Hitman Episode 1: Paris Review - VideoGamer.gr
αρχείο λήψης 4
· Γράφει ο Σπύρος Σκλαβούνος

Hitman Episode 1: Paris Review

Εδώ και λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το νέο παιχνίδι της σειράς Hitman από την Square Enix και την IO Interactive για το Playstation 4, το Xbox One και το PC. Αυτό που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αρχικά για αυτόν τον νέο τίτλο της σειράς, είναι η επιλογή της IO Interactive να δημιουργήσει το πρώτο επεισοδιακό Hitman. Αυτό σημαίνει πως το περιεχόμενο θα έρχεται σιγά σιγά σε “δόσεις” κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον περασμένο Μάρτιο, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου με όνομα “The Showstopper“.

Ήταν άραγε καλή αυτή η στρατηγική για την σειρά; Αξίζει η αγορά ενός επεισοδιακού Hitman; Και αν ναι, πόσο καλό είναι σαν παιχνίδι; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και να αναλύσουμε το πρώτο επεισόδιο.

Η ιστορία του ‘Agent 47’

Η ιστορία μας στο πρώτο επεισόδιο ξεκινά με μια αποστολή/tutorial, που διαδραματίζεται 20 χρόνια νωρίτερα και εξυπηρετεί σαν ένα μικρό prequel. Ως ‘Agent 47‘, θα πρέπει να περάσετε κάποιες δοκιμασίες σε ένα ελεγχόμενο από την ICA περιβάλλον, για να αποδείξετε πως είστε ένας ικανός δολοφόνος. Σε αυτές τις μικρές αποστολές θα μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τον βασικό εξοπλισμό που σας παρέχεται, καθώς επίσης να κατανοήσετε την λογική των διάφορων μηχανισμών του παιχνιδιού. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το tutorial του παιχνιδιού, και θεωρώ πολύ καλή την ιδέα της IO Interactive να δέσει αυτά τα δοκιμαστικά επίπεδα με την ιστορία του ‘Agent 47’.

Untitled

Αφού καταφέρατε να περάσετε τις δοκιμασίες, μεταφέρεστε πάλι στο μέλλον, λίγο μετά τα γεγονότα του Hitman: Absolution, όταν ο ’47’ ανέλαβε την δολοφονία του Viktor Novikov και της Dalia Margolis. Ο Viktor κατέχει άκρως απόρρητες πληροφορίες για τους MI6 πράκτορες της μέσης ανατολής και έτσι η ‘Secret Intelligence Service‘ ή αλλιώς SIS, στέλνει τον ’47’ να ανακτήσει αυτές τις πληροφορίες και να τον σκοτώσει. Αυτό που δεν γνωρίζει κανένας είναι πως ο Viktor παρέδωσε τις πληροφορίες τρεις μέρες νωρίτερα από την δολοφονία του, σε έναν άγνωστο, ξένο πράκτορα.

Η πλοκή, τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο, φαίνεται πως έρχεται δεύτερη μετά από το gameplay του παιχνιδιού το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω. Εξυπηρετεί μονάχα για να δίνει ένα μικρό ενδιαφέρον στους χαρακτήρες και για να υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να σκοτώνουμε. Δεν μπορούμε να κρίνουμε αρκετά την ιστορία του τίτλου, διότι ακολουθούν πολλά ακόμα επεισόδια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η πλοκή δεν εντυπωσιάζει, αλλά ούτε και απογοητεύει.

Ένα ζωντανό, διαδραστικό Παρίσι..

