Battlefield 1 Review - VideoGamer.gr
bf1reviewthumb
· Γράφει ο Γιάννης Σακελλαρίου

Battlefield 1 Review

Η σειρά Battlefield επέστρεψε στις κλασσικές αξίες των “μεγάλων πολέμων” και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Ένα παιχνίδι το οποίο περίμεναν πάρα πολλοί fans των shooters, ήρθε και μπορώ να πω πως ήταν καλύτερο και από ότι περίμενα. Ωμή βαρβαρότητα, αξέχαστα τοπία, σοκαριστικές εικόνες και ιστορίες που μένουν μαζί σου μετά το τέλος τους.

Καλώς ήρθατε στο Battlefield 1 και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Battlefield 1 Review videogamer.gr

Campaign

Λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει ο τίτλος, είχαμε ενημερωθεί πως το campaign θα επικεντρώνεται στην ανθρώπινη πλευρά του πολέμου αλλά και στην ωμή βία η οποία τον χαρακτηρίζει. Είχαμε δει κινηματογραφικά trailer και δείγματα ιστοριών που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από μια ταινία σχετική με τον πόλεμο. Μεταξύ μας δεν πίστευα ότι αυτό θα ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα του παιχνιδιού. Να πω εξ αρχής πως έκανα λάθος.

Αν ένα πράγμα καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει να παίζει το Battlefield 1, είναι πως όλο περιστρέφεται γύρω από πολύ πιο βαριά και σοβαρά θέματα από ότι μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τα games του είδους.

Το campaign του τίτλου, χωρίζετε σε 5 ιστορίες, η κάθε μια με τους δικούς της ήρωες, με την δική της εξέλιξη και φυσικά με την δική της δράση. Τα μικρά αυτά κομμάτια, δημιουργούν ένα παζλ με καταιγιστική δράση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και συγκινητικές ιστορίες πολέμου. Από το Λονδίνο έως τις αχανείς ερήμους, ο παίκτης ταξιδεύει σε εκπληκτικές κινηματογραφικές ιστορίες ενώ ταυτόχρονα δεν λείπει η δράση και η αγωνία στη προσπάθεια για επιβίωση.

Battlefield 1 Review videogamer.gr

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην πρόλογο του campaign, ο οποίος επικεντρώνεται στην μονάδα Harlem Hellfighters σε μια σκηνή που προσπαθεί να απωθήσει τις Γερμανικές δυνάμεις. Δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο αναλώσιμοι είναι οι στρατιώτες σε μια τέτοια μάχη, καθώς ο παίκτης περνάει από το ένα σώμα στο άλλο καθώς πέφτει ένα προς ένα. Δυνατός πρόλογος ο οποίος εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τον παίκτη στην αίσθηση του υπόλοιπου campaign, ενώ ταυτόχρονα σοκάρει με την σκληρή βαρβαρότητα του πολέμου.

Οι ιστορίες είναι ρεαλιστικές (οι περισσότερες) και με μεγάλο συναισθηματικό βάρος. Οι εναλλαγές ανάμεσα σε gameplay και cut scenes είναι γρήγορες και ταιριαστές, κάνοντας ομαλή την μετάβαση ανάμεσα στα chapters. Νομίζω πως είναι μακράν το πιο ρεαλιστικό campaign που έχω δει τα τελευταία χρόνια σε shooter τίτλο καθώς και πολύ πιο βαθύ από οτιδήποτε παρόμοιο.

Η αίσθηση που αφήνει, όσο βαρύγδουπο και να ακούγεται, είναι αυτή που ένιωσα στο πρώτο Call of Duty και είχα από τότε να τη νιώσω. Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα της DICE για αυτό το μοναδικό campaign.

