Είναι γνωστό ότι, πλέον μπορούμε να μετρήσουμε 7 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Dark Souls. Το Dark Souls, κυκλοφόρησε στις 22/9 του 2011 για XBOX 360 και Playstation 3 (2012 για PC), ως ο διάδοχος τίτλος του Demon’s Souls που ήρθε στην Ευρώπη το 2010. Το πόνημα της FromSoftware κατάφερε να αποκτήσει το δικό του κοινό και σίγουρα δημιούργησε μία δική του κατηγορία με την πάροδο του χρόνου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι, θα έχετε ακούσει για το αδιαμφισβήτητα δύσκολο επίπεδο του παιχνιδιού, που ταυτόχρονα είναι και το μεγάλο «ατού» του τίτλου. Πριν μερικές ημέρες, η Bandai Namco κυκλοφόρησε τον εν λόγο Remastered τίτλο για το Nintedo Switch, ωστόσο, κυκλοφορεί για τις υπόλοιπες πλατφόρμες, PC, XBOX ONE και Playstation 4, από τις αρχές τους έτους. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του Remastered τίτλου, βουτήξαμε πάλι στα βαθιά νερά του πρώτου Dark Souls στο XBOX ONE, γυρνώντας πίσω στο 2011, αλλά αυτή τη φορά με μια φρέσκια ματιά.
Για αρχή, η ιστορία του παιχνιδιού μένει ανέπαφη, μιας και πρόκειται για Remastered τίτλο. Συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας μας είναι «εξορισμένος» από τη ζωή και τον θάνατο, όντας undead και το παιχνίδι ξεκινάει κοντά στο Undead Asylum. Η Remastered έκδοση, ακολουθεί πιστά την ιστορία του βασικού τίτλου στο βασίλειο του Lordran χωρίς κάποια αλλαγή, εφόσον αυτός είναι ο σκοπός μίας τέτοιας έκδοσης. Η συνταγή του gameplay είναι γνωστή και το παιχνίδι ακολουθεί την ίδια Trial and Error τακτική που αγαπήσαμε και αγαπήθηκε από το κοινό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα bonfires, που λειτουργούν ως checkpoints, είναι από τα πιο ευχάριστα σημεία σε έναν τίτλο όπως το Dark Souls, είτε αυτός είναι Remastered, είτε όχι. Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, η πλοκή καθώς και τo Gameplay του παιχνιδιού μένουν ευτυχώς ανέπαφα και δεν επηρεάζουν καθόλου την πραγματική αρχική εμπειρία.
Η μεγαλύτερη αλλαγή έχει γίνει, όπως περιμέναμε άλλωστε, στον οπτικό τομέα του παιχνιδιού. Ξεκινώντας από τα βασικά, ο τίτλος πλέον καταλαμβάνει 7,5GB στο δίσκο σας, σχεδόν το διπλάσιο από την αρχική χωρητικότητα της αρχικής κυκλοφορίας. Τα βασικά στοιχεία γραφικών που έχουν επηρεαστεί είναι φυσικά τα Textures, καθώς έχουν χτιστεί πάνω στα παλαιότερα αναβαθμίζοντας σωστά το scaling, το σύστημα φωτισμού και διάφορα άλλα σημεία, όπως πχ τα χορτάρια στο game. Η συνολική εικόνα έχει ανέβει εμφανέστατα επίπεδο, δίνοντας μία «νέα» εικόνα στο παιχνίδι στα σημεία που πρέπει. Αναδημιουργώντας τα σωστά οπτικά σημεία, η Remastered έκδοση απέφυγε άμεσα τα αρνητικά που ακολουθούν άλλες εκδόσεις Remaster παιχνιδιών, δηλαδή, μισοτελειωμένη δουλειά, με ένα κακό οπτικό αποτέλεσμα. Το σύστημα φωτισμού δίνει συνολικά μία καλύτερη εικόνα, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τον ίδιο τον φωτισμό αλλά και συνθήκες όπως η ομίχλη, που πλέον φέρνουν περισσότερο σε Darks Souls 3. Αυτόματα, αυτό ανεβάζει την αισθητική του παιχνιδιού και κατά κύριο λόγο δεν χαλάει την αρχική σκοτεινή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.
