Noctua Chromax Review - VideoGamer.gr
A15
· Γράφει ο Απόστολος Καραβίας

Noctua Chromax Review

Η Noctua δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις. Όπως είχαμε δει και σε πρόσφατο review μας, διαθέτει μία τεράστια ποικιλία προϊόντων σχετικά με την ψύξη του Η/Υ σας. Η ποιότητα των προϊόντων είναι υψηλή και προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις σε οποιοδήποτε τομέα. Ωστόσο, στην “RGB” εποχή που διανύουμε, η Noctua δεν ακολούθησε τα trends της εποχής. Αντί για LED 16 εκατομμυρίων χρωμάτων έχουμε πλέον μαύρα fans, με δυνατότητα αλλαγής των Anti-Vibration Pads σε διάφορους χρωματικού συνδυασμούς.

pads

Όσοι γνωρίζετε την Noctua θα ξέρετε ότι μπεζ-καφέ συνδυασμός είναι ο χαρακτηριστικός της εταιρίας. Επομένως τα μαύρα fans έρχονται να δώσουν άλλον αέρα. Πλέον οι PC Builders θα μπορούν να βάλουν άφοβα τα fans της Noctua, χωρίς να αλλάξει η αισθητική του case τους. Αυτό μας δείχνει ότι η Αυστριακή εταιρία ακούει το Feedback των αγοραστών και του κοινού, δίνοντας έτσι προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Η Chromax σειρά λοιπόν έχει πάρει τα καλύτερα μοντέλα ανεμιστήρων της εταιρίας και τα διαθέτει σε μαύρο matte χρώμα. Πέρα από τα Fans, έχουν βγει ειδικά καλύμματα για ορισμένες ψήκτρες της εταιρίας, καθώς και τα αντίστοιχα καλώδια όπου προσφέρουν το αντίστοιχο χρώμα για το build σας. Η Noctua μας έστειλε ορισμένα δείγματα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

NF-A15 HS-PWM

A15
Τα συγκεκριμένα fans τα έχουμε δει ουκ ολίγες φορές. Πρόκειται για τα γνωστά fans που βλέπουμε σε ψήκτρες όπως η Noctua NH-D15 και NH-D14. Έχουν mounting holes των 120mm, ωστόσο ο ανεμιστήρας είναι της διαμέτρου των 140mm. Τα Anti-Vibration Pads έρχονται 8 στον αριθμό για το κάθε χρώμα, κόκκινο, μαύρο, λευκό, μπλε, πράσινο και κίτρινο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συγχωνεύσετε τα NF-A15 Chromax με το χρώμα του case σας. Τα συγκεκριμένα fan συνδέονται με 4-pin στη μητρική σας φτάνοντας μέχρι και 1500rpm. Ο θόρυβος ανέρχεται στα 24,6 db(A) ενώ η διάρκεια ζωής ξεπερνάει τις 150.000 ώρες.

NF-A14 PWM

a14
Τα επίσης γνωστά NF-A14 έρχονται και αυτά ντυμένα στα μαύρα. Κάνοντας μία γρήγορη έρευνα θα δείτε ότι ο κόσμος προτιμάει τα συγκεκριμένα fan της Noctua για να δώσει καλύτερο και πιο αθόρυβο airflow στο κουτί του. Βασισμένα και αυτά στο SSO2 Bearing της Noctua αποδίδουν τέλεια, ενώ ο θόρυβος ανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αλήθεια είναι ότι στις υψηλότερες στροφές ακούγεται λίγο περισσότερο, αλλά όχι σε βαθμό που να ενοχλεί. Στην συσκευασία βρίσκουμε 4 Anti-Vibration Pads και των έξι χρωμάτων που αναφέρθηκαν στο NF-A15S. Αξίζει να σημειωθεί ότι τοποθετώντας 2 x NF-A14 PWM στο μπροστινό μέρος του case, είδαμε μείωση των ~3 βαθμών Κελσίου σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών.

