Έφτασε επιτέλους η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Firewatch, της Campo Santo και όπως όλα δείχνουν το 2016 έχει ήδη αρχίσει πολύ καλά.

Πρόκειται για τον πρώτο τίτλο του μικρού - αλλά θαυματουργού - studio από το Σαν Φρανσίσκο, και μας εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν μια φορά και έναν καιρό σε ένα πολύ πολύ μακρινό δάσος!

Ο μαγευτικός ορίζοντας του Ουαϊόμινγκ
Ο μαγευτικός ορίζοντας του Ουαϊόμινγκ

Η ιστορία

Το έτος είναι 1989 και αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Henry, που μετά από κάποιες κακουχίες στην ζωή του, αποφάσισε να δεχθεί μια θέση ως δασοφύλακας στα αχανή δάση του Ουαϊόμινγκ των Η.Π.Α και να ξεφύγει λίγο από τα προβλήματα του.

Μένοντας σε ένα φυλάκιο, ψηλά μέσα στα δέντρα, είναι δουλειά μας να ελέγχουμε για καπνό και φωτιές και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δάσος ασφαλές, ειδικότερα τώρα που έχει έρθει το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Μόνη μας συντροφιά είναι η υπεύθυνη μας, η Delilah, με την οποία μπορούμε να συνομιλήσουμε ανά πάσα στιγμή, μέσω του walkie-talkie μας.

firewatch_140830_05
Η βάση και σπίτι μας για όλη την περιπέτεια μας στο δάσος

Από την πρώτη κιόλας μέρα, ένα περιστατικό που δημιουργούν δύο κατασκηνώτριες, μας βγάζει από το φυλάκιο μας και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε να εξερευνούμε το αχανές δάσος. Σύντομα θα βρεθούμε απέναντι σε μια μυστηριώδη φιγούρα και από εδώ και πέρα τα πράγματα θα γίνουν πιο αγχωτικά και το δάσος που μέχρι τώρα έδειχνε ήρεμο θα μας ωθήσει να πάρουμε αποφάσεις που μπορούν να χτίσουν ή να καταστρέψουν την μόνη σχέση που έχει νόημα πλέον για τον Henry.

Το gameplay

Στον τομέα του gameplay μην περιμένετε κανένα τρομερό innovation ή κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε αντίστοιχους τίτλους. Υπάρχουν παρόλα αυτά μερικές όμορφες πινελιές, όπως για παράδειγμα ο χάρτης. Για να πλοηγηθούμε στο δάσος, έχουμε στην διάθεση μας μια πυξίδα και τον χάρτη που παίρνει ο κάθε δασοφύλακας. Σε διάφορα ενδεδειγμένα σημεία μπορούμε να συμπληρώσουμε λεπτομέρειες στον χάρτη μας, αλλά γενικότερα πρέπει να έχουμε λίγο μέσα μας την έννοια του προσανατολισμού!

Ένα άλλο πολύ ωραίο χαρακτηριστικό είναι η αλληλεπίδραση που έχουμε με διάφορα πράγματα και αντικείμενα στο δάσος. Μπορούμε για παράδειγμα να μαζέψουμε διάφορα σκουπίδια που βρίσκουμε από ασυνείδητους οδοιπόρους, ή απλά να τα αγνοήσουμε παρατώντας τα όπως τα βρήκαμε. Μπορούμε να σβήσουμε φωτιές, να εξερευνήσουμε περίεργα σημεία στο δάσος όπως σπηλιές και εγκαταλελειμμένα δασοφυλάκια και βέβαια να θαυμάσουμε τα τοπία που αλλάζουν στις διάφορες ώρες της ημέρας.

firewatch_140830_08
Μικρά απρόοπτα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή

Το καλύτερο κομμάτι στο gameplay του Firewatch είναι η αλληλεπίδραση μας με την Delilah, και οι πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές που μας δίνονται, αφού κάθε επιλογή μπορεί να αποφέρει άλλα αποτελέσματα στην εξέλιξη τόσο της ιστορίας, όσο και των διαλόγων. Για παράδειγμα, αν εκνευρίσουμε την Delilah - πράγμα αρκετά εύκολο - μπορεί για ένα διάστημα να κλείσει το walkie-talkie της, και να γευτούμε μια μεγάλη δόση μοναξιάς ανάμεσα στα δέντρα. Ή για παράδειγμα μπορούμε να αποφύγουμε ερωτήσεις της ή γενικότερα την συζήτηση μαζί της σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού.

Γενικότερα, οι διάφορες περιοχές ή αντικείμενα που κοιτάμε ή συναντάμε στο δάσος, μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε διάλογο με την Delilah και μέσω του διαλόγου να αποφασίσουμε σταδιακά πως θα χτίσουμε την σχέση μας μαζί της, αλλά και πως ακριβώς θέλουμε να εξελιχτούμε σαν χαρακτήρας.

Ο τίτλος χωρίζεται σε ημέρες και σε καθεμία από αυτές να έχουμε και κάτι συγκεκριμένο να κάνουμε ή κάτι αναπάντεχο διακόπτει αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Γενικότερα δεν υπάρχει άμεση επαφή με άλλους ανθρώπους, και τις ελάχιστες φορές που θα συναντήσουμε άλλους στο δάσος υπάρχουν εμπόδια που μας σταματάνε να τους πλησιάσουμε πολύ, αλλά πάντα νιώθουμε την παρουσία τους σαν να είναι έτοιμοι να μας πεταχτούν ανά πάσα στιγμή. Δεν κρύβω πως σε αρκετές στιγμές το Firewatch μου προκάλεσε σκηνικό φόβου ή πανικού, χωρίς όμως να μιλάμε για horror καταστάσεις.

