NVidia GeForce MSI GTX 960 Gaming 4G Review - VideoGamer.gr
5 1
· Γράφει ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

NVidia GeForce MSI GTX 960 Gaming 4G Review

Έχουμε την χαρά να ξεκινάμε ένα νέο section ύλης στο VideoGamer Greece και αυτό είναι τα Harware Reviews.

Σε συνεργασία με την MSI Europe έχουμε στα χέρια μας την GTX 960 Gaming 4GB. Η συγκεκριμένη κάρτα είναι η λύση που προσφέρει η MSI σε όσους θέλουν μια μέση λύση, διαφορετική από τις high-end κάρτες γραφικών και όλα αυτά σε μια χαμηλότερη τιμή.

Μάλιστα η MSI τονίζει πως οι λάτρεις των MOBA αλλά και των τίτλων στρατηγικής βρήκαν επιτέλους αυτό που έψαχναν. Με τον κορυφαίο σχεδιασμό των ακριβότερων μοντέλων και το κόκκινο της χρώμα είναι αρεστή ακόμα και στους πιο απαιτητικούς όσο αναφορά το κομμάτι της εμφάνισης.

Παρουσίαση

Η κάρτα συνοδεύεται από το DVD με τους drivers και το λογισμικό για το overclocking, από τις οδηγίες χρήσεις και έναν αντάπτορα από 6pin σε 8pin PCI Express για την τροφοδοσία τη κάρτας.

Εμφάνιση

Από εμφάνιση η κάρτα είναι εντυπωσιακή, όπως όλες οι κάρτες της MSI που χρησιμοποιούν το σύστημα ψύξης TwinFrozr V, ενώ με το συνηθισμένο πλέον κόκκινο που διακοσμεί τις κάρτες της η MSI, η 960 GTX ταιριάζει τέλεια στα περισσότερα set ups.

Τα επιβλητικά heat pipes που περιτριγυρίζουν την κάρτα αλλά και το μέγεθος της (απαιτεί 2 PCI Slots για την εγκατάσταση της), της δίνουν μια εμφάνιση πιο ακριβής κάρτας, ενώ δεν είναι αμελητέο και το βάρος της που είναι κοντά στα 800 γραμμάρια.

Τέλος η συγκεκριμένη κάρτα διαφέρει από την έκδοση των 2GB έχοντας “σφραγισμένο” το πίσω μέρος της με ένα εντυπωσιακό μαύρο μεταλλικό backplate, διακοσμημένο με τον δράκο της MSI, ενώ στο πλάι της υπάρχει το φωτεινό λογότυπο της MSI που διακοσμεί το κουτί μας όταν είναι σε λειτουργία..

Χαρακτηριστικά

Με το TwinFrozrV σύστημα η κάρτα προσφέρει καλύτερη ροή αέρα που ισοδυναμεί σε καλύτερη ψύξη, ενώ όταν η κάρτα είναι idle, οι ανεμιστήρες σβήνουν τελείως κάνοντας την τελείως αθόρυβη.

Οι ανεμιστήρες είναι δύο Torx Fans 10 εκατοστών σε σειρά, και ο επανασχεδιασμός των πτερυγίων υπόσχεται έως και 5% λιγότερο θόρυβο αλλά και 10 βαθμούς λιγότερο στον πυρήνα σε maximum επιδόσεις. Η κατανάλωσή της κάρτας σύμφωνα με την MSI είναι 120W και συνιστάται η χρήση τροφοδοτικού τουλάχιστον 400W.

960Apps

Με το Gaming App που συνοδεύει την MSI GTX 960 4G Gaming έχουμε ένα μεγάλο εύρος χρονισμών που μπορούμε να ελέγξουμε. Στο εσωτερικό της κάρτας δεσπόζει ο GM 206 πυρήνας και τα 8 memory intergrated circuits των 512MB, που σε σύνολο φτάνουν στα 4096MB διαθέσιμης VRAM 7010MHz.

Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την MSI

Graphics Processing Unit NVIDIA Geforce GTX 960
Interface PCI Express x16 3.0
Boost / Base Core Clock 1304 MHz / 1241 MHz (OC Mode)
1279 MHz / 1216 MHz (Gaming Mode)
1178 MHz / 1127 MHz (Silent Mode)
Memory Size (MB) 4096
Memory Type GDDR5
Memory Interface 128 bits
Memory Clock Speed (MHz) 7010

GPUz

Μια ακόμα λειτουργία που προσφέρει η GTX 960 4G Gaming είναι τα 3 προφίλ λειτουργίας που μπορούμε να “πειράξουμε” από το συνοδευτικό Gaming App. Αναλυτικότερα παρέχει Silent, Gaming και OC προφίλ που αλλάζουν τους χρονισμούς τις κάρτας, πάντα περιορισμένους σε εργαστασιακές ρυθμίσεις. Οι χρονισμοί είναι οι εξής:

OC Mode: 1241 MHz / 1304MHz
Gaming Mode: 1190MHz / 1253MHz
Silent Mode: 1127MHz / 1178MHz

Τέλος υπάρχει και το Cool Down Mode που ενεργοποιεί τους ανεμιστήρες στο 100% για 40 δευτερόλεπτα, ρίχνοντας άμεσα τη θερμοκρασία της κάρτας σε περίπτωση που χρειάζεται.

