AOC G2790PX Review - VideoGamer.gr
aoc cover
· Γράφει ο Απόστολος Καραβίας

AOC G2790PX Review

Η AOC έχει συμβάλει σημαντικά στην αγορά των PC Monitor. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια η εταιρία έχει αποκτήσει ένα δυναμισμό στην Ελληνική αγορά και όχι μόνο. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1967(!) στο Σικάγο και σχεδόν άμεσα, μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στην Ταιβάν. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η AOC έχει μεγάλη ιστορία και αυτό φαίνεται από τα περισσότερα προϊόντα της.

Οι 24 ίντσες, πλέον για πολλούς gamers δεν είναι αρκετές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κοιτάζουν το επόμενο βήμα, δηλαδή τις 27 ίντσες. To monitor του τίτλου, μετράει διαγώνιο 27 ιντσών ανάλυσης 1920 x 1080 πίξελ (Full High Definition). Η ανάλυση όταν ξεπερνάμε τις 24 ίντσες παίζει σημαντικό ρόλο. Η εικόνα είναι καλή και Crispy, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποια ανάλυση της τάξεως των 2048 x 1080/1440/1600. Όμως, η αύξηση της ανάλυσης σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση του κόστους.

Πέρα από αυτό, το κάθε PC θα χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, κυρίως στον τομέα της κάρτας γραφικών, ώστε να σηκώσει σε υψηλές αναλύσεις (2K) τους σύγχρονους τίτλους. Εφόσον απευθύνεται σε gaming κοινό, η κοινή λύση είναι η ανάλυση 1080p, ώστε να ταιριάζει όσο περισσότερο γίνεται στο μέσο gaming σύστημα του καθημερινού χρήστη.

aoc back

Εμφανισιακά η οθόνη εντυπωσιάζει χάρις στο στιλάτο σχεδιασμό της. Ακολουθεί το μοντέρνο design με λεπτά πλαίσια επάνω, δεξιά και αριστερά. Αυτά τα πλαίσια βρίσκονται στο ίδιο μέγεθος με το Panel, δίνοντας έτσι μία όμορφη αίσθηση χρήσης. Το κάτω πλαίσιο έχει κόκκινο χρώμα, όπως και η τρύπα για να περνάτε τα καλώδια στη βάση. Σχετικά με την βάση, ίσως είναι το μεγάλο ατού της οθόνης.

Μπορείτε να την παραμετροποιήσετε όπως ακριβώς θέλετε. Αναφορικά, μπορείτε να κινήσετε το monitor έως και 130mm σε θέμα ύψους, – 3,5 έως και 19.5 μοίρες tilt, καθώς και να βάλετε το monitor οριζόντια ή και κάθετα. Πέρα από αυτό, η οθόνη μπορεί να γυρίσει πάνω στη βάση, κάνοντας τη ζωή σας εύκολη όταν έχετε να βάλετε ή να βγάλετε καλώδια. Συνολικά έχουμε μία εικόνα κομψή, ενώ και μία κατασκευή στιβαρή. Αν μπορούσαμε να δώσουμε μία βαθμολογία για το σχεδιασμό του Monitor, θα ήταν το λιγότερο, 10 στα 10.

Τα παραπάνω είναι το λιγότερο ευπρόσδεκτα, όμως όταν έχουμε να κάνουμε με monitor, σίγουρα ο βασικός κορμός της υπόθεσης είναι το panel. Όπως έγινε και αναφορά νωρίτερα, έχουμε panel 27 ιντσών, ανάλυσης 1920 x 1080. Είναι τύπου TN, με ρυθμό ανανέωσης των 144Hz. Όπως κάθε gaming monitor που σέβεται τον εαυτό του, έχει χρόνο απόκρισης 1ms GtG, για να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του gaming.

