Fallout 4 Review - VideoGamer.gr
fal4
· Γράφει ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

Fallout 4 Review

Ήρθε επιτέλους η ημέρα που ξεκινάμε την περιπέτεια μας στη Wasteland. Το πολυαναμενόμενο Fallout 4 της Bethesda, όπου για πολλούς είναι ο καλύτερος τίτλος της χρονιάς πριν καν κυκλοφορήσει, είναι εδώ και ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην σειρά Fallout. Η Bethesda υπόσχεται πως έχει συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις, και όλη την εμπειρία τόσο από τις επιτυχίες όσο και από τις αποτυχίες του παρελθόντος και σήμερα μας παρουσιάζει το πιο ολοκληρωμένο τίτλο της. Μάλιστα ο Todd Howard δήλωσε: “Ξέρετε που συνήθως οι εταιρίες παιχνιδιών κάνουν ότι μπορούν για να καταστρέψουν τους τίτλους τους; Ε, εμείς προσπαθήσαμε να μην κάνουμε αυτό!”.

Ας δούμε λοιπόν μαζί περί τίνος πρόκειται…

Η ιστορία του Fallout 4

Όλα ξεκινάνε το έτος 2077, σε μια κοινωνία που μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την ρίψη των ατομικών βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κατάφερε να ελέγξει την δύναμη την πυρηνικής ενέργειας και να την χρησιμοποιήσει προς όφελος της, παρά να συνεχίσει να την χρησιμοποιεί σαν όπλο. Έτσι υπήρχε “απεριόριστη” και φθηνή ενέργεια για όλους και πολυτέλειες που θύμιζαν επιστημονική φαντασία.

Στις αρχές του 21ου αιώνα όμως, ο κόσμος είχε εξαντλήσει σχεδόν όλα τα φυσικά αποθέματα τροφής και ενέργειας, η κοινωνία άρχισε να αντιδρά και ξέσπασαν διαμάχες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σήμερα, που ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι προ των πυλών. Η αρχή της ιστορίας μας βάζει στην θέση ενός πρώην στρατιωτικού – μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε την γυναίκα του σαν κύριο χαρακτήρα – ο οποίος ζει την στιγμή της ατομικής αποκάλυψης στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης.

vgf421

Ευτυχώς η VaultTek, η εταιρία που από την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και μετά χτίζει τα περιβόητα vaults που θα βοηθήσουν στην επιβίωση του πυρηνικού ολέθρου, μας παραχωρεί θέση στο κοντινό vault με τον κωδικό Vault 111.

vgf420

Εκεί βρίσκουμε προσωρινά καταφύγιο μαζί με την γυναίκα και το μωρό μας, το οποίο όμως αποδεικνύεται φονική παγίδα, αφού κάποιοι άγνωστοι χαρακτήρες απαγάγουν τον γιο μας και εκτελούν την γυναίκα μας.

Ξυπνάμε περίπου 210 χρόνια αργότερα, μόνο για να βρούμε νεκρή την σύντροφό μας και τον γιο μας να λείπει. Ανακαλύπτουμε πως το Vault 111 είναι έρημο, γεμάτο με ραδιενεργές κατσαρίδες – τις πολυαγαπημένες RadRoaches – και μια μικρή εξερεύνηση βγαίνουμε στην επιφάνεια με μια μόνο αποστολή. Να βρούμε τον γιο μας.

vgf418

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουμε μετά την επάνοδο μας στην επιφάνεια είναι πως ο κόσμος είναι πραγματικά χαώδης. Προσωπικά, το πρώτο πράγμα που ένιωσα μετά την έξοδο από το Vault 111 ήταν σύγχυση, αφού δεν ήξερα που να πάω και τι να κάνω. Τα πάντα φαινόντουσαν μακριά, και επικίνδυνα. Αυτό το συναίσθημα ήταν κάτι που με ικανοποίησε πολύ, αφού όλο το σκηνικό κατάφερε να μου μεταδώσει το άγχος του πρωταγωνιστή μας. Ευτυχώς μετά από λίγο, συναντάμε το οικιακό μας robot, και η ιστορία μας αρχίζει να ξετυλίγεται.

vgf419

Ο κόσμος είναι γεμάτος από μέρη να ταξιδέψουμε και να εξερευνήσουμε, ενώ σχεδόν παντού μπορούμε να βρούμε και από κάτι χρήσιμο για την συνέχεια. Αυτό το συναίσθημα ανακάλυψης και εξερεύνησης είναι το στοιχείο που το Fallout 4 προσπαθεί όσο ποτέ άλλοτε να μας περάσει, και τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά.

