Tomb Raider: The story so far - VideoGamer.gr
logo
· Γράφει ο Γιάννης Σακελλαρίου

Tomb Raider: The story so far

Η σειρά παιχνιδιών Tomb Raider, μετράει ήδη 19 χρόνια ζωής. Έχοντας δημιουργήσει ταινίες, βιβλία, κόμικ και πολλά ακόμα, είναι μια από τις σειρές με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του gaming.

Η σειρά αποτελείται από 10 κύριους τίτλους, ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε με κάποιες αλλαγές μέσα στα χρόνια. Με την Eidos Interactive ως publisher αρχικά και την Square Enix από το 2010 μέχρι και σήμερα, τα 6 πρώτα παιχνίδια της σειράς αναπτύχθηκαν από την Core Design, με την σκυτάλη να περνάει στα χέρια της Crystal Dynamics το 2006 για τα υπόλοιπα 4.

Tombcover

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την σημασία της σειράς. Το Tomb Raider ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που έσπασαν το κλασσικό μοτίβο του άντρα πρωταγωνιστή και εισήγαγαν την Lara Croft, μια γυναίκα αρχαιολόγο από την Βρετανία, με έφεση στην δράση και την περιπέτεια.

Μεγάλη συζήτηση επικρατεί επί χρόνια σχετικά με το αν η Lara είναι σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης ή σεξιστικό σύμβολο. Όμως άσχετα από όσες διαφωνίες και σχόλια, η επιρροή του παιχνιδιού και της πρωταγωνίστριας στον gaming κόσμο αλλά και γενικότερα είναι κάτι αδιαμφισβήτητο.

Πάμε όμως να θυμηθούμε την πορεία της σειράς ανά τα χρόνια και προετοιμαστείτε γιατί μια μεγάλη δόση νοσταλγίας έρχεται προς το μέρος σας.

Tomb Raider (1996)

TR1

Σε μια χρονιά που κύριες κυκλοφορίες ήταν το Crash Bandicoot και το Super Mario 64, η Core Design ρισκάρει και βγάζει στην κυκλοφορία το Tomb Raider. Ένα παιχνίδι με πιο βαθύ story από τα περισσότερα της εποχής του και με εξαιρετικό συνδυασμό δράσης και εξερεύνησης. Πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, η άγνωστη τότε, Lara Croft. Ψάχνοντας για ένα αρχαίο αντικείμενο με το όνομα Scion, η Lara θα ταξιδέψει σε μέρη όπως το Περού, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ατλαντίδα.

Το παιχνίδι περιελάμβανε φτωχό AI και γραμμικούς γρίφους όμως για την εποχή του ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια. Τα 3D γραφικά του εξυμνήθηκαν από το κοινό καθώς και ο τρόπος αλληλεπίδρασης μέσα στην ιστορία. Το Tomb Raider έθεσε τις βάσεις για ολόκληρη τη σειρά και επηρέασε παιχνίδια για αρκετά χρόνια.

Tomb Raider II (1997)

TR2

Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς η Lara ερευνά τον θρύλο του Στιλέτου του Xian. Ενός μυθικού στιλέτου που ο θρύλος έλεγε ότι ο κάτοχος του μπορούσε να έχει απεριόριστη δύναμη και να μεταμορφωθεί σε δράκο. Οι περιπέτειες όπως και οι εχθροί για άλλη μια φορά ήταν σε μεγάλο αριθμό και το ταξίδι συνεχίζεται με μέρη όπως την Κίνα, την Βενετία και το Θιβέτ.

Ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς και όπως αποδείχθηκε, μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς οι πωλήσεις του ξεπέρασαν αυτές του πρώτου παιχνιδιού. Παρόλα αυτά η εξέλιξη σχετικά με το πρώτο ήταν μικρή.

