MSI GTX 1080 Gaming X 8GB Review - VideoGamer.gr
· Γράφει ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

MSI GTX 1080 Gaming X 8GB Review

Ναι έχουμε στα χέρια μας επιτέλους την GTX 1080! Τον απόλυτο “δράκο” του gaming! Για την ακρίβεια έχουμε την ενσωμάτωση της MSI, και πιο συγκεκριμένα την GTX 1080 Gaming X 8GB.

Δεν ξέρω αν είμαι εγώ, αλλά ήδη από την στιγμή που αντίκρισα το κουτί, μπορούσα να νιώσω πως μέσα του “ζούσε” ένα τέρας επιδόσεων.

Ανοίγωντας το κουτί βρίσκουμε τα αναμενόμενα περιεχόμενα, δηλαδή βιβλιαράκι οδηγιών, μερικά αυτοκόλλητα, ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με προϊόντα της σειράς Gaming της MSI και βέβαια αυτό που όλοι περιμέναμε. Το θηρίο!

Εντύπωση πάντως μου έκανε η έλειψη οποιασδήποτε μορφής καλωδίων ή αντάπτορα για τις οθόνες – ειδικά για την τιμή που έχει – αφού πλέον η κάρτα υποστηρίζει μόνο Dual Link DVI-D, HDMI και Display Ports, δηλαδή όχι τα απολύτως standards ports που βρίσκουμε σε άλλες κάρτες αλλά και στις περισσότερες οθόνες. Βέβαια αυτό δικαιολογείται κάπως από το γεγονός πως στοχεύει σε 4K Gaming, και άρα σε monitors που έχουν αυτές τις επιλογές.

Τα χαρακτηριστικά της GTX 1080

Πάμε να περάσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της GTX 1080 Gaming X 8GB, σύμφωνα με την MSI:

Μοντέλο GeForce®GTX 1080 GAMING X 8G
GPU NVIDIA GeForce® GTX 1080
Interface PCI Express x16 3.0
Core name GP104-400
CUDA Cores 2560 Units
Boost / Base Core Clock (OC) 1847/ 1708MHz
Memory Clock (OC) 10108 MHz
Memory Size 8GB GDDR5X
Memory Bus 256-bit
Output DisplayPortx 3 / HDMI / DL-DVI-D
Κατανάλωση / Σύνδεση 180W/ 6-pinx 1,8-pin x 1
Προτεινόμενο PSU 500W
Διαστάσεις 279*140*42 mm
Βάρος (Κάρτα / Συσκευασία) 1100 g / 1682 g
Form Factor ATX

H Nvidia έχει σχεδιάσει την νέα κάρτα της πάνω στην αρχιτεκτονική που ονομάζει Pascal και η συγκεκριμένη κάρτα “πατάει” πάνω στο Pascal GP104-400. Ο σχεδιασμός των νέων GPU βασίζεται σε αρχιτεκτονική 16nm, σε σχέση με τα 28nm της προηγούμενης γενιάς, ενώ η νέα κάρτα είναι εξοπλισμένη με 8GB GDDR5X μνήμης χρονισμένη στα 10108MHz. Περιέχει 2560 CUDA πυρήνες ενώ είναι χρονισμένη στα 1708MHz αρχικά με δυνατότητα να φτάσει τα 1847MHz (ή ακόμα περισσότερα όπως θα διαβάσετε παρακάτω)!

Εμφάνιση, ψύξη, κατανάλωση

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. TWIN FROZR VI! Νέος σχεδιασμός και νέα υλοποίηση και εφαρμογή του συστήματος ψύξης στην κάρτα, με δύο νέους τεράστιους ανεμιστήρες, TORX Fan 2.0, οι οποίοι δεν γυρνάνε καθόλου σε θερμοκρασίες κάτω των 60 βαθμών, κάτι που η MSI ονομάζει Zero Frozr. Αυτό δείχνει πόσο καλά σχεδιάστηκε το νέο “σασί” της ναυαρχίδας της Nvidia. Τα πάχους 8mm heat pipes επιτρέπουν στην κάρτα να διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ο σχεδιασμός των πτερυγίων και του backplate επιτρέπουν την καλύτερη διάχυση της θερμότητας.

Το PCB στο οποίο σχεδιάστηκε η κάρτα είναι custom design της MSI και πατάει στο standard Military Class 4, με έναν επιπλέον 6-pin connector για μεγαλύτερες αποδόσεις στο overclocking.