Το gameplay

Στις πρώτες ώρες του τίτλου συναντάμε διάφορους κινδύνους, όπως αιμοσταγείς Raiders και φονικά πλάσματα – ήμουν τυχερός να δω τον φίλο μας τον DeathClaw στις πρώτες στιγμές του παιχνιδιού – και μας γίνεται βέβαιο πως στην επιφάνεια είμαστε κάθε άλλο από ασφαλείς. Έχουμε επίσης την χαρά να βρούμε τον πιστό μας σκύλο, τον Dogmeat, ο οποίος θα μας κάνει παρέα σε όλο μας το ταξίδι στη Wasteland. Ο Dogmeat είναι ένα από τα 13 companions που υπάρχουν συνολικά στο Fallout 4, με κάποιους άλλους να είναι ο Codsworth, o Nick Valentine και η Piper.

vgf47

Τα companions μπορούν να μας βοηθήσουν πέρα από την μάχη, και σε προσπάθειες να πείσουμε διάφορους χαρακτήρες αφού δεν μπορούμε να το δικό μας Charisma, ή να κερδίσουμε πρόσβαση σε σημεία που κανονικά δεν θα μπορούσαμε. Ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τα companions είναι αρκετά ευθύς με απλές επιλογές παρόμοιες των διαλόγων.

Μπορούμε ακόμα να γνωρίσουμε μερικούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε, και να εξερευνήσουμε μαζί τους τόσο το Diamond City, μια από τις κεντρικές τοποθεσίες στο Fallout 4, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για το τι έχει συμβεί στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια που εμείς λείπαμε. Τα πολλά διαφορετικά factions που υπάρχουν και που μπορούμε να κάνουμε join και να προστατέψουμε δίνουν στον κόσμο μια αίσθηση πραγματικότητας, επιτρέποντας μας να ζήσουμε πολλαπλές ενεργές πλευρές του storyline παράλληλα.

vgf413

Τα αμέτρητα main quests και τα άπειρα side quests ολοκληρώνουν το puzzle της ιστορίας μας, και μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο, να γνωρίσουμε εικονικούς χαρακτήρες, και να ανακαλύψουμε νέα αντικείμενα και όπλα για την συνέχεια.

Ένα ακόμα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τίτλου είναι και τα Settlements, που μας δίνουν την δυνατότητα αφού τα αποκτήσουμε, και τα γεμίσουμε με κόσμο, να χτίσουμε νέα αντικείμενα και κτήρια όπως πύργοι νερού, αμυντικά οπλικά συστήματα για να προστατευτούμε κ.α. Από το crafting workshop του κάθε settlement μπορούμε να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε και που, ενώ το κάθε κτίσμα έχει το δικό του κόστος σε υλικά. Έτσι οτιδήποτε μαζεύουμε από τις εξερευνήσεις μας μπορεί να φανεί χρήσιμο, αφού σχεδόν τα πάντα μετατρέπονται σε δομικά υλικά.

vgf42

Παρόμοιο crafting σύστημα και μάλιστα λίγο πιο εξελιγμένο, μπορούμε να βρούμε και για όλα τα όπλα που χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να παραμετροποιήσουμε σχεδόν τα πάντα σε σχεδόν όλα τα όπλα που έχουμε ή βρίσκουμε. Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε σχεδόν τα πάντα. Τα είδη των όπλων πραγματικά είναι πάρα πολλά, και η χρήση του καθενός διαφέρει αισθητά, τόσο στο πως τα χειριζόμαστε, όσο και στο πόση ζημιά κάνουν.

vgf411

Το μόνο αρκετά ενοχλητικό κομμάτι του gameplay είναι τα αρκετά loading screens – ευτυχώς σύντομα – που θα αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους, αλλά και χρησιμοποιώντας το Fast Travel. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όταν κατά την διάρκεια μάχης κινούμαστε συνεχώς και αλλάζουμε κτήρια, με τα loading screens να προσθέτουν χρόνο αναμονής πάνω στην δράση.

