Προσδοκίες vs πραγματικότητα: H οδύσσεια ενός gamer! - VideoGamer.gr
· Γράφει ο Φώτης Αναγνωστόπουλος

Προσδοκίες vs πραγματικότητα: H οδύσσεια ενός gamer!

Με αφορμή την είδηση για το νέο update του No Man’s Sky και την αρνητική αντίδραση μεγάλου μέρους της gaming κοινότητας στο άκουσμα της είδησης, άρχισα να αναρωτιέμαι αν τελικά οι εταιρείες ανάπτυξης μας έχουν ‘κακομάθει’ με τις παραγωγές που ετοιμάζουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από μεριάς των gamers. Τελικά, γίνεται να είναι ένας gamer ποτέ πραγματικά ευχαριστημένος με το τελικό προϊόν που φθάνει στα χέρια του; Παρακάτω ακολουθούν μερικές ενδεικτικές προσδοκίες που όλοι λίγο έως πολύ έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς, με την ανάλογη πραγματικότητα να μας προσγειώνει απότομα.

a

Προσδοκία 1: Οι αθλητικοί τίτλοι κάθε χρόνο πρέπει να προσφέρουν νέα στοιχεία.

Πρόκειται για μία αρκετά διαδεδομένη προσδοκία που έχει κάθε gamer που ασχολείται με αθλητικούς τίτλους, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με πιο δημοφιλή αθλήματα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Pro Evolution Soccer, το Fifa και το NBA2K, είτε με λιγότερο αμιγώς αθλητικούς τίτλους όπως το WWE 2K. Δεν νοείται αθλητικός τίτλος στον οποίο οι μόνες αλλαγές αφορούν τις ανανεώσεις των μελών των ομάδων λόγω των μεταγραφικών περιόδων, πρέπει κάθε τίτλος να προσφέρει νέα στοιχεία και συγκινήσεις στον χρήστη.

Πραγματικότητα: Κάθε ριζικά αλλαγμένος τίτλος έτυχε αρνητικής κριτικής

Δεν μπορώ να σκεφτώ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το Pro Evolution Soccer 2014, το πρώτο παιχνίδι της σειράς που εισήγαγε την νέα μηχανή γραφικών που ονομαζόταν Fox Engine. Αν και επρόκειτο για κάτι πρωτοποριακό, μία κίνηση που επρόκειτο να φέρει έναν αέρα ανανέωσης για τον ποδοσφαιρικό τίτλο της Konami, η πλειονότητα των gamers αντέδρασαν αρνητικά με τον απόηχο να αντικατοπτρίζεται ακόμα και σήμερα στον χαμηλό αριθμό πωλήσεων του Pro Evolution Soccer 2017. Αν στο παραπάνω παράδειγμα συνυπολογίσουμε τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία ενός τίτλου από το μηδέν, δεν είναι λίγες οι εταιρείες οι οποίες βασιζόμενες στην επιτυχία των προηγούμενων χρόνων προσθέτουν μικρολεπτομέρειες -όπως νέα modes– για να κρατήσουν ‘ζεστό’ το ενδιαφέρον των gamers.

To pes 14 εξέθεσε την Konami...

To pes 14 εξέθεσε την Konami…

Προσδοκία 2: To trailer ενός τίτλου είναι ενδεικτικό της ποιότητάς του.

Όλοι οι gamers κατά καιρούς έχουμε εντυπωσιαστεί από τις επικές μάχες και τα φοβερά γραφικά που μας προσφέρει απλόχερα το trailer ενός τίτλου, δημιουργώντας μας την βεβαιότητα ότι το αντίστοιχο τελικό αποτέλεσμα θα είναι επικών διαστάσεων. Το hype και η ανυπομονησία που δημιουργούνται φθάνουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε το να μην γίνει αγορά του εν λόγω τίτλου από την πρώτη μέρα της διάθεσής του είναι δύσκολο έως αδύνατο.

Πραγματικότητα: Η εταιρεία παραγωγής έχει καλή διαφημιστική προώθηση

Ίσως η συγκεκριμένη αλήθεια να αδικεί αρκετούς τίτλους διαμάντια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Witcher 3 και το Uncharted 4. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι όχι μόνο είχαν προλογιστεί από εντυπωσιακά trailers αλλά είχαν εξίσου αξιοσημείωτο περιεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τίτλοι που όχι μόνο δεν δικαίωσαν το hype που είχε δημιουργηθεί, αλλά αντίθετα απογοήτευσαν και άφησαν αρνητικές εντυπώσεις. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Shadow of Mordor της Monolith. Εντυπωσιακά trailer και διαφήμιση ενός τίτλου με θέμα από την ανθολογία του Lord of the Rings, το οποίο ωστόσο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, με το σύστημα μάχης να θυμίζει έντονα αντιγραφή του αντίστοιχου του Batman: Arkham City χωρίς να εισάγει κάποιο νέο στοιχείο σε ένα επιτυχημένο franchise.

Πολλές ανεκπλήρωτες προσδοκίες, Monolith...

