Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, η Codemasters συνεχίζει το έργο της - γιατί για έργο πρόκειται, με την ανάπτυξη πανέμορφων racing τίτλων, εκπλήσσοντας μας κάθε φορά με νέα στοιχεία και ποικιλία στα modes τους.

F1™ 2016_20161009123957

Φέτος, η εταιρία αποφάσισε να φέρει μερικές αλλαγές στην σειρά F1, βελτιώνοντας πολλά στοιχεία προς το καλύτερο, αφήνοντας μας να απολαύσουμε την μαγεία της διοργάνωσης που λέγεται F1 στο έπακρο.

Τηλεοπτική Κάλυψη 

"Η κάμερα που σε βάζει στην θέση του οδηγού δείχνει τόσο ρεαλιστική"

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο τρόπος παρουσίασης τον αγώνων. Βέβαια να μου πείτε εγώ όταν είχα κάψει το F1, ήταν το 2011. Εδώ όμως πλέον μιλάμε για τηλεοπτική κάλυψη, όχι αστεία. Στην έκδοση PS4 που δοκίμασα τα γραφικά ήταν προσεγμένα σε κάθε πίστα, όπως και στα απίστευτα λεπτομερή μοντέλα των μονοθεσίων, που σου έδιναν την αίσθηση πως πραγματικά βρίσκεσαι στην θέση του οδηγού. Μεγάλο θετικό σε όλα αυτά είναι πως η κάμερα που σε βάζει στην θέση του οδηγού δείχνει τόσο ρεαλιστική..καταλαβαίνεις την ταχύτητα που αναπτύσσεις. Φαντάζομαι τα αντανακλαστικά που έχουν οι πιλότοι της F1. Εδώ από την άνεση του σαλονιού και με την σβελτάδα που ερχόταν ο δρόμος προς τα πάνω μου, πίστευα πως σε κάθε στροφή δεν θα τα καταφέρω. Όπως καταλαβαίνετε δηλαδή το immersion είναι μεγάλο.

F1™ 2016_20160930231246

Πέρα από την αρτιότητα σχεδίασης της εμπειρίας, ήταν από τις λίγες φορές που έπιασα racing παιχνίδι - και ειδικά τέτοιο είδους παιχνίδια που τείνουν να κάνουν simulation κατά ένα βαθμό- και δεν δυσκολεύτηκα να χειριστώ το μονθέσιό μου. Όχι ότι μου φαινόταν και εύκολο σε φάση να βγαίνω πάντα πρώτος, όμως ένιωθα πως έχω την δύναμη να ελέγξω τις κινήσεις μου και το μονοθέσιο. Πάντως να είναι καλά το σύστημα βοήθειας που έχει υιοθετηθεί πλέον ως deafult επιλογή και βοηθάει την κατάσταση..ξέρουμε βρε αδερφέ πότε να πατήσουμε το φρένο. Φυσικά, αν εσείς δεν θέλετε την βοήθεια και είστε γνώστης, μπορείτε να την αφαιρέσετε.

Στο παιχνίδι μπορείτε να βρείτε διάφορα modes όπως Career, Championship Season, Quick Race, Multiplayer και Time Trial. Στο κλασικό Championship Season αγωνίζεστε σε μια ολόκληρη F1 Season, με τον οδηγό και το μονοθέσιο που θα επιλέξετε. Φυσικά υπάρχει επιλογή για το αν θέλετε να απολαύσετε μια σύντομη εμπειρία, ή να μικρύνετε την διάρκεια της κατά ένα μέτρο. Στο Quick Race μπορείτε να μπείτε άμεσα σε έναν αγώνα και να παίξετε - Γενικά αυτό που μου αρέσει είναι ότι υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης σε όλα τα στοιχεία ενός αγώνα. Το Time Trial θα το πρότεινα σε όλους όσους θέλουν να βελτιωθούν, είτε να μάθουν μια πίστα καλύτερα. Σε εμένα είχε θαυματουργά αποτελέσματα. Με το multiplayer μπορείτε να ζήσετε την F1 εμπειρία με  φυσικούς online αντιπάλους.

Γράψε ιστορία στην F1 σκηνή

Φτάσαμε και στο Career. Εδώ είναι που το παιχνίδι παίρνει αυτήν την προώθηση που δίνει το κάτι παραπάνω. Σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσετε την καριέρα σας ως ένας νέος και άπειρος οδηγός, κατακτώντας την κορυφή ως ένας από τους πιλότους-θρύλους της F1. Ξεκινώντας θα σας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξετε όνομα, επώνυμο, κράνος, avatar, αριθμό οδηγού και την συντομογραφία σας. Έπειτα, δίνεται η επιλογή ομάδας που θέλετε να ενταχθείτε. Σημειωτέον ότι όσο μεγαλύτερη ομάδα διαλέξετε, τόσο μικρότερος χρόνος θα σας δοθεί για να προσαρμοστείτε, δίνοντας ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για να αποκτήσετε το πρωτάθλημα. Επίσης, αν επιλέξετε κάποια μικρή ομάδα, θα σας δίνονται περισσότεροι πόντοι προόδου για κάθε επίτευγμα.

