Assassin's Creed: The story so far - VideoGamer.gr
rLwfcja
· Γράφει ο Γιάννης Σακελλαρίου

Assassin’s Creed: The story so far

Αναμφίβολα η σειρά παιχνιδιών Assassin’s Creed, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών. Με 9 κύριους τίτλους από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει καλύψει πολλά μεγάλα ιστορικά γεγονότα και έχει συναρπάσει εκατομμύρια gamers σε όλο το κόσμο.

Με το Assassin’s Creed Syndicate να έρχεται στις 23 Οκτωβρίου για PS4 και Xbox One και στις 19 Νοεμβρίου για PC, βρίσκουμε μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στη σειρά AC της Ubisoft.

Αν και όλοι πάνω κάτω θα γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία της σειράς, θα ξεκινήσουμε με μια γενική αναφορά στα χαρακτηριστικά του Assassin’s Creed. Ορίζεται ως ένα ιστορικό action-adventure open world παιχνίδι με έμφαση στο stealth στοιχείο. Αρχικά σχεδιασμένο να κυκλοφορήσει σαν spin-off του Prince of Persia, με τον τίτλο Prince of Persia Assassins, πήρε διαφορετική πορεία όταν η Ubisoft αποφάσισε να το εξελίξει σε αυτόνομο παιχνίδι. Έτσι η ομάδα που δούλεψε πάνω στο PoP: Sands of Time, έγινε η ομάδα ανάπτυξης του πρώτου παιχνιδιού AC.

471568_10151204916468068_1890279053_o

Η σειρά όπως προαναφέρθηκε αποτελείται από 9 κύριους τίτλους, καθώς και από μια πληθώρα supporting τίτλων. Το story των παιχνιδιών είναι ιστορικής βάσης, με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας. Το AC μας έχει ταξιδέψει από τους Αγίους Τόπους και την Ρώμη, στην Αμερική και το Λονδίνο. Χωρίζεται σε δύο κύρια χρονικά σημεία, το σύγχρονο και το ιστορικό. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο ιστορικό κομμάτι των παιχνιδιών και θα αφήσουμε κατά μέρους το σύγχρονο storyline για αρκετούς λόγους.

Η βασική ιστορία της σειράς επικεντρώνεται στην αντιπαλότητα δύο αρχαίων μυστικών ταγμάτων: Του τάγματος των Assassins και του τάγματος των Knights Templar. Αυτή η έχθρα είναι και η βασική κινητήριος δύναμη και για τα δύο χρονικά σημεία του παιχνιδιού. Μιας και με το ιστορικό κομμάτι θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα παρακάτω, να πούμε εδώ ότι στο σύγχρονο storyline, στο “σήμερα”, η κύρια ιστορία ξεκινάει με πρωταγωνιστή έναν μπάρμαν με το όνομα Desmond Miles. Τον απαγάγει η εταιρεία Abstergo, η βιτρίνα των Knights Templar στο σήμερα και μέσω ενός μηχανήματος ονόματι Animus, ο Desmond έχει την δυνατότητα να βιώσει τις αναμνήσεις των προγόνων του.

Αλλά αρκετά με τα διαδικαστικά, πάμε να θυμηθούμε τα παιχνίδια που κέρδισαν πολλές ώρες από την καθημερινότητα μας και μας ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο βιώνοντας κάθε είδους εμπειρία!

Assassin’s Creed (2007)

ac1-3

“Μέσα στην μεγάλη σοφία, κρύβεται μεγάλη δυστυχία. Αυτός που αυξάνει την γνώση του, αυξάνει και την θλίψη του.” – Al Mualim

Η πρώτη φορά που το franchise συστήθηκε με το κοινό ήταν το 2007. Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα, κατά βάση, το 1191, κατά τη διάρκεια της τρίτης Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους. Ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο του assassin Altaïr Ibn-La’Ahad στην προσπάθεια του ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το τάγμα του. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας όμως περνάει από πολλές περιπέτειες. Αυτό ήταν το πρώτο και τελευταίο AC που είχε σαν κύριο πρωταγωνιστή τον Altaïr, όμως εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και σε κάποια επόμενα παιχνίδια.

Το παιχνίδι είχε θετική ανταπόκριση κατά κύριο λόγο από την gaming κοινότητα, με στοιχεία όπως ο χειρισμός, τα γραφικά και η ιστορία του να ξεχωρίζουν.