NF-F12 PWM

a12
Τα NF-F12 μοιάζουν αρκετά με τα NF-A14. Η βασική διαφορά τους, όπως προδίδει και το όνομα είναι στο μέγεθος, καθώς τα NF-F12 είναι των 120mm. Ξεχωρίζουν για την τεχνολογία FocusedFlow που διαθέτουν, όπου ο αέρας εισέρχεται ή εξέρχεται προς μία κατεύθυνση. Στο κουτί βρίσκουμε τα ίδια 4 Anti-Vibration Pads για κάθε ένα από τα έξι χρώματα. Φτάνει μέχρι και 1500rpm ενώ τα επίπεδα θορύβου ανέρχονται στα 22,4 db(A).

NF S12A PWM

s12
Τα NF S12A PWM διαθέτουν έναν πιο ιδιαίτερο σχεδιασμό και αυτό γίνεται με βάση τη γεωμετρία Anti-Stall Knobs. Αυτός ο σχεδιασμός, με την ιδιαιτερότητα των πτερυγίων που έχουν μερικές μικρές εξοχές, επιτρέπει την πλήρη ροή του αέρα, χωρίς να υπάρχει επιστροφή αυτού, ανάμεσα στα πτερύγια. Επίσης, με βάση τον σχεδιασμό υπάρχει και χαμηλότερη στάθμη θορύβου. Συγκριτικά με τα NF-F12, έχουμε λιγότερες στροφές, ωστόσο καταφέρνουν να έχουν πανομοιότυπο airflow. Φυσικά έχουμε 4 Anti-Vibration Pads για κάθε ένα χρώμα.

Συνοψίζοντας, έχουμε ένα χρωματικό remake των παραπάνω fan, με δυνατότητα παραμετροποίησης του χρώματος, μέσω των Anti Vibration Pads. Με τα Α15 HS να προορίζονται κυρίως για αντικατάσταση των κλασσικών σε ψήκτρες όπως η NH-D15, τα υπόλοιπα αποσκοπούν για τη χρήση κυρίως στο case σας ή και για συστήματα υδρόψυξης. Ωστόσο αν τα χρώματα δεν σας ενοχλούν, για χρήση σε radiator, προτείνουμε τα Noctua NF-A12x25 PWM. Όλα συνοδεύονται από 6 χρόνια εγγύηση. Οπότε θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, τουλάχιστον, για πολλά χρόνια!

Noctua Heatsink Covers NA-HC3/4

cover
Περνώντας βαθύτερα στο customization καθώς και στις ανάγκες των αγοραστών η Noctua δεν θα μπορούσε να μην δώσει σημασία στα CPU Cooler της. Έχοντας στα χέρια μας την Noctua NH-D15 καταφέραμε να δώσουμε άλλη εικόνα στο σύστημα μας. Στα covers έχουμε τρεις επιλογές, του λευκού, του μαύρου, καθώς και του μαύρου με εναλλάξιμες κάρτες χρωμάτων.
Η τοποθέτηση και των τριών είναι πολύ εύκολη. Τοποθετούμε το πλαστικό με του μαγνήτες επάνω στην ψήκτρα με τα ειδικά κλιπς που διαθέτει η Noctua και έπειτα, το cover με τη βοήθεια του μαγνήτη κολλάει επάνω στην ψήκτρα μας. Φυσικά καλύπτει όλες τις πλευρές και όχι μόνο την επάνω της ψήκτρας. Στο μαύρο cover με τις καρτέλες των χρωμάτων η τοποθέτηση είναι εξίσου εύκολη. Απλά τοποθετούμε την καρτέλα με τα χρώματα ανάμεσα στο πλαστικό του μαγνήτη.

