Dragon's Dogma: Dark Arisen Review - VideoGamer.gr
Dark Arisen Logo
· Γράφει ο Σπύρος Σκλαβούνος

Dragon’s Dogma: Dark Arisen Review

Το Dragon’s Dogma: Dark Arisen είναι μια “enhanced” έκδοση του αρχικού παιχνιδιού και έρχεται με όλα τα προηγούμενα DLCs, expansions και retailer-exclusives. Μετά από 3 χρόνια η επανακυκλοφορία του Dragon’s Dogma έφτασε και στους υπολογιστές με ανανεωμένα γραφικά, πλήρη υποστήριξη της πλατφόρμας του Steam και νέα achievements. Δυστυχώς όμως,  μεταφέρει όλα τα προβλήματα που είχε και η προηγούμενη έκδοση του Playstation 3 και του Xbox 360. Ας δούμε λοιπόν την επανακυκλοφορία του Dragon’s Dogma: Dark Arisen στο PC.

Η ιστορία και ο κόσμος του Dragon’s Dogma: Dark Arisen

Η ιστορία μας ξεκινά όταν ένας δράκος επιτίθεται σε ένα χωριό καταστρέφοντας ότι βρει μπροστά του. Ο πρωταγωνιστής μας, βλέποντας ότι οι προσπάθειες των χωρικών (να σταματήσουν το τέρας), αποτυγχάνουν, αναγκάζεται να αρπάξει το σπαθί του και να επιτεθεί. Σε αυτή την αρχική αναμέτρηση ο δράκος βγαίνει νικητής, και αποφασίζει να πάρει και να καταβροχθίσει την καρδιά του πολεμιστή μας. Παραδόξως είμαστε ακόμα ζωντανοί και οι χωρικοί ανακαλύπτουν πως η πληγή έχει επουλωθεί. Ο Arisen πλέον ζητά εκδίκηση, και o σκοπός μας είναι να βρούμε τον δράκο και να πάρουμε πίσω την καρδιά μας.

Dragon's Dogma: Dark Arisen Review

Γενικότερα βλέπουμε από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού μια κλισέ fantasy ιστορία, με αναμενόμενο τέλος. Από τα πρώτα 20 λεπτά προβλέπουμε όλα όσα πρόκειται να γίνουν κατά την διάρκεια της. Δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η δομή της ιστορίας ήταν καλή και αποτελείτο από διασκεδαστικά main-quests και side-quests. Απλά είναι δύσκολο να επενδύσει κάποιος συναισθηματικά στους χαρακτήρες και τα γεγονότα, όταν το ίδιο το παιχνίδι δεν αφηγείται την ιστορία μας, με έναν αρκετά διασκεδαστικό τρόπο. Ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος, με πολλά νέα και διαφορετικά τοπία που εμφανίζονται από τις πρώτες κιόλας ώρες. Ωστόσο, η έλλειψη του fast-travel κουράζει σχεδόν αμέσως, ειδικά όταν η αντοχή του παίχτη μας εξαντλείται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα, καθιστώντας την αναζήτηση των quests…αγγαρεία. Υπάρχουν φυσικά και τα “Portcrystals“, τα οποία είναι αρκετά σπάνια ή ακριβά για να καλύψουν την απουσία ενός βασικού συστήματος fast-travel. Το backtracking γίνεται ακόμα πιο επώδυνο, όταν πολλοί εχθροί που προηγουμένως είχαμε σκοτώσει, επιστρέφουν ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Σε αρκετά main quests, αν υπάρχουν διάλογοι, θα είναι κενοί και χωρίς νόημα. Κανένας δεν ενστερνίζεται το πρόβλημα του Arisen, ενώ όλοι ζητούν την βοήθεια μας, και προς αντάλλαγμα παίρνουμε λίγες πληροφορίες για το που βρίσκεται ο δράκος. Όσο προχωρά η ιστορία καταλαβαίνουμε πως πέρα από τα pawns, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, κανένας άλλος χαρακτήρας δεν παραμένει (είτε για να πολεμήσει μαζί μας, είτε για να μας εμποδίσει, είτε για να πει κάτι αξιομνημόνευτο). Έτσι, τα περισσότερα main-quests μοιάζουν με side-quests, κάνοντας τον παίχτη να βαριέται.

