Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία προσθήκη, ήρθε η ώρα για τους fans της σειράς να ξαναπιάσουν στα χέρια τους - ή μάλλον στα PC τους - τη συνέχεια του ιστορικού franchise, με το Cossacks 3. Με το πρώτο παιχνίδι να κάνει την εμφάνιση του το 2000 και το τελευταίο expansion του δεύτερου να κυκλοφορεί το 2006, θα έλεγε κανείς ότι η κίνηση της GSC Game World να κυκλοφορήσει ένα remake του πρώτο παιχνιδιού, ήταν το λιγότερο αναπάντεχη. Όμως μιλάμε όντως για ένα remake ή για ένα ακόμη remaster;

Cossacks 3 videogamer.gr

Το Cossacks 3 είναι ένα real-time strategy παιχνίδι από την Ουκρανική εταιρεία GSC Game World. Εξιστορεί γεγονότα της Ευρώπης του 17ου και 18ου αιώνα και φέρει πολλά από τα στοιχεία του πρώτου τίτλου. Φυσικά η εταιρεία υποσχέθηκε και πολλά νέα στοιχεία όπως βελτιωμένα γραφικά, νέα game mechanics, μεγάλη ποικιλία μονάδων αλλά και τεράστιες μάχες με χιλιάδες στρατιώτες ταυτόχρονα στο πεδίο της μάχης.

Πάμε όμως να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο παιχνίδι.

Η δομή

Το campaign του Cossacks 3 αποτελείται από πολλά διαφορετικά θέματα με ποικιλία αποστολών στο καθένα. Το παιχνίδι μας ταξιδεύει από την Ρωσία και την Τουρκία, στην Γαλλία και την Αγγλία του 17ου και 18ου αιώνα. Επιλέγοντας ένα από αυτά τα campaigns, ο παίκτης καλείται να συγκεντρώσει τον απαραίτητο στρατό και να φέρει εις πέρας της απαιτούμενες αποστολές έτσι ώστε να σώσει το έθνος του από την καταστροφή.

Ομολογώ πως το κάθε campaign αποτελεί την δική του ξεχωριστή ιστορία και η ποικιλία στο είδος των αποστολών είναι εμφανής. Ο παίκτης θα χρειαστεί να επιτεθεί σε κάποιο οχυρό με εκατοντάδες στρατιώτες του αντίπαλου έθνους, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να λάβει την αποστολή να οδηγήσει ένα εμπορικό καραβάνι στον προορισμό του προστατεύοντας το. Η διαφορετικότητα που προσφέρει το παιχνίδι είναι κάτι που προσδίδει ενδιαφέρον στο γενικό αποτέλεσμα και κρατάει τον παίκτη να προχωράει για την συνέχεια.

Cossacks 3 videogamer.gr

Από την άλλη όμως αυτή η ίδια ποικιλομορφία αποτελεί και μεγάλη παγίδα. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάντησα άνισα campaigns, με το ένα να ολοκληρώνεται με μεγάλη ευκολία καθώς ο στρατός μου έκανε επέλαση σε όλα τα εχθρικά οχυρά και το άλλο να μου παίρνει ώρες ολόκληρες να φτιάχνω νέο στρατό προσπαθώντας να αντιμετωπίσω έναν τεράστιο αντίπαλο στρατό. Δεν υπάρχει μια ισορροπία στον τομέα αυτόν και αυτό προκαλεί μια σύγχυση.

Από εκεί και πέρα ιστορικά το παιχνίδι, εννοείται πως είναι ακριβές με πολλές σωστές αναφορές σε γεγονότα καθώς και σε μονάδες και τοπία της εποχής. Αυτό το γεγονός είναι κάτι που βοηθάει στο immersion του παίκτη και του δίνει το ιστορικό υπόβαθρο που χρειάζεται για να ενδιαφερθεί για την έκβαση του παιχνιδιού.

Τα γραφικά

Οπτικά το Cossacks 3 είναι ένα κατά κύριο λόγο όμορφο παιχνίδι με μεγάλη λεπτομέρεια στα στοιχεία των μονάδων, των τοπίων, των κτιρίων αλλά και των μαχών.

Η βελτίωση από το πρώτο παιχνίδι είναι μεγάλη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα γραφικά του εντυπωσιάζουν εν έτη 2016. Έχουν προστεθεί ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και φυσικά η εικόνα που δίνει είναι αρκετά ρεαλιστική όμως δεν νομίζω ότι καταφέρνει να σταθεί σε ένα κόσμο που τα γραφικά των video games έχουν πλησιάσει την πραγματικότητα πιο πολύ από ποτέ.

Οι μονάδες είναι καλοστημένες και οι κινήσεις τους είναι καλοσχεδιασμένες. Δίνουν την αίσθηση της κίνησης ενός πραγματικού στρατού, ενώ οι κινήσεις κατά τη διάρκεια των μαχών - αν και μέτρια ποιοτικά - δίνει το απαραίτητο feeling. Οι φορεσιές και τα όπλα που κρατούν οι εκάστοτε μονάδες έχουν σχεδιαστεί με λεπτομέρεια και ιστορική ακρίβεια. Οι διαφορετικότητα στον σχεδιασμό αυτό δίνει μια εικόνα ποικιλομορφίας στον τίτλο και διαχωρισμού των διάφορων εθνών.