F1™ 2016_20161009124036

Νιώθεις ότι παίρνεις μέρος σε ολόκληρη την διαδικασία που ζει ο οδηγός κατά την διάρκεια του τριημέρου

Ξεκινώντας ως δεύτερος οδηγός στην Renault λοιπόν, η εταιρία μου ανακοίνωσε ότι θα μου παρέχει άπλετο χρόνο για να προσαρμόσω το αμαξίδιό μου και να προσαρμοστώ και εγώ επάνω σε αυτό, δίνοντας μου έναν επιτεύξιμο στόχο. Τώρα μπορεί να μου έδωσε τόσο χαμηλό στόχο επειδή το έβαλα στο medium, όμως εγώ ένιωσα καλά. Είναι φανταστικό πως μπαίνοντας στον αγώνα νιώθεις ότι παίρνεις μέρος σε ολόκληρη την διαδικασία που ζει ο οδηγός κατά την διάρκεια του τριημέρου. Εντυπωσιάστηκα όταν μου δόθηκαν τόσες πληροφορίες για τα λάστιχα. Μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένο είδος στις κατατακτήριες δοκιμές και άλλο για τον αγώνα, έτσι ώστε να είσαι ταχύτερος κατακτώντας την pole position. Κοινώς συμμετέχεις στα πάντα και όχι μόνο εντός του αγώνα.

Πριν και μετά από κάθε αγώνα, οι μανατζαραίοι σου και η ομάδα σε ειδοποιούν για τα κλασικά rivalries με διάφορους οδηγούς, τα οποία βοηθούν αρκετά στην εξέλιξή σου ως οδηγός και στην εξέλιξη του μονοθεσίου. Η καριέρα διαρκεί στο βάθος 10 season, δίνοντας την ευκαιρία να γράψεις το όνομα σου με χρυσό στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ήχος και χειρισμός

Ο ήχος είναι απίστευτος. Στην θέση του οδηγού καταλαβαίνεις ακόμη και το μικρότερο πρόβλημα που έχεις, άσχετα με το αν στο δείχνει το monitor. Λατρεύω τον ήχο των μηχανών όταν τα αμαξίδια στρίβουν, μπαίνουν στο τούνελ, είτε βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ένα μικρό προβληματάκι βέβαια υπάρχει στην ισοστάθμιση του ήχου μεταξύ των αμαξιδίων και των πληροφοριών που δίνει η ομάδα στο ράδιο. Ο χειρισμός είναι αρκετά καλός, περιέχοντας μια ανάλογη δυσκολία που θα περίμενε κανείς σε F1 παιχνίδι. Ειδικά στο πρώτο παιχνίδι καριέρας είχα βροχερό καιρό.

F1™ 2016_20161009124127

Ήμαρτον, ένιωθα λες και οδηγούσα πραγματικά! Σε ορισμένες στροφές χρειαζόταν να πατήσω το φρένο 5 φορές, κοινώς δεν φρέναρα με τίποτα. Το μονοθέσιο συνεχώς πήγαινε να μου φύγει από τον έλεγχο, λόγω του βροχερού οδοστρώματος. Βέβαια μετά από κάποιο σημείο ο καιρός άλλαζε (χάριν στο δυναμικό σύστημα καιρού) και ήταν καλύτερα τα πράγματα. Το καλό ήταν ότι τα προβλήματα υπήρχαν για όλους τους οδηγούς και κατάφερα να αγγίξω τους στόχους μου. Τέτοιο είδους ρεαλισμός προσθέτει τα μέγιστα στην αναπαράσταση της F1 εμπειρίας.

Περνώντας την καρό σημαία

F1™ 2016_20161005230624

Το F1 2016 είναι ένα παιχνίδι-έκπληξη, καθώς είχα καιρό να περάσω τόσο καλά με έναν αληθινό racing τίτλο. Αν αγαπάτε τα racing games θα σας πρότεινα να τρέξετε τώρα και να παίξετε το παιχνίδι, γιατί είναι ένας από τους πιο λεπτομερείς και διασκεδαστικούς όσον αφορά την F1 εμπειρία. Αν πάλι δεν είστε και φαν, είναι ένας τίτλος που πιθανότατα θα σας διασκεδάσει..και μην φοβηθείτε τους πολλούς γύρους της F1, μπορείτε να παίρνετε μια γεύση με μικρότερους γύρους, για ευκολοχώνευτη διάρκεια και ένα time trial που βοηθάει στην εκμάθηση όλων των πιστών.


Ο τίτλος δοκιμάστηκε σε PS4. Ευχαριστούμε πολύ την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του παιχνιδιού.