Κάθε ένας από όσους παρακολουθούν στενά την anime ποπ κουλτούρα λατρεύει τα crossovers. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα παιχνίδι το οποίο συνδυάζει 40 χαρακτήρες από διαφορετικά shounen anime. Για τους αγνώμονες των ορισμών, τα shounen anime επικεντρώνονται στο να παρουσιάζουν χαρακτήρες σε ένα περιβάλλον διαρκούς δράσης με εντυπωσιακές μάχες. Συνεπώς, η ιδέα ενός ανάλογου παιχνιδιού φαντάζει εξαιρετικά διασκεδαστική για τους περισσότερους που διαβάζουν το παρόν review. Το Jump Force είναι ακριβώς αυτό που ελπίζαμε να είναι, όταν ανακοινώθηκε στην περασμένη Ε3… τουλάχιστον ως προς τον τομέα του fighting. Ας ανατρέξουμε σε όλους τους λόγους για τους οποίους το Jump Force θα μπορούσε να είναι το απόλυτο anime fighting game και γιατί τελικά δεν το καταφέρνει.

 

Anime Μπλέντερ

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι τρομακτικά κλασική. Ένας υπερκακός θέλει να κατακτήσει όλα τα διαφορετικά σύμπαντα του Shounen Jump μαζί με τον δικό μας κόσμο. Χρησιμοποιώντας τους κύβους Umbras, με τους οποίους διαφθείρει ήρωες αλλά και απλούς ανθρώπους δίνοντας τους επιπλέον δύναμεις, προσπαθεί να φέρει εις πέρας αυτό το βαρετό, πλέον, όνειρο που έχει κάθε υπερκακός. Φυσικά, εσείς καλείστε να κατατροπώσετε αυτή την απειλή και να σώσετε τον κόσμο δημιουργώντας έναν μοναδικό χαρακτήρα, ο οποίος αποκτά anime δυνάμεις μέσω του Umbras Cube. Ο χαρακτήρας γίνεται νεοσύλλεκτος στην ομάδα Jump Force με αρχηγούς τους Luffy (One Piece), Goku (Dragon Ball) και Naruto (Naruto), η οποία έχει σχηματιστεί με σκοπό τη διάσωση του κόσμου. Η ιστορία γίνεται σε πάρα πολλά σημεία βαρετή και επαναλαμβανόμενη, παρόλο που έχει ορισμένες όμορφες στιγμές που θα συγκινήσουν, όμως, μόνο πολύχρονους fans του κόσμου των anime. Ο συνδυασμός των ανεξήγητα μεγάλων και διαρκών loading screens με την απουσία ολοκληρωμένου voice acting και συχνών fps drops στα cutscenes, καθιστά την εμπειρία του story mode ακόμα πιο ανιαρή. Ο δε αριθμός των quests αξιοποιεί κάθε πτυχή της έννοιας “filler”, αφού ακολουθεί το ίδιο επακριβώς μοτίβο από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε γενικές γραμμές δεν βρίσκω δυστυχώς καν λόγο να αναλύσω παραπάνω τον τομέα της ιστορίας του παιχνιδιού, παρόλα αυτά κάθε σύννεφο έχει και μία ασημένια αγκράφα, όπως λέει και μία αγγλική έκφραση, όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε την ύπαρξη ελπίδας.