Τα γραφικά

Στον τομέα των γραφικών το Fallout 4 πραγματικά τα καταφέρνει πολύ καλά. Και ας μην είναι τα highest-end γραφικά που είδαμε φέτος, καταφέρνει να αποτυπώσει τόσο το κλίμα ενός κόσμου μετά από μια τεράστια καταστροφή, όσο και την ατμόσφαιρα των διαφόρων τοπίων, εσωτερικών και εξωτερικών. Σε ότι αναφορά την ατμόσφαιρα, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στα εφέ ομίχλης, καπνού, φωτιάς κ.τ.λ., ενώ ο κύκλος μέρας και νύχτας βοηθάει πολύ στον να βυθιστούμε στον μετά-αποκαλυπτικό κόσμο. Τα textures και τα facial animations πάντως σε πολλά σημεία αδικούν το Fallout 4.

Κατά την διάρκεια του review στην έκδοση του PC δεν είδαμε το framerate να πέφτει κάτω από 60fps παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και ειδικότερα όταν αλλάζαμε περιβάλλοντα από εξωτερικούς χώρους σε εσωτερικούς. Στην έκδοση του Xbox One παρόλα αυτά, αντιμετωπίσαμε αρκετά frame drops, συνολικότερα χαμηλότερα FPS, καθώς και μερικά bugs στα γραφικά που δεν είδαμε στην έκδοση για PC.

Ο ήχος

Ο ήχος του Fallout 4 είναι εκπληκτικός, και το πολύ καλά αποδοσμένο voice acting βοηθάει πάρα πολύ στην εμπειρία των καταστάσεων και των συζητήσεων που έχουμε με τους διάφορους χαρακτήρες στην αναζήτηση του γιου μας. Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού καθ’όλη την διάρκεια είναι όμορφη και γεμάτη, ενώ προκαλεί αρκετό άγχος όταν μετατρέπεται σε μουσική μάχης. Τα sound effects τόσο των όπλων όσο και του γενικού περιβάλλοντος είναι αρκετά προσεγμένα, ενώ υπάρχει πολύ καλή εναλλαγή των ήχων μπαίνοντας σε κλειστούς χώρου. Οι διάλογοι είναι κινηματογραφικοί και γεμάτοι πληροφορίες και οι περισσότεροι από αυτούς οδηγούν σε νέες γνώσεις, ή σε νέες αποστολές.

Ο χειρισμός

Ο χειρισμός είναι αρκετά αναμενόμενος και εύκολος, ειδικά για όσους έχουν δοκιμάσει άλλους τίτλους της Bethesda (Skyrim, Fallout 3 κτλ) ενώ ο χειρισμός των όπλων και το γενικότερο gunplay είναι αρκετά ικανοποιητικό. To revamped Vault-Tec Assisted Targeting System (VATS) έρχεται να συμπληρώσει την εμπειρία του gunplay προσφέροντας μια πιο RPG προσέγγιση στο first person shooting κομμάτι των μαχών, με την αναλυτική στατιστική απεικόνιση των vitals του κάθε εχθρού, ενώ μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε την καλύτερη στρατηγική των βολών μας για να νικήσουμε τους αντιπάλους.