Το πίσω μέρος των εκδόσεων Χ και Ζ έχουν ένα πολύ παχύ custom backplate, ενώ ενσωματώνουν και ένα σύστημα RGB LEDs για τον φωτισμό τόσο της κάρτας όσο και του κουτιού μας. Βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει ο δράκος της MSI από το πίσω μέρος, ο οποίος διακοσμεί επιβλητικά την κάρτα.

Οι κανονικές Gaming εκδόσεις (δηλαδή χωρίς το X ή το Z) δεν θα περιέχουν ούτε το backplate ούτε το LED φωτισμό.

GTX 1080

Η έκδοση X που έχουμε στα χέρια μας έχει λίγο χαμηλότερους χρονισμούς από την έκδοση Z αλλά και οι δύο ψηλότερους από τις απλές Gaming εκδόσεις. Το μέγεθος της κάρτας αγγίζει τα 28 εκατοστά, οπότε είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας όταν αποφασίσετε να την αποκτήσετε.

Ο θόρυβος που παράγει η νέα κάρτα σε idle mode είναι από τους χαμηλότερους που έχουν καταγραφεί σε κάρτες γραφικών τέτοιου βεληνεκούς, καθώς είναι μόλις 33dBA ενώ σε πλήρη λειτουργία ή OC mode δεν ξεπερνάει τα 40dBA.

Τέλος η κάρτα καταναλώνει περίπου 180Watt σε πλήρη λειτουργία (OC mode) κάτι που είναι αρκετά θετικό αν το συγκρίνουμε με τα 250Watt της 980Ti.

Απόδοση

Η πρώτη δοκιμή έγινε με το DOOM, το οποίο η GTX 1080 αντιμετωπίζει “διαβολικά” άνετα. Με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς καθόλου θόρυβο και σε απλό mode μέσω του Gaming App – καθώς δεν χρειάστηκε κανένα boost – το DOOM με την 1080 είναι ότι πιο smooth έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

DOOM  1920 x 1080 (Ultra Settings)
Minimum 93 fps
Average 107 fps
Maximum 145 fps

Επόμενο θύμα του “τέρατος” είναι το The Witcher 3, με το FPS cap στα 60fps λόγω VSync. Η 1080 και εδώ αντιμετώπισε μηδαμινή αντίσταση, καθώς το framerate ήταν κολλημένο στα 60 ακόμα και με Nvidia Hairworks enabled στα πάντα(όχι μόνο στον Geralt). Τα πρώτα 4 screenshots είναι χωρίς Hairworks ενώ τα υπόλοιπα με ανοιχτό Hairworks.

The Witcher 3  1920 x 1080 (Ultra Settings)
Minimum 58 fps
Average 60 fps
Maximum 60 fps

Μετά δοκιμάσαμε το Tom Clancy’s The Division, σε Ultra Settings, και βέβαια και εδώ δεν υπήρχε ο παραμικρός “λόξυγγας” με VSync ενεργοποιημένο.

The Division  1920 x 1080 (Ultra Settings)
Minimum 59.6 fps
Average 60 fps
Maximum 60 fps

Τέλος δοκιμάσαμε την κάρτα με ενεργό VSync και στο Battlefront οπού και εδώ τα αποτελέσματα είναι αυτά που περιμέναμε.

Battlefront  1920 x 1080 (Ultra Settings)
Minimum 59.8 fps
Average 60 fps
Maximum 60 fps

Στον τεχνικό κομμάτι του benchmarking, η κάρτα αποδίδει άψογα στο Unigine Valley, στο μηχάνημα που δοκιμάστηκε, κάνοντας scores κοντά στα 3200 σε Extreme HD Testing.

Στο 3DMark η κάρτα στο μηχάνημα που δοκιμάστηκε φτάνει τους 17 χιλιάδες πόντους, αλλά στην κοινότητα της Futuremark διαπρέπει καθώς φτάνει scores κοντά στους 28 χιλιάδες πόντους, δηλαδή πάνω από την Titan X και πολύ κοντά στην GTX 980Ti. Με άλλα λόγια πάνω από το 95% όλων των καταγεγραμμένων συστημάτων με μια GPU.

