Η EA απαγορεύει την πρόσβαση στο Origin σε πολλές χώρες - VideoGamer.gr
Electronic Arts EA Games Hi Tech HD Wallpapers
· Γράφει ο Πολύδωρος Ταμτάμης

Η EA απαγορεύει την πρόσβαση στο Origin σε πολλές χώρες

Πανικός έχει ξεσπάσει μεταξύ της EA και τους φαν της παγκοσμίως. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένα μεγάλο σύνολο χωρών μπλοκαρίστηκαν από το Origin. Η Αμερικάνικη εταιρία είναι αναγκασμένη να τηρήσει τον νέο νόμο που επιβάλει εμπορικό αποκλεισμό μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και των προαναφερόμενων χωρών.

origin

Αρχικά, ένας χρήστης του Reddit από την Μιανμάρ παραπονέθηκε ότι έλαβε ένα ”Access Denied” μήνυμα όταν προσπάθησε να συνδεθεί στον Origin λογαριασμό του. Δεν ήταν μόνος του! Συνολικά 7 γεωγραφικές περιοχές έχουν αποκλειστεί πλήρως από το Origin, σύμφωνα με τον διευθυντή κοινότητας της EA. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Κούβας, του Ιράν, του Μιανμάρ, της Βόρειας Κορέας, του Σουδάν, της Συρίας και της Ουκρανίας (γύρω από την Κριμαία) έχουν μπλοκαριστεί τελείως από το online κατάστημα της EA, το Origin.

Η EA ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι του Μιανμάρ θα μπορούν σύντομα να ξαναχρησιμοποιήσουν τον εξυπηρετητή. Οι υπόλοιπες χώρες, απ’την άλλη, θα παραμείνουν αποκλεισμένες επ’ αόριστον. Ο εμπορικός αποκλεισμός, σύμφωνα με πήγες, έληξε νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Η αλήθεια είναι πως, στην προκειμένη περίπτωση, ο εκδότης απλώς υπακούει τον νόμο. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει. Οι χρήστες του Origin στις περιοχές αυτές, παρ’όλα αυτά, χάνουν για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα την δυνατότητα πρόσβασης στα ψηφιακά αγαθά που έχουν αγοράσει. Αυτό με την σειρά του δίνει αφορμή για συζήτηση όσον αφορά την ‘ψηφιακή ιδιοκτησία’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αγοράζοντας ένα παιχνίδι ψηφιακά δεν σημαίνει ότι σου ανήκει. Τουλάχιστον θεωρητικά. Είναι ένα ποσό που προσφέρεις στον πάροχο υπηρεσιών (Valve,EA,Sony) το οποίο σου δίνει πρόσβαση στο αγαθό για όσο καιρό θελήσει ο εν λόγω πάροχο.  Αν ρίξετε μια ματιά στην πολιτική ιδιοκτησίας του Steam, για παράδειγμα, μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια λύση σε αυτό θα ήταν DRM-free παιχνίδια όπως κάνει η CDProjekt με το GOG, αλλά σχεδόν κανένας άλλος εκδότης δεν εμπιστεύεται τον ”πελάτη” του αρκετά για να κάνει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