Assassin’s Creed II (2009)

ac2-1

“Δεν επέλεξα αυτό το μονοπάτι, επιλέχθηκε για μένα.” – Ezio Auditore

Στο Assassin’s Creed 2 μεταφερόμαστε στη Ιταλία κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και συγκεκριμένα τον 15ο αιώνα. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο Ezio Auditore, ο οποίος αν και δεν ξεκινάει ως assassin, στην πορεία εξελίσσεται σε έναν. Όσο εξελίσσεται το παιχνίδι ο παίκτης έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει και με σημαίνουσες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Niccolo Machiavelli και ο Leonardo da Vinci.

Το AC2 είναι το πρώτο από τα τρία παιχνίδια που ονομάζονται “τριλογία του Ezio” και το κοινό το υποδέχθηκε με εξαιρετικές κριτικές και με βαθμολογίες ανώτερες του πρώτου παιχνιδιού.

Assassin’s Creed: Brotherhood (2010)

acb-2

“Η απληστία, η διαφθορά και η τυραννία που έχουν εξαπλώσει οι εχθροί μου, θα καούν ολοσχερώς. Και από τις στάχτες της εκδίκησης, μια νέα Ρώμη θα αναγεννηθεί.” – Ezio Auditore

Το Brotherhood συνεχίζει την ιστορία του Ezio και το μέρος συνεχίζει να είναι η Ιταλία. Ο πρωταγωνιστής μας εξελίσσεται στις τάξεις των Assassins και παίρνει την θέση του ηγέτη τους στην Ιταλία. Ταυτόχρονα με την εξέλιξη του Ezio, γινόμαστε μάρτυρες και στην εξέλιξη άλλων βασικών χαρακτήρων οι οποίοι ξεκίνησαν στο AC2 και συνεχίζουν στο Brotherhood.

Σε αυτό το παιχνίδι έγινε μια από τις μεγάλες αλλαγές στην σειρά. Το Brotherhood, εξ ου και ο τίτλος άλλωστε, εισάγει το στοιχείο της συνεργασίας. Ως Ezio, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, στρατολογούμε νέους Assassins και ως αποτέλεσμα στην συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε αυτούς τους “συντρόφους” να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση.

Το παιχνίδι για άλλη μια φορά είχε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο αν και βαθμολογήθηκε λίγο χαμηλότερα από το AC2.

Assassin’s Creed: Revelations (2011)

acr-2

“Έζησα την ζωή μου όσο καλύτερα μπορούσα. Αλλά δεν κατάφερα να γλιτώσω από την μοίρα, τον θυμό ή τον πόνο.” – Ezio Auditore

To Revelations είναι το τελευταίο παιχνίδι της τριλογίας του Ezio. Μας ταξιδεύει αυτή τη φορά σε μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη και το Masyaf. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού παίζουμε ως Ezio και σε μερικές περιπτώσεις ως Altaïr. Η ιστορία του Ezio φτάνει στο τέλος της και γίνονται πολλές αποκαλύψεις. Σίγουρα πιο “μοναχικό” το παιχνίδι αυτή τη φορά αλλά ο λόγος είναι ότι ακολουθεί πιστά την εξέλιξη της ιστορίας του πρωταγωνιστή.

Αν και το παιχνίδι έλαβε εξαιρετικές κριτικές για την εξέλιξη της ιστορίας του, απογοήτευσε και πολλούς λόγω χαμηλότερης ποιότητας από το προηγούμενο. Η Ubisoft είχε λίγο χρόνο για την ανάπτυξη του παιχνιδιού και αυτό φάνηκε στο τελικό αποτέλεσμα.

Assassin’s Creed III (2012)

ac3-1

“Πάνω στην βιασύνη σου να σώσεις τον κόσμο, πρόσεξε μην τον καταστρέψεις.” – Achilles

Τοποθετημένο στην Αμερική, το Assassin’s Creed III, έχει ως πρωταγωνιστή τον Ratonhnhaké:ton, ή αλλιώς Connor. Τα γεγονότα του παιχνιδιού συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και μετά το τέλος της και πιο συγκεκριμένα από το 1754 μέχρι το 1783. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει γνωστές μάχες της ιστορικής επανάστασης και να γνωρίσει ιστορικές προσωπικότητες όπως ο George Washington.

Το παιχνίδι εισάγει και τις ναυτικές αποστολές, όπου ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να χειριστεί πλοία. Ένα χαρακτηριστικό που στο επόμενο Black Flag, είχε κύριο ρόλο στο παιχνίδι.

Το Assassin’s Creed III εντυπωσίασε με το open-world θέμα του και τα νέα χαρακτηριστικά που εισήγαγε όμως υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στον σχεδιασμό των αποστολών.