Tomb Raider III (1998)

TR3(2)

Το 1997 και το τρίτο Tomb Raider ήταν το πρώτο κομβικό σημείο της σειράς. Με σαφώς βελτιωμένα γραφικά και αρκετές καινοτομίες σχετικά με το gameplay, το Tomb Raider III έγινε το πρώτο πιο εξελιγμένο παιχνίδι του franchise. Αυτή τη φορά, η δουλειά της Lara είναι να ανακτήσει 4 κομμάτια μετεωρίτη, διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Με την διαδρομή να πηγαίνει αυτή τη φορά στην Ινδία, την Έρημο Νεβάδα και την Ανταρκτική.

Οι καινοτομίες του παιχνιδιού είχαν θετική αποδοχή από το κοινό, χωρίς όμως το παιχνίδι να καταφέρει να προχωρήσει σε επίπεδο ιστορίας και επίλυσης των γρίφων.

Tomb Raider IV: The Last Revelation (1999)

the last revelation

Το The Last Revelation είχε την μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της σειράς, μέχρι εκείνη την εποχή και οι βελτιώσεις που πρόσφερε αυτή τη φορά, είχαν να κάνουν με τα levels, την ιστορία και τους γρίφους. Απομακρύνθηκε παρόλα αυτά λίγο από τα προηγούμενα τρία παιχνίδια. Με το παιχνίδι να διαδραματίζεται στην Αίγυπτο, η Lara θα ελευθερώσει τον αρχαίο θεό της Αιγύπτου, Set. Σε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο, η Lara προσπαθεί να διορθώσει το λάθος της και να φυλακίσει και πάλι τον θεό.

Οι κριτικές του παιχνιδιού ήταν θετικές με στοιχεία όπως η ιστορία, τα επίπεδα, τα μέρη και οι γρίφοι να ενθουσιάζουν. Η μόνη διαφωνία, είχε να κάνει με το γεγονός ότι σε κάποια σημεία δεν θύμιζε σε κάτι τους προκατόχους του. Παρόλα αυτά, συνολικά το The Last Revelation ήταν ένα ολοκληρωμένο και επιτυχημένο παιχνίδι.

Tomb Raider Chronicles (2000)

Chronicles

Η πέμπτη προσθήκη της σειράς, ήταν και η τελευταία των κλασσικών παιχνιδιών. Η ιστορία αυτή τη φορά έχει να κάνει με αναμνήσεις από περιπέτειες της Lara από το παρελθόν, χωρισμένες σε 4 κομμάτια. Το παιχνίδι σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη παύση στην σειρά καθώς χρειάστηκαν 3 χρόνια για να επανέλθει.

Το παιχνίδι θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία με 1.5 εκατομμύρια πωλήσεις, κάτι το οποίο το έκανε από τα λιγότερο επιτυχημένα της σειράς. Με μόνη βελτίωση στα γραφικά το παιχνίδι δέχτηκε μέτριες έως αρνητικές κριτικές.

Tomb Raider: The Angel of Darkness (2003)

Vault

Το 2003 η σειρά επιστρέφει με ένα φιλόδοξο παιχνίδι, με νέα εντυπωσιακά, για την εποχή, γραφικά και νέο gameplay. Το παιχνίδι επικεντρώνεται στις περιπέτειες που βιώνει η Lara κατά τη διάρκεια της διαμάχης της με μια αίρεση μαύρης μαγείας.

Το παιχνίδι δεν είχε την επιτυχία που περίμενε η Core Design, με πολλά bugs και φτωχό χειρισμό. Ενώ ήταν προγραμματισμένη μια νέα τριλογία, το σχέδιο ακυρώθηκε και η ανάπτυξη της σειράς περνάει στα χέρια της Crystal Dynamics.

Tomb Raider Legend (2006)

legend

Το Legend κυκλοφόρησε στην επέτειο 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτο παιχνιδιού και ήταν το πρώτο της Crystal Dynamics. Η Lara στο νέο αυτό παιχνίδι αναζητά το θρυλικό σπαθί, Excalibur και ταξιδεύει σε μέρη όπως Βολιβία, Γκάνα και Νεπάλ.