Ικανοποιείστε τις Shounen φαντασιώσεις σας

Στο customization του χαρακτήρα σας υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία, τόσο στο κομμάτι της εμφάνισης, όσο και στον τομέα των δυνάμεων με τις οποίες θα τον εξοπλίσετε. Το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε τον πιο δυνατό, τον πιο εντυπωσιακό, τον πιο σκοτεινό, ακόμα και τον πιο αστείο χαρακτήρα. Με λίγα λόγια έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε έναν anime χαρακτήρα που ίσως κάποτε φανταζόσασταν να συνδυάζει ρουχισμό και δυνάμεις από πολλά διαφορετικά shounen anime. Για να αποκομίσετε την ολοκληρωμένη εμπειρία του Jump Force πρέπει να είστε συνδεδεμένοι online. Χρησιμοποιώντας την βάση της ομάδας Jump Force σαν κεντρικό hub μπορείτε να δείτε και να αλληλεπιδράσετε με άλλους παίκτες. Φυσικά, το καλύτερο κομμάτι της όλης υπόθεσης βρίσκεται στις online αναμετρήσεις. Το παιχνίδι διαθέτει ένα αρκετά μεστωμένο ranking system στο οποίο ανεβαίνετε κλίμακα κατατροπώνοντας άλλους παίκτες. Οι πόντοι που αποκομίζετε κάθε φορά εξαρτώντας από παράγοντες όπως η ταχύτητα με την οποία κερδίσατε, αλλά και το στυλ. Φέρετε εις πέρας φρενήρη combos, αφού κάνετε master τις κινήσεις των χαρακτήρων της επιλογής σας για να φτάσετε όσο πιο ψηλά μπορείτε στο ranking.

Ο πυρήνας του παιχνιδιού, όμως, δεν είναι άλλος από το fighting system του. Ταχύτητα, εντυπωσιασμός και εξαιρετική αξιοποίηση των αντανακλαστικών μας χαρακτηρίζουν απόλυτα το σύστημα μάχης του παιχνιδιού. Ο κάθε χαρακτήρας από το, μέχρι στιγμής, roster των 40, έχει ξεχωριστά light και heavy attacks, block, chase ( = με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να κυνηγήσετε με μεγάλη ταχύτητα τον αντίπαλο σας ή να βγείτε από μία δύσκολη κατάσταση αναλόγως το αν η κατεύθυνση του αναλογικού μοχλού είναι προς τα εμπρός ή προς τα πίσω ) και φυσικά ειδικών ικανοτήτων που εκτός από εξαιρετικά εντυπωσιακά εφέ έχουν την δυνατότητα να περάσουν πολλή επιπλέον ζημιά στους αντιπάλους σας. Επιπροσθέτως, έχετε στη διάθεση σας τρεις διαφορετικές μπάρες. Η μία μπάρα, η οποία περιβάλλει το εικονίδιο του χαρακτήρα, σας δείχνει αν ο έκαστος χαρακτήρας μπορεί να πραγματοποιήσει awakening την δεδομένη στιγμή. Με το awakening, οι επιθέσεις σας περνάνε ακόμα περισσότερη ζημιά, ενώ σε ορισμένους χαρακτήρες αλλάζει τελείως η εμφάνιση αλλά και οι βασικές τους επιθέσεις. Η δεύτερη μπάρα αποτελεί ένδειξη της ενέργειας που διαθέτει κάθε χαρακτήρας σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η μπάρα αυτή γεμίζει σταδιακά, είτε με το πάτημα ενός κουμπιού είτε ενόσω φέρετε εις πέρας τις επιθέσεις σας. Πρέπει να ελέγχετε διαρκώς τη στάθμη της αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μεγάλα combos από special attacks, καθώς κάθε μία από τις 4 ειδικές επιθέσεις ενός χαρακτήρας απαιτεί ένα μεγάλο ποσό ενέργειας. Τέλος, έχουμε την μπάρα που αφορά το chase, η οποία εξαντλείται με κάθε χρήση της ιδιότητας αυτής κατά τη διάρκεια της μάχης. Χρησιμοποιείστε τον μηχανισμό chase με μέτρο αν θέλετε πάντα να έχετε έναν επιπλέον τρόπο διαφυγής ή αν επιθυμείτε να πλησιάσετε γρήγορα τον αντίπαλο παίκτη. Τέλος, υπάρχουν συγκεκριμένα attributes στον κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ο Killua του Hunter X Hunter έχει σαν element τον ηλεκτρισμό και είναι πολύ γρήγορος, παρόλα αυτά έχει λιγότερα hit points από έναν χαρακτήρα όπως ο Blackbeard, ο οποίος όμως είναι σημαντικά πιο αργός. Η διαφοροποίηση των χαρακτήρων βοηθάει πολύ στο να φτιάξετε την τριάδα που εσείς πιστεύετε ότι συνδυάζεται καλύτερα και θα είναι πιο αποτελεσματική. To Jump Force είναι τεχνικό παιχνίδι και αυτό σώζει ολόκληρη την εικόνα του. Ελπίζουμε, παρόλα αυτά να δούμε στο μέλλον μερικά patch που θα αλλάζουν το meta του παιχνιδιού και θα κάνουν αλλαγές στην δύναμη ορισμένων χαρακτήρων όπως ο Zoro, ο οποίος στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού παίκτη μπορεί εύκολα να αφαιρέσει το 75 % των hit points του αντιπάλου σε ανύποπτο χρόνο.