Assassin’s Creed IV: Black Flag (2013)

ac4-1

“Κάποτε σάλπαρα για έναν Βασιλιά. Τώρα δεν γονατίζω μπροστά σε κανέναν. Ο μόνος μου όρκος είναι προς το πλήρωμα μου. Με αίμα και ατσάλι, θα εναντιωθούμε στους ισχυρούς.” – Edward Kenway

Το Black Flag είναι ένα παιχνίδι που χρονικά προηγείται του Assassin’s Creed III, καθώς επικεντρώνεται στις περιπέτειες του Edward Kenway, παππού του Connor. Το κεντρικό του θέμα είναι οι πειρατές και εξελίσσεται στις αρχές του 18ου αιώνα γύρω από τα νησιά της Καραϊβικής.

Για πρώτη φορά το παιχνίδι επικεντρώνεται στις ναυτικές αποστολές, διατηρώντας βέβαια και το third-person κομμάτι των προκατόχων του. Επίσης απομακρύνεται λίγο από το το κομμάτι των Assassins καθώς ενώ υπάρχει στο βασικό story του παιχνιδιού, το κεντρικό θέμα είναι γύρω από τους πειρατές.

Το νέο σύστημα ναυτικών μαχών καθώς και οι καινούργιες επιλογές στο συμβατικό combat είχαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Με κάποιες διαφωνίες ως προς τις αποστολές και στο πόσο επαναλαμβάνονταν κάποια μοτίβα.

Assassin’s Creed Rogue (2014)

acro-1

“Είμαι μεγαλύτερος τώρα και ίσως σοφότερος. Ένας πόλεμος και μία επανάσταση τελείωσαν και άλλη μια είναι έτοιμη να ξεκινήσει.” –  Shay Patrick Cormac

Το Rogue λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, στα μέσα του 18ου αιώνα. Μας ταξιδεύει σε μέρη όπως η Λισαβόνα και η Νέα Υόρκη. Ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Shay Patrick Cormac, ένας assassin ο οποίος στην πορεία αλλάζει απόψεις και μπαίνει στις τάξεις των Templars.

Πρακτικά το παιχνίδι δεν είχε κάποια ιδιαίτερα νέα χαρακτηριστικά καθώς δανείζεται τα περισσότερα από το Black Flag.

Κατά κύριο λόγο, δεν κρίθηκε από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς, λόγω του ότι είχε πολλά ίδια χαρακτηριστικά με προηγούμενους τίτλους και μέτριες αποστολές.

Assassin’s Creed Unity (2014)

acu-1

“Ονειρευόμαστε να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο, ενώ δίνουμε τις ζωές μας σε μια μάχη η οποία δεν θα καταγραφεί ποτέ στα ιστορικά βιβλία.” – Arno Victor Dorian

Τοποθετημένο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί τον Arno Dorian. Είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ιστορικής επανάστασης και ο παίκτης μέσω του Arno έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα πραγματικά αίτια – σύμφωνα με την μυθοπλασία του παιχνιδιού- πίσω από την Γαλλική Επανάσταση. Κάποιες από τις ιστορικές φιγούρες που συναντάμε είναι ο Ναπολέων και ο Ροβεσπιέρος.

Το Unity ίσως να είναι το πιο αμφιλεγόμενο παιχνίδι της σειράς μέχρι τώρα, καθώς έλαβε έντονη αρνητική κριτική για τον μεγάλο αριθμό bugs που περιείχε, για φτωχό storyline καθώς και για μη βελτιωμένο gameplay.

10404220_10152979528748068_3006934889485627100_n

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στη κυκλοφορία σε λίγες μέρες του Assassin’s Creed Syndicate. Το επερχόμενο παιχνίδι θα εξελίσσεται στο Βικτωριανό Λονδίνο και ως κεντρικούς χαρακτήρες θα έχει τον Jacob Frye και την δίδυμη αδερφή του, Evie. Η Ubisoft υπόσχεται νέους τρόπους ταξιδιού μέσα στον χάρτη, βελτιωμένο gameplay καθώς και νέα stealth mechanics.

Το σίγουρο είναι ότι πέρα από αρνητικές κριτικές και ίσως κάποιες αποκλίσεις στο κεντρικό θέμα, η σειρά Assassin’s Creed είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών. Ελπίζουμε να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να μας χαρίζει ολοκληρωμένους και γεμάτους περιπέτεια τίτλους στο μέλλον.

Εσάς ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι στην σειρά Assassin’s Creed; Πείτε μας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.