Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για την EA και το FIFA 17, όπως σηματοδοτεί η ενσωμάτωση της Frostbite engine και του The Journey στον αγαπημένο ποδοσφαιρικό τίτλο. Μετά από αρκετές ώρες με το FIFA 17, έχουμε πλέον μια καλύτερη εικόνα για το αν θα ξενυχτίσουμε σκοράροντας με τη παρέα στα γήπεδα της Premier και των άλλων μεγάλων πρωταθλημάτων!

Φέτος η EA, πέρα από κάποια επίσημα pre-release events, μας έδινε τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Περιορισμένο info, λίγες εικόνες, ακόμα λιγότερα videos, και καλή απόκρυψη υλικού για να μην έχουμε πολλά leaks. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα το hype να περάσει σε άλλα επίπεδα, και τους ποδοσφαιρόφιλους να αναρωτιούνται αν ο θρόνος της θα απειληθεί από το PES2017, το οποίο χαίρει εκτίμησης από μεγάλη μερίδα του κοινού έπειτα από συνεχείς ουσιαστικές αναβαθμίσεις!

Αλλά ας περάσουμε σε αυτό που μας ενδιαφέρει, στο FIFA 17 Review του videogamer.gr!

Η Frostbite Engine και η Στρογγυλή Θεά

Η state of the art μηχανή γραφικών του FIFA 17, είναι η Frostbite, η go-to τεχνολογία για όλες τις μεγάλες κυκλοφορίες της EA των τελευταίων χρόνων, όπως τα παιχνίδια Battlefield. Εξ ορισμού λοιπόν, όσον αφορά τα γραφικά και τα μοντέλα των παικτών, κρατάμε μεγάλο καλάθι, το οποίο όντως και... γεμίζουμε!

Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση είναι επί τόπου διακριτή αφού πλέον οι παίκτες όχι μόνο έχουν μία σαφώς ανθρώπινη υπόσταση, αλλά χάνεται και ένα χρόνιο γνώρισμα των τελευταίων μηχανών της EA, που ήταν αυτό των απόκοσμων προσώπων. Τέλος οι ανέκφραστοι παίκτες που θυμίζουν μαριονέτες, με τη θέση τους να έχουν πάρει εξαιρετικές μεταφορές πασίγνωστων παικτών, ενώ ακόμα και παίκτες με πιο generic faces είναι αν μη τι άλλο αξιοπρεπείς!

messi fifa 17 review videogamer.gr

Τα lightning και λοιπά effects κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι εξαιρετικά, ενώ παίζοντας με τις κάμερες θα μπορέσετε να γευτείτε την τρομερή ατμόσφαιρα και την πληθώρα χρωμάτων μέσα στα κατάμεστα γήπεδα. Σε αυτόν βοηθούν φυσικά τα close-ups στους παίκτες που αποτελούν ύμνο στη νέα μηχανή. Μιλώντας για αυτήν, δεν γίνεται να αγνοήσουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στο optimization η EA, καθώς η Frostbite σε PC δεν δείχνει να αποτελεί πρόβλημα για έναν υπολογιστή που σήκωνε με την ίδια άνεση το FIFA 16.

Pro Tip: Απέκτησε το FIFA 17 στη χαμηλότερη τιμή και με 5% OFF, βάζοντας "KINGVGGR" στο Kinguin, πατώντας εδώ!

Τέλος, όσον αφορά πάντα την Frostbite, πρέπει να αφιερώσουμε δύο γραμμές στην αίσθηση που αφήνει στο παίκτη το παιχνίδι με τα collision models και την βάρος, που ήταν πάντα ένα από τα προβλήματα του FIFA. Πλέον, οι παίκτες πατούν πιο σταθερά στο έδαφος από ποτέ, ενώ οι μάχες σώμα με σώμα αφήνουν μια ιδιαίτερη γλύκα και στο μάτι αλλά και στην αίσθηση.

Ακουστική Πανδαισία

Οι αθλητικοί τίτλοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια επενδύσει πολύ στον ακουστικό τομέα, και το FIFA 17 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η προσεκτική επιλογή κομματιών, από γνωστά αλλά και indie bands, σημαίνει πως δύσκολα θα βαρεθείτε το ακουστικό υλικό με το οποίο έχει ντυθεί ο τίτλος.