Οπτικοακουστικός τομέας

Οπτικά το Jump Force, όλως περιέργως, πετυχαίνει αρκετά. Οι δημιουργοί επέλεξαν να προσδώσουν περισσότερο ρεαλιστικά γραφικά για να δώσουν έμφαση στο ότι έχει αναμειχθεί και ο δικός μας κόσμος στη λαίλαπα που έχει δημιουργηθεί, κάτι το οποίο αρχικά φαινόταν επίφοβο. Παρόλα αυτά δίνει μία ξεχωριστή αισθητική σε σχέση με τα υπόλοιπα anime games που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Προφανώς, υπάρχουν και προβλήματα, όπως μερικά textures στους διαφορετικούς χάρτες που φαίνονται να δημιουργήθηκαν βιαστικά, ή τα υπερβολικά έντονα χρώματα που παράγονται κατά τη σύγκρουση των ηρώων που μερικές φορές μειώνουν την ορατότητα αλλά και τα frames. Σίγουρα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, όμως δεν μπορώ να πω πως ενοχλούν ιδιαίτερα τον παίκτη.

Όσο για τον ήχο του παιχνιδιού, έχουμε αυθεντικά soundtracks που θυμίζουν σε κάθε νότα τους anime, καθώς και έντονα ηχητικά εφέ άρτια συγχρονισμένα με τις κινήσεις των χαρακτήρων εν ώρα μάχης που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και νοσταλγικές αισθήσεις στους βετεράνους της ιαπωνικής ποπ κουλτούρας. Στο voice acting επιστρέφουν οι ηθοποιοί που έδωσαν τις φωνές τους αρχικά στους χαρακτήρες όταν προβλήθηκαν τα αντίστοιχα anime, πέρα από τις κλασικές τους ατάκες στις επιθέσεις τους κατά την διάρκεια των μαχών, δεν καταφέρνουμε να τους απολαύσουμε αρκετά καθώς το παιχνίδι δεν έχει voice acting υποστήριξη σε όλους τους διαλόγους και καθ’ όλη τη διάρκεια του.

 

To Jump Force είναι το νέο anime fighting videogame που θα κοσμεί τις gaming βιβλιοθήκες πολλών anime fans. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα παιχνίδι το οποίο θα αγοράσετε για την ιστορία του ή για το RPG στοιχείο του, αλλά ένα παιχνίδι που θα παίξετε ατελείωτες ώρες με τους φίλους σας δοκιμάζοντας πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς παικτών ή θα εντρυφήσετε στο να δείξετε την υπεροχή σας στα online ranking battles. Η διασκέδαση και η αναπόληση χαρακτηριστικών μάχών του σύμπαντος κλασικών anime είναι εγγυημένη.

 

Να ευχαριστήσουμε την Bandai Namco Entertainment Hellas για την παροχή του τίτλου.