Steins;Gate 0 Review - VideoGamer.gr
STEINSGATE 0 20161205111302
· Γράφει ο Φώτης Αναγνωστόπουλος

Steins;Gate 0 Review

Το Steins; Gate 0 είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στο ομώνυμο anime το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους τους anime fans παγκοσμίως. Αποτελεί συνέχεια της υπόθεσης του γνωστού anime Steins;Gate που κυκλοφόρησε το 2009, το οποίο προβλημάτισε και ενθουσίασε ταυτόχρονα το κοινό με τα ηθικά διλήμματα που έθετε σχετικά με το πόσο μακριά θα μπορούσε να φθάσει κανείς προκειμένου να σώσει αυτούς που αγαπά. Πάμε να δούμε ωστόσο τί μπορεί να προσφέρει ο συγκεκριμένος τίτλος που αναπτύχθηκε από την Nitroplus και την 5pb σε όλους τους gamers, είτε είναι γνώστες του anime είτε απλά τους κέντρισε το ενδιαφέρον η υπόθεση του παιχνιδιού.

STEINS;GATE 0_20161204214131

Ο πρωταγωνιστής του Steins;Gate 0!

Ταξίδια στον χρόνο και ηθικά διλήμματα ξεδιπλώνονται στο Steins;Gate 0!

Η υπόθεση του συγκεκριμένου anime αφορά τα ταξίδια στο χρόνο και το πως το να αλλάξει κάποιος το παρελθόν μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για το μέλλον. O Rintarō Okabe, ανερχόμενος επιστήμονας και υπεύθυνος για την δημιουργία του Future Gadget Laboratory, ανακαλύπτει τυχαία την δυνατότητά του να στέλνει μηνύματα στο παρελθόν αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον, προειδοποιώντας κοντινούς του ανθρώπους για μελλοντικές καταστροφές ή κινδύνους που παραμονεύουν. Αυτή του η ικανότητα ξεκίνησε όταν ο Okabe, σε μία έξοδό του με την φίλη του Mayuri Shiina στην περιοχή Akihabara της Ιαπωνίας, βρίσκει αιμόφυρτη στο έδαφος μία κοπέλα (και λαμπρή επιστήμονα) με το όνομα Kurisu Makise. 

STEINS;GATE 0_20161202120925

Kurisu, ο λόγος που γίνονται όλα στο Steins;Gate 0

Σοκαρισμένος μετά από λίγες μέρες είδε την ίδια κοπέλα να έρχεται να εργαστεί εθελοντικά στο εργαστήριο του, με τις παρεμβολές στο παρελθόν να έχουν ήδη ξεκινήσει εν αγνοία του. Επρόκειτο για μία λαμπρή νευροβιολόγο, η οποία βοήθησε τον πρωταγωνιστή να δημιουργήσει μία μηχανή του χρόνου. Στην πορεία του anime, οι δυο τους ερωτεύονται αλλά τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος τους στοιχειώνουν ξανά. Όταν η Mayuri Shiina δολοφονείται, o Okabe πρέπει να επιλέξει αν θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για να σώσει την φίλη του, σκοτώνοντας όμως έτσι την Kurisu, ή αν θα αφήσει τα πράγματα ως έχουν. Τελικά, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αφού οι πράξεις του έχουν την δημιουργία ενός παράλληλου κόσμου (Beta Worldline) στον οποίο τα πάντα έχουν αλλάξει, με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι προ των πυλών λόγω του θανάτου της Kurisu, η οποία -μέσω των επιστημονικών της ανακαλύψεων- θα απέτρεπε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο σημείο αυτό ξεκινάει και η ιστορία του Steins; Gate 0. O Okabe έχει μόλις γυρίσει από ένα ταξίδι στον παράλληλο κόσμο, όπου όχι μόνο απέτυχε να σώσει την αγαπημένη του Kurisu, αλλά κατέληξε να την σκοτώσει ο ίδιος κατά λάθος! Συντετριμμένος από τις τύψεις και υποφέροντας από σοβαρά μετα-τραυματικά σοκ, αποφασίζει να ξεχάσει την Kurisu, και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην Beta Worldline, με μοναδικό του στήριγμα την φίλη του, Mayuri.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Η κατάσταση όμως αλλάζει όταν μία καθηγήτρια-νευροβιολόγος από την Αμερική ονόματι Maho Hiyajo του αποκαλύπτει το πρόγραμμα Amadeus, το οποίο επιτρέπει την ψηφιακή αποτύπωση των αναμνήσεων ενός ανθρώπου και την δημιουργία ενός avatar που έχει την εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά αλλά και τις αναμνήσεις της Kurisu. Παλεύοντας με τα συναισθήματα και τις ενοχές του, ο Okabe δέχεται να λάβει μέρος στην συγκεκριμένη έρευνα, ο σκοπός της οποίας εντέλει είναι να δημιουργήσει μία ‘τεχνητή ψυχή’, την δυνατότητα ουσιαστικά για έναν άνθρωπο να ζήσει ψηφιακά μέσω των αναμνήσεων του ακόμα και όταν θα έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα το σώμα του.

