Το G403 είναι η νέα ”budget” πρόταση της Logitech για όσους ψάχνουν νέο gaming ποντίκι. Οφείλω να ομολογήσω ότι, όντας πρώην χρήστης του SteelSeries Kana v2 (2012), η διαφορά μεταξύ αυτού και του νέου G403 (2016) ήταν άμεσα αισθητή. Κυκλοφορούν δυο εκδόσεις του, μια με καλώδιο και μια ασύρματη – αυτό το review εστιάζει στην ενσύρματη έκδοση.
Σχεδιασμός και σχήμα
Από άποψη σχεδιασμού και σχήματος, το ποντίκι μοιάζει αρκετά με το Deathadder της Razer. Είναι σχετικά λιτό, με τα 2 πλάγια κουμπιά (side buttons) να είναι στην ίδια πλευρά τοποθετημένα, το DPI Switch κλασικά στο κέντρο, το logo της Logitech στο κάτω μέρος και μια ‘πινελιά’ στην κορυφή του αριστερού και δεξί κλικ (τύπου DeathAdder).
Όσον αφορά το σχήμα, οι περισσότεροι δεν θα έχετε πρόβλημα, ούτε θα χρειαστείτε πολύ χρόνο προσαρμογής. Γενικά, η μορφή του ποντικιού είναι αυτό που λέμε ”Safe Shape”, δηλαδή θα είναι βολικό για τους περισσότερους, ανεξαρτήτως του πως κρατάτε το ποντίκι (claw, palm, fingertip). Έχει σχήμα παρόμοιο με τα κλασικά Microsoft ποντίκια που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε – είναι απλώς αρκετά μεγαλύτερο. Αν έχετε αρκετά μικρά χέρια (κάτω από 16-16.5cm μήκος) θα πρότεινα να μείνετε μακριά από το ποντίκι. Με τα ‘μεσαίου μεγέθους’ χέρια μου, το ποντίκι κάθεται ‘γάντι’, αν και είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προηγούμενο Kana μου.
Επίδοση σένσορα
Το ποντίκι ‘φοράει’ ίσως τον καλύτερο σένσορα της αγοράς (PMW3366), οπότε θεωρητικά δεν θα πρέπει να έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα με το tracking, την ακρίβεια ή το Lift Off Distance. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο σένσορας δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου Hardware Acceleration (τουλάχιστον αν διαθέτει, είναι σχεδόν στο ανύπαρκτο). Στο λογισμικό της Logitech (περισσότερα για αυτό παρακάτω) μπορείτε επίσης να τον ‘συντονίσετε’ ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στην επιφάνεια που το χρησιμοποιείτε. Όπως και να χει, είναι ένας άριστος σένσορας από άποψη επιδόσεων και σίγουρα δεν θα απογοητεύσει ούτε τους πιο απαιτητικούς. Απ’την εμπειρία μου ως τώρα δεν έχει προβλήματα τύπου sensor jitter ή κάτι παρόμοιο.
Ποιότητα Κατασκευής
Ήδη από την πρώτη επαφή με το ποντίκι καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας προϊόν. Το G403 έχει κατασκευαστεί από υψηλής ποιότητας πλαστικό και ζυγίζει μόλις 87 γραμμάρια, που σημαίνει ότι είναι πραγματικά πολύ ελαφρύ. Τα κουμπιά του είναι ιδιαίτερα ”clicky” και ανταποκρίνονται γρήγορα. Γενικότερα, το ποντίκι δίνει μια ωραία αίσθηση όταν το κρατάει κανείς. Είναι μια στιβαρή κατασκευή.