Πολλές ανεκπλήρωτες προσδοκίες, Monolith…

Προσδοκία 3: Το προϊόν που αγοράζει ένας gamer είναι και το τελικό

Πρόκειται για το μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζουν και κατακρίνουν οι απανταχού gamers, καθώς η συγκεκριμένη προσδοκία παραμένει άπιαστο όνειρο. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα το No Man’s Sky, πολύς κόσμος περίμενε ότι η Hello Games θα τους προσφέρει μία πρωτόγνωρη εμπειρία διαστήματος, η οποία θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το gaming.

Πραγματικότητα: Updates και DLCs μέρος της καθημερινότητας.

7 patches και 4 μήνες μετά, το No Man’s Sky ακόμα δεν θυμίζει σε τίποτα το παιχνίδι που περίμεναν εναγωνίως όλοι οι gamers. ΟΚ, μεγάλη αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και τα updates είναι σύνηθες να ρυθμίζουν μικρολεπτομέρειες στην λειτουργία του τίτλου. Αλλά 7 updates σε διάστημα 4 μηνών δεν δικαιολογούνται, δείχνοντας ίσως την βεβιασμένη απόφαση για την ημερομηνία διάθεσης του τίτλου από την Hello Games. Σαν να μην έφθανε αυτό, τα DLCs, δηλαδή πρόσθετο περιεχόμενο με επιπλέον χρέωση, υπάρχουν σε όλους τους τίτλους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναλυθεί εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο, οπότε ας αρκεστούμε στο ότι η day one κυκλοφορία του τίτλου αποτελεί maximum το 70% του τελικού προϊόντος.

Μέρος της καθημερινότητας!

Μέρος της καθημερινότητας!

Προσδοκία 4: Η game of the year edition είναι πιο φθηνή από τον αρχική

Αφού αγοράσαμε τον τίτλο που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε συνήθως να μην επενδύσουμε στα DLCs και αποφασίζουμε μετά από έναν χρόνο να αγοράσουμε την game of the year edition του παιχνιδιού, με την ελπίδα ότι ο τίτλος δεν θα είναι τόσο ακριβός καθώς πλέον θεωρείται ‘παλιός’.

Πραγματικότητα: Η game of the year edition στην ίδια τιμή με τον αρχική

Δυστυχώς ο τίτλος όχι μόνο δεν θεωρείται παλιός, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει επιπρόσθετο περιεχόμενο, το οποίο τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και αυξάνει την τελική του τιμή. Αν σκεφτεί κανείς ότι για να αγοράσει το αρχικό προιόν και τα DLCs το κόστος θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το να αγοράσει την game of the year έκδοση, ίσως θα ήταν προτιμότερο αν κάποιος θέλει να απολαύσει ολοκληρωμένη εμπειρία του τίτλου που τον ενδιαφέρει να περιμένει λίγο. Ωστόσο, πώς μπορεί να είναι κανείς σίγουρος εκ των προτέρων ότι θα κυκλοφορήσει game of the year έκδοση; Από την συγκεκριμένη κουβέντα εξαιρούνται σαφώς εταιρείες όπως η CD Projekt Red, η οποία στο Witcher 3 έδειξε πόσο σέβεται τον καταναλωτή, με τα DLCs να προσθέτουν νέο περιεχόμενο στον τίτλο της, το οποίο δεν σχετιζόταν άμεσα με το main story.

The-Witcher-3-Wild-Hunt1

Προσδοκία 5: Το online ενός τίτλου είναι άρτιο από τις πρώτες μέρες

Για το τέλος, αφήσαμε την κορυφαία προσδοκία ενός gamer. Έχουμε πάρει την απόφαση να επενδύσουμε σε έναν τίτλο, ο οποίος έχει online στοιχεία όπως και trophies και αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε την αλληλεπίδρασή μας με άλλους παίκτες σε όλον τον κόσμο, αναμένοντας ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και φυσιολογικά.

Πραγματικότητα: Νεύρα του gamer χάλια και άπειρες αποσυνδέσεις

Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι το δίκτυο Internet στην χώρα μας δεν είναι αυτό που θα έπρεπε σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει φυσιολογικό το να μην είναι εύκολο για έναν gamer στην Ελλάδα να απολαύσει τα online modes που προσφέρει κάποιος τίτλος. Αν ωστόσο, εξαιρέσουμε αυτόν τον παράγοντα (έχει αρχίσει να διαδίδεται και το δίκτυο VDSL στην χώρα μας) είναι απαράδεκτο μεγάλες εταιρείες όπως η Konami να μην μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση των servers τους με αποτέλεσμα πολλοί αγώνες να μην ολοκληρώνονται ποτέ ακόμα και στο φετινό Pro Evolution Soccer 2017, γεγονός που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ‘σφάλμα του διακομιστή’!

Νέο περιεχόμενο για το Pro Evolution Soccer 2017 - videogamer.gr

Εσείς τι πιστεύετε; Πρέπει σαν gamers να βάλουμε νερό στο κρασί μας μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις ή μήπως οφείλουν οι εταιρείες να ανεβάσουν τον πήχη των υπηρεσιών που μας προσφέρουν;

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

Pro Evolution Soccer 2017

Για: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Ημ. Κυκλοφορίας:

15/09/17

No Man’s Sky

Για: PC, PS4

Ημ. Κυκλοφορίας:

10/08/2016

Uncharted 4: A Thief’s End

Για: PS4

Ημ. Κυκλοφορίας:

10/05/2016