Παρόλα αυτά ο γενικότερος χειρισμός έρχεται με κάποια μικροπροβλήματα, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει τον χειρισμό του Pip-Boy και των διαφόρων μενού crafting τόσο για τα settlements όσο και για τα όπλα/αντικείμενα. Οι χειρισμοί των διαλόγων είναι επίσης λίγο ιδιαίτεροι, καθώς το μενού επιλογών που ανοίγει για να επιλέξουμε τι θα απαντήσουμε ή τι θα πούμε είναι αρκετά στριμωγμένο, με αποτέλεσμα να με έχει οδηγήσει αρκετές φορές να πατήσω άλλη επιλογή από αυτή που ήθελα κατά λάθος. Τα keyboard shortcuts επίσης θέλουν λίγη τροποποίηση και φροντίδα αφού τα default shorcuts για τους διαλόγους για παράδειγμα είναι τα βελάκια που είναι μακριά από τα WASD που χρησιμοποιούμε για να κινηθούμε.

vgf44

Προσωπικά απολαμβάνω περισσότερο την κάμερα τρίτου προσώπου, αφού μου επιτρέπει να έχω καλύτερη εποπτεία του περίγυρου μου, αλλά αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα με την τοποθέτηση της κάποιες φορές, ενώ κάποιες άλλες η λάθος γωνία της κάμερας με αναγκάζει να μπω σε πρώτο πρόσωπο ειδικότερα όταν πρόκειται για κάποια μάχη ή για στενούς χώρους.

Συνοπτικά

Η συνολική εικόνα και εμπειρία του Fallout 4 πραγματικά το κάνει έναν από τους πιο αξιόλογους τίτλους του 2015, και κατά την άποψη μας βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τίτλο της χρονιάς. Η εξερεύνηση και η ανακάλυψη κατά τις αναζητήσεις στον χαοτικό χάρτη μας δίνει το αίσθημα της πλήρους ελευθερίας, ενώ οι μάχες είτε με εχθρούς είτε με πλάσματα είναι αρκετά ικανοποιητικές με αποκορύφωμα τις αναμετρήσεις μας με Deathclaws ή με Legendary χαρακτήρες – ειδικότερα αν επιζήσουμε κιόλας. Ευτυχώς για τέτοιες καταστάσεις υπάρχει το Quick Save.

Οι διάλογοι είναι πολύ καλά αποδοσμένοι και η ιστορία είναι λεπτομερέστατη με αρκετό βάθος και εξελίξεις που μας καλούν να συνεχίσουμε μέχρι να την ξετυλίξουμε όλη. Όλα τα παραπάνω μας κάνουν μετά από 20+ ώρες παιχνιδιού να μην έχουμε βαρεθεί καθόλου και να θέλουμε να δεκαπλασιάσουμε τον χρόνο μας στη Wasteland και να ανακαλύψουμε όσο περισσότερο γίνεται τον κόσμο. Η Bethesda έδειξε πως ξέρει πολύ καλά το πως να παραδώσει ένα άρτιο Open World RPG.

Αν αγαπήσατε το Fallout 3, τότε το Fallout 4 θα σας εκπλήξει ευχάριστα με ανανεωμένους μηχανισμούς των ήδη γνωστών του παρελθόντος, αλλά και νέα στοιχεία που κάνουν τη Wasteland πιο διασκεδαστική από ποτέ. Αν πάλι δεν έχετε ξαναπαίξει τίτλο της σειράς, τότε έχετε πολλά νέα πράγματα να δείτε, και να βιώσετε έναν κόσμο όπως δεν έχετε ξαναζήσει.

Για το review του Fallout 4 δοκιμάσαμε τον τίτλο τον τόσο στην έκδοση για PC όσο και στην έκδοση για Xbox One. Ευχαριστούμε πολύ το Kinguin που μας προμήθευσε με την έκδοση για το PC και την IGE S.A. που μας παραχώρησε την έκδοση του Xbox One.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
fal4

verdict

Γεμάτο μέρη να ανακαλύψουμε, γεμάτο κινδύνους και διασκεδαστικές αποστολές, και με γεμάτη ιστορία. Ο καλύτερος τίτλος της σειράς Fallout.

9 Εκπληκτικό gameplay Απολαυστικό gunplay Βαθιά ιστορία και τεράστιος χάρτης Η μηχανή γραφικών δείχνει την ηλικία της Μικροπροβλήματα χειρισμού και random bugs Αρκετά loading screens

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.