Cossacks 3 videogamer.gr

Τα τοπία είναι και αυτά όμορφα φτιαγμένα με ωραία ρεαλιστικά χρώματα, ενώ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην απόδοση του νερού, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι από τα καλύτερα οπτικά στοιχεία του παιχνιδιού. Τα δέντρα, οι πέτρες και οι λόφοι είναι όσο πρέπει ρεαλιστικά και στέκουν μπορώ να πω μια χαρά στο σύνολο του τοπίου.

Τέλος, τα κτίσματα είναι στο μοτίβο του πρώτου παιχνιδιού, με πολλές παραπάνω λεπτομέρειες. Από τα μεγαλοπρεπή κεντρικά κτίρια μέχρι τα "βρώμικα" ορυχεία, όλα συνθέτουν ένα όμορφο παζλ και στο τέλος, η πόλη μας είναι ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Το gameplay

Το στυλ gameplay είναι ότι και σε κάθε τιμημένο RTS του παρελθόντος. Συγκέντρωση πρώτων υλών και χρησιμοποίηση τους για την την κατασκευή κτιρίων, μονάδων και όπλων. Για την κατασκευή όλων αυτών βεβαίως χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο βασικός κορμός του παιχνιδιού είναι η συγκέντρωση πρώτων υλών. Με τους πρώτους εργάτες σας, ξεκινάτε την εξόρυξη πετρωμάτων με σκοπό την ανάπτυξη της πόλης σας. Στη συνέχεια βρίσκεται η κατασκευή βασικών κτιρίων, με το γνωστό σύστημα "χτίσε αυτό για να μπορείς να χτίσεις το άλλο". Με συγκεκριμένο χρόνο, ανάλογα των αριθμό των εργατών, τα κτίρια κτίζονται ως αλυσίδα με σκοπό να δημιουργηθεί μια ισχυρή δύναμη.

Cossacks 3 videogamer.gr

Οι μονάδες μπορούν να κατασκευαστούν από τα 2 στρατιωτικά κτίσματα, με τις βασικές μονάδες να χρειάζονται λιγότερο χρόνο και τις πιο καλές να παίρνουν πολύ περισσότερο. Βεβαίως δεν λείπει και η απαραίτητη αναβάθμιση σε όπλα και ικανότητες των μονάδων έτσι ώστε να καταλήξουν άξιοι αντίπαλοι των ανώτερων - τις περισσότερες φορές - αντιπάλων.

Το σύστημα της μάχης θεωρώ πως είναι και το πιο αδύναμο του παιχνιδιού. Λίγες επιλογές μάχης ενώ και στη πράξη είναι δύσκολη η στρατηγική επιλογή από πλευράς παίκτη καθώς ο χειρισμός του στρατού δεν είναι και ότι καλύτερο έχουμε δει σε αντίστοιχα παιχνίδια. Παρόλα αυτά παρέχει μια αξιοπρεπή εμπειρία, θυμίζοντας νοσταλγικά τις μεγάλες στιγμές των RTS.

Τέλος, το AI είναι μέτρια φτιαγμένο, με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάντησα ολόκληρο αντίπαλο στρατό να κοιτάει προς μια κατεύθυνση με ένα κανόνι να τους επιτίθεται, χωρίς να έχουν καμία αντίδραση. Αυτό το σημείο δείχνει πως ίσως τελικά το Cossacks 3 να είναι μην είναι και τόσο εξελιγμένος απόγονος του πρώτου.

Cossacks 3 videogamer.gr

Επίλογος

Το παιχνίδι παρέχει νέα εξελιγμένα γραφικά, ενδιαφέροντα campaigns καθώς και προσοχή στις λεπτομέρειες. Είναι συνολικά μια ωραία εμπειρία που δεν θα αφήσει παραπονεμένο κανέναν fan των παλιών καλών RTS.

Παρόλα αυτά αρνητικά όπως το κακό AI, το μονότονο σύστημα μάχης και οι άνισες αποστολές στα campaigns εμποδίζουν το Cossacks 3 να γίνει το κάτι παραπάνω.

Για να καταλήξω, το Cossacks 3 είναι ένας πολύ όμορφος και ενδιαφέρων τίτλος που όμως λανθασμένα προωθήθηκε ως remake του πρώτου, καθώς θυμίζει περισσότερο remaster με λίγες επιπλέον βελτιώσεις.

Cossacks 3 videogamer.gr

Με αυτό στο μυαλό λοιπόν, σας προτείνω να δοκιμάσετε το Cossacks 3 και να θυμηθείτε και εσείς τις παλιές καλές εποχές που μεσουρανούσαν τα RTS. Μια εποχή που μας υπενθυμίζει πως δεν χρειάζεται ένα παιχνίδι να είναι δαιδαλώδες ή να έχει ρεαλιστικά γραφικά για να μας κρατήσει συντροφιά για ώρες.