magnets

Η παραπάνω διαδικασία τοποθέτησης εκτός από τον απλό τρόπο πραγματοποίησης της, σας επιτρέπει να επιτύχετε την εγκατάσταση, χωρίς να αφαιρέσετε το cooler επάνω από τη μητρική σας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το συνολικό ύψος της ψήκτρας αυξάνεται κατά 3mm. Αυτό κάνει συνολικά την ψήκτρα να φτάνει τα 153mm σε ύψος. Εάν έχετε σκοπό να δώσετε άλλο look στο σύστημα σας, καλό θα ήταν να δείτε εάν χωράει, πριν προβείτε σε αγορά του NA-HC3. Η όλη κατασκευή είναι από αλουμίνιο πάχους ενός χιλιοστού, στιβαρή δηλαδή κατασκευή, καθώς και το χρώμα είναι scratch resistant. Φυσικά πάλι υπάρχει 6ετής εγγύηση από την Noctua.

Chromax NA SEC1 & SYC1

Φυσικά από όλο τον χρωματικό χαμό θα ήταν αδύνατο να λείπουν τα χρωματιστά καλώδια της Noctua. Συγκεκριμένα κυκλοφορούν δύο ήδη αυτών των καλωδίων, αυτά της επέκτασης των 30cm και τα καλώδια τύπου Y.

cables
Συγκεκριμένα τα ΝΑ SEC1 μπορούν να επεκτείνουν τα ήδη δικά σας καλώδια για τα fan σας κατά 30 εκατοστά, ενώ εφαρμόζονται σε 3-pin αλλά και 4-pin PWM fans. Από την άλλη τα SYC1 πρόκειται για καλώδια αντάπτορες όπου από μία σύνδεση από την μητρική μπορεί να καταλήξει σε δύο ανεμιστήρες, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για περισσότερες θύρες στη μητρική για 4-pin ανεμιστήρες. Φυσικά ακόμη και έτσι επιτρέπουν την δυνατότητα ρύθμισης μέσω PWM.

pc

Επομένως σε μία RGB εποχή η Noctua συμβαδίζει, ωστόσο όχι με LED, αλλά με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης χρωμάτων πάνω στην σειρά Chromax. Φυσικά δεν έχουμε πολύχρωμα fans, αλλά με τις λεπτομέρειες στα Anti Vibration Pads μπορούμε να φέρουμε την αισθητική του case μας στα μέτρα μας. Η ποικιλία είναι τεράστια, αφού μπορούμε να αλλάξουμε χρώμα ακόμη και στα καλώδια, καθώς και στην ίδια μας την ψήκτρα, αν αυτή είναι της Noctua. Οι επιδόσεις φυσικά των παραπάνω fan βρίσκονται, όπως είναι γνωστό σε υψηλά επίπεδα.

Οι δυνατότητες που μας δίνει η Noctua για να φέρουμε το PC μας στα μέτρα μας είναι πάρα πολλές. Κατά τη διάρκεια του build μας ήρθαν στο μυαλό τα Lego, πραγματικά το να φτιάχνεις το PC σου με βάση τα Anti-Vibration Pads είναι κάτι διασκεδαστικό. Η ποιότητα κατασκευής είναι υψηλή, όπως πάντα. Οι τιμές, με βάση την απόδοση αλλά και την κατασκευή είναι λογικές, ενδεικτικά τα Α15HS κοστίζουν γύρο στα 30€, τα NF-A14 28€, τα NF-A12 25€ και τα NF-S12A στα 22€.

Πως σας φαίνονται τα Chromax ανεμιστηράκια της Noctua; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω! Για περισσότερα review, μείνετε συντονισμένοι στο VideoGamer Greece.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
A15

verdict

Η Noctua κυκλοφορεί την πλήρη σειρά Chromax, με fans, heatsink covers καθώς και καλώδια. Με αντίστοιχους συνδυασμούς χρωμάτων, ταιριάζουν σε κάθε PC. Για άλλη μία φορά τα καταφέρνει καλά, καθώς ακούει το feedback από το κοινό της και το μετατρέπει σε υλικό.

10 Χρωματική απόδοση Ποιότητα κατασκευής Έμφαση στη λεπτομέρεια Ποικιλία επιλογών

ΣΧΟΛΙΑ