωνημένη πώληση ενός ποδοσφαιριστή μέχρι να φτάσεις στην απόκτηση του αντικαταστάτη του.

Οι ύαινες του παιχνιδιού, πιο γνωστοί ως ατζέντηδες, πολλές φορές θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της μεταγραφής με την ελπίδα να βρουν καλύτερη προσφορά. Κάποιες φορές θα επιστρέψουν στις συζητήσεις αν έχει προσφέρει κάποια ομάδα περισσότερα ώστε να ανεβάσεις τη προσφορά σου. Ίσως αυτή η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης να εξαφανίσει το  άκρως ενοχλητικό, να σου ζητάει ένας παίχτης τον ουρανό με τα άστρα, να μην τα βρίσκετε και εν τέλει να καταλήγει σε μία ομάδα με το μισό συμβόλαιο από την προσφορά που του είχες κάνει.

Social Media

Πλέον δίπλα στο inbox υπάρχει ένα νέο tab που ονομάζεται Social Feed. Ξεκάθαρα εμπνευσμένο από το Twitter, αποτελεί μία παραλλαγή των latest news στην μορφή social messaging. Σε αυτό το tab θα μπορείς να δεις ομάδες να ανακοινώνουν μεταγραφές, αντιδράσεις φιλάθλων σε αποτελέσματα και εμφανίσεις κλπ. Με λίγα λόγια επισημοποιείται το online κράξιμο! Επίσης μπορείς να «ακολουθήσεις» ηπείρους, χώρες, συλλόγους και παίχτες αντί να κάνεις το παλιό καλό «subscribe».

13

Scouting

H αναφορά στο σκάουτινγκ γίνεται λεπτομερέστερη. Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το σκάουτινγκ του παίχτη με βάση τα καλύτερα στιγμιότυπα του η οποία δίνει σαφέστατα ένα έξτρα στοιχείου ρεαλισμού στον συγκεκριμένο τομέα. Ταυτόχρονα οι αναφορές των scouters για τους επερχόμενους αντιπάλους έχουν σαφέστατα αναβαθμιστεί.

Σύνοψη

Συνολικά, όπως είπαμε και στην εισαγωγή του review, μην περιμένετε κοσμοϊστορικές αλλαγές στην φετινή έκδοση του Football Manager. Πιθανότατα αυτό είναι θετικό γιατί συνήθως οι μεγάλες αλλαγές οδηγούν και σε καταστροφές. Δείτε το σαν ένα ουσιαστικό ρετουσάρισμα του περσινού με πολλές μικρές αλλά ουσιαστικές αναβαθμίσεις.

Κι αν απορείτε αν έχει εξαφανιστεί το φαινόμενο να έχετε 30-1 τελικές υπέρ σας και να χάνετε 0-2 με μια κεφαλιά από κόρνερ κι ένα αυτογκόλ, νομίζω την ξέρετε την απάντηση: ΟΧΙ! Όταν η Sports Interactive το φτιάξει κι αυτό πιθανότατα να μην ξανακυκλοφορήσει το παιχνίδι…

Ευχαριστούμε πολύ την Zegetron για την παροχή του τίτλου και για το Football Manager 2017 Review του VideoGamer Greece!

Φυσικά μη ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τα πάντα γύρω από το gaming, καθώς και να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό μας για να κερδίσεις το Football Manager 2017, προσφορά της Kinguin.gr!

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
Football Manager 2017 review

verdict

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό ρετουσάρισμα του περσινού τίτλου, με πολλές μικρές αλλά ουσιαστικές αναβαθμίσεις, που κάνουν την εμπειρία διαχείρισης του club μας ακόμα καλύτερη, χωρίς βέβαια να λείπουν μικρές κλασσικές "ασθένειες" του franchise.

9 Μικρή αλλά αισθητή βελτίωση των γραφικών Πιο ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις μεταγραφών Η κορυφαία βάση δεδομένων που έχει υπάρξει ποτέ σε οποιοδήποτε παιχνίδι οποιασδήποτε κατηγορίας Υπάρχουν πάλι κάποια αρνητικά επαναλαμβανόμενα glitches στην match engine Κάποια στιγμή θα θέλετε όσο τίποτα να σπάσετε το pc σας ή το κεφάλι του Miles Jacobson

ΣΧΟΛΙΑ

Football Manager 2017

Για: PC

Ημ. Κυκλοφορίας:

4/11/2016