Η Ubisoft φέρνει κακά νέα για όσους αρέσκονται στο να ‘βυθίζονται’ στους κόσμους των παιχνιδιών της. Το στούντιο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των cutscenes και την αφήγηση στους μελλοντικούς του τίτλους. Θέλει αυτή η διήγηση να είναι έμμεση. Οι χρήστες θα γίνονται μάρτυρες αναδυόμενων γεγονότων στους κόσμους των παιχνιδιών, τα οποία θα προσφέρουν στην ιστορία από μόνα τους. Η Ubisoft ελπίζει έτσι να κάνει την πρόοδο στην ιστορία λιγότερο μονοδιάστατη και μοναδική για κάθε χρήστη. Οι παίχτες θα έχουν έτσι πιο δυναμική συμμετοχή στα παιχνίδια.
Ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος , Serge Hascoët, μίλησε πρόσφατα στην γαλλική εφημερίδα Le Monde. Εκεί αναφέρθηκε στην σειρά Far Cry και Assasin’s Creed, λέγοντας ότι οι περισσότεροι τίτλοι της σειράς φτιάχνονταν με τον παραδοσιακό, ‘εύκολο’ τρόπο.
Από την άλλη, το Far Cry 4 είναι γνωστό για κάτι που λέγεται anecdote factory. Αυτό το σύστημα επέτρεπε στους χρήστες να έρχονται σε επαφή με τρελές καταστάσεις, που προκαλούνταν από τις συμπεριφορές της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, χαρακτηριζόταν από άκρως τυχαία γεγονότα και αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων. ‘Αυτό που θέλω είναι να μπορούν οι παίχτες να εκφραστούν με έναν ικανοποιητικά ενδιαφέρον τρόπο που θα τους κάνει να θέλουν να τον μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Κανείς δεν θέλει να μοιραστεί ένα ωραίο cutscene.”, είπε ο Hascoët. Ο ίδιος επίσης δήλωσε : ‘‘Δεν θέλω να γράψουμε μια ιστορία, θέλω να υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες”
Ρίχνοντας μια ματιά στους μελλοντικούς τίτλους της Ubisoft καταλαβαίνουμε ότι η εταιρία προσπαθεί ήδη να εφαρμόσει αυτή την ιδεολογία. Όπως πολλά δείχνουν, για παράδειγμα, το Ghost Recon Wildlands δεν θα διαθέτει ιδιαίτερη πλοκή και θα εστιάζει κυρίως στο gameplay. Ακόμη και το Rainbow Six Siege δεν διαθέτει κάποια υπόθεση, παρ’ότι είναι βασισμένο σε βιβλίο του Tom Clancy. Ας μην αναφερθούμε στο Steep, στο οποίο δεν μπορεί να βρει κανείς ίχνος υπόθεσης. Ο μόνος τίτλος που δεν θα είναι μέρος της νέας μόδας της Ubisoft θα είναι το South Park™: The Fractured but Whole™.
Αυτό σίγουρα είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση. Δεν είμαστε σίγουροι πώς ακριβώς θα βγει στην πράξη αυτό, αλλά δεν θα περιμένουμε πολύ για να μάθουμε. Η Ubisoft ίσως να προσπαθεί να μειώσει τον χρόνο και τα κόστη παραγωγής με αυτή την κίνηση. Όχι απαραίτητα κακό, αλλά ίσως έχει ως αποτέλεσμα πολύ ‘φτωχά’ παιχνίδια από άποψη ιστορίας.
Εκείνοι που εκτιμούν το gameplay περισσότερο από την αφήγηση μιας ιστορίας, θα νιώσουν ικανοποιημένοι. Τα μελλοντικά παιχνίδια της εταιρίας θα είναι πιο εστιασμένα στο gameplay. Για να αφαιρέσεις κάτι θα πρέπει να βάλεις κάτι άλλο στην θέση του, σωστά; Ας μην ξεχνάμε και ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερα σε μέγεθος παιχνίδια. Τα pre-rendered cutscenes είναι συνήθως αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Μειώνοντας τα θα μπορούσε να κόψει και λίγα ‘gigabyte’ από το παιχνίδι.
Εσείς τι πιστεύετε για την κίνηση της εταιρίας;