Game Testing

Πάμε να δούμε πως αποδίδει η κάρτα της MSI σε 3 απαιτητικούς τίτλους αλλά και σε δύο από τα πιο γνωστά benchmarking tools. Τα παρακάτω tests της MSI GTX 960 Gaming 4G έγιναν σε σύστημα με επεξεργαστή AMD FX-8350, 8GB RAM και Windows 10.1 ενώ οι δοκιμές έγιναν με τον τελευταίο driver της NVDIA (362.00 WHQL).

Battlefront

H GTX 960 αποδίδει άψογα στο Battlefront πετυχαίνοντας αποδόσεις άνω των 60fps άνετα, χωρίς καν να χρειάζεται να πειράξουμε τους χρονισμούς ή να την θέσουμε σε λειτουργία OC Mode, ακόμα και στις πιο απαιτητικές πίστες.

Η διαφορά σε fps ανάμεσα σε Ultra και High είναι ανεπαίσθητη με την κάρτα να μη πέφτει ποτέ κάτω από 60fps ασχέτως με το επίπεδο ποιότητας που επιλέγουμε.

Fallout 4

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, με την κάρτα να πετυχαίνει αποδόσεις άνω των 60fps σε Medium γραφικά ενώ σε Ultra και High η κάρτα παραμένει πάνω από τα 50-55fps αλλά δύσκολα φτάνει τα 60.

Star Citizen

Δυστυχώς στο Star Citizen η GTX 960 4G δεν καταφέρνει καλά, αφού ακόμα και σε low settings δεν μπορεί να αποδώσει πάνω από 15-20fps.

Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως το Star Citizen είναι ακόμα σε φάση development, πράγμα που σημαίνει πως οι αποδόσεις και τα γραφικά δεν είναι ακόμα 100% optimized.

3D Mark και Unigine

Τέλος δοκιμάσαμε την κάρτα της MSI σε δύο δημοφιλείς πλατφόρμες GPU Benchmarking, το πασίγνωστο 3DMark και το Unigine.

Ενδεικτικά στο μηχάνημα που δοκιμάσαμε την GTX 960 το 3D Mark για το FireStrike Test την κατατάσσει σχεδόν στην μέση του πίνακα συγκριτικά με τις ανώτερες κάρτες.

3DMark

Στις δοκιμές στο Unigine η κάρτα αποδίδει άψογα στο basic test πετυχαίνοντας κοντά 2500 πόντους

Ενώ στο extreme test (στα default settings) η κάρτα “ζορίζεται” περισσότερο καταφέρνοντας σκορ κοντά στους 1100 πόντους

Συμπέρασμα

Η MSI GTX 960 Gaming 4G είναι μια πολύ καλή λύση στην κατηγορία της, που προσφέρει πολλές λειτουργίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, και μπορεί να κάνει ένα μεσαίο σύστημα να ανέβει κατηγορία και να πλησιάσει τα high-end συστήματα. Το εύρος απόδοσης παρόλα αυτά είναι περιορισμένο, οπότε οι φανατικοί των Ultra Settings θα μείνουν ανικανοποίητοι.

Η ενσωμάτωση της MSI για την 960 είναι ισάξια με τον άμεσο ανταγωνισμό της (δηλαδή την Radeon R9 285 της AMD) αλλά κατά την άποψη μας κερδίζει την μεταξύ τους μάχη όσο αναφορά τα χαρακτηριστικά που προσφέρει, τις τεχνολογίες που υποστηρίζει, το σύστημα ψύξης, τις επιδόσεις σε overclocking αλλά και στον σχεδιασμό της. Σίγουρα πάντως είναι σαφώς ανώτερη της αντίστοιχης έκδοσης με τα 2GB μνήμης.

Σε τιμές που κυμαίνονται από 220€ έως 260€ στην Ελληνική αγορά, η MSI GTX 960 Gaming 4G είναι μια πολύ καλή λύση για όσους θέλουν μια ανανέωση του συστήματος τους με μια πολύ στιβαρή υλοποίηση, χωρίς να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα.

Ευχαριστούμε πολύ την MSI Europe για την παροχή της κάρτας για την παρουσίαση.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
5 1

verdict

Πολύ καλή λύση για gamers που έχουν budget. Αθόρυβη, γρήγορη, με πολύ καλό overclocking. Βασιλιάς της κατηγορίας της!

8.5 Πολύ καλός σχεδιασμός Αθόρυβη Πολύ καλή απόδοση Λίγο ακριβότερη σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις

ΣΧΟΛΙΑ