Gameplay και “Pawn System”

Γρήγορα θα καταλάβετε πως η ιστορία παίζει δευτερεύοντα ρόλο, μιας και το παιχνίδι κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά με το σύστημα μάχης και το gameplay γενικότερα. Η μάχη στο Dragon’s Dogma διεξάγεται με τρεις διαφορετικές επιθέσεις, την light, την heavy και την special επίθεση, η οποία αλλάζει ανάλογα με τα όπλα που επιλέγετε. Αν για παράδειγμα είστε εξοπλισμένοι με ένα σπαθί και μια ασπίδα, η light και η heavy επίθεση γίνονται με το σπαθί, ενώ η special θα γίνει με την ασπίδα, με αποτέλεσμα να μετακινήσετε τον αντίπαλο ή να τον τραυματίσετε. Διαφορετικές special επιθέσεις αντιστοιχούν σε διαφορετικά όπλα, ανάλογα με το πόσο επιθετική ή αμυντική είναι η φύση αυτών των όπλων.

Μπορείτε επίσης να σκαρφαλώσετε πάνω στα διάφορα τέρατα προκειμένου να φτάσετε το αδύναμο σημείο τους, προκαλώντας έτσι περισσότερο damage. Αυτός ο μηχανισμός κάνεις τις μάχες πιο ενδιαφέρουσες και προσθέτει περισσότερη ποικιλία, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα υπήρχε. Πλέον οι μάχες μεταφέρονται και στον αέρα… Οπότε, προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας την στιγμή που ο δράκος απογειωθεί και εσείς επιτίθεστε στην ράχη του. Η προσθήκη κύκλου μέρας και νύχτας δυσκολεύει λίγο παραπάνω το παιχνίδι, τοποθετώντας δυνατότερους εχθρούς την νύχτα σε σχέση με αυτούς που υπάρχουν την ημέρα. Γενικότερα την ημέρα είναι πιθανότερο να συναντήσετε Άρπυιες, Κύκλωπες και bandits, ενώ την νύχτα σκοτεινότερα τέρατα όπως zombies και τεράστια φίδια. Οπότε, εξοπλιστείτε με ένα φανάρι, διότι θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμο.

Dragon's Dogma: Dark Arisen Review

Πολλά διαφορετικά τέρατα για να αντιμετωπίσετε σε όλο τον χάρτη.

Ο χαρακτήρας μας ανεβαίνει επίπεδο, αγοράζει ή βρίσκει νέο και καλύτερο εξοπλισμό, και φυσικά ανακαλύπτει καινούργιες τακτικές και δυνατότητες όσο προχωράμε στην ιστορία. Αυτό ακριβώς είναι το χαρακτηριστικό που θα σας αιχμαλωτίσει περισσότερο. Θα περάσετε πολύ περισσότερες ώρες μαθαίνοντας νέες τακτικές για να εφαρμόσετε στην μάχη με τα φοβερά bosses του παιχνιδιού, παρά με την ιστορία και τους χαρακτήρες του (που είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη ξεχάσει μετά από 10 με 15 ώρες gameplay).

Έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας και να διαλέξετε ένα class ανάμεσα σε Fighter, Strider και Mage. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε υποκατηγορίες μιας και μπορείτε να συνδυάσετε δύο classes μαθαίνοντας νέα abilities. Έτσι θα δημιουργηθούν classes που θα τα αποκτήσετε αργότερα, όπως Warrior, Sorcerer και Ranger, μεταξύ άλλων. Ωστόσο θα θυσιάσετε τα καλύτερα και βασικότερα στοιχεία ενός class για να τα αντικαταστήσετε με στοιχεία από κάποιο άλλο. Όπως και να αποφασίσετε να στήσετε τον κατάλληλο χαρακτήρα, θα έχετε πάντα την δυνατότητα να κάνετε reset τα πάντα, πηγαίνοντας στην Olra, που βρίσκεται στο Bitterblack Isle.