Multiplayer

Ερχόμαστε σε άλλο ένα εκπληκτικό κομμάτι του Battlefield 1, αυτή τη φορά με λιγότερη ιστορία αλλά περισσότερη δράση. Το multiplayer σκέλος του παιχνιδιού είναι εξίσου εκπληκτικό καθώς φεύγει από το επιφανειακό multiplayer των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς και προσθέτει ένα βάθος και μια σοβαρότητα που δεν είχαμε δει τελευταία. Γεμάτο με ενδιαφέροντα modes – παλιά και μη – δεν έμεινα ούτε στιγμή απογοητευμένος από το κομμάτι αυτό.

Battlefield 1 Review videogamer.gr

Όλα τα modes προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία και κυρίως κρατάνε το ενδιαφέρον του παίκτη καθ’όλη τη διάρκεια. Επίσης το εκπληκτικό σύστημα αναβάθμισης στο παιχνίδι, δίνει την απαραίτητη μοναδικότητα στον παίκτη αλλά κρατάει και το ενδιαφέρον του για τη συνέχεια. Μαντεύω πως το multiplayer του Battlefield 1 θα είναι με το οποίο θα ασχολούμαστε για πολύ καιρό ακόμη.

Τέλος να κάνω μια αναφορά στο νέο mode με τίτλο Operations, καθώς με έναν εκπληκτικό συνδυασμό άλλων modes, η εταιρεία καταφέρνει να φέρει την αίσθηση του πολέμου σε multiplayer παρά ένα απλό skirmish mode. Κάθε παίκτης online έχει ένα ρόλο και μόνο ως στρατός μπορεί η ομάδα να επιβιώσει και να νικήσει. Θεωρώ πως η DICE έκανε μοναδική δουλειά με αυτό το mode και σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους τους παίκτες.

Οπτικά & Ήχος

Και κάπου εδώ, ερχόμαστε στο δεύτερο καλύτερο κομμάτι του Battlefield 1 μετά το campaign. Είχα δει και εγώ, όπως και όλοι, τα trailers, είχα εντυπωσιαστεί αλλά για ακόμη μια φορά ήμουν άπιστος Θωμάς, καθώς αμφέβαλα για το κατά πόσο θα αποτυπωθεί έτσι το πραγματικό gameplay. Ναι καλά το μαντέψατε. Έκανα και εδώ λάθος. Με το που ξεκίνησα τον πρόλογο του campaign έμεινα άναυδος από την ομορφιά του παιχνιδιού τα επιβλητικά τοπία και τον ρεαλισμό της εικόνας.

Battlefield 1 Review videogamer.gr

Οπτικά το παιχνίδι είναι πραγματικά εξαιρετικό, καθώς σε όλο το φάσμα του δεν βρήκα ούτε ένα ατόπημα. Η αποτύπωση της φύσης είναι από τα πιο ρεαλιστικά και ταυτόχρονα κινηματογραφικά στοιχεία που έχουμε δει σε shooter τίτλο. Το ίδιο ισχύει και για τις εκρήξεις, τους στρατιώτες και τα όπλα. Όλα έχουν το δικό τους ύφος και τη δική τους μοναδική εικόνα. Ανάλογα το πεδίο μάχης το οποίο βρίσκεται ο παίκτης, το όπλο θα αλλάζει για να ταιριάξει στο περιβάλλον. Σε ένα λασπώδες μέρος, τα όπλα θα γεμίσουν λάσπη ενώ σε μια έρημο τα όπλα θα επηρεάζονται από την άμμο.

Ο ήχος του παιχνιδιού όσο αφορά τα sound effects πυροβολισμών, εκρήξεων καθώς και τα μουσικά χαλιά κάθε σημαντικής στιγμής έχουν προσεχθεί μέχρι τέλους από την DICE και προσφέρουν στην δράση αλλά και την κινηματογραφική εμπειρία του Battlefield 1. Τώρα σχετικά με το voice acting, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από το τελικό αποτέλεσμα καθώς έχει φανεί πόσο μελέτη αλλά και ώρες δουλειάς έπεσαν έτσι ώστε οι φωνές και οι κραυγές του παιχνιδιού να βοηθούν στο καλύτερο immersion.

