Με λιγότερο από 2.000 ευρώ μπορείτε να φτιάξετε το απόλυτο σύστημα, ικανό να τρέχει όλους τους τίτλους που ήδη υπάρχουν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια. Εξαιτίας της τιμής του, αυτό το σύστημα απευθύνεται σε όσους δεν υπολογίζουν το ποσό των χρημάτων που θα δώσουν προκειμένου να παίζουν τα πάντα σε “Max Settings“.
Ναι, φυσικά και θα μπορούσαμε να κόψουμε κάποια χρήματα και να κάνουμε συμβιβασμούς, ωστόσο έτσι δεν θα φτιάχναμε το απόλυτο (σε λογικά πλαίσια) gaming PC και γενικότερα θα χάναμε την έννοια του “High-End Gaming” συστήματος. Δεν είναι μόνο η απόδοση που μετράει αλλά και η αξιοπιστία και η δυνατότητα της αναβάθμισης στο μέλλον, σε περίπτωση που κάποια στιγμή αναγκαστείτε να ρίξετε το “Shadow Quality“, από την επιλογή ‘Ultra‘ στην επιλογή ‘Very High‘, θεός φυλάξοι.
Επίσης να μην το παρακάνουμε σε σημείο που απλά θα προσθέτουμε κάρτες γραφικών προκειμένου να πάμε από τα 120 στα 130 fps. Η έννοια του “High-End Gaming PC“, προσωπικά πιστεύω είναι το σημείο που έχεις χτίσει έναν υπολογιστή που τρέχει τα πάντα, είναι future-proof, ποιοτικός και αξιόπιστος, αλλά εν τέλει άξιζε τα χρήματα του. Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε 4.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ για να παίξουμε το The Witcher 3: Wild Hunt. Το PC που προτείνω εδώ, θα κάνει ακριβώς το ίδιο.
Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες και σας ενθαρρύνω να γράψετε τις δικές σας στα σχόλια από κάτω. Φυσικά θα αιτιολογήσω το γιατί εγώ θα διάλεγα τα συγκεκριμένα εξαρτήματα, και το γιατί πιστεύω πως θα έπρεπε και εσείς να το κάνετε, αν θέλετε το ίδιο αποτέλεσμα από το δικό σας High-End Gaming PC.
Όπως είπα το σύστημα αυτό δεν αγορά μόνο την απόδοση και τα “fps”. Το έχτισα έτσι ώστε να μπορείτε με τον καιρό να αναβαθμίζετε και όχι να αλλάζετε. Βάλτε με τον καιρό, παραπάνω RAM και σκληρούς δίσκους. Ρίξτε μια δεύτερη GPU και ένα overclock στον επεξεργαστή σας (αν τα χρειαστείτε), και θα είστε καλυμμένοι για πολύ καιρό. Ακολουθούν αναλυτικά τα περιεχόμενα του συστήματος. Να διευκρινίσω πως οι τιμές είναι οι χαμηλότερες που μπόρεσα να βρω στην ελληνική αγορά και δεν περιλαμβάνουν τα μεταφορικά.
Σύστημα:
- Intel Core i7-6700K: 375 ευρώ.
- Asus Maximus VIII Hero: 221 ευρώ.
- MSI GeForce GTX 980Ti GAMING 6G: 733 ευρώ.
- Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2400MHz: 77 ευρώ.
- CoolerMaster V-series V1000: 191 ευρώ.
- Samsung 850 Evo 250GB: 87 ευρώ.
- Western Digital Black 1TB: 81 ευρώ.
- Corsair Hydro Series H60: 81 ευρώ.
- Thermaltake Overseer RX-I: 130 ευρώ.
Σύνολο: 1976 ευρώ
Μητρική: Asus Maximus VIII Hero
Είναι από τις καλύτερες μητρικές κάρτες της αγοράς, που αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε λογικές τιμές. Γενικότερα η σειρά ‘Maximus‘ της Asus είναι απίστευτα ποιοτική, με πάρα πολλά χαρακτηριστικά και φυσικά high-end επιδόσεις, όλα πακέτο με μια αρκετά καλή τιμή. Είναι από τις καλύτερες επιλογές και ανταγωνίζεται μητρικές κάρτες που κοστίζουν από 350 ευρώ και πάνω. Έχει ακριβώς τα ίδια features με την VII Hero, αλλά προσθέτει μερικά ακόμα, προκειμένου να συνεργάζεται καλύτερα με Skylake και τις DDR4 μνήμες.