Καλώδιο
Το καλώδιο του νέου gadget της Logitech είναι ίσως από τα καλύτερα που θα συναντήσετε ποτέ σας σε ποντίκι. Είναι braided, δηλαδή περιβάλλεται από μια πλεξίδα για επιπλέον προστασία. Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις στο αν υπάρχει λόγος ύπαρξης και αν αξίζουν τα εν λόγω καλώδια, εγώ πιστεύω ότι είναι αρκετά χρήσιμα και σου δίνουν πιο πολύ ελευθερία κίνησης του καλωδίου, χωρίς να φοβάσαι ότι θα το.
Ρυθμιζόμενο βάρος
Αν και σίγουρα θα φανεί αχρείαστο στους περισσότερους, το νόμισμα που έχει συμπεριλάβει η Logitech με το ποντίκι σας επιτρέπει να αυξήσετε το βάρος του κατά 10 γραμμάρια (87+10=97 γραμμάρια τελικό). Θα το βρείτε μέσα στο κουτί και μπαίνει στο πίσω μέρος του ποντικιού (κάτω από τον σένσορα). Παρ’όλα αυτά, δεν βρίσκω το νόημα στο να θέλει κανείς να αυξήσει το βάρος του ποντικιού του, εκτός αν αρέσκεται σε πιο βαριά ποντίκια.
Λογισμικό
Το προαιρετικό Logitech Gaming Software σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το DPI του ποντικιού (προφανώς), να αλλάξετε τα RGB LED, να κάνετε tune τον σένσορα ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στην επιφάνεια που το χρησιμοποιείτε, να αλλάξετε το polling rate, να ρυθμίσετε διαφορετικά profiles και macros για τα πλάγια κουμπιά. Γενικά, ικανοποιεί όλες τις ανάγκες ενός gamer και μη και μιας και το ποντίκι είναι καινούργιο, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω βελτιώσεις και προσθέσεις στο Software Suite του στο κοντινό μέλλον.
Πόδια
Τα πόδια του ποντικιού είναι επίσης αρκετά καλά και κάνουν το ”slide” του ποντικιού πιο εύκολο. Επίσης, το φέρνουν στην κατάλληλη απόσταση από το mousepad (ή από την επιφάνεια πάνω στην οποία το χρησιμοποιείτε).
RGB
Έχει RGB. Σε ποιόν δεν αρέσουν τα RGB; Επιλέξτε ένα από 16.8 εκατομμύρια χρώματα ή αφήστε τα LED να αλλάζουν χρώμα με το πέρασμα του χρόνου (μπορείτε να ρυθμίσετε συχνότητα, φωτεινότητα και τα σχετικά στο λογισμικό ή να το απενεργοποιήσετε τελείως).
Τιμή
ΜΗΝ αγοράσετε το συγκεκριμένο ποντίκι από Ελληνικό κατάστημα. Η φτηνή του έχει φτάσει στα ουράνια- στο amazon μπορείτε να το βρείτε πολύ πιο φτηνά, που το καθιστά πολύ πιο value for money αγορά. Η ελληνική τιμή είναι ίσως το μόνο πραγματικό αρνητικό του 403.
Συμπέρασμα
Το Logitech G403 είναι ένα ποντίκι που τα έχει όλα: καλό σένσορα, είναι customisable, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, καλό καλώδιο, ωραία αίσθηση στο πάτημα των κουμπιών και.. RGB. Είναι ίσως το καλύτερο ποντίκι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ και η τιμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική – εφόσον δεν σκοπεύετε να το αγοράσετε από την Ελλάδα, το οποίο θα ήταν ένα ΜΟΙΡΑΊΟ λάθος. Στο amazon.de μπορείτε να το βρείτε για μόλις 60 ευρώ (χωρίς μεταφορικά) ενώ η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινά από τα 113 ευρώ!! Επιπλέον, καλύτερα να κοιτάξετε αλλού αν έχετε πολύ μικρά χέρια, μιας και το ποντίκι είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Πάντως είναι σίγουρα μια πάρα πολύ τίμια αγορά και ένα πολύ ‘value for money’ ποντίκι και ίσως το πιο ιδανικό ποντίκι για όλες τις χρήσεις.