Ιδιαίτερο gameplay και μοναδική εμπειρία του Ιαπωνικού πολιτισμού για το Steins;Gate 0!

Ξεκινώντας να αξιολογούμε το Steins;Gate 0, οφείλουμε να επισημάνουμε την ιδιαιτερότητα του είδους στον οποίο ανήκει αυτός ο τίτλος. Πρόκειται για ένα παιχνίδι visual novel, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο παίκτης ως επί το πλείστον παρατηρεί τους διαλόγους του πρωταγωνιστή Okabe με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, εμβαθύνοντας στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Σε καθένα από τα 14 chapters του παιχνιδιού ωστόσο ο παίκτης καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις που καθορίζουν το τέλος της ιστορίας μέσω του κινητού τηλεφώνου του χαρακτήρα μας. Αυτό αποτελεί το μέσο αλληλεπίδρασης με όλους τους χαρακτήρες του τίτλου, με την εφαρμογή του προγράμματος Amadeus να μας επιτρέπει να επικοινωνούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την ‘ψηφιακή’ αποτύπωση της Kurisu. Η επιλογή μας να μην απαντήσουμε σε μία κλήση ή κάποιο μήνυμα διαμορφώνει και το τέλος της ιστορίας, με 5 διαφορετικά endings να είναι διαθέσιμα. Πρόκειται για ένα αρκετά πρωτότυπο σύστημα το οποίο μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στους διαλόγους και στα συναισθήματα που βιώνουν οι χαρακτήρες μας. Στα αρνητικά του συγκεκριμένου συστήματος είναι η έλλειψη tutorial, η οποία σε αφήνει στα πρώτα chapters να ψάχνεσαι, με αποτέλεσμα στο πρώτο playthrough να καταλήξω στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Η μόνη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να αποθηκεύετε αρκετά συχνά την πρόοδό σας, ώστε και να μην χρειαστεί να παίξετε πολλές φορές από την αρχή τον τίτλο και αν χρειαστεί να επιστρέψετε στο προηγούμενο σημαντικό σημείο εφόσον το αποτέλεσμα της επιλογής σας δεν σας άρεσε.

Ένα στοιχείο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει στο Steins;Gate 0 είναι τα γραφικά του. Η προσέγγιση του Huke, η οποία βασίζεται στην anime απεικόνιση του τίτλου, θα αφήσει θετική εντύπωση σε όλους τους gamers, ενώ σίγουρα θα ενθουσιάσει όσους ασχολούνται με anime στον ελεύθερό τους χρόνο. Ειδικά για όσους δεν έχουν ταξιδέψει-αλλά θα ήθελαν- στην Ιαπωνία, ο συγκεκριμένος τίτλος σε κάνει να νιώθεις σαν να περπατάς στην Akihabara. Επίσης ο Ιαπωνικός πολιτισμός είναι ιδιαίτερα εμφανής στο Steins;Gate 0, με τους διαλόγους των χαρακτήρων να αποτυπώνουν διαφορετικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για έναν άγνωστο σε εμάς πολιτισμό. Αν και όλοι οι διάλογοι είναι στα ιαπωνικά, το συγκεκριμένο στοιχείο συγκαταλέγεται στα θετικά στοιχεία του τίτλου, συμβάλλοντας στην αποτύπωση της ατμόσφαιρας του anime Steins;Gate, με τους αρχικούς voice actors να επιστρέφουν για τις ανάγκες του Steins;Gate 0. Για όσους από εσάς φοβάστε ότι δεν θα καταλαβαίνετε το περιεχόμενο των διαλόγων, η Nitroplus έχει φροντίσει για εσάς, μέσω της λειτουργίας tips. Λέξεις ή όροι που μπορεί να είναι άγνωστοι σε εμάς αποθηκεύονται σε ένα ειδικό appendix, το οποίο μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα κάποια στοιχεία του παιχνιδιού, ιδιαίτερα εκείνα τα οποία αναφέρονται στην λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και σε ιατρικές ορολογίες νευρο-ιατρικής.

STEINS;GATE 0_20161204213020

Αναφορικά με την ατμόσφαιρα του τίτλου, αυτή είναι ιδιαίτερα επιβλητική, με τις μεταπτώσεις στην διάθεση των χαρακτήρων να αποτυπώνονται τέλεια στο Steins;Gate 0 και να επηρεάζουν πολύ και τον ίδιο τον παίκτη. Υπάρχουν ξεκαρδιστικές και ανάλαφρες στιγμές στον εν λόγω τίτλο, οι οποίες είναι το ίδιο απολαυστικές με εκείνες που αποτυπώνουν την απόγνωση και την κατάθλιψη που βιώνει ο πρωταγωνιστής μας, Rintarō Okabe. Όλος αυτός ο πλούσιος καμβάς συναισθημάτων δημιουργούν το τέλειο roller coaster συναισθημάτων που θα συνεπάρει και τον πιο απαιτητικό gamer. Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού, η οποία είναι εκπληκτική, σίγουρα συμβάλλει τα μέγιστα στο να επηρεάσει τόσο τον παίκτη ώστε να νιώθει σαν να βιώνει ο ίδιος την οδύσσεια του Okabe.

STEINS;GATE 0_20161208213439

Σκέψεις και φόβοι του πρωταγωνιστή…

Τεχνικές αστοχίες και η άμεση σύνδεση με το anime στερούν από το τελικό αποτέλεσμα για το Steins;Gate 0!

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία που παρατηρούνται στο Steins;Gate 0 είναι η απόδοση των διαλόγων, τα κείμενα των οποίων πολλές φορές συνεχίζονται ώρα αφού οι χαρακτήρες έχουν σταματήσει να μιλάνε. Ένα άλλο στοιχείο που μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση επίσης ήταν ότι στους διαλόγους πολλές φορές υπήρχαν λανθασμένα σημεία στίξης ή διπλά εισαγωγικά καθώς και αρκετά ορθογραφικά λάθη. Ίσως να είναι δική μου παραξενιά, αλλά το συγκεκριμένο στοιχείο μου χάλασε το αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση του παιχνιδιού με το ομώνυμο anime είναι άμεση, με αποτέλεσμα κάποιος ο οποίος δεν έχει παρακολουθήσει την συγκεκριμένη σειρά να έχει κάποια κενά κατανόησης, τα οποία ναι μεν δεν είναι απαγορευτικά για να παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι, στερούν ωστόσο από την ολοκληρωμένη εμπειρία του τίτλου. Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα θέματα τα οποία εξετάζει το συγκεκριμένο παιχνίδι, μεταξύ των οποίων τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα όρια της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και τα όρια που πρέπει να βάζει ο άνθρωπος στην τεχνολογία, αν και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι λίγο ‘βαριά’ και δεν ενδείκνυνται για όσους θέλουν μία πιο ανάλαφρη πλοκή.

Η 'ψηφιακή' Kurisu...

Η ‘ψηφιακή’ Kurisu…

Το Steins;Gate 0 μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό παιχνίδι για κάποιον που θέλει να ‘βυθιστεί’ σε μία ιστορία με έντονα συναισθήματα και πολλές φιλοσοφικές αναζητήσεις, ανακαλύπτοντας παράλληλα περισσότερα στοιχεία για τον ιαπωνικό πολιτισμό. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί ένα visual novel ίσως να αφήσει με ανάμικτα συναισθήματα όσους gamers περίμεναν περισσότερη δράση.

Ευχαριστούμε πολύ την Εnarxis για την παροχή του τίτλου για το Steins;Gate 0 Review στο PS4!

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
STEINSGATE 0 20161205111302

verdict

Ένας ιδιαίτερος visual novel τίτλος που προσφέρει μία διαφορετική gaming εμπειρία. Είτε θα τον λατρέψετε είτε θα τον μισήσετε, αξίζει ωστόσο να του δώσετε μία ευκαιρία και να τον δοκιμάσετε!

7.5 Ένα φοβερό ταξίδι συναισθημάτων. Υπέροχη πλοκή με συνεχείς ανατροπές. Replayability με 5 διαφορετικά endings. Ηθικά διλήμματα που προβληματίζουν. Εντυπωσιακά γραφικά και μουσική επένδυση, Τα visual novels δεν ενδείκνυνται για πολλή δράση. Η άμεση σύνδεση με το anime στερεί από την τελική εμπειρία. Η έλλειψη guide μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον παίκτη.

ΣΧΟΛΙΑ