Πέρα όμως από τα υψηλότερα texture και το πιο αληθοφανή σύστημα φωτισμού, η καρδιά του Remaster αυτού βασίζεται και στον «καθαρά» τεχνικό τομέα. Μέχρι την ανάλυση 1080p, το XBOX ONE και το Playstation 4 επιδιώκουν τα 30 FPS, με το πρώτο να δυσκολεύεται σε ορισμένα σημεία, ωστόσο, η οπτική διαφορά είναι εμφανέστατη σε σχέση με την κυκλοφορία του 2011. Εκεί που πραγματικά οι διαφορές φαίνονται και οπτικά, αλλά και σε επιδόσεις, είναι στις νεότερες κονσόλες XBOX ONE X και Playstation 4 Pro, που ο τίτλος τρέχει στα 1800p ανάλυση (περίπου 2,5 φορές καλύτερη ανάλυση. Ειδικότερα, η έκδοση για XBOX ONE X που δοκιμάσαμε, τρέχει στα 60 FPS καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι που η κονσόλα της Sony δεν καταφέρνει επιτυχώς. Αβίαστα λοιπόν, το καλύτερο αποτέλεσμα στον τομέα των κονσολών το έχει το XBOX ONE X και ίσως αδικείται. Θα μπορούσε να τρέξει σε μεγαλύτερη ανάλυση λόγω της καλύτερης GPU και του μεγαλύτερου memory bandwidth που διαθέτει. Όμως αυτό θα έφερνε αντιρρήσεις μετά, για αυτό, η κίνηση της FromSoftware φαίνεται σωστή.
Σε 4Κ ανάλυση το HUD του παιχνιδιού δεν επηρεάζεται από την αντίστοιχη ανάλυση που τρέχει το παιχνίδι και δίνει την crispy οπτική που όλοι θέλουμε. Αξίζει να αναφερθεί ότι και το Depth of Field, καθώς και το Bloom Effect λειτουργούν καλύτερα στον τίτλο, ενώ και το επίπεδο του Anisotropic Filtering έχει ανέβει αισθητά. Συνολικά λοιπόν, το οπτικό θέαμα και τα καρέ σε περιπτώσεις έχουν ανέβει σε υψηλό επίπεδο για Remastered τίτλο, κάτι που «σβήνει» τις προχειρότητες από άλλες εταιρίες και δείχνει το σωστό δρόμο. Βελτίωση έχει υπάρξει επίσης και στην συνδεσιμότητα στον Online κομμάτι του, κάτι που βασάνιζε τον τίτλο τα παλαιότερα χρόνια.
Στο μέλλον είναι σίγουρο ότι δεν θα δούμε νέους Dark Souls τίτλους, εξάλλου η εταιρία ανάπτυξης, επίσημα δήλωσε ότι η σειρά αποτελεί πια παρελθόν. Πλέον έχει αφοσιωθεί στο νέο της δημιούργημα Sekiro: Shadows Die Twice. Πρόσφατα έγινε και η κυκλοφορία της Τριλογίας, μάλιστα μόνο σε Αμερική και Ασία. Τέλος, αν τώρα ξεκινάει η Souls εμπειρία σας, η αρχή αξίζει να γίνει από το Dark Souls Remastered, διότι πέρα από το οπτικά πανέμορφο αποτέλεσμα θα έχετε και το DLC “Artorials of the Abyss” που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Ο τίτλος κοστίζει κοντά στα 30€ στην ελληνική αγορά και είναι διαθέσιμος για PC, XBOX ONE και Playstation 4. Ολοκληρώνοντας, το μόνο αρνητικό σημείο, είναι ότι για τους κατόχους του παιχνιδιού, δεν υπάρχει κάποια προσφορά και πωλείται ως αυτοτελής τίτλος.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Bandai Namco για την διάθεση του τίτλου, για τις ανάγκες του review.
Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
ΣΧΟΛΙΑ