Φυσικά, έχει και υποστήριξη της λειτουργίας FreeSync της AMD, μηδενίζοντας έτσι το tearing κατά τη διάρκεια του gaming, ακόμη και αν δεν πιάνετε τα 144 FPS. Επίσης, θετική είναι και η προσθήκη της τεχνολογίας Shadow Control, όπου κάνει τις σκιές πιο ήπιες και ευχάριστες στο μάτι, χωρίς να επηρεάζει τα υπόλοιπα μαύρα της οθόνης. Διαθέτη backlight τύπου WLED, στατική αντίθεση 1000:1 ενώ το εύρος των χρωμάτων φτάνει τα 16,7 εκατομμύρια.

aoc io
Για την πρόσβαση στο μενού, υπάρχει ένα μικρό Joystick στο πίσω μέρος του monitor. Στην αρχή μπορεί να σας δυσκολέψει, ωστόσο μόλις το συνηθίσετε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα το On Screen Display Menu (OSD) για να φέρετε στα μέτρα σας τις ρυθμίσεις. Αδιαμφισβήτητα, άλλο ένα μεγάλο ατού είναι οι πολλές πηγές εισόδου, που έχουν ως εξής:

  • 1 x DisplayPort 1.2
  • 2 x HDMI 1.4
  • 1 x D-SUB (VGA)
  • 4 x USB 3.0, σε λειτουργία HUB.
  • Θύρα Jack 3,5” για ηχεία και ακουστικά.

Καλή, αλλά όχι τόσο χρήσιμη προσθήκη, είναι αυτή των 2 x 2Watt ηχείων που έχει το AOC G2790PX. Αν και βρίσκονται πίσω από το monitor, μπορούν να σας δώσουν ήχο, ωστόσο είναι κάτω του μέτριου.

Πρακτικά πλέον στο κυριότερο κομμάτι ενός monitor, είναι οι πραγματικές επιδόσεις. Για αρχή, εφόσον έχει TN Panel, ο αγοραστής γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να δει τα τέλεια χρώματα που έχουν τα αντίστοιχα monitor με IPS Panel. Ωστόσο η απόδοση των χρωμάτων είναι πολύ καλή στην προκειμένη περίπτωση και θα μπορέσει να αποδώσει σωστά τα χρώματα, χωρίς υπερβολές. Εκεί που η οθόνη υστερεί, είναι στην γωνία θέασης, ωστόσο και εδώ υπάρχει ένα θετικό σημείο. Όταν βλέπετε υπό γωνία χαμηλά ή ψηλά, τα χρώματα και γενικά ο φωτισμός αλλάζει, αναδεικνύοντας έτσι το πρόβλημα των TN Panel.

aoc side corner

Σε αντίθεση, οι γωνίες θέασης από πλάγιες θέσεις είναι καλύτερες και σίγουρα, η πλάγια θέση σε ένα monitor παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Η φωτεινότητα βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Σίγουρα το μεγάλο ατού είναι ο ρυθμός ανανέωσης και εκεί το monitor της AOC τα καταφέρνει περίφημα. Η εμπειρία όταν πιάνετε τα 144 FPS σε κάποιο game είναι μοναδική, ειδικά στην κίνηση και στο πως αντιλαμβάνεται το μάτι διαφορετικά τα games. Χωρίς να χρειάζεται να ξανά αναλυθεί το θέμα, το μεγάλο μειονέκτημα είναι η ανάλυση, που εκτός από το gaming ρίχνει το οπτικό σύνολο, εφόσον θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον βλέπουμε pixels.

Με τιμή κοντά στα 300€, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή για τους gamers και μόνο, καθώς σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν καλύτερες λύσεις για τον μέσο χρήστη. Με βασικό μειονέκτημα την ανάλυση της οθόνης, όταν έχουμε να κάνουμε με gaming monitor, γνωρίζουμε ότι, πρέπει να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις. Το άριστο design ταιριάζει σχεδόν με οποιοδήποτε gaming σύστημα και σίγουρα οι online competitive gamers θα εκτιμήσουν τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης.

Ακολουθήστε το Videogamer.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα
aoc cover

verdict

Η AOC έχει γεμίσει την αγορά των gaming monitors με πολύ καλές επιλογές. Η G2790PX έχει όλα τα καλά χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό. Ωστόσο η απόκλιση χρωμάτων από το TN Panel, αλλά και η μικρή ανάλυση θα αποθαρρύνουν του enthusiast gamers. Εν κατακλείδι, για τον μέσω gamer είναι ιδανική, αλλά για αυτόν που κοιτάζει το κάτι παραπάνω, δυστυχώς, δεν αρκεί.

7.5 Πανέμορφο Design Αρκετές υποδοχές εισόδου Υψηλός ρυθμός ανανέωσης Χαμηλή απόκριση TN Panel Μικρή ανάλυση σχετικά με το μέγεθος

ΣΧΟΛΙΑ