Gameplay

Η μάχη στο Battlefield 1 θεωρώ πως είναι πιο προσεγμένη από ποτέ. Η χρήση των όπλων είναι εύκολη αλλά και ενδιαφέρουσα καθώς κάθε ένα δίνει κάτι διαφορετικό και μόνο εάν επιλέξει κανείς σοφά, μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία. Η το επίπεδο δυσκολίας είναι όσο πρέπει καθώς είναι αρκετά ρεαλιστικό χωρίς να γίνεται ακατόρθωτο και κουραστικό. Δίνει τα απαραίτητα challenges αλλά παραχωρεί το περιθώριο για εξέλιξη του παίκτη. Ιδιαίτερα προσεγμένο βέβαια, το melee κομμάτι του τίτλου, το οποίο προσφέρει μεγάλη απόλαυση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά.

Battlefield 1 Review videogamer.gr

Η χρήση των οχημάτων ήταν κάτι που το Battlefield έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω το έχει φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο. Το Battlefield 1 δεν αποτελεί εξαίρεση. Περιέχει κάθε λογής μέσο μεταφοράς και μάχης, από άλογο μέχρι αεροπλάνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κάθε ένα δίνει διαφορετική αίσθηση και πέρα από τα tanks τα οποία είναι εξαιρετικά, θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα αεροπλάνα, που πραγματικά ευχαριστήθηκα. Οι ελιγμοί, οι ζημιές και οι πολεμικές επιθέσεις μοιάζουν τόσο ζωντανές και ταυτόχρονα τόσο διασκεδαστικές και με προκλήσεις. Πραγματικά δίνει μια νέα διάσταση κατά την άποψη μου στην μάχη στον αέρα.

Τέλος, το παιχνίδι δεν περιορίζεται σε massive scale μάχες, για τον λόγο ότι υπάρχουν πολλές φορές που ο παίκτης μπορεί να αποφασίσει εάν θα πολεμήσει all in ή εάν θα επιλέξει μια πιο stealth προσέγγιση. Εάν κάτι αρνητικό μπορούσα να βρω στο gameplay του παιχνιδιού, είναι πως το AI σε κάποιες λίγες στιγμές θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερα φτιαγμένο, καθώς ένας Γερμανός στρατιώτης ο οποίος τρέχει καταπάνω σε αντίπαλο στρατιώτη που φοράει full armor και κρατάει ένα αυτόματο, δεν είναι και το πιο λογικό.

Επίλογος

Κλείνοντας, το Battlefield 1 είναι ένα γενικώς εξαιρετικό παιχνίδι αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είναι μια γεμάτη εμπειρία πολέμου όπως είχε υποσχεθεί. Η ασχήμια και η αγριότητα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αποτυπωθεί εκπληκτικά και το πόσο μετράνε οι ζωές χτυπάει τον παίκτη όπως ποτέ άλλοτε.

Battlefield 1 Review videogamer.gr

Με ένα εκπληκτικό gameplay αλλά και μαγευτικό οπτικό και ακουστικό τομέα, ο τίτλος παρουσιάζεται φρέσκος και φέρνει την αλλαγή στην σειρά Battlefield αλλά και γενικότερα των shooter games. Τα ελάχιστα αρνητικά που συνάντησα δεν ήταν σε καμία περίπτωση απαγορευτικά και δεν επηρέαζαν την συνολική εικόνα.

Ένα πραγματικά εκπληκτικό παιχνίδι με πλούσιο υλικό και στο single αλλά και στο multiplayer.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
bf1reviewthumb

verdict

Το Battlefield 1 εκπληρώνει πλήρως τις προσδοκίες και φέρνει μια εκπληκτική και γεμάτη εμπειρία πολέμου σε single player και multiplayer.

9.5 Απολαυστικό campaign Εκπληκτικό multiplayer Αριστοτεχνικός οπτικός και ακουστικός τομέας Ιστορίες πολέμου Ελάχιστα προβλήματα στο AI

ΣΧΟΛΙΑ

Battlefield 1

Για: PC, PS4, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

21/10/2016