Η Crystal Dynamics ανασταίνει το franchise και το παιχνίδι λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές. Με ανανεωμένο χειρισμό, υπέροχα γραφικά και εξελιγμένο gameplay το παιχνίδι γίνεται άμεσα από τα πιο επιτυχημένα της σειράς. Το μόνο ίσως αρνητικό ήταν η σύντομη διάρκεια του.

Tomb Raider Underworld (2008)

underworld

Η σειρά επιστρέφει 2 χρόνια μετά με τον επόμενο κύριο τίτλο και η Crystal Dynamics συνεχίζει να εκπλήσσει καθώς το παιχνίδι είχε μια σειρά βελτιώσεων σε πολλά κομμάτια του. Η ιστορία ακολουθεί την Lara στις περιπέτειες της στον Σκανδιναβικό Κάτω Κόσμο. Το παιχνίδι ήταν και το τελευταίο στο συγκεκριμένο storyline με το reboot που ακολούθησε να ξεκινάει εκ νέου την ιστορία της πρωταγωνίστριας.

Το παιχνίδι για άλλη μια φορά βρίσκει θετική ανταπόκριση από το κοινό με κάποια αρνητικά σχόλια να αφορούν το σύστημα μάχης και τις περίεργες γωνίες λήψης της κάμερας.

Tomb Raider (2013)

0x600

Η ένατη προσθήκη της σειράς ήταν και η πιο εξελιγμένη μέχρι τότε. Η ιστορία ξεκινάει από την αρχή και βλέπουμε μια άπειρη Lara να προσπαθεί να σώσει τους φίλους της και να  γλυτώσει από το νησί Yamatai, ενώ την κυνηγάει μια μυστηριώδης αίρεση. Με ιστορία πιο ώριμη από ποτέ και μια εκ νέου σχεδιασμένη Lara Croft, η σειρά περνάει στην νέα εποχή της με την Crystal Dynamics για άλλη μια φορά να ξεπερνάει τον εαυτό της.

Το παιχνίδι ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την σειρά με κριτικές υψηλές και θετικά σχόλια για το σύνολο του τίτλου. Η νέα ιστορία, τα νέα στοιχεία και κυρίως η νέα Lara, ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς και έθεσαν τις βάσεις (όπως είχε κάνει τόσα χρόνια πριν, το αρχικό Tomb Raider) για μια καλοφτιαγμένη και ενδιαφέρουσα νέα εποχή για την σειρά.

rise-of-the-tomb-raider-keyart-desktop_wide (1)

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου σε λίγες ημέρες θα δούμε σε κυκλοφορία το Rise of the Tomb Raider, το sequel του reboot του 2013. Με την ιστορία να τοποθετείται στην Σιβηρία, η Lara θα ξεκινήσει μια αναζήτηση για την αρχαία πόλη, Kitezh, ενώ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει έναν οργανισμό με το όνομα Trinity.

Όπως φαίνεται για άλλη μια φορά δίνεται έμφαση στην ιστορία και με βελτιώσεις σε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού, όπως είναι αναμενόμενο το Rise of the Tomb Raider θα αποτελέσει άλλη μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά και θα κρατήσει παρέα σε εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο.

light---clean-desktop_wide Αυτή ήταν λοιπόν η ιστορία της σειράς Tomb Raider. Με τα πάνω της και τα κάτω της, με αλλαγές σε εταιρείες ανάπτυξης αλλά και publishers, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την σημασία της ως σύνολο και για την εξέλιξη της.

Όπως φαίνεται, μια λαμπρή νέα περίοδος έχει ξεκινήσει για την αγαπημένη μας αρχαιολόγο και η συνέχεια προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.

Εσάς ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι στη σειρά; Πείτε μας την άποψη σας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.