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το gameplay, τους μηχανισμούς, τις δοκιμασίες και γενικότερα τον πυρήνα του παιχνιδιού. Θα δείτε συχνά σε αφίσες, εικόνες, trailers κ.λπ., την φράση “Enter A World of Assassination“. Οπότε, ένα είναι το βασικό ερώτημα που θα καθορίσει πόσο καλός μπορεί να είναι ένας τίτλος Hitman: ‘Σε βάζει σε έναν κόσμο, όπου εσύ είσαι ο καλύτερος πληρωμένος δολοφόνος;’

Untitled

Ένα από τα highlights των παιχνιδιών Hitman, είναι να επιβραβεύει τους δημιουργικούς παίχτες… Να δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και την επιλογή να πλησιάσεις και να εξουδετερώσεις τον στόχο σου, με όποιον τρόπο νιώθεις και πιστεύεις εσύ πως είναι ο καλύτερος. Ρίξτε τον πολυέλαιο στο κεφάλι του, δηλητηριάστε τον, πυροβολήστε τον από μακριά, ντυθείτε μπράβος και πυροβολήστε τον από κοντά ή στραγγαλίστε τον.

Δεν λέω φυσικά πως έχετε απεριόριστες διαφορετικές επιλογές για να το κάνετε, αλλά αυτό που θέλω να πω, είναι πως θα κουραστείτε να παίζετε το παιχνίδι, πολύ πριν βρείτε όλους τους πιθανούς τρόπους για να σκοτώσετε τον στόχο σας. Οπότε για να απαντήσω στο ερώτημα που έθεσα νωρίτερα για το αν μπαίνεις στον κόσμο των πληρωμένων δολοφόνων, η απάντηση είναι: ‘Φυσικά!’.  Το πρώτο επεισόδιο είναι ένα από τα ομορφότερα, πιο καλοστημένα, ζωντανά και διαδραστικά επίπεδα σε παιχνίδι Hitman. Νιώθεις πραγματικά πως είσαι ο ‘Agent 47‘. Νιώθεις δυνατός, πονηρός και θανάσιμος.

Untitled

Πολλά πράγματα διορθώθηκαν από τα προηγούμενα παιχνίδια. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός των μεταμφιέσεων έχει βελτιωθεί αρκετά. Αν ντυθείτε σερβιτόρος, δεν σημαίνει αυτόματα πως όλοι οι σερβιτόροι στο κτήριο μπορούν να δουν πέρα από την μεταμφίεση σας και να σας “ψιλιαστούν”. Κάποιοι θα απορήσουν αλλά δεν θα νοιαστούν, κάποιοι θα σας χαιρετήσουν και άλλοι θα καλέσουν την ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει για όλες τις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων στο περιβάλλον σας. Ο κόσμος αντιδρά στις πράξεις σας δυναμικά, και πολλές φορές θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες. Ακούστε τους ανθρώπους γύρω σας, και είναι πολύ πιθανό να μαζέψετε πληροφορίες για τον ίδιο τον στόχο σας. Θα μάθετε που είναι, που συχνάζει, ποιοι είναι οι “έμπιστοι” του, αν του αρέσει το μαρτίνι ή αν περιμένει κάποια παραγγελία. Εσείς εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία και το παιχνίδι θα σας ανταμείψει.

Το gameplay εμβαθύνει περισσότερο, επιτρέποντάς σου να επιλέξεις τον εξοπλισμό σου πριν από την εκκίνηση, με πράγματα που μπορείς να φέρεις μαζί σου ή όπλα που μπορείς να κρύψεις στον τόπο του εγκλήματος νωρίτερα. Προφανώς και δεν μπορείτε να μπείτε σε μια δεξίωση κρατώντας ένα τεράστιο Remington 870 στα χέρια σας. Έτσι, θα πρέπει να μελετήσετε το περιβάλλον σας, να αποφασίσετε τι θα πάρετε μαζί σας και να “φυτέψετε” μέσα στο κτήριο ότι δεν μπορείτε να πάρετε.