Dragon's Dogma: Dark Arisen Review

Τα “Pawns” είναι χαρακτήρες που αποκτάτε όσο προχωράτε το παιχνίδι, μέσα από την ιστορία ή μέσω ανταλλαγής από κάποιον φίλο σας. Είναι τα γνωστά companions που όλοι ξέρουμε, και ο σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας. Το ιδιαίτερο με αυτά, είναι πως μόλις αποκτήσετε ένα, θα μπορείτε να διαλέξετε κάποιο class για αυτό, φτιάχνοντας έτσι ακριβώς το companion που χρειάζεστε για να σας βοηθήσει στην μάχη. Σε περίπτωση που είστε ένας αμυντικός πολεμιστής, το καλύτερο είναι να φτιάξετε έναν Sorcerer ή Mage. Έτσι, θα μπορείτε να προκαλείτε damage και σε εχθρούς που βρίσκονται σε απόσταση (χάρη στις μαγικές επιθέσεις που θα διαθέτει). Επίσης μπορείτε να έχετε μαζί σας δύο ή τρία διαφορετικά pawns καλύπτοντας όλο το φάσμα επιθέσεων που θα χρειαστείτε.

Dragon's Dogma: Dark Arisen Review

Το μόνο πρόβλημα με τα pawns είναι το A.I. . Τα pawns έχουν την δυνατότητα να ανανεώνουν το health bar σας, καθώς επίσης και να κρατούν τους εχθρούς, ώστε να τους χτυπήσετε με περισσότερη άνεση. Το πότε όμως θα διαλέξουν να εκτελέσουν αυτές τις τακτικές, αφήνεται στην τύχη. Για παράδειγμα, ενώ εσείς περιμένετε στο έδαφος για βοήθεια από κάποιο pawn, εκείνο πιάνει κάποιον bandit, φωνάζοντας: “Quick Arisen, hit him now“. Οπότε, αναγκάζεστε να περιμένετε 5 με 10 δευτερόλεπτα, για να ξεφύγει ο bandit από την λαβή του pawn σας.

Το παιχνίδι έχει ακριβώς την δυσκολία που θα έπρεπε να έχει, με το hard mode να απευθύνεται μόνο σε παίχτες με μεγάλη εμπειρία. Αν και σε κάποιες μάχες με τα διάφορα bosses, θα δυσκολευτείτε αρκετά και στην μεσαία δυσκολία, είναι σίγουρο πως θα βρείτε την σωστή τακτική για να τα αποτελειώσετε.

Γραφικά και animations

Με την μεταφορά του Dragon’s Dogma: Dark Arisen στους υπολογιστές, περιμέναμε να έχει γίνει ικανοποιητική δουλειά στο optimizing, στις μεγαλύτερες αναλύσεις, στα textures και στα μοντέλα. Δυστυχώς, η Capcom φαίνεται πως δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, αφήνοντας το παιχνίδι στην μοίρα του και ανεβάζοντας απλά τις αναλύσεις μέχρι και 3840 × 2160 (4K). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απεικονίζεται φανταστική λεπτομέρεια σε όλα τα μοντέλα και textures, που από μόνα τους είναι χαμηλής ποιότητας. Έτσι, τονίζονται οι ατέλειες και τα ψεγάδια σε σημείο που είναι καλύτερα να παίξετε τον τίτλο σε 1080p. Ωστόσο, δεν θα έχετε προβλήματα με frame-drops και crashes. Με πάνω από 30 ώρες gameplay, δεν παρατηρήσαμε καθόλου προβλήματα και bugs. Σπάνια θα δείτε glitches στα γραφικά και τα μοντέλα.

Dragon's Dogma: Dark Arisen

Ακόμα και σε 4K ανάλυση με ultra settings, το παιχνίδι δεν εντυπωσιάζει.

Τα animations στους χαρακτήρες είναι μέτρια, χωρίς ιδιαίτερη ποικιλία και με διαφορές να υπάρχουν ανάμεσα σε παρόμοια classes όπως Warrior και Fighter. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο, είναι πως αν δημιουργήσετε θηλυκό χαρακτήρα, τα animations παραμένουν ίδια. Ο χαρακτήρας μας, αν και είναι γυναίκα πολεμιστής, κινείται, τρέχει και συμπεριφέρεται σαν άντρας. Συμφωνώ πως στην μάχη οι τεχνικές ξιφασκίας και τοξοβολίας δεν έχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, παρ’ όλα αυτά σε συζητήσεις, ο χαρακτήρας μας θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ανάλογα.

Εκεί που εντυπωσιάζει ξανά το Dragon’s Dogma: Dark Arisen, είναι στην κίνηση των τεράτων και των bosses. Πετυχαίνει απόλυτα την φιδίσια κίνηση της Ύδρας, και το βαρύ πάτημα του Κύκλωπα με φανταστικά animations και λεπτομέρειες. Ακόμα καλύτεροι είναι οι δράκοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν διαφορετικές επιθέσεις στο έδαφος και στον αέρα προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία.

