Steam : νέα πολιτική για τις εικόνες προϊόντων - VideoGamer.gr
steam logo
· Γράφει ο Πολύδωρος Ταμτάμης

Steam : νέα πολιτική για τις εικόνες προϊόντων

Οι Steam developers έχουν ειδοποιηθεί για μια νέα προϋπόθεση: αληθινά gameplay screenshots στην σελίδα του store για το παιχνίδι τους. Tέρμα οι pre-rendered εικόνες δηλαδή κατά κάποιο τρόπο.

Η Valve δημοσίευσε ένα Steamworks post που απευθυνόταν στους developers και αφορούσε την νέα αλλαγή.

‘Δεν είμαστε αρκετά συγκεκριμένοι σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για screenshots στο παρελθόν, οπότε θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να αποσαφηνιστούν κάποιοι κανόνες σε αυτό το χώρο. Όταν το “screenshot” τμήμα μιας σελίδας καταστήματος χρησιμοποιείται για κάτι που δεν απεικονίζει πραγματικά το παιχνίδι (π.χ. artworks), μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους πελάτες να κατανοήσουν για τι ακριβώς πρόκειται το προϊόν. Επιπλέον, θα αρχίσουμε να δείχνουμε screenshots του παιχνιδιού σε περισσότερα μέρη και αυτές οι εικόνες πρέπει να είναι σε θέση να αντιπροσωπεύουν το αντικείμενο.’

Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την δημοσίευση της Valve εδώ.
857ed12b2191369c5cb93860526998079afac8b9

Η εταιρία ήδη αντικατέστησε όλες τις εικόνες artwork που βρίσκονταν στο store page του Dota 2 με πραγματικά gameplay screenshots. Κύριος στόχος της είναι να ενθαρρύνει και άλλους developers να κάνουν το ίδιο.

Για παράδειγμα, το No Man’s Sky store page θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ορισμός της ‘ψεύτικης διαφήμισης’ : στον χώρο που θα έπρεπε να βρίσκεται in-game υλικό περιέχονται pre-rendered εικόνες ή εικόνες με γραφικά που ούτε οι πιο δυνατοί υπολογιστές δεν θα μπορούσαν να ”σηκώσουν”. Οι developers του NMS, Hello Games, δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις εικόνες του παιχνιδιού. Και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε αν πρόκειται να το κάνουν.

Αν και η Valve επίσης διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει ο χώρος των screenshots να χρησιμοποιείται για να προωθεί μάρκετινγκ υλικό (π.χ. preorder bonuses), δεν ξέρουμε ποίοι θα εφαρμόσουν την νέα αυτή πρακτική.

Συμπέρασμα

Η νέα πολιτική της Valve θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές στην βιομηχανία. Θα υπάρχει περισσότερη ειλικρίνεια από την πλευρά των developers για το τι ακριβώς πρόκειται ένα παιχνίδι. Επίσης, επιτέλους θα διαχωριστεί το promotional υλικό (artwork, pre-order bonuses, pre-rendered εικόνες) από πραγματικό in-game footage. Με λίγα λόγια, το Steam θα μοιάζει με ουτοπία : μια πλατφόρμα που όλοι είναι ειλικρινείς και δεν υπάρχουν developers που προσπαθούν να πάρουν τα λεφτά σου, παρασύροντας σε με ψεύτικες εικόνες και trailers.

Αλλά.. ας είμαστε ειλικρινείς. Μάλλον δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Η gaming βιομηχανία εδώ και χρόνια μένει απαράλλαχτη : φανταχτερές εικόνες και trailers που μοιάζουν με χολιγουντιανές παραγωγές μας κάνουν όλοι να νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε όλους τους νέους ΑΑΑ τίτλους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Valve δεν δείχνει να σκοπεύει να επιβάλλει την νέα της πολιτική. Απλώς την προτείνει. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια τιμωρία για εκείνους που δεν θα την εφαρμόζουν – ίσως αυτό να αλλάξει όμως.

Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα μας ωφελήσει όλους η νέα αλλαγή στο σύστημα με κάποιον τρόπο.. Έχουμε κουραστεί από τις ψεύτικες διαφημίσεις των μεγάλων εταιρειών (και όχι μόνο) και θέλουμε το βήμα που κάνει η Valve να έχει αποτελέσματα. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά μπορούμε, γνωρίζοντας για την τωρινή κατάσταση της βιομηχανίας;

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

No Man’s Sky

Για: PC, PS4

Ημ. Κυκλοφορίας:

10/08/2016