Για όσους δεν γνωρίζουν έχει USB 3.1, τρία PCIe 3.0 slots, και τέσσερα PCIe M.2 slots για τον M.2 SSD σας. Διαθέτει on-board κουμπιά για την εκκίνηση και επανεκκίνηση, memOk και clear. Επίσης είναι ATX πλακέτα οπότε θα χωράει στα περισσότερα κουτιά τις αγοράς. Στα χέρια μου έχουν πέσει αρκετές μητρικές και ήμουν/είμαι κάτοχος της Asus Maximus II Formula, Asus Maximus III Formula, Asus Maximus IV Extreme και Asus Maximus VIII Hero. Ποτέ δεν εμφανίστηκε πρόβλημα και πάντα με ικανοποιούσε με την ποιότητα και τις επιδόσεις της.
Επεξεργαστής: Intel Core i7-6700K
Ο καινούργιος i7-6700K δεν προσφέρει κάτι παραπάνω σε απόδοση από τον i7-4790K. Μάλιστα το turbo clock του φτάνει τα 4.2 GHz σε αντίθεση με τον i7-4790K που φτάνει τα 4.4 GHz. Και σύμφωνα με την Intel η υψηλότερη θερμοκρασία για την σωστή λειτουργία του είναι οι 65 βαθμοί Κελσίου σε αντίθεση με τους 74 βαθμούς που μπορεί να φτάσει ο i7 της προηγούμενης γενιάς. Έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις τροφοδοσίας, και χειρότερο single-core performance.
Γιατί τότε τον προτείνω; Γιατί χρησιμοποιούμε μια πάρα πολύ δυνατή κάρτα γραφικών και τα PCIe lanes θα σας επιτρέψουν μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας μεταξύ της κάρτας γραφικών, του επεξεργαστή και της μητρική σας. Ναι και οι δύο επεξεργαστές έχουν x16 PCI Express lanes, ωστόσο δεν μπορούν και οι δύο να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις μεγαλύτερες ταχύτητες της DDR4 μνήμης και των SSD σκληρών, πράγμα που δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον i7-6700K. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα διαλέγαμε τον i7-4790K, ωστόσο μιας και χτίζουμε ένα σύστημα με DDR4 μνήμη η καλύτερη επιλογή είναι ο i7-6700K.
Κάρτα γραφικών: MSI GTX 980Ti Gaming 6G
Η πιο δυνατή “single” κάρτα στην αγορά. Θεωρείτε από τις καλύτερες κάρτες γραφικών που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Θα μπορούσαμε να πάμε σε μια Titan X ή Fury X, ωστόσο όπως είπα και στην αρχή δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω χρήματα για να πάμε από τα 120 fps στα 130, ειδικά όταν αυτό σημαίνει να δώσουμε 200+ ευρώ παραπάνω.
Η κάρτα είναι “overkill”, για το 95% των τίτλων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Και αυτό ισχύει για αναλύσεις που ξεπερνούν τα 1440p. Για 1080p gaming δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα μπορείτε να σαρώσετε στον δρόμο σας. Κάποιοι ίσως θα έλεγαν να πάμε ένα στάδιο πιο κάτω βάζοντας μια GTX 980. Ωστόσο τίτλοι όπως το Shadow of Mordor, The Witcher 3: Wild Hunt και Grand Theft Auto V, πολλές φορές ξεπερνούν τα 4GB VRAM για να “τρέξουν” σε “Maximum Settings” σε αναλύσεις 1440p και πάνω.