Untitled

Contracts, Elusive Contracts και Escalation Mode

Σε περίπτωση που τελειώσετε με το tutorial και την πρώτη βασική αποστολή στο Παρίσι, θα μπορείτε να σχεδιάσετε τις δικές σας δοκιμασίες ή να παίξετε μερικές από τις featured δοκιμασίες, που υπάρχουν στο αρχικό μενού. Αυτές οι δοκιμασίες ονομάζονται “Contracts“, και στην ουσία σας δίνεται η επιλογή να επιστρέψετε στην ίδια περιοχή για να εξουδετερώσετε έναν διαφορετικό στόχο. Επίσης εκτός από τα ‘Contract‘s, υπάρχουν και τα ‘Elusive Target‘, τα οποία είναι ειδικές δοκιμασίες φτιαγμένες από την Square Enix. Αυτές οι δοκιμασίες έχουν ξεχωριστές μικρές ιστορίες και αν ο ‘Agent 47’ πεθάνει ή χάσει τον στόχο του, η δοκιμασία “κλειδώνει” και δεν σας δίνεται δεύτερη ευκαιρία. Και εδώ είναι που το έξτρα περιεχόμενο του παιχνιδιού απογοητεύει.

Τα ‘Contracts’  θα έπρεπε να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία τοποθεσιών, όπλων, χαρακτήρων και γενικότερα περιεχομένου. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αλλάζουν τον εξοπλισμό του ‘Agent 47’ ή να αλλάξουν την θέση των στόχων ή να εφαρμοστούν παγίδες που νωρίτερα δεν υπήρχαν. Και γιατί να μην προσθέτει κάποιους νέους χαρακτήρες ή ίσως κάποιες αλλαγές στην φρουρά; Ναι, γνωρίζω πως υπάρχει το ‘Escalation Mode‘, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί που δεν βγάζουν νόημα. Για παράδειγμα, το παιχνίδι σου ζητά να σκοτώσεις συγκεκριμένο χαρακτήρα με ένα συγκεκριμένο όπλο, πράγμα που ακούγεται ωραίο, αλλά στην πράξη είναι ιδιαίτερα βαρετό και μονότονο. Τα ‘Contracts’ χρειάζονται αλλαγές και εκπλήξεις, όχι περιορισμούς που εν τέλει δεν εξυπηρετούν πουθενά.

Untitled

Το πρόβλημα είναι πως δεν θα δείτε κάτι καινούργιο σε αυτό το mode. Μετά από πέντε ώρες γνωρίζω τα πάντα. Γνωρίζω κάθε θέση των όπλων και κάθε μονοπάτι που θα ακολουθήσουν οι χαρακτήρες. Γνωρίζω πως θα αντιδράσουν και που βρίσκονται όλες οι κρυψώνες. Αυτό το γεγονός, καθιστά αυτόματα το ‘Escalation Mode‘ και τις δοκιμασίες, βαρετές. Δεν υπάρχει λόγος να τις κάνετε, καθώς δεν έχει διαφορά από αυτό που κάνατε στο βασικό παιχνίδι. Μάλιστα αν έχετε ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το tutorial και την πρώτη βασική αποστολή, θα διαπιστώστε πως οι λεγόμενες “δοκιμασίες” είναι τουλάχιστον εύκολες.

Ένα όμορφο Παρίσι με πολλές πτώσεις στα ‘frames’

Επιτέλους θα μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, για αυτό που πολλοί Steam χρήστες φωνάζουν και ωρύονται εδώ και λίγο καιρό, και μαζί τους και εγώ. Το παιχνίδι είναι όμορφο, έχει πολύ ωραία animations, καταπληκτικές επιφάνειες, λεπτομερή μοντέλα και το level design είναι φοβερό. Το πως καταφέρνει να πέφτει από τα 60 frames το δευτερόλεπτο στα 30, χωρίς να γίνεται τίποτα στην οθόνη μου, με ξεπερνά.

Untitled

Κυριολεκτικά, μπορεί να κάθεστε και να κοιτάτε ένα συντριβάνι και χωρίς να γίνεται τίποτα απολύτως, να κάνετε μια βουτιά κοντά στα 30 frames. Το optimization είναι επιεικώς κακό. Κάτι που συνηθίζεται τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο από indie και early access παιχνίδια, αλλά και από AAA τίτλους της Square Enix, της Ubisoft και της Remedy Entertainment. Είναι ακόμα πιο εξωφρενικό αν σκεφτούμε πως οι προτεινόμενες απαιτήσεις θέλουν έναν FX-8350 και μια Nvidia GTX 770 των 2 GB. Ωστόσο συνεχίζω να έχω προβλήματα με τον i7-4790K και την GTX 970, ένα σύστημα αρκετά καλύτερο από αυτό που μας προτείνει η Square Enix.

Συγχαρητήρια στην IO Interactive για αυτόν τον πανέμορφο Hitman τίτλο. Ωστόσο, οφείλω να αναφέρω πως μέχρι και το patch 1.03  δεν έχει διορθωθεί ακόμα τίποτα στο θέμα των frame drops. Χαίρομαι τουλάχιστον που δεν αντιμετώπισα crashes, glitches και bugs, και γενικά είμαι ευχαριστημένος διότι αυτός ο τίτλος, αν εξαιρέσουμε τα όσα ανέφερα νωρίτερα σχετικά με το optimization, φαίνεται καλοφτιαγμένος και προσεγμένος.

Untitled

Είμαι ικανοποιημένος και από την μουσική, την ποιότητα του voice-acting και των ήχων μέσα στο παιχνίδι. Θα ακούσετε πολλούς χαρακτήρες να συζητάνε και να αντιδρούν στην παρουσία σας. Πολλοί νέοι ήχοι γεμίζουν τον χώρο καθώς μεταφέρεστε από το γκαράζ, στις κουζίνες και στο μπαρ αυτής της μεγάλης έπαυλης. Η μουσική αλλάζει δυναμικά όσο εκτελείτε την αποστολή σας. Θα ακούσετε συνήθως διάφορους ‘ambient μυστηριώδες ήχους’ όταν κινήστε αργά ανάμεσα στις σκιές και ένα πιο γρήγορο, ηλεκτρονικό beat όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα για τον πράκτορα σας.

Σύνοψη

Δηλώνω ευχαριστημένος αλλά και απογοητευμένος από το παιχνίδι. Ευχαριστημένος γιατί όταν ξεκίνησα να παίζω, ενθουσιάστηκα από τις πολλές επιλογές και την μεγάλη ελευθερία που προσφέρει. Απογοητεύτηκα όταν συνειδητοποίησα πόσο γρήγορα είχα καταφέρει να “ζουλήξω” το περιεχόμενο μέσα από αυτόν τον τίτλο. Περίμενα περισσότερα από όλους τους τομείς εκτός από το gameplay. Ήθελα καλύτερα, καλοφτιαγμένα και με ποικιλία ‘Contracts‘. Ήθελα περισσότερο εξοπλισμό και περισσότερους χαρακτήρες. Και φυσικά περίμενα ένα παιχνίδι που δεν θα είχε τόσο σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

Είναι ποιοτικό χωρίς καμία αμφιβολία, και καταφέρνει να μας μετατρέψει στον πιο θανάσιμο άνθρωπο πάνω στην γη για μερικές ώρες. Ωστόσο πολλά πράγματα απουσιάζουν, τα οποία ελπίζω να προστεθούν στο δεύτερο επεισόδιο του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
αρχείο λήψης 4

verdict

Ένα πολύ καλό παιχνίδι Hitman, το οποίο χαντακώνεται εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων και των βαρετών, επαναλαμβανόμενων side-missions.

7.5 Νιώθεις όντως πως είσαι ο 'Agent 47' Πάρα πολύ καλό gameplay Πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εκτελέσετε την αποστολή σας Πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα Επαναλαμβανόμενα 'Contracts' Βαρετό και μονότονο 'Escalation Mode' Εξαιρετικά κακό optimization

ΣΧΟΛΙΑ

Hitman

Για: PC, PS4, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

11/03/2016