Το δάσος είναι γεμάτο με μονοπάτια, που πολλά από αυτά έχουν αόρατους τοίχους και προδιαγεγραμμένες διαδρομές, αλλά είναι τόσο αχανές και θα το εξερευνήσουμε σε αρκετές διαφορετικές ώρες της ημέρας, που κάθε τοπίο αλλάζει συνεχώς. Παρόλα αυτά το παιχνίδι κάνει τρομερή δουλειά στην ανάπτυξη της ιστορίας αφού είναι πάντα ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε και πως να το κάνουμε με αποτέλεσμα να μην έχει άσκοπες χρονοβόρες καθυστερήσεις και πάντα κρατώντας το ενδιαφέρον μας για την συνέχεια ζωντανό.

Τέλος σχετικά με τον χειρισμό, τα πράγματα είναι απλά αν και εγώ προσωπικά έκανα μια μικρή αλλαγή στα key bindings, καθώς τα defaults μου ήταν κάπως δύσκολα να τα συνηθίσω, αλλά οι ρυθμίσεις και οι λειτουργίες είναι αρκετά κοινότυπες.

Δείτε την πρώτη ώρα του παιχνιδιού (προφανώς προσοχή καθώς περιέχει κάποια spoilers!) μέσα από το pre-launch stream που φιλοξενήσαμε χτες στο κανάλι μας στο Twitch, με την ειδική έκδοση που μας παραχώρησε η Campo Santo.

Τα γραφικά

Πραγματικά δεν ξέρω αν η πλοκή η το φαντασμαγορικό τοπίο είναι το καλύτερο σημείο του Firewatch. Εκπληκτικός φωτισμός, πανέμορφα μοντέλα και υπέροχος κόσμος συνθέτουν ένα από τα πιο καταπληκτικά gaming τοπία που έχω δει σε τίτλο του είδους τα τελευταία χρόνια.

firewatch_140830_02
Τα πανέμορφα γραφικά δεν περιορίζονται μόνο σε τοπία αλλά και σε εσωτερικούς χώρους

Η παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιείται στο Firewatch είναι γεμάτη γήινα και έντονα χρώματα, ενώ το texturing δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση παραμυθιού. Τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκουμε στο δάσος συνήθως είναι εκεί για να γεμίζουν το τοπίο, με ελάχιστα από αυτά να χρησιμοποιούνται άμεσα στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά με το σύνολο τους να δίνουν περισσότερο βάθος και αληθοφάνεια στο Firewatch, ειδικότερα αν αποφασίσουμε να τα κουβεντιάσουμε με την Delilah.

Ο ήχος

Ο Chris Remo - γνωστός από το soundtrack του Gone Home - έκανε εκπληκτική δουλειά στην μουσική επένδυση του Firewatch, ενώ ο συνδυασμός των φυσικών ήχων, αλλά και της απόλυτης σιωπής σε κάποια σημεία, κάνει το σκηνικό ακόμα πιο καθηλωτικό και την εμπειρία πολύ αληθοφανή.

firewatch_140830_07
Η διαφορά ημέρας και νύχτας κάνει τα τοπία αγνώριστα

Σε κάποια σημεία η μουσική γίνεται πιο έντονη, και ο όλος τίτλος αλλάζει ύφος και είτε μας αγχώνει είτε μας τρομάζει. Άλλες φορές είναι βέβαια η απόλυτη έλλειψη μουσικής που μπορεί να δημιουργήσει άγχος και από μόνο του αυτό το γεγονός αποδεικνύει πως η Campo Santo έχει φροντίσει πολύ καλά το θέμα του ήχου στο Firewatch.

Σύνοψη

Σίγουρα μια τρομερή αρχή για την Campo Santo, με έναν πανέμορφο τίτλο, με εμπνευσμένη ιστορία, πανέμορφα τοπία, και βέβαια μουσική. Είναι σίγουρο πως από την στιγμή που το ξεκινάς, θέλεις να το τερματίσεις χωρίς σταματημό! Η σχέση μας με την Delilah και η εξέλιξη της παράλληλα με το ξετύλιγμα του κουβαριού της ιστορίας είναι από τις πιο ωραίες εξιστορήσεις που έχω βιώσει σε video game τα τελευταία χρόνια.

firewatch_140830_06

Υπήρχαν μερικά μικρά τεχνικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ένα μικρό κόλλημα ανάμεσα σε βράχους, που χρειάστηκε πολύ κόπος για να ξεκολλήσω αφού δεν υπήρχε respawn και το προηγούμενο save μου ήταν 10 λεπτά πριν, αλλά η γενικότερη εμπειρία ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική.

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους τίτλους που αξίζει να δοκιμάσετε!

Το Firewatch κυκλοφορεί από σήμερα για PC (Windows/Mac/Linux) στο Steam και για PS4 στο Playstation Store στην τιμή των 19.99€, ενώ δεν αποκλείεται να το δούμε και σε Xbox One αν υπάρχει ζήτηση.

Μπορείτε ήδη να κάνετε preorder τον τίτλο στο Steam, κερδίζοντας 10% έκπτωση (17,99€) μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχει και bundle με το soundtrack στην τιμή των 22,99€ ( και 20,69€ για τα preorders). Αντίστοιχο preorder υπάρχει και στο PlayStation Store με την ίδια έκπτωση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.