Ο ήχος και το soundtrack

Ένα καλό χαρακτηριστικό του Dragon’s Dogma: Dark Arisen, είναι ο ήχος και η μουσική. Το soundtrack αποτελείτε από την κατάλληλη epic-fantasy μουσική, η οποία θα σας συνοδεύει ευχάριστα σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Εκεί που ο ήχος όμως δείχνει τον καλύτερο του εαυτό είναι στα boss fights.

4ab5b146ea0dcebfd83e785d04e4a2ee85a1b3d7

Εκτός από το καταπληκτικό soundtrack, έχουμε τις πολύ καλά σχεδιασμένες κραυγές των τεράτων. Τα ηχητικά εφέ είναι πρώτης ποιότητας και επειδή οι εχθροί σπάνια επαναλαμβάνονται, δεν πρόκειται να ακούσετε ποτέ την ίδια αλληλουχία ήχων. Το voice-acting θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, καθώς επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει ένα βασικό lip-syncing. Αλλά πέρα από αυτά τα δύο προβλήματα, ο ήχος του παιχνιδιού, είναι ιδανικός για τις μάχες με τους δράκους και τα τέρατα.

Σύνοψη

Το Dragon’s Dogma: Dark Arisen δεν φέρνει τίποτα καινούργιο στους κατόχους των υπολογιστών. Οι διαφορές με τις αντίστοιχες εκδόσεις των κονσολών, αρχίζουν και τελειώνουν με τα 60 frames το δευτερόλεπτο και τις μεγαλύτερες αναλύσεις. Αν η Capcom είχε συμπεριλάβει κάποιο σύστημα fast-travelling, και αν ήταν διατεθειμένη να διορθώσει το A.I των pawns και να σταματήσει το ανούσιο respawn των ίδιων εχθρών στις ίδιες τοποθεσίες, σίγουρα θα είχαμε μια καλύτερη και βελτιωμένη έκδοση για τον υπολογιστή από αυτή που είδαμε στις κονσόλες πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα του παιχνιδιού, είναι κάτι που μόνο κάποιο sequel μπορεί να διορθώσει. Μπορεί το δυνατό χαρακτηριστικό των RPG παιχνιδιών να είναι το gameplay, αλλά η καλή ιστορία και τα quests, είναι αυτά που διαχωρίζουν το καλό από το άριστο.

Το παιχνίδι διαθέτει κάποια πάρα πολύ καλά στοιχεία όσον αφορά τις μάχες. Ωστόσο, αποτυγχάνει στην διατύπωση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας με διασκεδαστικούς χαρακτήρες και quests. Τα διαφορετικά classes, το pawn system και τα εκπληκτικά boss fights, είναι αυτά που εν τέλει, σώζουν το παιχνίδι από την απίστευτη μονοτονία. Σπάνια θα επαναλάβετε την ίδια μάχη και το παιχνίδι θα συνεχίσει να είναι διασκεδαστικό όσο υπάρχουν φίλοι για να ανταλλάξετε μερικά pawns.

Για το review δοκιμάσαμε το Dragon’s Dogma: Dark Arisen σε PC. Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στην τιμή των 29.99€. Ευχαριστούμε πολύ την CD Media για την παροχή του τίτλου για PC.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
Dark Arisen Logo

verdict

Σίγουρα θα μπορούσαν αρκετά προβλήματα να διορθωθούν κατά την μεταφορά του παιχνιδιού στο PC, αλλά δεν διορθώθηκαν. Όσοι έχουν ήδη το παιχνίδι στις κονσόλες, δεν υπάρχει λόγος να το αγοράσουν για τον υπολογιστή. Για όλους τους υπόλοιπους είναι καλύτερο να περιμένετε λίγο καιρό για να πέσει η τιμή πριν το αγοράσετε.

7 Πολύ καλό σύστημα μάχης. Εκπληκτικά boss fights. Καλό σύστημα ανάπτυξης του χαρακτήρα. Ταιριαστό soundtrack. Κλισέ και μονότονη ιστορία. Πολύ βαρετά quests. Έλλειψη βασικού συστήματος fast-travel. Respawn των εχθρών στις ίδιες τοποθεσίες. Χαμηλή ποιότητα γραφικών.

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.