Αν κρίνουμε πάντως από τον παρακάτω πίνακα που αναρτήθηκε στο VideoCardz.com η GTX 1080 δείχνει τα δόντια της από τις πρώτες κιόλας υλοποιήσεις.

NVIDIA-GeForce-GTX-1080-3DMark-Performance

Να τονίσουμε εδώ πως το MSI Afterburner version που μας δόθηκε για το review, το οποίο είναι beta built για την GTX 1080, μας επιτρέπει να κερδίσουμε μερικούς παραπάνω πόντους στα δύο προαναφερθέντα tests, καθώς επιτρέπει το overclocking εκτός φυσιολογικών ορίων – φτάσαμε και τα 1981ΜΗΖ!

Δυστυχώς επειδή δεν είχαμε 4K Monitor και VR περιβάλλον δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις της κάρτας και στο 4K Gaming και στο VR, πέρα από τα τεστ που κάναμε στο 3D Mark και έτσι στο συγκεκριμένο review δεν μπορούμε να εκφέρουμε εμπεριστατωμένη άποψη πάνω στην απόδοση της κάρτας σε αυτά τα δύο κομμάτια.

Ανασχεδιασμένο Gaming App

Με την νέα κάρτα, η MSI κυκλοφόρησε και μια αναθεώρηση του Gaming App που το συνοδεύει.

Έτσι μέσα από το νέο Gaming App μπορούμε να θέσουμε την κάρτα σε OC mode, σε Gaming Mode και σε Silent mode άμεσα, ενώ μπορούμε να κάνουμε άμεση ψύξη της (με το κουμπί Snow) αλλά και να έχουμε πρόσβαση στο Dragon Eye αλλά και στο LED configurator.

msiapp3

Από εδώ μας δίνεται ο έλεγχος των RGB LEDs που βρίσκονται πάνω στην κάρτα, και οι διαφορετικές αποχρώσεις που μπορούμε να δώσουμε στο κουτί μας. Μέσα από το μενού μπορούμε να αλλάξουμε τα LEDs σε Breathing, Flashing και Double Flashing modes επιλέγοντας το χρώμα της αρεσκείας μας, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικό χρωματισμό και εφέ εναλλαγής για το μπροστά και πίσω μέρος της κάρτας. Συνολικά μπορούμε να επιλέξουμε 5 διαφορετικά εφέ και ανάμεσα σε 16,8 εκατομμύρια χρώματα.

Συμπέρασμα

Η MSI GTX 1080 Gaming X 8GB είναι ο κρυφός (ή όχι) πόθος κάθε gamer αυτή τη στιγμή. Μια κάρτα με πολλά νέα και καλοσχεδιασμένα χαρακτηριστικά, ήσυχη, χωρίς εξουθενωτική κατανάλωση ρεύματος με πανέμορφο design και με αποδόσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ίσως η τιμή της να είναι απαγορευτική για οποιονδήποτε δεν διαθέτει άπλετο budget να επενδύσει στο gaming PC του, αλλά για όποιον σκέφτεται σοβαρά το gaming η MSI GTX 1080 Gaming X 8GB είναι ο βασιλιάς των GPU αυτή τη στιγμή. Ίσως με τις μελλοντικές υλοποιήσεις ή τις απλότερες Gaming εκδόσεις η τιμή να γίνει ακόμα πιο προσιτή. Εμείς αναμένουμε να δούμε και το μικρό αδερφάκι της, την GTX 1070 για να μπορέσουμε να κάνουμε μια καλύτερη εκτίμηση της νέας γενιάς καρτών της Nvidia!

gtx1080badges

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

verdict

Είναι η απόλυτη κάρτα για gaming που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή! Απλά! Mε πολλά νέα και καλοσχεδιασμένα χαρακτηριστικά, ήσυχη, χωρίς εξουθενωτική κατανάλωση ρεύματος με πανέμορφο design και με αποδόσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ο Βασιλιάς του gaming!

9.5 Απίστευτες gaming επιδόσεις Πανέμορφος και εργονομικός σχεδιασμός Ήσυχη και δροσερή σε ότι και αν της ρίξεις Πολύ καλά αποτελέσματα overclocking Χρήσιμα νέα features όπως τα RGB lights Το μέγεθος της κάρτας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκατάσταση της Η ακριβή τιμή της ίσως αποθαρύνει κάποιους που την σκεφτόντουσαν

ΣΧΟΛΙΑ