Το θεωρούμε μία μικρή... τελετουργία από μόνο του εδώ και χρόνια να απολαμβάνουμε τα κομμάτια στα διαφορετικά μενού, στο online lobby, ή ακόμα και στα πιο δυνατά modes, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των κομματιών στο The Journey, όπου γίνεται χρήση αυτών ακόμα και κατά τη διάρκεια διαφόρων στιγμών του gameplay, δίνοντας έτσι μια πολύ ξεχωριστή, κινηματογραφική αίσθηση στο παιχνίδι!

Εντός των γηπέδων, οι ιαχές των φιλάθλων και οι αντιδράσεις τους, οι συγκρούσεις των παικτών, της μπάλας και των δοκαριών είναι στα ποιοτικά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η EA τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια του The Journey θα ακούσετε διάφορες ατάκες και εντολές ακόμα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, που βοηθούν στη δημιουργία αντίστοιχης ατμόσφαιρας!

Speaking of the Journey...

The Journey προς την Ιθάκη

Αναμφίβολα, το πιο προβεβλημένο feature αυτής της χρονιάς αποτελεί το The Journey, το οποίο στην ουσία αποτελεί Story Mode του γνωστού μας Be A Virtual Pro mode, αν και μάλλον η περιγραφή αυτή το υποτιμά, αφού πρόκειται για μία ευχάριστη αν και μικρή, εμπειρία!

Ξεκινάτε το ταξίδι σας με τον Alex Hunter, του οποίου το όνειρο είναι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, και να αγωνιστεί με όλους τους μεγάλους αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου! Στην αρχή ξεκινάτε με κάποια trials που λειτουργούν σαν μικρό tutorial, αλλά ήδη στη πρώτη ώρα παιχνιδιού ξεκινάτε την αναζήτησή σας σε κάποιο μεγάλο (ή μικρότερο) σύλλογο της Premier League (και μόνο), υπογράφοντας το πρώτο σας συμβόλαιο.

Κάνοντας προπονήσεις διεκδικείτε μια θέση στη πρώτη ομάδα, στις οποίες και αυξάνετε τα στατιστικά σας, αναλόγως της θέσης που θα επιλέξετε. Να έχετε υπόψιν σας πως η ομάδα σας, επηρεάζει το πόσα λεφτά θα παίρνετε, καθώς και το αν θα ξεκινήσετε βασικός, αλλαγή ή Reserve, οπότε η επιλογή του Club έχει να κάνει και με την εξέλιξη σας στο παιχνίδι αλλά και με το ίδιο το gameplay.

Ο προπονητής σας θα θέτει στόχους για κάθε παιχνίδι, ανάλογα με το μέγεθος του συλλόγου και τις προσδοκίες του, ενώ το ίδιο το Story προχωρά με διάφορα cutscenes, καθώς και με αφηγηματικά εργαλεία μέσω του διαδραστικού μενού του The Journey, αφού σαν Alex Hunter έχετε πρόσβαση και σε... social media! Αυτό το ευχάριστο, διαδραστικό διάλειμμα από τους αγώνες προσδίδει μια ατμοσφαιρική νότα στο story,  ενώ σας κρατάει ενήμερους για το αν σας αποδέχονται οι φίλαθλοι της ομάδας.

fifa 17 review videogamer.gr

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως τα cutscenes του παιχνιδιού συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Hunter επηρεάζοντας τις αντιδράσεις του, αφού σου δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσεις τον χαρακτήρα του με διαφορετικές επιλογές διαλόγου! Αν μη τι άλλο μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην απεικόνιση του παίκτη σαν επαγγελματία καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να νιώσουμε πως είναι για λίγο να δίνεις πχ. μία συνέντευξη στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, μετά από την επίτευξη του νικητήριου goal!

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια των αγώνων θα κληθείτε να διαλέξετε αν θα παίξετε με όλη την ομάδα, ή ελέγχοντας μόνο τον Hunter. Εμείς να σας προτείνουμε όχι μόνο να ελέγξετε αποκλειστικά τον Hunter, αλλά να γυρίσετε τη κάμερα απαραίτητα και αποκλειστικά σε Be A Pro mode, καθώς θα αποτελεί ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να γευτείτε σε πραγματικό 11 εναντίον 11... Και μετά να ξαναδούμε αν θα τολμήσετε να κάνετε υποδείξεις από τον καναπέ!

Το The Journey λοιπόν, είναι αρκετά προσεγμένο, με ενδιαφέρουσα ιστορία, guest εμφανίσεις πασίγνωστων παικτών (αν και κάπως άχαρων, προφανώς) και αφήνει αρκετές προσδοκίες για το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί άλλο ένα ενδιαφέρον κομμάτι ενός ήδη ολοκληρωμένου πακέτου, κάνοντας το FIFA 17 να ξεφεύγει σε αυτό που αποκαλούμε αντοχή στον χρόνο (λαμβάνοντας υπόψιν τις επαναλήψεις με διαφορετική θέση και Club) ακόμα και σαν single player εμπειρία.

