Ένας συντάκτης αναρωτιέται - Δηλαδή τώρα πρέπει να πάρω καινούρια κονσόλα; - VideoGamer.gr
Ένας συντάκτης αναρωτιέται - Δηλαδή τώρα πρέπει να πάρω καινούρια κονσόλα; - videogamer.gr
· Γράφει ο Θανάσης Μπίμης

Ένας συντάκτης αναρωτιέται – Δηλαδή τώρα πρέπει να πάρω καινούρια κονσόλα;

Με τον μεγάλο όγκο νέων από την E3 και τον απόηχο αυτής, τα πράγματα είναι ήσυχα. Είδαμε σίγουρα πολλές ανακοινώσεις όπως ήταν αναμενόμενο. Κάποιες ήταν πολύ θετικές, άλλες πάλι όχι. Βέβαια αυτά είναι γούστα. Το δικό μου αρνητικό μπορεί να είναι το θετικό κάποιου άλλου και αναστρόφως.

Το θέμα είναι πως μου έχει δημιουργηθεί μια εντύπωση. Μάλλον είτε πρέπει εγώ τώρα να πάρω καινούρια κονσόλα..ή κάτι τέτοιο, δεν κατάλαβα ακριβώς.

Ένας συντάκτης αναρωτιέται - Δηλαδή τώρα πρέπει να πάρω καινούρια κονσόλα; - videogamer.gr

Με το που άκουσα τις φήμες για τα Project Scorpio και PS4 Neo στην αρχή ενθουσιάστηκα, έπειτα σκέφτηκα..“την κονσόλα δεν την πήρα τα περασμένα Χριστούγεννα;” και έτσι κοίταγα για ένα πεντάλεπτο τον τοίχο αντιλαμβανόμενος την κατάσταση. Θα αξίζει; Είναι νέα γενιά κονσολών; Με κοροϊδέψανε;

Φυσικά κανείς δεν με αναγκάζει να αποκτήσω νέο σύστημα, όμως το θέμα είναι οι εταιρίες λογικά θα θέλουν να προωθήσουν τα νέα συστήματα με καινούριες λειτουργίες και δύναμη στα παιχνίδια. Έτσι, θα καταλήξω να παίζω στο ταπεινό μου PS4 τα Remastered που αυτά τα 2-3 χρόνια μας προσέφερε η τρέχουσα γενιά κονσολών.

xbox project scorpio videogamer.gr

Παίρνοντας για παράδειγμα το PS4, το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί system seller είναι το Uncharted 4..και αυτό μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Γι’ αυτό νιώθω λίγο περίεργα. Αν τα νεοανακοινωθέντα Project Scorpio και PS4 Neo αποκτήσουν αποκλειστικότητες σε κάποια φάση, πως η κονσόλα μου θα βγάλει τα λεφτά της.

Για να μην αναφέρομαι μόνο στο PS4, στην αντίπερα όχθη η Microsoft ετοιμάζει κάτι πιο περίεργο. Σε 1 μήνα από τώρα έρχεται μια αδυνατισμένη κατά 40% έκδοση του Xbox One, το Xbox One S. Αυτό υπόσχεται την ίδια δύναμη με το Xbox One ( και λίγη παραπάνω) ρίχνοντας στο τραπέζι και την υποστήριξη HDR Gaming, 4K βίντεο και Blue-Ray δίσκων. Όλα αυτά στην ίδια τιμή με το τωρινό Xbox One. Πραγματικά αν δεν έχετε καμία κονσόλα τωρινής γενιάς ή θέλετε μια ακόμη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μπορεί να ακούγομαι σαν διαφήμιση της Microsoft, όμως πραγματικά πιστεύω πως αξίζει.

Xbox One S - videogamer.gr

Παράλληλα είδαμε και το Project Scorpio, σε αντίθεση με το PS4 Neo που μείναμε απλώς στην ανακοίνωση και όχι παρουσία στην E3. Το Project Scorpio υποσχέθηκε της Παναγιάς τα μάτια. Υπόσχεται να είναι η δυνατότερη κονσόλα στην αγορά, όταν κυκλοφορήσει σε 1-2 χρόνια. Εμένα όμως με νοιάζει; Με μία μονολεκτική απάντηση, ΟΧΙ. Δεν μπορείς να ζητάς από τον καταναλωτή που σε εμπιστεύτηκε ίσως με ένα Xbox One πριν από λίγο καιρό, να πληρώσει άλλα τόσα χρήματα και περισσότερα για να παίζει τα πιο καινούρια παιχνίδια. Φυσικά δεν λείπουν οι δηλώσεις και από τις δυο μεριές του τύπου, “όλα θα είναι σε ένα οικοσύστημα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΟΝΣΟΛΩΝ”.

Το άσχημο της κατάστασης, είναι πως αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο, δεν βλέπω το λόγο ύπαρξης κονσολών. Αν πληρώνω 200-300€ το χρόνο για να έχω την τελευταία τεχνολογία hardware, μπορώ να το κάνω και με ένα PC αυτό και πολύ καλύτερα μάλιστα. Η σταθερότητα στις κονσόλες, δεν προσφέρει απλά μια πιο οικονομική άποψη του gaming, αλλά και τα πιο όμορφα και ποιοτικά παιχνίδια που δύσκολα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα PC . Η σταθερότητα προσφέρει στους developers χρόνο να κατακτήσουν το hardware, χρησιμοποιώντας το 100% των δυνατοτήτων του.

E3: 2016

Ελπίζω πάντως τελικά οι δηλώσεις για ενιαίο οικοσύστημα να είναι μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον αληθείς, και να μην είναι αναγκαστική η αναβάθμιση. Εκεί πάω πάσο και ξεχάστε όλα αυτά που είπα.

Θα είναι όμως έτσι; Πείτε μου την άποψη σας στα σχόλια αποκάτω.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