Τα τελευταία χρόνια, τα Racing Games είχαν πάρει μια στροφή προς τα πιο arcade μονοπάτια. Ακόμη και η σειρά της Codemasters, DiRT, έτσι ξεκίνησε. Μας παρουσίασε πιο απλοϊκά τον κόσμο του Racing, αφήνοντας στην άκρη την προϊστορία με το Colin McRae Rally. Αν και μπορώ να πω πως το arcade στυλ του Dirt 2 προσωπικά με ευχαρίστησε, καθώς έδινε την ευκαιρία να παίξω πολλά και διαφορετικά στυλ οδήγησης, η αυθεντικότητα του rally παιχνιδιού είχε χαθεί, χάνοντας μαζί και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινότητας που ανέδειξε την εταιρία. Ο επαναπροσδιορισμός του DiRT Rally κάνει την δουλειά του πολύ καλά, δείχνοντας μας πόσο όμορφη και διασκεδαστική είναι η λίγο μεγαλύτερη δόση ρεαλιστικότητας στα παιχνίδια του είδους.
Μαθαίνοντας να πατάω τα πετάλ
Μπαίνοντας στο παιχνίδι, η αλήθεια είναι πως ένιωσα μια ευχαρίστηση. Όταν σε ένα rally παιχνίδι (DiRT Rally παιχνίδι) το πρώτο που σου εμφανίζει είναι παραμετροποιήσεις για το πώς θες να χειρίζεσαι το αμάξι σου, ε τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα κινούνται προς καλά μονοπάτια. Πιο μεγάλη εντύπωση από τις διαθέσιμες ρυθμίσεις που επέλεξα πριν καν μπω στο μενού, ήταν η ρύθμιση στο ABS, η επιλογή για να ελέγξω πόσο έντονες θα είναι οι οδηγίες του συνοδηγού και το Traction Control. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να είσαι και ο γκουρού των rally για να παίξεις, αλλά αν ήθελα μπορούσα να δυσκολέψω τον εαυτό μου κάπως παραπάνω.
Στην συνέχεια, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα για την πρώτη μου ευκαιρία να λάμψω στις χωμάτινες πίστες, και με χαρά ανακάλυψα πως είναι διαθέσιμο το ράλλυ Αργολίδας. Όχι μόνο θα διαπρέψω στο πρωτάθλημα, αλλά και στην χώρα μου. Επέλεξα ένα αμάξι των 60s, το Lancia Fulvia HF και ξεκίνησα την καριέρα. Όσοι έχετε ακούσει για τον τίτλο, φαντάζομαι δεν χρειάζεται να σας πω περισσότερα σχετικά με το τι έγινε. Οι πίστες στην Ελλάδα για κάποιο λόγο θεωρούνται οι δυσκολότερες, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι αλήθεια. Τελείωσα όγδοος στο πρωτάθλημα, όμως ένιωσα καλά με τον εαυτό μου γιατί προσπάθησα και έμαθα πολλά βγαίνοντας έξω από το δρόμο, κοπανώντας το αμάξι σε τοίχους και μπάρες. Μετά όμως από προσπάθεια και γνώση άλλων περιοχών-διαδρομών (όπως Monte Carlo, Pikes Peak) και αμαξιών (Subaru Impreza 2001 ότι καλύτερο), έμαθα το μάθημα μου. Ξεκίνησα να γίνομαι καλύτερος, να καταλαβαίνω την σημασία του οδοστρώματος και το βάρος του αμαξιού. Παράλληλα, άρχισα να αποκτώ τις πρώτες θέσεις. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μου!
Κοιτώντας κάτω από το καπό
Από άποψη τεχνικού τομέα το παιχνίδι είναι αψεγάδιαστο για το είδος του, αν και θα ήθελα να δω λίγο καλύτερα physics στο πως αντιδρά ο χωματόδρομος. Η έκδοση του PS4 που δοκίμασα έτρεχε σταθερά στα 60 FPS, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για παιχνίδι με τέτοιες ταχύτητες. Οι διαδρομές είναι πανέμορφες και σας προκαλούν να τις δοκιμάσετε όλες, για να ξεχαστείτε στην ομορφιά των τοπίων, χάνοντας την επιβράδυνση στην τελευταία στροφή πριν από το τερματισμό. Κερασάκι στην τούρτα, οι λεπτομέρειες στο εσωτερικό όλων των αμαξιών. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι ακριβής η απεικόνιση για όλα τα αμάξια, αλλά ήταν η αφορμή να παίξω από την φυσιολογική οπτική γωνία του οδηγού, κάτι το οποίο δεν κάνω συνήθως.
Μετά το Career Mode, τι;
Αν κάποια στιγμή το Career mode δεν σας είναι αρκετό (γιατί είναι πολύ εύκολο για εσάς), μπορείτε να πάρετε μέρος σε κάποιο online τουρνουά, δημιουργήσετε δικά σας event offline, χτίσετε την δική σας ομάδα, συμμετάσχετε σε κάποιο online league και να διαγωνιστείτε ένας εναντίων ενός. Ακόμη, το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να φροντίσετε πριν βρει κανένα κακό το αμάξι-αμάξια που έχετε στο γκαράζ σας, χτίζοντας μια ομάδα από μηχανικούς που θα επιμεληθούν τα μέρη του πολύτιμου συνοδοιπόρου της καριέρα σας.
Κάτι περίεργο ακούγεται μπροστά…
Ο ήχος φυσικά και δεν με άφησε παραπονεμένο. Αν έδινε σημασία κανείς θα μπορούσε να νιώσει κάθε λάθος στο δρόμο, κάθε σημείο που βαθούλωνε ή καταστρεφόταν το αμάξι και όλους τους καταπληκτικούς ήχους των ίππων των αμαξιών, supercars ή όχι.
Περνώντας την γραμμή τερματισμού
Το DiRT Rally δεν είναι σίγουρα το ετήσιο Arcade game που θα μάθετε να ελέγχετε όλα τα αμάξια στο πεντάλεπτο, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα rally sim που κυκλοφορούν εκεί έξω. Μιλώντας για rally simulator, φυσικά δεν αναφέρομαι σε κάτι βαρετό ή τόσο εξειδικευμένο, αλλά για μια ολοκληρωμένη rally εμπειρία μέσω του pc ή της κονσόλας σας. Κλείνοντας, η μόνη συμβουλή που θα δώσω στους αμύητους είναι, “ήρεμα με τα γρήγορα αμάξια θα με θυμηθείτε“..μάλλον όχι, επιλέξτε τα την πρώτη φορά που θα παίξετε, μπορεί να είναι και μέρος της εμπειρίας να καταστρέφεις το αμάξι σου…
Για το review δοκιμάσαμε το DiRT Rally σε PS4. Το παιχνίδι κυκλοφορεί στην τιμή των 54.99€. Ευχαριστούμε πολύ την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του τίτλου για PS4.