Online Εμπειρία

Το κομμάτι του online αποτελεί πολύ σημαντικό για το FIFA, ειδικά με την επιτυχία του FIFA ULTIMATE TEAM των τελευταίων χρόνων, που έχει δημιουργήσει μία ολόκληρη αγορά γύρω από το όνομα του. Φέτος επιστρέφει η δυνατότητα να παίξουμε online season, καθώς και φιλικά φυσικά, ενώ άξια αναφοράς είναι η δημιουργία του FUT Champions mode, το οποίο αντικαθιστά τα online cups του FUT, δίνοντας σου τη δυνατότητα να παίξεις ένα είδους tournament μέσα στην εβδομάδα, το οποίο αν νικήσεις σου δίνει πολύ καλές αμοιβές καθώς και πρόκριση στο FUT Champions League Weekend.

Pro Tip: Απέκτησε προβάδισμα στο FIFA ULTIMATE TEAM αποκτώντας FIFA Points από το Kinguin, πατώντας εδώ!

Μέσα από το Weekend League ξεκλειδώνεις καλύτερα ranks με ακόμα καλύτερες αμοιβές, τα οποία με συνεχή προσπάθεια, μπορούν να σου δώσουν ακόμα και πρόκριση στο FIFA Interactive World Cup! Γενικότερα βλέπουμε μια δυναμική προσπάθεια της EA να κρατήσει τους παίκτες της ακόμα πιο αφοσιωμένους στη προσπάθεια τους να φτάσουν την κορυφή, δίνοντας τους τα κατάλληλα κίνητρα.

Τέλος, στα καλούδια του FUT δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τα ολοκαίνουργια Squad Building Challenges, στα οποία καλείσαι να στήσεις ομάδες σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που σου δίνει το κάθε challenge, και σου προσφέρει, αρκετές φορές ακόμα και υπερσυλλεκτικές κάρτες παικτών! Είναι ένα mode εθιστικότατο, το οποίο προσφέρει και μία απίστευτη κινητικότητα στην αγορά των καρτών εντός του παιχνιδιού, καθώς μπορεί ο άσημος Κογκολέζος παίκτης που κέρδισες χθες σε κάποιο booster pack, την επόμενη μέρα να αξίζει κάποιο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό! Η χαρά των traders...

Φύγαμε για Mundial!

Η στασιμότητα της σειράς τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του Pro Evolution Soccer, ανάγκασε την EA να επενδύσει περισσότερα χρήματα, δημιουργικότητα και εργασία στην τελευταία υλοποίηση της πασίγνωστης σειράς. Η προσθήκη του The Journey, των νέων online modes, αλλά και φυσικά η οπτική (και ουσιαστική) ανανέωση της με την Frostbite Engine δείχνει ξεκάθαρα πως η εταιρία δεν θέλει να αφήσει το ποδοσφαιρικό της κοινό παραπονεμένο.

kinguin fifa 17 review videogamer.gr
Αγόρασε το FIFA 17 στο PC με 5% έκπτωση βάζοντας "KINGVGGR"στο checkout!

Το FIFA 17 προσφέρει μια ολοκληρωμένη, ποδοσφαιρική εμπειρία, για τον φίλαθλο gamer, αλλά και την παρέα του. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται βελτίωση, όπως ίσως κάποιο patch σχετικό με το χειρισμό και το gameplay για μικρά ατοπήματα της μηχανής, ή η επίβλεψη των servers (που διαχρονικά στη σειρά ζορίζονται στην αρχή) για το online κομμάτι, αλλά το συνολικό πακέτο του παιχνιδιού αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά του.

Το FIFA 17 μπορεί να μην φέρνει την επανάσταση που θα επιθυμούσαμε, αλλά την αναβάθμιση που του αξίζει!

Pro Tip: Απέκτησε το FIFA 17 στη χαμηλότερη τιμή και με 5% OFF, βάζοντας "KINGVGGR" στο Kinguin, πατώντας εδώ!

Αν σας άρεσε το Review μας, αφήστε μας ένα σχόλιο και πείτε μας για τη δική σας εμπειρία με το FIFA 17, ενώ μη ξεχάσετε να πάρετε μέρος στο VideoGamer of the Month Οκτωβρίου για να κερδίσετε το TitanFall 2!