Τώρα γιατί διαλέγω την υλοποίηση της MSI; Γιατί συνδυάζει την δύναμη με την διακριτικότητα. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη όπως η G1 Gaming έκδοση της Gigabyte, και είναι αρκετά ήσυχη κάρτα. Σε περίπτωση που δεν την χρησιμοποιείτε, μπορεί να σταματήσει τα “fans” εντελώς. Επίσης είναι αρκετά οικονομική και έρχεται με ένα καλό ‘overclock‘ κατευθείαν από το κουτί. Για 1-2 παραπάνω frame το δευτερόλεπτο, θα μπορούσατε να πάτε στην G1 Gaming της Gigabyte, αλλά όπως είπα η ισορροπία είναι που μετράει. Είναι μικρότερη και αυτό θα βοηθήσει αν θέλετε να πάτε για SLI, είναι πιο κρύα, πιο ήσυχη και οικονομικότερη.
Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2400MHz
Πολλές επιλογές, πολλές υλοποιήσεις και όλες είναι το ίδιο καλές. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποια εταιρία ή μοντέλο θα διαλέξετε. Γενικότερα κοιτάτε για μέγεθος, ποιότητα κατασκευής και ταχύτητες. Η δική μου επιλογή είναι Corsair και Vengeance LPX DDR4. Με 16GB θα είστε καλυμμένοι για τα πάντα. Gaming, editing, rendering, ότι χρειαστείτε.
Σχεδιασμένη για “high-performance overclocking“, φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερες θερμοκρασίες γεγονός που βοηθά και στο overclocking και φυσικά υψηλές ταχύτητες με 2400MHz. Αυτόματο overclocking με την υποστήριξη XMP 2.0 που προσφέρει. Επιλέξτε και ανάμεσα σε τρία διαφορετικά χρώματα και είστε έτοιμοι. Τι άλλο θα χρειαστείτε;
CoolerMaster V-series V1000
Το τροφοδοτικό είναι το σημαντικότερο κομμάτι ενός υπολογιστή. Η σωστή τροφοδοσία όλων των εξαρτημάτων, η ποιότητα και η ησυχία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα καλά τροφοδοτικά από τα κορυφαία.
Επιλέγω το συγκεκριμένο διότι, είναι ‘modular‘, πράγμα που σας βοηθάει χωρίς να φορτώνει τον υπολογιστή σας με άχρηστα καλώδια. Κάποια στιγμή ίσως χρειαστείτε τον παραπάνω χώρο για μια δεύτερη κάρτα, αλλά και γενικά ο χώρος σημαίνει καλύτερη ροή του αέρα στο κουτί σας, άρα και καλύτερες θερμοκρασίες. Επίσης τα 1000 Watt θα σας χρησιμεύσουν αν πάτε στο μέλλον για SLI.
Η λογική μου είναι απλή. Περίπου 300-350 Watt χρειάζεται ολόκληρο το σύστημα χωρίς τις κάρτες γραφικών. Η refference GTX 980Ti χρειάζεται 250W, ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα “overclocked” μοντέλο κατευθείαν από το κουτί, χωρίς να μετρήσουμε το έξτρα overclock που ίσως κάνετε. Άρα αν σκεφτούμε πως θα χρειαστείτε κάπου στο 10-15% περισσότερη ενέργεια θα πάμε κοντά στα 280W. Οπότε έχουμε 350+280=630 Watt. Με μια δεύτερη κάρτα θα πάτε κατευθείαν στα 910. Και φυσικά θα πρέπει να έχετε μερικά Watt ακόμα ως “headroom”.
Για όσους δεν πρόκειται να αγοράσουν δεύτερη κάρτα και θα πάνε κατευθείαν στο επόμενο high-end μοντέλο της Nvidia ή της AMD, τότε μπορούν να αγοράσουν το ίδιο μοντέλο των 850 Watt.
Samsung 850 Evo 250GB
Υψηλή ποιότητα κατασκευής και ταχύτητα. Για ένα High-End Gaming PC θα χρειαστείτε σίγουρα έναν SSD να κρατάει το Steam και το βασικό MMORPG που παίζετε. Γρήγορο loading, γρήγορο άνοιγμα προγραμμάτων. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω περαιτέρω γιατί χρειάζεστε SSD το 2016.
Ο συγκεκριμένος διαθέτει επίσης ελεγκτή MGX με 3 πυρήνες ARM9, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορείτε να εκτελέσετε πολλαπλές εργασίες και εντολές ταυτόχρονα. Ο ένας πυρήνας μπορεί να διαβάζει δεδομένα ενώ κάποιος άλλος μπορεί να τα εγγράφει.
Αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες από τα 540 MB/s ανάγνωσης και τα 520 MB/s εγγραφής, μπορείτε να πάτε στον Samsung 950 Pro SSD ξανά στα 250 GB. Η μητρική που επέλεξα διαθέτει θύρα M.2, οπότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα ενός M.2 SSD. Θα πάτε κατευθείαν στο επόμενο επίπεδο μιας και η ταχύτητα ανάγνωσης του Samsung 950 Pro SSD μπορεί να φτάσει τα 2.000 MB/s. Ο μόνος λόγος που δεν επέλεξα αυτόν είναι το έξτρα κατοστάρικο που θα πρέπει να ρίξετε. Όπως και να έχει οι επιλογές υπάρχουν εκεί, αν κρίνετε απαραίτητο διαλέγετε ότι από τα δύο σας ταιριάζει.
Western Digital Black 1TB
Χώρος, χώρος και ξανά χώρος. Ποτέ δεν είναι αρκετός. Προσωπικά το 1 TB το βρίσκω λίγο, αν και εσείς όπως εγώ χρειαστείτε περισσότερο χώρο απλά προσθέστε, δεν είναι κάτι που μπορώ να ξέρω εγώ για να προτείνω.
Ένας Caviar Black της Western Digital είναι καλή επιλογή ως δευτερεύον σκληρός δίσκος. Φτηνός αλλά και ποιοτικός. Τίποτα περισσότερο.
Corsair Hydro Series H60
Γιατί υδρόψυξη; Προσφέρει καλύτερες θερμοκρασίες από την αερόψυξη, και είναι πιο ικανή στο να φέρνει τον επεξεργαστή σας σε φυσιολογικές θερμοκρασίες μετά το οχτάωρο “gaming session”.
Προτείνω ανεπιφύλακτα την Corsair H60 διότι έχει καλή απόδοση, είναι στιβαρή κατασκευή και εντελώς αθόρυβη ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας τρέχει σε μεγάλες ταχύτητες. Την ώρα του παιχνιδιού θα κυμαίνεστε κοντά στους 30 με 35 βαθμούς Κελσίου..not bad για το High-End Gaming PC σας.
Thermaltake Overseer RX-I
Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω αυτήν την επιλογή. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός να επιλέξει το κουτί του. Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον χώρο, με το χρώμα ή το σχήμα ή οτιδήποτε.
Εγώ θα διάλεγα το Thermaltake Overseer RX-I γιατί το βρίσκω όμορφο, έχει ανεμιστήρες μπροστά και πάνω, πράγμα που βοηθά τον κρύο αέρα να μπαίνει από μπροστά και να βγαίνει ζεστός από πάνω, και φυσικά διαθέτει αρκετό χώρο. Αν η κάρτα σας ξεπερνά τα 35 εκατοστά τότε δεν χρειάζεστε κουτί αλλά αποθήκη. Ζυγίζει 10.3 κιλά γεγονός που προσωπικά δεν με ενδιαφέρει διότι δεν κάνω μεταφορές και γενικά μου αρέσει σαν κατασκευή.
Επίσης σε λίγο καιρό έρχονται νέοι επεξεργαστές από Intel και AMD, αλλά και η νέα σειρά Pascal της Nvidia. Και η AMD ήδη έχει ανακοινώσει μια καινούργια διπλή κάρτα γραφικών. Σκέφτομαι πως θα ήταν ωραίο να αναβαθμίζω το άρθρο αυτό όσο ο καιρός περνά και νέα κομμάτια εμφανίζονται στην αγορά.
Οπότε είστε έτοιμοι. Ένα High-End Gaming PC για εσάς γύρω στα 2 χιλιάρικα. Τι πιστεύετε εσείς πως θα έπρεπε να αλλάξουμε; Γράψτε τις δικές σας συνθέσεις στα σχόλια. Επίσης, αφού μιλάμε που μιλάμε για hardware, γιατί δεν τσεκάρετε το review του VideoGamer Greece για την MSI GTX 960 Gaming 4G;
Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα