Η Noctua βρίσκεται στο παιχνίδι της ψύξης από το 2015. Η φήμη της άρχισε να ανεβαίνει με την κυκλοφορία της Noctua NH-D14, μίας ψήκτρας ή καλύτερα, ενός CPU Cooler που απλά έφερε τα πάνω κάτω και μέχρι πριν ένα μήνα ήταν μέσα στα 3 καλύτερα air cooler εκεί έξω. Κατά την άποψη μου ήταν το καλύτερο. Γιατί λέω ήταν; Φυσικά επειδή πλέον θα βρείτε στα καταστήματα το νέο High-End CPU cooler της Noctua, το ΝΗ-D15.
Αναμφισβήτητα η NH-D14 έμεινε αρκετά χρόνια στο παιχνίδι χωρίς κάποιο διάδοχο αλλά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η εταιρία μελέτησε, δημιούργησε, δοκίμασε και τελειοποίησε ένα νέο cooler, που βασίζεται στην επιτυχημένη D14 (Όπου έχει πάνω από 350 βραβεία σε site και περιοδικά και έχει καταξιωθεί σε όλα τα forum του διαδικτύου). Όλοι οι reviewers παγκοσμίως ήθελαν να τη δοκιμάσουν και μιας και είμαι κάτοχος της NH-D14, δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Η Noctua NH-D15 βρίσκεται πλέον στα χέρια μου…
Η D15 είναι στην ουσία μία ολοκληρωμένη D14 και έχω λόγο που το λέω. Θα πει κανείς: Μα τι είχε η D14; Η αλήθεια είναι ότι είχε μερικά θέματα, όπως το γνωστό με τις μνήμες. Εδώ η εταιρία έμαθε από τα λάθη της και πρόσφερε κάποια λύση. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Η Noctua NH-D15 είναι ένα CPU cooler , D-Type όπως το ονομάζει η ίδια η εταιρία. Ο βασικός σχεδιασμός της βασίζεται στο Dual Tower στήσιμο καθώς έχει δύο πύργους από πτερύγια που ενώνονται μέσω των heatpipes με την βάση που ακουμπάει τον επεξεργαστή.
Τα πτερύγια πλέον καλύπτουν 150mm σε πλάτος, ενώ τα 6 heatpipes έχουν μεγαλύτερο κενό μεταξύ τους για την καλύτερη ροή του αέρα στην περιοχή του cooler. Το μεγάλο προσόν της, είναι ότι πλέον στις δύο εξωτερικές κάτω πλευρές, τα πτερύγια βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος, όπου στην ουσία επιτρέπει στον χρήστη να τοποθετήσει μνήμες Ram μέχρι και 64mm ύψους, μόνο με το κεντρικό fan τοποθετημένο. Αν υπάρχουν και τα δύο fans επάνω τότε μπορείτε να βάλετε μνήμη Ram μέχρι 32mm ύψος. Άλλη σημαντική προσθήκη είναι η χρήση δύο PWM fans NF-A15 140mm, όπου πέραν του μεγαλύτερου μεγέθους, ταυτόχρονα προσφέρουν και περισσότερο αέρα με λιγότερο θόρυβο. Η NH-D15 είναι πραγματικά ένα ήσυχο cooler.
O θόρυβος φτάνει σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ σε idle καταστάσεις πραγματικά δεν ακούγεται. Ένα πράγμα που παρέμεινε, είναι το μέγεθος, καθώς σε ύψος φτάνει τα 165mm και σε πλάτος, όπως προ ανέφερα τα 150mm. Το βάρος με τα ανεμιστηράκια τοποθετημένα πάνω στο cooler φτάνει τα 1300 γραμμάρια, κάτι που για πολλούς είναι αρνητικό λόγω του ότι βαρένει τη motherboard και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη πλακέτα. Ωστόσο η Noctua δεν το άφησε έτσι. Η εγκατάσταση γίνεται με βάση το SecuFirm2™, όπου πραγματικά κρατάει σταθερό το cooler πάνω στη μητρική, χωρίς να πιέζει στην ουσία το PCB. Η όλη κατασκευή δίνει μία premium εικόνα, αντάξια στο όνομα της εταιρίας. Αν μπορούσα να βρω ένα αρνητικό θα ήταν η κάπως δύσκολη εγκατάσταση των ανεμιστήρων πάνω στο cooler με τα σιδερένια κλιψάκια, που καμιά φορά δεν «κουμπώνουν» καλά και το fan δεν είναι σταθερό, ωστόσο αν κουμπώσει σωστά δεν κουνιέται καθόλου, μειώνοντας έτσι τη τριβή και ως εκ τούτου και τον θόρυβο.
Στην τιμή των 90+ ευρώ ο καθένας θα ήθελε τα πάντα τέλεια. Η Noctua μέσα στο μεγάλο κουτί που κρύβει τη NH-D15 έχει βάλει τα πάντα. Για αρχή πέρα από τη πολύ καλή φύλαξη του βασικού cooler από πολλά χαρτόνια, στο επάνω μέρος βρίσκονται τα accessories (Thermal Paste NT-H1, τα clips για το δεύτερο fan, ένα σιδερένιο αυτοκόλλητο badge με το λογότυπο της εταιρίας, Low-Noise power adaptors αλλά και το Y Split cable για τη σύνδεση σε ένα 4-pin βύσμα της motherboard.) σε ένα ορθογώνιο κουτί, σε δύο μικρότερα τετράγωνα βρίσκονται τα Kit εγκατάστασης για AMD και Intel που καλύπτουν όλα τα socket της αγοράς. Κάτω από αυτά τα κουτάκια, βρίσκεται το cooler και το δεύτερο fan, όπου και τα δύο είναι πολύ καλά προστατευμένα. Ακόμα και η συσκευασία προβάλει κύρος και σοβαρότητα όπως και το ίδιο το cooler της Noctua.
Ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες της εταιρίας, η εγκατάσταση είναι εύκολη ακόμα και για τον πιο άπειρο χρήστη, μιας και υπάρχουν αναλυτικές εικόνες για το πώς γίνεται. Η εγκατάσταση που έκανα εγώ ήταν σε socket 1151 της Intel, και πραγματικά ήταν εύκολη, ενώ υποψιάζομαι ότι εξίσου εύκολη είναι και σε συστήματα AMD. Η Noctua παρέχει ακόμα και το κατσαβίδι μέσα, οπότε μπορείτε απλά να αγοράσετε την NH-D15 και να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, χωρίς να χρειαστείτε κάτι περεταίρω. Μέχρι αυτό το σημείο, φαίνεται ότι η Noctua έχει καλύψει το κόστος με ποιότητα, παραδίδει ένα πλήρες πακέτο στα χέρια του αγοραστή. Φυσικά τα παραπάνω δεν έχουν να λένε κάτι αν δεν υπάρχουν και οι αντίστοιχες επιδόσεις σε θέμα ψύξης.
Το Overclock του επεξεργαστή έγινε πειράζοντας το ρεύμα και τον πολλαπλασιαστή (Multiplier), όπως και σε κάθε ξεκλείδωτο Intel. Επίσης είχαν απενεργοποιηθεί και “C States”, οπότε η CPU έτρεχε πάντα στις αναγραφόμενες τιμές του πίνακα χωρίς Environment friendly διαθέσεις για να πέσει χαμηλά σε idle λειτουργία. Θα μπορούσα να δοκιμάσω, η αλήθεια είναι, και τo stock cooler της Intel, αλλά θυμάμαι να “χτυπάει” 70°C σε Prime 95, σε σχεδόν base συχνότητα (3.8GHz), οπότε με Linx στα 4.6GHz θα έκλαιγα το Unit μου.
Η βασική σύγκριση έγινε ανάμεσα σε στην NH-D15 και στην NH-D14, μιας και είχα και τις δύο στη κατοχή μου, ενώ ταυτόχρονα η NH-D14 θεωρούταν κορυφή σε λύση για ψύξη αέρα. Φυσικά δεν λείπουν από τις δοκιμές μας και αρκετές ψήκτρες της Noctua ακόμα. Όπως καταλαβαίνει κανείς το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα για τις δοκιμές ήταν το Linx, όπου στρεσάρει τον επεξεργαστή περισσότερο από κάθε άλλο που έχω δοκιμάσει. Η μέτρηση των θερμοκρασιών έγινε με το πρόγραμμα Real Temp, όπου μαζί με το Core Temp βρίσκονται στα πιο ακριβοί προγράμματα ένδειξης θερμοκρασίας για CPU. Τα διαγράμματα των αποτελεσμάτων είναι η μέση θερμοκρασία όλων των πυρήνων του επεξεργαστή σε κάθε περίπτωση. Η μέση θερμοκρασία του δωματίου, ήταν κοντά στους 21°C.
Σύστημα δοκιμής |
|
---|---|
CASE | Fractal Design Meshify C |
PSU | Corsair RM750x (2018) |
M/B | ASRock Extreme 4 Z370 |
CPU | Intel Core i7 8700K @ 4.6GHz |
GPU | EVGA GeForce GTX 1070 SC 8GB |
RAM | Vengeance 16GB DDR4 @ 3200MHz |
Cooler | Noctua NH-D15 |
Σε Stock ρυθμίσεις ο επεξεργαστής δουλεύει ψυχρά, φτάνοντας τους 65°C. Φυσικά η idle μέτρηση σε ένα τέτοιο cooler είναι τυπική, όταν ανέβουν τα ρολόγια μας ενδιαφέρει.
Εδώ τα είδαμε όλα. Σε idle θερμοκρασία τα αποτελέσματα είναι ίδια και στα δύο κομμάτια. Σε πλήρη φόρτο όμως, η NH-D15 αποδίδει καλύτερα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς, κρατώντας τον clockαρισμένο επεξεργαστή μας κάτω από όριο των 85°C! Τα αποτελέσματα είναι ευχάριστα γιατί, πρώτον, έχει καλύτερα αποτελέσματα από τον προκάτοχο του και δεύτερον, έχει πολύ καλά αποτελέσματα για premium cooler. Αυτή τη στιγμή η Noctua NH-D15 είναι η καλύτερη ψήκτρα αέρα για επεξεργαστή εκεί έξω.
Η τιμή της σίγουρα είναι υψηλή για τον μέσω χρήστη ή gamer, ενώ ακόμα και ο μη-hardcore overclocker ίσως κοιτάξει κάτι πιο φθηνό. Η ποιότητα της δύσκολα θα βρεθεί σε κάτι πιο φθηνό. Εναλλακτική λύση είναι η NH-D14, όπου κοστίζει γύρο στα 15 – 20€ λιγότερα, αλλά έχει τα προβλήματα που έχουν λυθεί στην D15. Αν αξίζει σαν CPU Cooler, εγώ θα έλεγα ναι, μέχρι και το τελευταίο ευρώ μιας και στα 4.6GHz έχει άκρως ικανοποιητικές θερμοκρασίες και δεν φοβάμαι τίποτα καθώς υπάρχει εγγύηση 6 ετών. Είναι η όλη premium αίσθηση που κάνει την Noctua NH-D15 να είναι ιδανική. Αν το αντέχει η τσέπη σας σίγουρα θα πρέπει να μπει στη κορυφή της λίστας σας, πραγματικά κράτησε το στέμμα στο όνομα της Noctua. Μην ξεχάστε ότι με την Chromax σειρά μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την εικόνα της ψήκτρας σας και να δώσετε άλλο αέρα στο case σας.
Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
ΣΧΟΛΙΑ